Är det mullandet som är ”problemet”, så rätt och slätt en skogshäst? 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Fast det relaterar jag direkt till en häst som jobbar i skogen, skogskörning.Är det mullandet som är ”problemet”, så rätt och slätt en skogshäst?![]()
Där tänker jag i första hand brukshäst, fattar dock definitivt associationenFast det relaterar jag direkt till en häst som jobbar i skogen, skogskörning.
Allroundhäst är väl bästa ordet isåfall, en häst som inte har någon speciell inriktning men som klarar lite av allt på en vettig nivå.Hej Alla, jag tycker att det borde finnas ett bättre namn på "skogsmulle"- häst. Men jag vet inte vad, har ni några förslag? Det borde även kunna finnas en kategori för sådana hästar på köp o sälgsajter och då skulle det heta något mer ordentligt. Tycker skogsmulle låter så trist.
Fast det är lite tråkigt tycker jag när man menar så, huruvida en häst är stabil och trevlig att rida ut på har ju ingenting med vilken inriktning hästen har egentligen utan det beror ju på uppväxten och vilken typ av ägare den har haft. Hästar är trots allt inga maskiner som är på ett visst sätt utan förändras utifrån förutsättningar och ryttare.Benämningen Rekreationvagn har jag sett ibland. Det verkar vara en robustare vagn/wagonette men som ändå inte är en bruksvagn eller maratonvagn.
Så mitt bidrag till blir alltså rekreationshäst... en välriden, stabil häst för uteritter där syftet är motion och rekreation för ryttaren.
så sant, men oddsen för stabilitet kan bättras på rejält om man väljer rätt individer att avla på tex.Fast det är lite tråkigt tycker jag när man menar så, huruvida en häst är stabil och trevlig att rida ut på har ju ingenting med vilken inriktning hästen har egentligen utan det beror ju på uppväxten och vilken typ av ägare den har haft. Hästar är trots allt inga maskiner som är på ett visst sätt utan förändras utifrån förutsättningar och ryttare.
Även den mest stabila robusta skogsmullen kan hos en ny ägare bli istadig och osäker och inte längre vilja identifiera sig som skogsmulle.
Ja, tyvärr avlar man inte på stabilitet för det är inte lönsamt. Därför har både Polismyndigheten och ridskolor svårt att hitta hästar av stabilare sort. Ett mycket intressant radioavsnitt om detta som jag kan rekommendera er att lyssna på:så sant, men oddsen för stabilitet kan bättras på rejält om man väljer rätt individer att avla på tex.
Ja, tyvärr avlar man inte på stabilitet för det är inte lönsamt. Därför har både polismyndigheten och ridskolor svårt att hitta hästar av stabilare sort. Ett mycket intressant radioavsnitt om detta som jag kan rekommendera er att lyssna på:
https://www.sverigesradio.se/artikel/brist-pa-hastar-oroar-polisen
Ja, precis så jag förstår ju uppfödarnas situation också.Det är ju iofs inte så konstigt eftersom ingen vill betala flera hundra tusen för att lulla runt i skogen.
Föda upp hästar kostar väldigt mycket pengar.
De stabila hästarna finns absolut men då får man betala också.
Fast det handlar väl egentligen inte så mycket om avel utan uppfödning och utbildning? Självklart avlar man inte på vad som helst, men en häst som är uppvuxen i flock på lösdrift i kuperad terräng har helt andra förutsättningar än någon som är uppfödd i en platt hage med sin mamma. En häst som får lära sig att hitta sin balans, lyfta på hovarna och ta sig fram i terräng har helt andra förutsättningar än en som bara rids på bana och/eller ridhus. En häst som går att lasta och transportera till olika platser oavsett om det är veterinär, träning eller kurser blir mer miljövan och mindre reaktiv än en häst som aldrig lämnar gårdsplanen.Ja, tyvärr avlar man inte på stabilitet för det är inte lönsamt. Därför har både Polismyndigheten och ridskolor svårt att hitta hästar av stabilare sort. Ett mycket intressant radioavsnitt om detta som jag kan rekommendera er att lyssna på:
https://www.sverigesradio.se/artikel/brist-pa-hastar-oroar-polisen
Jodå mycket beror på ryttaren och uppväxtmiljön men avel/arv spelar väldigt stor roll också.Fast det handlar väl egentligen inte så mycket om avel utan uppfödning och utbildning? Självklart avlar man inte på vad som helst, men en häst som är uppvuxen i flock på lösdrift i kuperad terräng har helt andra förutsättningar än någon som är uppfödd i en platt hage med sin mamma. En häst som får lära sig att hitta sin balans, lyfta på hovarna och ta sig fram i terräng har helt andra förutsättningar än en som bara rids på bana och/eller ridhus. En häst som går att lasta och transportera till olika platser oavsett om det är veterinär, träning eller kurser blir mer miljövan och mindre reaktiv än en häst som aldrig lämnar gårdsplanen.
Om hästen går fram förbi postlådan, stenen, vattenpölen eller skyggar för allt beroende på vem som sitter på ryggen säger det iaf mig mer om ryttaren än hästen. Jag fick lära mig en gång på stenåldern att först ska jag leta felet på mig och min egen ridning/hantering innan jag börjar leta fel på hästen, om det inte är något veterinärt såklart. Tyvärr verkar det att allt som oftast är det hästen som är "dum", aldrig ryttaren.
Ja, precis så jag förstår ju uppfödarnas situation också.
Kan bara instämma i detta.Jag tycker det är lite synd att vi inte har engelskans beskrivning av typer av hästar, det finns ju gott om "nice hack" (eller "trail-horse i USA) annonserade med beskrivning av hur hästen funkar ute, i terräng, trafik, grupp och ensam.
I Sverige får man ras och/eller tävlingsgren som sökord när folk beskriver sina hästar (och många har väldigt dålig koll på hur hästen egentligen funkar ute eftersom vi har har den uterittskulturen riktigt).
Håller med! Tycker att ex-vis begreppet "trail horse" är väldigt bra.Jag tycker det är lite synd att vi inte har engelskans beskrivning av typer av hästar, det finns ju gott om "nice hack" (eller "trail-horse i USA) annonserade med beskrivning av hur hästen funkar ute, i terräng, trafik, grupp och ensam.
I Sverige får man ras och/eller tävlingsgren som sökord när folk beskriver sina hästar (och många har väldigt dålig koll på hur hästen egentligen funkar ute eftersom vi har har den uterittskulturen riktigt).