Om curbstraps

Sv: Om curbstraps

Ja det ska bli 45 grader när stången tar fullt. Det var ju så jag skrev. Kan vi ha missuppfattat varandra i den här tråden tro? Det verkar som om vi pratar om samma sak men uttrycker det olika bara.
Det var ju ett tappert försök att skylla på missuppfattningar. :smirk: En självsäker attityd kan dölja avgrunder av okunskap, så stå på dej med dina 45 grader!:devil:
:rofl:
 
Sv: Om curbstraps

Jag tänker inte tjafsa med dig. Har varken ork eller lust. Din ton är bara tråkig och negativ. Synd.
Jag förstår att det känns knasigt att bli rättad :o ,när man uppfattar sej som ofelbar:confused: ! Det kan projiceras som tråkigt o negativt på den som har en avvikande uppfattning, så får man nån form av upprättelse inför sej själv. :D
mvh/ Bill :cool:
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Om curbstraps

Ja jag håller fast vid 45 grader. Jag har ännu inte träffat någon som sagt något annat. Ska p¨å kurs till helgen och kan ta upp detta särskilt med instruktören. Men ofelbar har jag aldrig varit och kommer aldrig att bli heller. Vart i hela friden har du fått det ifrån? :confused: Jag är människa, ingen maskin. Om du läser inläggen så ser du ju klart och tydligt att vi menar samma sak i den här frågan. Vad är problemet? Det känns inte knasigt att bli rättad. Jag hoppas jag blir det när det behövs, men i den här tråden finns inget att rätta. Däremot tycker jag det är väldigt tråkigt när du är hånfull utan anledning. Vad vill du mig egentligen? Varför är du så irriterad på mig?
Jag har ingen självsäker attityd och jag skyller inte ifrån mig om jag har gjort ett misstag. Jag står för det då.
Nu hoppas jag du låter mig vara ifred.
 
Sv: Om curbstraps

Jag anser absolut att han vet vad han pratar om. Jag har också varit och lyssnat på honom men då sa han inte alls något om 30 grader i samband med stångbett. Jag har stort förtroende för honom. Även på andra föreläsningar om betsling och bettens verkan av erfarna människor har de aldrig sagt annat än 45 grader.

Jag var hos ovan nämnda tandläkare idag med min häst, och enligt honom var det 30 grader som gällde. :)
 
Sv: Om curbstraps

Pratar du då verkligen om att det ska bli 30 grader när stången tar max? alltså där det ska vara stopp?
 
Sv: Om curbstraps

Det var intressant. I och med att han sa något helt annat när jag var och lyssnade på honom. Har inte hört någon säga eller skriva detta om 30 grader någonstans. Finns det någon bok jag kan titta i eller någon artikel?
Dessutom, om stången är 30 grader mot munnen när det tar för fullt, då kan man knappt röra tygeln för att inte få stången ta ordentligt.
Jag är ju på en westernranch ibland och flera av hästarna där rids på stång. När jag rider där får jag alltid dra åt curben ett par hål till för den sitter alltid för löst. Det verkar så motsägelsefullt att här läsa att westernryttare vill ha stången hårdare än andra ryttare samtidigt som westernhästarna jag träffar ganska ofta alltid har stången mycket lösare än vad jag tycker är bra. Har det ingenting med inriktningen att göra alls? utan är en personlig syn på stångbett? (eftersom det är så olika) För mig är ett stångbett ett stångbett oavsett vilken inriktining det handlar om. western, tävlingsdressyr eller AR. En stång fungerar på samma sätt och avpassas på samma sätt. Veterinärer, instruktörer av olika slag och tandspecialister har alltid sagt 45 grader och därför skulle jag vilja läsa om det finns någon ny undersökning eller om de av någon anledning kommit fram till något annat, och av vilken orsak. (vetenskapen går ju framåt) Vart kan jag finna det?
 
Sv: Om curbstraps

Jag letade litegrann på nätet och i böcker. Hittade dessa citat:

"när man tar i bettet skall stångbettets skänklar ligga i 45 graders vinkel mot hästens mun. Spänner man kedjan för mycket verkar bettet mot lanen och ligger väldigt stumt i hästens mun."

"sidoskänklarna vid tagning i tyglarna stannar i ungefär 45 graders vinkel och ska varken falla igenom till rät vinkel eller stanna i sodostyckets förlängning"

"spänn hakkedjan så att stången bildar 45 graders vinkel när den verkar. Bildar den en mindre vinkel verkar stången för snabbt och blir för stark."
Citaten är från Markus Holst, Louise Nathorst och från en gammal encyklopedi som låg på nätet. Hittade flera westernmänniskor som skrev om stångbett, men ingenting om hur de tillpassar det. Men det spelar mindre roll tycker jag eftersom ett stångbett har samma funktion vilken inriktning man än har på sin ridning.

Fyll gärna på med flera citat. För det verkar ju som om det kommit nya rön och de vill jag fockså ta del av.
 
Sv: Om curbstraps

Ett stångbett ÄR en hävtångseffekt i sig redan innan
 

Liknande trådar

Ridning Hej! Jag har haft ett PRE sto i snart 3,5år. Hon var bara inriden strax innan hon kom till min och min mammas ägo. Hon var då inriden på...
3 4 5
Svar
93
· Visningar
5 947
Juridik & Ekonomi Jag vet inte vad jag vill med tråden men,, jag behöver lämna. Jag har koll på alla bostadsköer, privata hyresvärdar och blocket bostad...
3 4 5
Svar
86
· Visningar
13 200
Senast: lizzie
·
Tjatter Välkomna till den nya terminen på Bukefalos universitetet. Under hösten kommer ni få läsa spännande kurser så som “Hårig eller bara...
94 95 96
Svar
1 914
· Visningar
41 638
Senast: Hedinn
·
Juridik & Ekonomi Anonymt nick. Väldigt långt inlägg, då jag delvis behövde skriva ner mina tankar för mig själv också ;) Jag är i 30-års ålder och lever...
2 3
Svar
50
· Visningar
6 686

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp