Ja? Och på samma sätt kan de flesta duktiga hopphästar och medelmåttiga ryttare hoppa ett enkelhinder på 160, utan att för den delen kunna hoppa felfritt på högre än 130 på tävling.
Att göra en piaff mellan två stolpar är inte samma sak som att genomföra ett helt dressyrprogram under tävlingsförhållanden. Det är i övergångarna och flytet som magin sitter.
Jag håller med om att övergångar och resterande program är viktigt.
Men det brukar nästan alltid vara så att kan du inte göra en bra piaff är inte resten av programmet helt lösgjort heller.
För det är oftast i lösgjordheten det skiter sig. Och då skiter sig bärigheten. Vilket den gör i resterande program också ofta.
För mig är en ökad trav inte bra om det är höga framben men ingen bärighet. Och just de ekipagen som har det problemet brukar ha dålig piaff. Det hänger ihop, hela travprogrammet. Och ibland programmet i helhet oavsett gångart.
Piaff är ingen separat rörelse som inte hänger ihop med övriga ridningen. Men det är en rörelse som är väldigt avslöjande för hur det står till med lösgjordhet etc.
Det krävs inte SÅ jävla mycket styrka för piaff. En häst som klarar ökad trav, en bra sådan, klarar en piaff.
Det handlar om att tekniskt lära hästen vilka muskler som ska arbeta hur.
De musklerna ska också arbeta på samma vis, om än med mer påskjut och lite mer utspätt i övriga traven.
Man kan se de ekipage som inte lärt in det, inte skolat. Alt inte får till lösgjordhet nog för att det inlärda ska kunna fungera.
Oftast ser man dock skillnad i vilka som bara är oskolade i det sättet att bära sig och vilka som för dagen har trubbel med lösgjordhet.
Alltså: piaffen är bra för att bedöma hela ritten om man nu har problem att se hur oregelbundna de kan vara i ökad trav tex. I piaff blir det ju väldigt tydligt om de triangulerar, släpar bak, tappar takt etc.
Kollar man Tinne nu så red hon bättre piaff och också bättre ökad trav. Dvs inte bara framben, även om jag personligen tycker man borde strypa frambenen tills bakdelen kommer ikapp. Men jag är lite allergisk mot att rida upp dem i handen för att få frambensgest. För mig kommer frambensgest bakifrån. På de överrörliga får man strypa frambenen ibland för att hjälpa bakkärran orka bli symmetrisk.
Det blir ju dock problem om den ska visas.. Då måste man ju tänka pengar och rida frambenen.
Kan man vänta lite så kan man utbilda bakdelen med. Snabbare än om man avbryter för att rida framben emellanåt.
Sidospår kanske.. Men viktig del i dressyrridning kan jag tycka.