the_connemara
Trådstartare
Varför hästen inte böjer genom kroppen jämt kan ju bero på fler saker: svaghet, stelhet, balansproblem etc.
Så jag börjar kolla genom det. Först och främst måste jag ha ett signalsystem där jag kan prata med hästen korrekt. Så hästen måste svara på vissa hjälper. Så det måste läras in alt checkas av/finstämmas.
Men sen måste man felsöka varför man tror hästen gör som den gör. Det tycker jag man bör ha lite rutin alt en person på plats för.
Man kan med fördel jämföra hur man gör och vad som känns annorlunda om man byter varv när man laborerar själv.
Med rutin lär man sig vad som brukar ge vilket resultat i olika övningar och kan använda dem för att få hästarna mer liksidiga. Innan det behöver man ofta ha tränarhjälp på plats. En bra tränare bör kunna förklara så att även de sämsta förstår vad de ska göra, när och hur.
Ang dina andra frågor så tänker jag:
Tar i tygeln? Hur, dvs vilken vinkel och i jämt tryck eller om jag vibrerar eller om jag tar och lättar etc etc? Vad gör jag med resten av kroppen?
Det blir alltså för förenklat för mig.
Om jag bara tar i ena tygeln i ett mjukt tygeltag med handen i normalposition kommer min häst böja sig enligt hur mycket den tygeln kortar. Han kommer också lägga vikten ut mot den andra tygeln(som tyvärr inte möter upp..) och om jag fortsätter hålla kommer han flytta inner fram ut. Iaf så länge han vågar lita på mig. Till slut kommer han sluta flytta sig ut, spänna sig och själv ta över beslutet i hur hans balans bör vara.
Han kommer till en början runda sig och släppa spänning i underhalsen.
Han är alltså tränad att både ge efter för tygeln, runda sig och flytta sig undan tygeln i sidled genom frambenen vänder.
Ska han sluta vända måste man ge efter alt möta upp på yttertygeln och genom den säga "tack, hit men inte längre" och få hästen mellan tyglarna i sidled. Så man kan påverka balansen i manken genom det. Och genom det hjälpa hästen att tex inte luta inåt och den KAN då slappna av och bli loss i kroppen.
Sen får man rida bakdelen med givetvis.
Om jag tar korrekt i ena tygeln med feeling och böjningen sas går igenom utan att jag "hejdar" halvvägs och ber om mindre ska hästen gå i sluta, dvs ytter bak ska påverkas och böjningen gå från inner hand till ytter bak som ska positioner sig för sluta. Höften ska i stillastående kunna påverkas.
Jag tycker ofta hästar tiltar i manken, innåt. En del rider innerskänkel på det andra försöker hålla emot i yttertygeln.
Jag föredrar att direkt påverka manken just med tygeln iom att jag vill ha skänkel till att flytta hela hästen ut eller fri att tex ligga för ena galoppen tex.
Jag tycker det ger väldigt snabbt resultat och hästar och ryttare brukar ganska fort klara av böjning på linjen, rak som böjd utan att hästen tappar balansen.
Men oavsett vilken lära an följer eller hjälper man har brukar det vara bra att tänka at inte "hålla hästen" i en viss form, grad av böjning etc. Ta igenom och kom till eftergift. Först i eftergiften får man ju kvitto på huruvida det gått igenom eller ej.
Så våga lätta för att kunna komma dit länge och längre stunder.
Din tränare och en sjukgymnast som ditt tips rekommenderade ser jag mycket framemot när hästen har blivit mer utredd av vet! Tack för utförligt svar!
Förenklar lite och utgår från stillastående. Bara tygelhjälper. I rörelse och med andra hjälper inblandade blir allt mer komplicerat både att förklara och att utföra. Jag börjar alltid att kontrollera i stillastående. Fungerar det inte där är det inte troligt att det gör det i rörselse.
- Om jag bara tar i höger tygel med handen i normalposition förväntar jag mig att hästen 'följer med' bettet och böjer halsen åt höger. Jag förväntar mig att hästen inte flyttar tyngdpunkten åt något håll (mer än det vikten av halsen ger).
- Om jag samtidigt som jag tar i höger tygel för handen mot mankammen, dvs inåt, förväntar jag mig att hästen böjer halsen åt höger och flyttar vikten åt motsatt håll, dvs över vänster framben.
- Om jag samtidigt som jag tar i höger tygel för handen från mankammen, dvs utåt, förväntar jag mig att hästen böjer halsen åt höger och flyttar vikten åt samma håll, dvs över höger framben.
Tack för tydligt svar!
Till er båda. Inser ju att jag inte ens är särskilgt tydligt mot hästen själv. Det har nog mycket att göra med att jag tidigare aldrig har skrittat direkt utom på lång tygel. Det handlar alltså om när vi antingen står still och ska vända 180 runt eller skrittar framåt o vänder 180 grader (eller 90 eller vad som men för enkelhetens skull), dvs vi har ridit klart vår väg o ska vända och gå tillbaka typ (det gör vi ofta, inga bra rundor, vi rider också ofta samma sträcka några gånger). Då har min häst alltid (alltid mackan, inte bara nu när han är sjuk ) åt vänster böjt halsen och "gjort en volt" utan att jag direkt tagit något i munnen, åt höger kommer man betydlgit snabbare till att man behöver ta i munnen och han lägger alltid in halsen och kontraböjer/ställer sig åt vänster i viss mång samtidigt som han kliver rakt in med höger fram. Ingen rundning här inte. Och jag undrar om jag inte genom att strunta i detta (eftersom jag tycker det är skitsvårt o skritta så har jag långa tyglar o låter honom vara för o inte sabba mer) mer eller mindre lärt honom att det är så han ska svara? Det är detta som nu (när han är halt) märks mycket tydligare i även trav o galopp. Tidigare var det hanterbart även om jag i efterhand har insett hur mycket jag suttit o kompenserat för att han VILL göra den här rörelsen hela tiden (vilket jag ju också har insett att det är eftersom jag BER honom om det med min felaktiga sits hela tiden, tror jag).
Nu blev det lite långt o rörigt