Jag kör på hedonism FTW
Det är du värd, kära du!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag kör på hedonism FTW
Jag hade stekt den i en het stekpanna med olja å smör i, när den fått färg på båda sidor, åker den in i ugnen med en stektermometer om du har. Temperaturen i ugnen kan man välja lite själv, men med en lägre temperatur blir det gärna saftigare kött, 120-125 grader, men då tar det också längre tid. Jag själv brukar köra ugnen på typ 150-175 tror jag.Här blir det stek ändå, matlådorna stannar i frysen i dag! det lär i och för sig bli en hel drös fler när jag ätit i dag, men tja, UT tar jag i alla fall ingen från frysen
Hur gör man den godast? Den har svål på, så klart, som man har på danskt vis
Men en fläskstek steker man väl inte i stekpanna? Har aldrig hört om det förr!Jag hade stekt den i en het stekpanna med olja å smör i, när den fått färg på båda sidor, åker den in i ugnen med en stektermometer om du har. Temperaturen i ugnen kan man välja lite själv, men med en lägre temperatur blir det gärna saftigare kött, 120-125 grader, men då tar det också längre tid. Jag själv brukar köra ugnen på typ 150-175 tror jag.
Köttet steker bäst om det fått bli rumstemperatur innan det hamnar i pannan. Och efter ugnen ska det vila lite innan man äter det
Om det är flæskesteg du menar så ska du skära i svålen med ca en centimeters mellanrum, man får inte skära så djupt att det går ner i köttet. Gnugga i svålen med salt i rikliga mängder och lägg den på ett galler i en panna. Om den ligger ojämnt så kan man skära en potatis och palla upp med. Ha ett par deciliter vatten i botten av pannan.Här blir det stek ändå, matlådorna stannar i frysen i dag! det lär i och för sig bli en hel drös fler när jag ätit i dag, men tja, UT tar jag i alla fall ingen från frysen
Hur gör man den godast? Den har svål på, så klart, som man har på danskt vis
Rödkålen är inget problem att äta om den har stått oöppnad .Men en fläskstek steker man väl inte i stekpanna? Har aldrig hört om det förr!
Gör inget om det tar lite tid så testar på dina grader! Min stektermometer är nerpackad så den har jag tyvärr inte att tillgå till just nu.
Mamma lyckas alltid med sina stekar, jag är inte lika skicklig som hon faktiskt. Vi har tidigare haft som tradition att äta dansk fläskesteg på annandag jul. men det blev inte i år tyvärr. Saknar det! Så gott, med mammas underbart goda sås gjord av skyet från steken. Och dansk rödkål till.
Har en burk rödkål, glasburk, med bäst före september i år, funkar den ännu tro? Jag är inte lukta och smaka typen eftersom jag har fobi för sådant som kan smaka illa.
Förresten, undrar om jag inte gjorde stek förra nyåret med?????
Nej men förlåt, jag läste bara stek fläskstek gör jag bara i ugnen ja. Den är en lite mer komplicerad procedur än bara in i ugnen. Vi brukar köra efter detta, står på norska, som brukar blir helt superMen en fläskstek steker man väl inte i stekpanna? Har aldrig hört om det förr!
Gör inget om det tar lite tid så testar på dina grader! Min stektermometer är nerpackad så den har jag tyvärr inte att tillgå till just nu.
Mamma lyckas alltid med sina stekar, jag är inte lika skicklig som hon faktiskt. Vi har tidigare haft som tradition att äta dansk fläskesteg på annandag jul. men det blev inte i år tyvärr. Saknar det! Så gott, med mammas underbart goda sås gjord av skyet från steken. Och dansk rödkål till.
Har en burk rödkål, glasburk, med bäst före september i år, funkar den ännu tro? Jag är inte lukta och smaka typen eftersom jag har fobi för sådant som kan smaka illa.
Förresten, undrar om jag inte gjorde stek förra nyåret med?????
Tack!Om det är flæskesteg du menar så ska du skära i svålen med ca en centimeters mellanrum, man får inte skära så djupt att det går ner i köttet. Gnugga i svålen med salt i rikliga mängder och lägg den på ett galler i en panna. Om den ligger ojämnt så kan man skära en potatis och palla upp med. Ha ett par deciliter vatten i botten av pannan.
In i kall ugn och sätt ugnen på 125 grader. Efter 2 timmar skruvar du upp till 200 grader i 30 minuter. Sedan upp till 225 grader tills svålen är spröd . Låt vila i 15 minuter innan du skär upp den.
Velbekomme !
Har tyvärr varken lagerblad eller timjan, vet att mamma använde lagerblad och knipsade fast mellan svålen.Rödkålen är inget problem att äta om den har stått oöppnad .
Jag glömde att nämna att det är godast om man lägger ett par lagerblad och en timjankvist under steken i pannan !
Och flæskesteg är allra godast med brunede kartofler til .
Ja, jag hade sänkt för annars bränns svålen långt innan steken är färdig . Om du ser att det ändå går för fort så kan du packa in svålen i folie en stund .Tack!
Den är redan skuren i svålen som tur är
Nu ligger den på galler, kryddat med salt och peppar, gnuggad med båda innan jag kryddade lite på sedan. Satte på 150 grader varmluftugn så ska kanske sänka?
Ja, det är verkligen gott! Mer juligt än nyårsaktigt kanske, men vem bryr sig ?Har tyvärr varken lagerblad eller timjan, vet att mamma använde lagerblad och knipsade fast mellan svålen.
Jag tror jag tar vanliga kartofler till min stek, mamma kan göra de andra men inte jag så vågar inte chansa i dag
Det finns alltså INGEN godare rätt än det här, slår alla humrar, räkor, oxfiléer osv på fingrarna, vinner alla tävlingar Om jag får bestämma alltså!
Men om osten kokar i en gryta så blir den ju pasteuriserad/värmebehandlad ?Morr. Min matlagning börjar med ett smärre fail.... Jag började riva osten och såg att den innehåller opastöriserad mjölk och det vet jag att mamma inte är jättebekväm med att äta (och knappt jag heller för den delen). Så nu ligger det någon annan mesig ost och puttrar med i grytan istället för parmesanen som skulle vara där.... Håll tummarna för att det blir okej ändå !!
Oh ja! Vi hade i många år det på julafton. Svenskt julbord till frukost/lunch och sedan steken på kvällen. Mamma tyckte efter en hel drös med år att det blev lite mycket så den flyttades till annandagen istället och då samlades vi alla utflyttade syskon osv och åt julstek hos mamma. Mamma gör sin stek efter hur min danska farmor lärde henne, de åt själv alltid stek på julafton i alla år.Ja, det är verkligen gott! Mer juligt än nyårsaktigt kanske, men vem bryr sig ?
Aha....Men om osten kokar i en gryta så blir den ju pasteuriserad/värmebehandlad ?
Fnissade när jag såg att svålen var skuren i bitar istället för längder. Mamma hade blivit galen! Hon har haft lite problem med att när hon ska köpa stek med svål så skär de den i rutor istället, trots att hon ber om längder!Nej men förlåt, jag läste bara stek fläskstek gör jag bara i ugnen ja. Den är en lite mer komplicerad procedur än bara in i ugnen. Vi brukar köra efter detta, står på norska, som brukar blir helt super
https://www.gilde.no/oppskrifter/slik-steker-du-ribbe
Normänn är hedningarFnissade när jag såg att svålen var skuren i bitar istället för längder. Mamma hade blivit galen! Hon har haft lite problem med att när hon ska köpa stek med svål så skär de den i rutor istället, trots att hon ber om längder!
Hårda ostar har också låg pH och vattenaktivitet, så bakterier kan inte överleva och formera sig som i de opastöriserade, mjuka ostarna . Bara att köra på !Tack vare @hagel vågade jag ösa i parmesanen också - gott ! Och det roliga var att min mamma hade aldrig ens funderat på att parmesan kunde vara gjord på opastöriserad mjölk.... Ordningen återställd...!