Nyårsmeny 2022

Här blir det stek ändå, matlådorna stannar i frysen i dag! det lär i och för sig bli en hel drös fler när jag ätit i dag, men tja, UT tar jag i alla fall ingen från frysen :D

Hur gör man den godast? Den har svål på, så klart, som man har på danskt vis :D :heart
Jag hade stekt den i en het stekpanna med olja å smör i, när den fått färg på båda sidor, åker den in i ugnen med en stektermometer om du har. Temperaturen i ugnen kan man välja lite själv, men med en lägre temperatur blir det gärna saftigare kött, 120-125 grader, men då tar det också längre tid. Jag själv brukar köra ugnen på typ 150-175 tror jag.

Köttet steker bäst om det fått bli rumstemperatur innan det hamnar i pannan. Och efter ugnen ska det vila lite innan man äter det
 
Jag hade stekt den i en het stekpanna med olja å smör i, när den fått färg på båda sidor, åker den in i ugnen med en stektermometer om du har. Temperaturen i ugnen kan man välja lite själv, men med en lägre temperatur blir det gärna saftigare kött, 120-125 grader, men då tar det också längre tid. Jag själv brukar köra ugnen på typ 150-175 tror jag.

Köttet steker bäst om det fått bli rumstemperatur innan det hamnar i pannan. Och efter ugnen ska det vila lite innan man äter det
Men en fläskstek steker man väl inte i stekpanna? Har aldrig hört om det förr! :)

Gör inget om det tar lite tid så testar på dina grader! :) Min stektermometer är nerpackad så den har jag tyvärr inte att tillgå till just nu.

Mamma lyckas alltid med sina stekar, jag är inte lika skicklig som hon faktiskt. Vi har tidigare haft som tradition att äta dansk fläskesteg på annandag jul. men det blev inte i år tyvärr. Saknar det! Så gott, med mammas underbart goda sås gjord av skyet från steken. Och dansk rödkål till.

Har en burk rödkål, glasburk, med bäst före september i år, funkar den ännu tro? Jag är inte lukta och smaka typen eftersom jag har fobi för sådant som kan smaka illa.

Förresten, undrar om jag inte gjorde stek förra nyåret med?????
 
Här blir det stek ändå, matlådorna stannar i frysen i dag! det lär i och för sig bli en hel drös fler när jag ätit i dag, men tja, UT tar jag i alla fall ingen från frysen :D

Hur gör man den godast? Den har svål på, så klart, som man har på danskt vis :D :heart
Om det är flæskesteg du menar så ska du skära i svålen med ca en centimeters mellanrum, man får inte skära så djupt att det går ner i köttet. Gnugga i svålen med salt i rikliga mängder och lägg den på ett galler i en panna. Om den ligger ojämnt så kan man skära en potatis och palla upp med. Ha ett par deciliter vatten i botten av pannan.

In i kall ugn och sätt ugnen på 125 grader. Efter 2 timmar skruvar du upp till 200 grader i 30 minuter. Sedan upp till 225 grader tills svålen är spröd 😊. Låt vila i 15 minuter innan du skär upp den.

Velbekomme 🥳!
 
Men en fläskstek steker man väl inte i stekpanna? Har aldrig hört om det förr! :)

Gör inget om det tar lite tid så testar på dina grader! :) Min stektermometer är nerpackad så den har jag tyvärr inte att tillgå till just nu.

Mamma lyckas alltid med sina stekar, jag är inte lika skicklig som hon faktiskt. Vi har tidigare haft som tradition att äta dansk fläskesteg på annandag jul. men det blev inte i år tyvärr. Saknar det! Så gott, med mammas underbart goda sås gjord av skyet från steken. Och dansk rödkål till.

Har en burk rödkål, glasburk, med bäst före september i år, funkar den ännu tro? Jag är inte lukta och smaka typen eftersom jag har fobi för sådant som kan smaka illa.

Förresten, undrar om jag inte gjorde stek förra nyåret med?????
Rödkålen är inget problem att äta om den har stått oöppnad 😊.

Jag glömde att nämna att det är godast om man lägger ett par lagerblad och en timjankvist under steken i pannan 👍!

Och flæskesteg är allra godast med brunede kartofler til 😋.
 
Men en fläskstek steker man väl inte i stekpanna? Har aldrig hört om det förr! :)

Gör inget om det tar lite tid så testar på dina grader! :) Min stektermometer är nerpackad så den har jag tyvärr inte att tillgå till just nu.

Mamma lyckas alltid med sina stekar, jag är inte lika skicklig som hon faktiskt. Vi har tidigare haft som tradition att äta dansk fläskesteg på annandag jul. men det blev inte i år tyvärr. Saknar det! Så gott, med mammas underbart goda sås gjord av skyet från steken. Och dansk rödkål till.

Har en burk rödkål, glasburk, med bäst före september i år, funkar den ännu tro? Jag är inte lukta och smaka typen eftersom jag har fobi för sådant som kan smaka illa.

Förresten, undrar om jag inte gjorde stek förra nyåret med?????
Nej men förlåt, jag läste bara stek 🤦 fläskstek gör jag bara i ugnen ja. Den är en lite mer komplicerad procedur än bara in i ugnen. Vi brukar köra efter detta, står på norska, som brukar blir helt super ☺️

https://www.gilde.no/oppskrifter/slik-steker-du-ribbe
 
Om det är flæskesteg du menar så ska du skära i svålen med ca en centimeters mellanrum, man får inte skära så djupt att det går ner i köttet. Gnugga i svålen med salt i rikliga mängder och lägg den på ett galler i en panna. Om den ligger ojämnt så kan man skära en potatis och palla upp med. Ha ett par deciliter vatten i botten av pannan.

In i kall ugn och sätt ugnen på 125 grader. Efter 2 timmar skruvar du upp till 200 grader i 30 minuter. Sedan upp till 225 grader tills svålen är spröd 😊. Låt vila i 15 minuter innan du skär upp den.

Velbekomme 🥳!
Tack! :)
Den är redan skuren i svålen som tur är :D

Nu ligger den på galler, kryddat med salt och peppar, gnuggad med båda innan jag kryddade lite på sedan. Satte på 150 grader varmluftugn så ska kanske sänka?
 
Morr. Min matlagning börjar med ett smärre fail.... Jag började riva osten och såg att den innehåller opastöriserad mjölk och det vet jag att mamma inte är jättebekväm med att äta (och knappt jag heller för den delen). Så nu ligger det någon annan mesig ost och puttrar med i grytan istället för parmesanen som skulle vara där.... Håll tummarna för att det blir okej ändå :nailbiting: !!
 
Rödkålen är inget problem att äta om den har stått oöppnad 😊.

Jag glömde att nämna att det är godast om man lägger ett par lagerblad och en timjankvist under steken i pannan 👍!

Och flæskesteg är allra godast med brunede kartofler til 😋.
Har tyvärr varken lagerblad eller timjan, vet att mamma använde lagerblad och knipsade fast mellan svålen.

Jag tror jag tar vanliga kartofler till min stek, mamma kan göra de andra men inte jag så vågar inte chansa i dag :D

Det finns alltså INGEN godare rätt än det här, slår alla humrar, räkor, oxfiléer osv på fingrarna, vinner alla tävlingar :D Om jag får bestämma alltså!
 
Tack! :)
Den är redan skuren i svålen som tur är :D

Nu ligger den på galler, kryddat med salt och peppar, gnuggad med båda innan jag kryddade lite på sedan. Satte på 150 grader varmluftugn så ska kanske sänka?
Ja, jag hade sänkt för annars bränns svålen långt innan steken är färdig 😊. Om du ser att det ändå går för fort så kan du packa in svålen i folie en stund 👍.

Det behövs ganska mycket ingnuggat salt för att få den rätta krispigheten 😋.
 
Har tyvärr varken lagerblad eller timjan, vet att mamma använde lagerblad och knipsade fast mellan svålen.

Jag tror jag tar vanliga kartofler till min stek, mamma kan göra de andra men inte jag så vågar inte chansa i dag :D

Det finns alltså INGEN godare rätt än det här, slår alla humrar, räkor, oxfiléer osv på fingrarna, vinner alla tävlingar :D Om jag får bestämma alltså!
Ja, det är verkligen gott! Mer juligt än nyårsaktigt kanske, men vem bryr sig 😍?
 
Morr. Min matlagning börjar med ett smärre fail.... Jag började riva osten och såg att den innehåller opastöriserad mjölk och det vet jag att mamma inte är jättebekväm med att äta (och knappt jag heller för den delen). Så nu ligger det någon annan mesig ost och puttrar med i grytan istället för parmesanen som skulle vara där.... Håll tummarna för att det blir okej ändå :nailbiting: !!
Men om osten kokar i en gryta så blir den ju pasteuriserad/värmebehandlad 😅?
 
Ja, det är verkligen gott! Mer juligt än nyårsaktigt kanske, men vem bryr sig 😍?
Oh ja! Vi hade i många år det på julafton. Svenskt julbord till frukost/lunch och sedan steken på kvällen. Mamma tyckte efter en hel drös med år att det blev lite mycket så den flyttades till annandagen istället och då samlades vi alla utflyttade syskon osv och åt julstek hos mamma. Mamma gör sin stek efter hur min danska farmor lärde henne, de åt själv alltid stek på julafton i alla år.
 
Nej men förlåt, jag läste bara stek 🤦 fläskstek gör jag bara i ugnen ja. Den är en lite mer komplicerad procedur än bara in i ugnen. Vi brukar köra efter detta, står på norska, som brukar blir helt super ☺️

https://www.gilde.no/oppskrifter/slik-steker-du-ribbe
Fnissade när jag såg att svålen var skuren i bitar istället för längder. Mamma hade blivit galen! Hon har haft lite problem med att när hon ska köpa stek med svål så skär de den i rutor istället, trots att hon ber om längder! :)
 
Idag blir det gräsand, rotsaker, jordärtskockspuré och nån rödvinssky. Dammade av den här rackaren, får se om den fortfarande går att dricka 🧐

1gqJtso.jpg
 

Liknande trådar

Mat Jag har konstaterat att jag inte kan dricka alkohol längre (blir knallröd i ansiktet) och öl är väl OK som alkoholfritt, men hur är det...
2
Svar
24
· Visningar
1 035
Mat Sannolikt fel prefix men hittar inget passande. Jag undrar om det är möjligt att som privatperson donera livsmedel till någon...
Svar
14
· Visningar
590
Senast: NilHe
·
Mat Jag är nu i en relation där mitt ointresse för mat och matlagning börjar bli ett problem. Det är inte nytt för mig att vara i denna...
2 3
Svar
47
· Visningar
4 294
Senast: Freazer
·
Kultur Jag och min partner funderar på vad vi vill göra på semestern i sommar, sannolikt kring v. 30. Typ en weekend. Han har aldrig varit...
Svar
18
· Visningar
802
Senast: Ramona
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp