Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Tack
Fiffi1: Jo visst bör man vaccinera men det blir ett svårt dilemma för mig. veterinären rekommenderade att inte vaccinera henne- om jag skulle vilja prova, även med avdödat vaccin, så finns det en risk att hon insjuknar igen eftersom de inte är säkra på vad som gett henne reaktionen. Om det är blandningen så får hon ju problem oavsett vilket vaccin hon tar och då får jag välja: antingen riskerar jag att ge henne ännu en akut chock (och denna gången ännu värre) eller så låter jag bli att vaccinera henne och riskerar att hon får en sjukdom.
Veterinärens synpunkt på det hela var att eftersom hundar till större del är vaccinerade så finns inte de flesta sjukdomarna särskilt utbrett längre och det går att ha henne ovaccinerad. Dock bör jag hålla koll på eventuella hotspots som bryter ut på SVA's hemsida. Vet sa också att om jag vill prova igen så kan jag ringa och konsultera med en veterinär innan och komma fram till hur vi vill göra. Men i dagsläget är jag inte pigg på tanken då hon led väldigt mycket av reaktionen.
Och till sist: JA VI SKA GOSAhon ligger nu och snusar bredvid mig, har hela dagen imorgon på mig att snusa henne i nacken och krama om henne.
Hmm, men borde det inte gå att vaccinera utan det för kennelhosta då? Hon tålde ju första vaccinationen.
Om du har ett intyg på att hunden inte tål vaccinet så är jag är helt övertygad om att en klubb tillåter dig att gå kurs fast den inte är vaccinerad.
Däremot inte på utställningar, där tror jag det kan bli svårt. Men vem vet, man kanske kan få nån dispens eller nåt..
Att hon inte reagerade på vacc innan är helt i sin ordning. En allergisk reaktion kommer ALDRIG första gången djuret/människan möter ämnet. Utan första gången går det bra, men andra kan bli våldsam. Det är för att första gången har kroppen inte skaffat sig antikroppar mot allergenet/ämnet. Däremot så andra gången, eller femte, eller.. känner immunförsvaret igen ämnet, och det är då överreaktionen sker. Det är likadant med alla allergier.
(Det behöver inte bli just andra man får reaktion, och den kan vara gradvis stegrande, men det blir aldrig en allergisk reaktion första gången)
Ang försäkringen så spar energin att överklaga. Dessvärre är det så, vilket står i försäkringsvillkoren, att profylax (förebyggande) ersätts inte, och inte heller komplikationer. Nu är vissa bolag snälla och ser genom fingrarna med det, men de behöver inte. Den mest 'extrema' varianten är kastrering av häst, som inte ersätts om den görs 'bara för att'. Om det går snett då kan det inte bara kosta dyr klinikvård, utan hästen kan förlora livet i värsta scenariot. Bolaget har då rätt att neka både ersättning för veterinärräkningarna, samt för livvärdet.
Och tur i oturen det var just så stor klinik som Ultuna du vaccinerade på, hon var ju i närheten av all tillgänglig vård när det hände tack och lov. Och SKÖNT att hon är hemma!
Så, gåtan är inte helt löst, men det finns en viss ärftlighet ja, risken ökar klart om föräldrarna/föräldradjuren är allergiska. Både vad gäller människoallergier, svidknottallergi hos häst samt olika eksemsjukdomar med allergisk grund hos hund och katt.