Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
På vilket vis får hästen en "signal" att dra in huvudet (vad du nu menar med dra in huvudet)? Tidigare i tråden skrevs att knutarna trycker på nerver, men detta var enligt någon helt fel. Så vad är det som ger upphov till "signalen"?
Den trycker inte på några nerver utan på de punkter som man vill komma åt i olika övningar. Jag har en superkänslig arab valack som hatar allt som "gör ont" och säger ifrån med buller och bång när det är något han inte gilllar
Med repgrimma fungerar vår kommunikation perfekt men vi jobbar även med vanlig grimma och med sidepull, bosal och med träns.. Han är allt annat än en "zombie" men han har lärt sig med mig att använda energin på "rätt sätt".
Men med repgrimman jobbar vi för att använda små fina hjälper.
Jag skrev absolut inte dra in huvudet, det är inget att eftersträva utan jag skrev: så får hästen signal att föra undan huvudet.
Föra sitt huvud åt sidan utan att röra sig runt, kan liknas vid en stretching av halsen på motsatt sida.
Detta använder jag mig av när hästen skall slappna av och när jag rider och hästen blir rädd för något så ger jag denna signal, inte drar utan en hjälp. Då för hästen sitt huvud till sidan och ser mig jag säger "hej kompis, inget farligt lyssna på mig"
Sedan låter det ju bra med sytrådseffekten, dock tänker jag att om man kan använda en repgrimma som "sytråd", ja, då är den riktigt riktigt skarp.
Sedan kan man med tanke på det förvånas ännu mer över att förebilderna rycker och sliter kraftigt i nämnda redskap.
På vilket sätt tycker du att du bidrar till diskussionen? Har du något vettigt att komma med alls? Om du inte, som du skriver, skulle lägga en enda rad på att förklara, så kan man verkligen undra vad syftet med ditt inlägg är.
Det handlar inte om att omvända någon utan jag svarar bara på frågorna jag fått
som sagt jag personligen är inte en renodlad NH utan en korsning av allt
Jag tycker påhoppen lugnat sig och att det är en mer vuxen diskussion nu
Ja jag håller med.. tryck hela tiden och ingen eftergift.. men de är ju faktiskt inte de enda förebilderna
Varför jag tror att folk tycker att hästarna i rening-klippen exempelvis, ser olyckliga ut eller dyl, tror jag beror på att vi är vana att se olika på hästens uttryck, när vi nu jobbar utifrån från olika sätt. Dvs, glöden & glädjen som jag tror att många ”traditionellt” folk vill åt, bör vara så mycket tydligare, ex bralla lite efter en rolig hinderkombination.
Men jag tror att det är viktigt att tänka på att det kan vara är olika slags glädje.
För det jag har sett & förstått utifrån de nhtränade hästar som jag sett, är att dom är mycket mer fokuserade & koncetrerade på att läsa av dom små signalerna som skickas ut.
Tror JAG. Baserat på det jag sett & upplevt.
Det stämmer troligen, åtminstone för en hel del, de assesments som jag såg på lvl 1 Parelli stämmer dock inte direkt in på det. Det var inte så mycket av finstämd kommunikation när någon måste vifta kraftigt med armbågarna för att backa tillsammans med hästen. Många andra signaler var tämligen yviga och hästarnas lydnad var i och för sig bra men reaktionstiden kändes lång.
Hade du sett mig som inte tränat NH alls och inte tränat lydnad direkt mer än jag praktiskt behöver så backar min häst på mycket mindre signaler, likaså flyttar undan mm allt efter behov. Ju mer folk kan dess trevligare ser det dock ut och ju vaknare ser hästarna ut att vara rent generellt.
Min högst privata teori är att nybörjarna i PNH lär sig ett så grovt språk att hästarna blir avtrubbade och oengagerade och därefter måste man lära om tillsammans. Vill man vara elak så kan man säga att man först bryter ner hästen och sedan bygger upp förtroendet.Filmerna med Linda tyder ju mycket på det, med en massa flaxande hit och dig, slag med repet och smällande. Jag antar att det finns bättre tränare än Linda som mer individ anpassar och struntar i att lära ut hur man bäst smäller med repet och andra avarter.
I mina ögon så är misshandlade hästar först och främst rädda och misstänksamma. Aggressiviteten är ett uttryck för det, kan man inte fly måste man slåss.
att bryta ned ett förtroende för att sen bygga upp det igen, är en mycket effektiv metod, om slutmåletär en icke ifrågasättande och docil individ, och kan till stor del likställas med det ofta förekommande diskuterade förhållningssättet "inlärd hjälplöshet" hos hästen.
Jag tycker du har en poäng i det hela. Som sagt, den Västra kulturen där ursprunget kommer ifrån, har trots allt en annan syn på det hela än vi har, även till dags dato.
Jag kan hålla med om att klippet som visade bruden som "flaxade" fick mig att skratta lite... Just DET har jag aldrig sett förr, det såg mest fånigt & mindre effektivt ut...