Sv: Phaustino
Jag förstår inte riktigt vad du menar här.
Modern: liknar ett prickigt halvblod.
Barocktyp/äldre typ: grövre, mer muskulös.
Från svenska knabstrupperföreningens hemsida:
"Det tvistas lite om hur fort förädlingsarbetet ska gå, och med vilka metoder. Ena sidan tycker att man ska skynda långsamt, och använda de rena knabstrupper man har och använda annat blod sparsamt. Dessa tycker att den gamla "barock-typen" är den korrekta, och vill inte att knabstruppern ska se ut som vilket halvblod som helst, fast prickigt. De vill värna om de "ren-avlade" hästarna, dvs hästar som i tredje led har minst 75% knabstrupperhästar (6 av de 8 namnen). De får stöd från knabstrupper-folket i Tyskland, där det finns en stor marknad för udda hästar av barock-typ, t ex andalusier, lusitano, lipizzaner, frieser m fl. Det finns särskilda tävlingar för dessa hästar, och värdet på dem är stort. I Tyskland finns det för övrigt en uppsjö av andra vanliga halvblod för dem som önskar det!
Andra sidan tycker att knabstruppern så snabbt som möjligt ska bli en konkurrenskraftig sporthäst. Lättast är det ju då att använda andra goda halvblod i aveln, och på så sätt "åka lite snålskjuts" på dessa rasers avelsframsteg. Man menar att avsättningsmöjligheterna är större med denna typ av hästar. I Danmark finns dessutom inte speciella tävlingar för barockhästar. På detta sätt ökar man också storleken på knabstrupperhästarna. De har ofta varit lite mindre än andra ridhästar, inte sällan runt 155 cm. Till viss del beror detta på att man lite för ofta kombinerat ponnyer med stora hästar i aveln. Trots att meningarna är delade, så finns det ingen hätsk strid i föreningen, och samarbetet är gott. De flesta anser att det finns utrymme för båda uppfattningarna."