Sv: Nej, dressyr är inte en snobbsport. Eller?
Delvis knapplån.
Det som får mig irriterad i den här tråden är att folk glömmer lite att man har egna val här i livet.
Men det är uppoffringar och alla är inte beredda att göra det. Det innebär ju faktiskt att du får (oftast) leva på existensminimum, slita som en idiot, lämna dit sociala liv med vänner familj osv hemma.
Mina föräldrar har alltid stöttat mig till 300% och hade de kunnat köpa en utbildad färdig häst så hade de inte tvekat, det vet jag.
Men visst utåt sett kan det ju se super ut, jag har fått tag på fina hästar, fått bra resultat och har idag ett super jobb. Men det är slit, slit, slit och uppoffringar! Jag kommer hem till Sverige mycket sällan då det är svårt att komma ifrån jobbet. Jag har fått offra mitt förhållande jag hade i sverige med en fantastisk kille sedan 5 år för att göra den här satsningen.
Men jag vågar, jag satsar och jag vill liva drömmen!
Men när folk kommer och påstår att alla som inte rider på ridskola och har egen häst åker räkmacka så pissar nu faktiskt av mig....
Det beror väl lite på vad man menar med att "slita"? jag kan ju tänka mig att man säkert måste lägga ner ganska många timmar på träning etc.
Och ofta får man den uppfattningen när man läser artiklar osv att det beror just på personens stora intresse för hästar att de kommit så långt, och för att de jobbat så hårt, lite grann som jag tror Fiorano menade i början.
Delvis KL
Det kanske är här skillnaden ligger i hur man ser det om man har satsat jämfört med de som nöjer sig med att vara på lägre nivå oavsett om de nöjer sig för att de accepterar att ekonomin inte finns eller de helt enkelt inte vill offra sitt sociala liv.
Som sidospår om man tar MalinB hon fick fina ponnyer till EM osv. Men att hon är i toppen bland seniorer är för att även hon levde på existensminimum (i praktiken om man ser hur hennes liv såg ut) när hon jobbade i England. Att slita så som hon och Lancet mfl gör hos sina utländska arbetsgivare är få som klarar för de är helt enkelt för lata. Att då bland annat Lektra och Lancet ska få höra att de har räkmacka är i min värld lite galet.
Att som ponnyryttare ha räkmacka handlar inte om att föräldrarna ställer upp och stötar sina barn på bästa sätt. Har man riktig räkmacka så sköter föräldrarna allt utom att rida. De vet vilka ponnyer som är bra. De informerar nuvarande ägare att de vill köpa ponnyn ev lägger bud. Ser till att ungen har den fina ponnyn i precis rätt ålder precis när det passar att byta kategori. Räkmacka är när föräldrarna bokar och kör till träningar utan att barnet ber om det. När föräldrarna anmäler till tävling, håller koll på när och var det är tävling. Anlitar tränare för att barnen ska nå toppen. Ser till att stallet sköts så barnet bara behöver rida och koncentrera sig på ridningen, somliga behöver inte ens borsta ponnyerna. De får dem i ridhuset. Att ha räkmacka är när du inte behöver utöver ridningen lyfta ett finger för att nå toppen. Dessa barn är oerhört få!
Att tro att vissa bukeanvändare skulle höra till den kategorin bara för att deras föräldrar har varit snälla nog att köpa en 5-åring för 200.000 är lite löjligt. Det blir även väldigt konstigt om det inte får satsas för det anses som räkmacka. Vad tror ni Carolina Klüfts satsning har kostat? Enda skillnaden där är att sponsorer blir inblandade mycket mycket tidigare och betalar mycket mer.
Hade vi haft samma system som i Danmark och Tyskland där det är lättare att jobba sig upp till toppen hade kanske fler förstått att ridsporten inte är snobbigare än andra sporter på elitnivå.
Även i helvetet finns det grader. SHBK jämfört med NH till exempel. Båda oerhört framgångsrika. Men ändå så olika liv.
Ta även en annan "räkmackeryttare" deras gård var på exekutiv auktion i ridsport för fogden vill ha sina pengar. Är det att vara rik? Om man inte kan betala sina skulder och därigenom förlorar sitt hem/trygghet. Är det räkmacka? Och att vara rik? Men ändå klarar dessa ryttare att prestera på tävling gång på gång.
Det finns två sätt att ta sig till toppen:
1 Mycket pengar och hårt arbete, eller
2 Mycket hårt arbete och hårt arbete.
Det är bara välja. Är du rik slipper du inte allt slit. Men är du inte rik får du kompensera med arbetsinsats.
Vill man inte slita men skyller på ekonomin = ridning är en lyxsport kommer man aldrig till toppen. Vill man inte slita men har ekonomin kommer man heller aldrig till toppen. Men så länge det går att jobba sig till toppen är det inte en snobbsport enbart för rika. Pengar hjälper till men är inte allt.