Nyårsmeny 2022

Finns både släta och buckliga passionsfrukter, och de är alltid rätt så lätta frukter. Jag upplever att de nästan alltid är bra, det är ovanligt att få hem någon som är direkt oduglig.

Har ni köpt någon extra skulle jag inte oroa mig det minsta. :up:

(Vi hade fruktfat som nyårsdessert i många år, passionsfrukten var alltid en stabil och pålitlig deltagare)
Toppen :) ! Jag googlar också och funderar på om man ska ta bort kärnorna eller inte? De äts ju oftast, vad jag förstår, men i vissa desserter silas de bort. Det står inget om det i mitt recept, men om man är en sådan som stör sig på t.ex. hallonkärnor så ska man kanske ta bort passionfruktskärnorna också?
 
Toppen :) ! Jag googlar också och funderar på om man ska ta bort kärnorna eller inte? De äts ju oftast, vad jag förstår, men i vissa desserter silas de bort. Det står inget om det i mitt recept, men om man är en sådan som stör sig på t.ex. hallonkärnor så ska man kanske ta bort passionfruktskärnorna också?
Tar man bort kärnorna blir det väldigt lite kvar, jag hade behållit dem, tycker de brukar tillföra mycket och se tjusiga ut. Men stör mig å andra sidan inte på hallonkärnor heller.
 
Toppen :) ! Jag googlar också och funderar på om man ska ta bort kärnorna eller inte? De äts ju oftast, vad jag förstår, men i vissa desserter silas de bort. Det står inget om det i mitt recept, men om man är en sådan som stör sig på t.ex. hallonkärnor så ska man kanske ta bort passionfruktskärnorna också?
Passionsfrukt består ju till största delen av kärnor, så tänker att du förlorar både volym, utseende och konsistens om du silar. Utan kärnor blir det liksom bara lite gult slem kvar. :p

Jag hade nog tagit bort kärnorna om ska blanda ner i en mousse, ganache eller liknande där du vill ha en slät konsistens och passionsfrukten bara är lite diskret smaksättning, men låtit dem vara kvar om du vill att passionsfrukten ska ta för sig. Ofta brukar man gröpa ur innehållet och ringla över desserten, snarare än att blanda ner den i smeten.

(Vill man ha en slät och lättsilad ersättning till passionsfrukt har havtorn en liknande smak och färg)
 
Passionsfrukt består ju till största delen av kärnor, så tänker att du förlorar både volym, utseende och konsistens om du silar. Utan kärnor blir det liksom bara lite gult slem kvar. :p

Jag hade nog tagit bort kärnorna om ska blanda ner i en mousse, ganache eller liknande där du vill ha en slät konsistens och passionsfrukten bara är lite diskret smaksättning, men låtit dem vara kvar om du vill att passionsfrukten ska ta för sig. Ofta brukar man gröpa ur innehållet och ringla över desserten, snarare än att blanda ner den i smeten.

(Vill man ha en slät och lättsilad ersättning till passionsfrukt har havtorn en liknande smak och färg)
De får vara kvar :) ! Jag ska ha dem på botten i glas med vitchokladmousse ovanpå... :)
 
Äter nyårsmiddag på jobbet innan jag stressar hem till hästarna men det kommer serveras följande:

Förrätt: Kronärtskockssoppa med krutonger
Varmrätt: Ekologisk oxfilé med egengjord potatisgratäng
Efterrätt: Vaniljpannacotta

Alkoholfri öl, cider och vin.

Vi har en kille på jobbet som är fantastisk i köket, de gånger han fixar bruncher, frukostar, luncher eller middagar är det restaurangklass på maten. Hans äggröra är den bästa jag någonsin ätit. :d

Det finns fryst passionsfrukt om man kollar i frysdisken, den är ganska sur däremot.
 
PXL_20221231_101307625.webp

Crème brûlée in the making. Känner mig rätt nöjd med mitt beslut att skippa varmrätt (vi blir alltså två vuxna och en treåring) :D
 
Eftersom jag tänkte att jag skulle vänta ut min sambo och se när HAN för första gången tänkte planera/lyfta nyårsmiddagen (som vi firar hos hans föräldrar, men vi ansvarar för maten), så yppade han kl 12:30 idag "vad ska vi äta ikväll?" och när jag bara ryckte på axlarna började svettpärlor bryta fram i pannan på honom.

Jag älskar honom för många olika saker, men inte för hans planeringsförmåga.

Nåja, nu är han i alla fall och handlar, och det blir klassisk toast skagen till förrätt, torskrygg med jordärtskockspure, picklad lök, rostad grönkål och mandlar samt brynt limesmör till huvudrätt. Svärföräldrarna står för efterrätt.
Vitt vin (nyzeeländsk sauvignon blanc) och champagne (philippe de nantheuil) i glasen.
 
Min ostbågemiddag sket sig 😂
En kompis ringde och bjöd över mig hem till dem. Så det blir potatisgratäng och fläskfilé istället. Har redan glömt förrätten, efterrätt var något med kola 😋
Bara en kort promenad dit så jag och Harry knallar väl hem runt 22 innan allt drar igång.
Det har skjutits en del varje kväll när vi varit ute, han har inte brytt sig ett dugg ❤️
 
Eftersom jag tänkte att jag skulle vänta ut min sambo och se när HAN för första gången tänkte planera/lyfta nyårsmiddagen (som vi firar hos hans föräldrar, men vi ansvarar för maten), så yppade han kl 12:30 idag "vad ska vi äta ikväll?" och när jag bara ryckte på axlarna började svettpärlor bryta fram i pannan på honom.

Jag älskar honom för många olika saker, men inte för hans planeringsförmåga.

Helt rätt :up:
 
Funderar på vilken tid vi vill äta. Ska jag börja laga mat vid kl 16 kanske...? Det kan nog bli lagom att äta vid 17-tiden. Sedan har vi ju efterrätt och lite chips och ostbågar till senare... :)
 
Här blir det stek ändå, matlådorna stannar i frysen i dag! det lär i och för sig bli en hel drös fler när jag ätit i dag, men tja, UT tar jag i alla fall ingen från frysen :D

Hur gör man den godast? Den har svål på, så klart, som man har på danskt vis :D :heart
 

Liknande trådar

Mat Jag har konstaterat att jag inte kan dricka alkohol längre (blir knallröd i ansiktet) och öl är väl OK som alkoholfritt, men hur är det...
2
Svar
24
· Visningar
1 035
Mat Sannolikt fel prefix men hittar inget passande. Jag undrar om det är möjligt att som privatperson donera livsmedel till någon...
Svar
14
· Visningar
590
Senast: NilHe
·
Mat Jag är nu i en relation där mitt ointresse för mat och matlagning börjar bli ett problem. Det är inte nytt för mig att vara i denna...
2 3
Svar
47
· Visningar
4 294
Senast: Freazer
·
Kultur Jag och min partner funderar på vad vi vill göra på semestern i sommar, sannolikt kring v. 30. Typ en weekend. Han har aldrig varit...
Svar
18
· Visningar
802
Senast: Ramona
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp