Nya A-kasse regler

Sv: Nya A-kasse regler

Här håller jag inte riktigt med om Din historieskrivning :) , grunden till efterfrågan på varor från vår exportindustri skapades inte direkt av någon borgerlig regering, utan av socialdemokraterna.

Det jag avsåg mest var att "utbildning lönar sig" har inte riktigt varit sant förrän vi genomfört skattesänkningarna på jobb och därmed fått en något bättre lönespridning.

Socialdemokraterna är vanligtvis ganska mitten i sin politik, så länge som inte (v) får vara med och bestämma. Det som jag tycker är otäckt med (s) idag - som man inte vet om det är reellt eller retoriskt - är att man kategoriskt kritiserar regeringens politik, även när det är förslag man mycket väl skulle kunna ha lagt själv.

Om de enkla jobben inte finns måste ju fler se till att man inte hamnar i kategorin "jag söker ett enkelt jobb". Jag menar inte att alla kan göra det, men vi måste öka både incitamenten för att göra det. All högre utbildning efterfrågas inte på arbetsmarknaden, det är specifika kategorier som länge haft en arbetslöshet i 0,5-1,0% klassen.

Det ÄR ju utbildningsnivån generellt det är fel på när jobben inte matchar och det finns för "få enkla jobb". Ingen bryr sig om det finns 1000 hästskötarspecialister att anställa om man söker 10 elektronikingenjörer. Det borde informeras tydligare vid ungdomarnas val VAD det är som väntar i framtiden. Med det menar jag inget tvång.
 
Sv: Nya A-kasse regler

Här håller jag inte riktigt med om Din historieskrivning :) , grunden till efterfrågan på varor från vår exportindustri skapades inte direkt av någon borgerlig regering, utan av socialdemokraterna.*

Och de borgerliga har väl inte varit så dåliga på att försöka rädda jobb heller, säger bara Saab :) .

Jag har även litet svårt att se att de borgerliga prioriterar utbildning som en viktig fråga än mindre yrkesinriktad utbildning under omställningsfas, hade man gjort det så kanske matchningsproblemet som Du beskriver varit mindre. Ett annat sätt att lösa det på är ju att företagen utbildar själva, ett ytterligare sätt är att göra jobbet så attraktivt så kompetent personal söker det (helt enkelt matcha utbudet inom aktuellt område med ex vis lön som gör jobbet intressant).

Att utbilda sig är ingen självklarhet för många människor, både beroende på läggning men också på miljö, idag även på grund av ekonomi. I en perfekt värld skall Du ju kunna räkna hem Din utbildning. Att dessutom kanske behöva utbilda sig, och då menar jag eftergymnasial utbildning och högre, till något som man inte är intresserad av, och kanske heller inte har läggning för kan knappast var lösningen.

Jag säger det igen, problemet idag är att vi har tappat mycket av den enklare jobben, på grund av bland annat ny teknologi, arbetsmarknaden har helt enkelt inte lika stort behov av outbildad arbetskraft som förr och vad gör man åt detta?**

Tvingar folk att genomföra högre utbildningar? När det inte ens är utbildningsnivån generellt det är fel på utan ett matchningsproblem.

Ökar andelen jobb för outbildade? Med låga löner som följd.

Varför inte stärka upp välfärdssamhället och kräva att arbetslösa åtminstone på halvtid arbetar inom den icke-konkurrensutsatta kommunala sektorn och som motprestation erhålla a-kassa alternativt genomför utbildning.

Jag håller med om att systemet med a-kassa inte direkt uppmuntrar till aktivitet.

* Hur kunde sossarna skapa en efterfrågan på våra exportvaror? den efterfrågan fanns ju i utlandet. Dessutom så var ju exempelvis Tyskland (vår viktigaste handelspartner) under konservativt styre merparten av åren som BDR existerade fram till 1989. Så?? Eller menade du att sossarna höll lönekostnaderna nere? Det stämmer nog eftersom en sjuksköterska tjänade netto mer i Tyskland 1990 än vad en professor fick ut samma år netto i Sverige.
** Det kan du inte göra något åt. rationalisering är ett tvång om vi ska överleva som välfärdsnation efter som det bygger på att vi kan sälja produkter o tjänster på en marknad som ställer allt högre krav.
 
Senast ändrad:
Sv: Nya A-kasse regler

Förstår inte riktigt Ditt resonemang om lönespridningen, men strunt samma :)

Jag kan tycka att de flesta partier inte direkt är tydliga med var de egentligen står, taktik och rädsla för att förlora väljarsympatier gissar jag.

Problemet kommer delvis att kvarstå vad gäller arbetslöshet även om man ökar så att många fler har högre examina, det är ett matchningsproblem idag, precis som Du säger att det som efterfrågas finns inte tillräckligt av, eller på fel ställe i landet.

Det grundläggande problemet med att arbetsmarknaden inte kan svälja allt arbetskraftsutbud - ffa de med lägre utbildning, kommer dock att kvarstå - om man inte hittar alternativ till de försvunna industrijobben som inte krävde någon utbildning.

Sedan vidhåller jag att en viss arbetslöshet antagligen är bra - hur hemskt det än låter - just för att inte skapa inflationstryck via lönebildningen. Frågan är bara vad man gör för dem som är arbetslösa, och här tror jag mindre på piska än på morot. Sittande regeringen har ju löst lönebildningens inflationstryck genom att i stället öka disponibla inkomsten genom skattesänkningar, same same but different :) men man behåller dock industrins konkurrenskraft genom den åtgärden istället för lönebildningsinflation.

Absolut vad gäller utbildnings- och yrkesval, visst gå hästskötarutbildning, ta studielån, men det är direkt olönsamt och Du kommer inte att tjäna speciellt mycket pengar om Du ens får ett jobb. Var tydlig med hur arbetsmarknaden ser ut, tala om vad som händer vid arbetslöshet och riskerna med att hamna i arbetslöshet.

Jag tror ju mer och mer på konstruktiva åtgärder för de som är arbetslösa, just för att inte hamna i utanförskap, permanenta arbetslösheten etc och även så ändra litet på regelverket, skapa uppmuntran och engagemang och inte minst ansvar för sitt uppehälle. Men det är ju inte så lätt när AF säger nej till många utbildningar för arbetslösa som på sikt skulle kunna skapa arbete eller eget företagande. Tror också stenhårt på småföretagandet, vilket det verkar som att regeringen inte är så intresserad av, det verkar mer vara storskalighet som gäller där.
 
Sv: Nya A-kasse regler

Väldigt enkelt :) man sänkte priset på våra exportvaror genom devalvering.

På fråga 2 svarar jag ;) det kan man visst det - det är en fråga om politisk vilja!

Rationalisering är en del för att behålla konkurrenskraft, absolut, men om Du då tar bort ett antal arbetstillfällen, så är ju lösningen egentligen ganska enkel, det försvinner arbetstillfällen, ersätta dessa eller inte?
 
Sv: Nya A-kasse regler

kl

Jag kan minnas att det var arbetslöshet på 80 -90- talet också......det har knappast varit att välja o vraka då heller....dock har många lata jävlar försvunnit som tur är ......man kan inte styra ett land heller med att ge bidrag åt kreti o pleti ( eller försäkring som nån ville det skulle heta) ---Nånstans ska räkningen betalas och det är tydligen nu ....


Jag vet ganska många människor som av ren jävla lathet vägrat jobba...eller jobbade sina månader på vintern för att vara " arbetslösa" på sommaren, alt jobbade svart för att få ut så mycket som möjligt ...bara för att det GICK....

alla är naturligtvis inte såna men det är de seriösa som får lida för slappa systemet förr.
 
Sv: Nya A-kasse regler

KL

Det borde snarare vara så att a-kassan är ett omställningsbidrag än en ersättning för att man är arbetslös.

En bidrag för att ställa om kunskap etc till att passa dagens arbetsmarknad. Ställer man inte om, eller tar typ ams-jobb, är det slut på alla bidrag och ersättningar inkl s k försörjningsstöd. Alternativet till att inte göra detta är ju antingen att man är sjuk - och då är inte arbetsmarknaden där man skall befinna sig! eller att man inte vill, eller finns det fler varianter?

Läste precis en intressant artikel av prof. Pontus Braunerhielm om industrins betydelse.
 
Sv: Nya A-kasse regler

Väldigt enkelt :) man sänkte priset på våra exportvaror genom devalvering.

På fråga 2 svarar jag ;) det kan man visst det - det är en fråga om politisk vilja!

Rationalisering är en del för att behålla konkurrenskraft, absolut, men om Du då tar bort ett antal arbetstillfällen, så är ju lösningen egentligen ganska enkel, det försvinner arbetstillfällen, ersätta dessa eller inte?

vilket i stort sett gynnar råvaruindustrin mest eftersom ex en volvo till 90% av varuvärdet består av import. Att devalveringspolitiken var på sikt förödande insåg ju tom sossarna på sin tid och sedan dess har vi haft en av de längsta perioderna med stabilt penningvärde i Sverige, vilket har gynnat ekonomin.

det räcker inte med politisk vilja, folket agerar efter egenintresse ändå.
om folket får välja, vill de ha ett skyltfönster fyllt med varor eller ett med politisk vilja? se bara vad som hände i DDR

att sedan 10till 15% av folket inte får tillgång till godsakerna bryr sig inte de 85 till 90% om som har jobb o pengar.
dra ner det till realpolitik, vill Svensson avstå från en semesterresa till solen i januari bara för att Larsson ska kunna bo i en 5:a med sina ungar istället för att trängas i en trea?
(Larsson får väl pynta hyran själv så får han bo i en stor villa om han vill)
rationalisering är att för samma kostnad producera mer eller vid bibehållen produktion sänka kostnaderna. löner dvs anställda är en kostnad, på samma sätt som energi eller maskiner. Det betyder att om jag lyckas sänka energikostnaden = rationalisering. samma sak om jag lyckas sänka personalkostnaden. jag som företagare har egentligen bara ett samhällsansvar, det är att hålla mitt företag i gott ekonomiskt skick. inte att hålla en massa folk anställda.
 
Sv: Nya A-kasse regler

KL

Det borde snarare vara så att a-kassan är ett omställningsbidrag än en ersättning för att man är arbetslös.

En bidrag för att ställa om kunskap etc till att passa dagens arbetsmarknad. Ställer man inte om, eller tar typ ams-jobb, är det slut på alla bidrag och ersättningar inkl s k försörjningsstöd. Alternativet till att inte göra detta är ju antingen att man är sjuk - och då är inte arbetsmarknaden där man skall befinna sig! eller att man inte vill, eller finns det fler varianter?

Läste precis en intressant artikel av prof. Pontus Braunerhielm om industrins betydelse.

bla:I dag missgynnas ofta privat ägande och finansiering med eget kapital. Skattesystemet måste undvika inlåsningseffekter för potentiellt riskkapital. Optioner i innovationsföretag bör därför kapital-beskattas, progressiviteten i inkomstskatterna minskas och likställighet bör gälla mellan låne- och egenkapitalfinansierad verksamhet. På längre sikt bör ägarskatterna anpassas till genomsnittet för konkurrentländerna.

från svd.

det betyder ju vi på sikt måste utjämna skatter o löner o soc standard till våra konkurrentländer dvs ännu hårdare rationalisering om vi vil bibehålla vår standar och ännu fler som slås ut därför att de inte pallar trycket...
 
Senast ändrad:
Sv: Nya A-kasse regler

Är det därför som många företagare tar ut pengarna som utdelning snarare än att ta ut dem i lön ?

Det är mycket lägre skatt på finansiella transaktioner än på lön, i Sverige så kan man bli rik på finansiella transaktioner men man kan inte blir rik genom arbete...

Så de incitament som finns gör ju att alla vill bli finansvalpar - åtminstone sett med nyliberal logik :devil:
 
Sv: Nya A-kasse regler

Nåja, det där är ju starkt knutet både till lön och hur mycket man vill lyfta, för att det ska vara förmånligt.
 
Sv: Nya A-kasse regler

Förstår inte riktigt Ditt resonemang om lönespridningen, men strunt samma :)

Lönespridningen ger incitament att studera till det som ger riktiga jobb med bra löner, jfrt med att inte studera och ställa sig i outbildade-jobbkön för att ev. få ett jobb till halvdan lön.
 
Sv: Nya A-kasse regler

Att ha föräldrar som ger ekonomiskt stöd är inte en förutsättning för att kunna utbilda sig i Sverige.
.

I din situation, där både du och sambon saknar jobb, kan jag se en möjlighet att ni gemensamt flyttar om sambon får jobb på annan ort.
Det verkar som om du har svårt för matematik. Kanske något slags lärlingsplats eller liknande kunde öppna en dörr? Kanske du inte får lön till att börja med, men du kanske kan göra dig anställningsbar genom att ha haft praktik eller lärlingsplats eller något annat som blir en arbetslivserfarenhet? Under förutsättning förstås att socialen, som verkar vara de som försörjer dig, accepterar det?

Jag har ju en utbildning, bara ingen yrkesinriktad sådan, har 3300 gymnasiepoäng och har i princip läst varje kurs som inte är yrkesinriktad utom matte 2b, 3 och 4. Samt fysik 1 och 2.

Jag har två jobb som försörjer mig och min sambo, jobbar bla. som försäkringsförmedlare (förmedlar via telefon för ett bolag) och sedan extra jobbar jag helger och nätter på Max hamburgerrestaurang, vilket är ett jobb jag haft i mer än ett år.

Jag har vägrat leva på bidrag förutom när jag då fick aktivitetsersättning/bidrag från försäkringskassan.

Jag vill ju klara mig själv! Jag vill dessutom kunna skaffa en utbildning som på någotvis ger mig en inriktning. Hade jag kunnat se in i framtiden som 15 åring hade jag valt att bli frisör, eller gått barn och fritid.

Nu får man ju själv finansiera en frisör utbildning och jag har inte 45-50 000 liggandes till detta. (hår och smink är EGENTLIGEN det jag drömmer om att jobba med, men är realist och förstår att mina chanser inom skola/barn/ungdomar är större)
 
Sv: Nya A-kasse regler

Regeringen har ju satt en agenda som att fusket är utbrett.
Men faktum är att a-kassan är en bra kassako för staten. 2010 var det 23 miljarder.
 
Sv: Nya A-kasse regler

Förstår inte hur man "kan" fuska med a-kassa, menar för att få a-kassa måste man jobbat en viss period, med en viss anställning. Man måste blivit av med jobbet och vara arbetssökande, a-kassa får man ju bara en viss period också.
Har man nu arbetat så pass länge så att man kan få ut a-kassa och det är dessutom något man får i en begränsad tid. Varför skulle man inte söka jobb under tiden? För när man inte får a-kassa längre vill man väl ändå ha ett jobb (eller helst innan såklart)

Tycker det verkar ytterst konstigt att man tror att många skulle tänka " men fan va gött, nu när jag jobbat 2 år här och blir uppsagd kan jag få a-kassa, sen skiter jag i att söka jobb och kan börja leva på socc-bidrag när jag inte längre får a-kassa... wiihooo!" (överdriver men ni förstår)

Visst finns det folk till allt, men jag tror faktiskt det flesta som blivit av med jobbet vill hitta ett nytt. Klart ska a-kassan ha krav. Men de ska väl ändå kännas rimliga?

Precis som vilken som helst försäkring har krav för att man ska kunna få ut ersättning. Som vid skadegörelse på en bil, man måste anmäla det, kolla upp vad det skulle kosta att fixa (och det måste finnas antingen skriftligt bevis från verkstad eller/och bild bevis på skadan) och sedan kontakta sitt försäkringsbolag.

Man kan ju inte bara ringa dit och säga "hej min ena sidospegel har blivit av sparkad, jag vill ha ersättning nu"

Precis som att man inte bara komma in och be om a-kassa genom att säga "hej blev precis av med jobbet på ett ställe där vid (valfritt område), jag vill ha ersättning nu"

Utan måste ha anställningsbevis och dessutom söka jobb under tiden som ett av kraven för att få ersättning.

Men hur fan ska man ens lyckas söka jobb 8 timmar varje dag typ? Alltså, även om jag söker allt som jag är kvalificerad till i Sverige så lär det inte ta 8 timmar varje dag i flera månader.
 
Sv: Nya A-kasse regler

Är det därför som många företagare tar ut pengarna som utdelning snarare än att ta ut dem i lön ?

Det är mycket lägre skatt på finansiella transaktioner än på lön, i Sverige så kan man bli rik på finansiella transaktioner men man kan inte blir rik genom arbete...

Så de incitament som finns gör ju att alla vill bli finansvalpar - åtminstone sett med nyliberal logik :devil:

Problemet är väl att det inte går att ta ut pengar som avkastning istället för lön hur som helst.

så det påståendet stämmer väl inte.

Däremot kan du väl som aktieägare ha så mycket aktier att du kan leva på avkastningen och skatta bara 30%
 
Sv: Nya A-kasse regler

Regeringen har ju satt en agenda som att fusket är utbrett.
Men faktum är att a-kassan är en bra kassako för staten. 2010 var det 23 miljarder.

2009 utbetalades 19,5 miljarder i arbetslöshetsersättning. Samma år betalade a-kassorna in 7,5 miljarder till staten, dvs ca 38 % betalas av medlemsavgifter, resten betalas av staten. Arbetslöshetsförsäkringen avviker från traditionella privata försäkringslösningar genom att försäkringen till en mindre del betalas av de försäkrade själva och istället till övervägande del finansieras via arbetsgivaravgift.


ELLER
färskare siffror
"30 miljarder motsvarar det statliga biståndet, betydligt mer än barnbidraget, lika mycket som statens kostnad för a-kassan och dubbelt så mycket som är avsatt till studiemedel."
 
Senast ändrad:
Sv: Nya A-kasse regler

Väldigt enkelt :) man sänkte priset på våra exportvaror genom devalvering.

På fråga 2 svarar jag ;) det kan man visst det - det är en fråga om politisk vilja!

Rationalisering är en del för att behålla konkurrenskraft, absolut, men om Du då tar bort ett antal arbetstillfällen, så är ju lösningen egentligen ganska enkel, det försvinner arbetstillfällen, ersätta dessa eller inte?

Såg på tv nyss, intressant, där framkom det att sossarna var de som genomförde den största sänkningen av löneersättning i förhållande till vinstutdelning på många år.

jag klagar inte, det var behövligt, men folk skulle vara medvetna om att det var en klar linje från palme o co att tvinga lo att hålla nere lönekraven;)
 
Sv: Nya A-kasse regler

Lönespridningen ger incitament att studera till det som ger riktiga jobb med bra löner, jfrt med att inte studera och ställa sig i outbildade-jobbkön för att ev. få ett jobb till halvdan lön.

Nja... då skulle ingen bli sjukskötkerska, socionom eller bibliotikare.

Lön är viktigt, det är viktigare för en del. Allra viktigast verkar det vara för de som tjänar mest. Men då handlar det inte om pengar utan om "kukmätning"

oj han fick så mycket bouns, då måste jag ha mer...
 
Sv: Nya A-kasse regler

bla:I dag missgynnas ofta privat ägande och finansiering med eget kapital. Skattesystemet måste undvika inlåsningseffekter för potentiellt riskkapital. Optioner i innovationsföretag bör därför kapital-beskattas, progressiviteten i inkomstskatterna minskas och likställighet bör gälla mellan låne- och egenkapitalfinansierad verksamhet. På längre sikt bör ägarskatterna anpassas till genomsnittet för konkurrentländerna.

från svd.

det betyder ju vi på sikt måste utjämna skatter o löner o soc standard till våra konkurrentländer dvs ännu hårdare rationalisering om vi vil bibehålla vår standar och ännu fler som slås ut därför att de inte pallar trycket...

Fast.... det är inte riktigt det som saken rör... Du talar om att höja standarden för vissa och sänka den för andra. Inte att standarden ska behållas.
 

Liknande trådar

Skola & Jobb Någon som är mer insatt än vad jag är nu för tiden? Om det är ok för PA att jobba dygn, och om det får fortsätta vara ok? Jag har i...
Svar
8
· Visningar
844
Senast: Stekspaden
·
Skola & Jobb Svårt få till en vettig rubrik. Men hur fungerar det egentligen i följande scenario: Fast heltidsjobb. Sjukskriven 50% sen flera år...
2
Svar
20
· Visningar
1 687
Skola & Jobb Något konstig rubrik kanske... I mina arbetsuppgifter ingår en viss del där jag ska vara behjälplig till utomstående när dom är hos...
Svar
2
· Visningar
1 063
Senast: Avalbane
·
  • Låst
Övr. Hund Jag har problem med min hund. Att flytta hit var det bästa beslutet för mig, men från att vara relativt okomplicerad, om en husky kan...
20 21 22
Svar
425
· Visningar
34 175
Senast: Snurrfian
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp