MÖGLIGT hö

Sv: MÖGLIGT hö

Vi har ingen tork. Vi har saltat vårat hö dom sista 20 åren och haft ca. 5 mögliga balar. Förr saltade man höt för att få det torrt och det funkar även idag på ett utmärkt sätt.

Okej, tack! Jo de har som sagt börjat att salta i på höskullen nu när de hämtar in nya partier...
 
Sv: MÖGLIGT hö

Men egentligen......
Varför kan veterinärer då rekomendera att blöta hö när det är "dammigt" om det nu alltid är så att damm = mögel?
Vet inte veterinärerna det då? :confused:

För att om du blöter höet så sväller mögelsporerna och binds mer till höet, dvs istället fr att anadas in dammets väljer hästen det. Vilket gör att hästen inte hostar, men du kan få magproblem istället.
 
Sv: MÖGLIGT hö

Ja men det borde väl veterinärerna veta oxå? Konstig rekommendation.

Ja ibland undrar man... Jag har lärt mig genom åren att veterinärer är inte alltid att lita till 100% på. Särskilt vad gäller FODER. :crazy:
Många tror att veterinärer kan och vet ALLT om djuren men så är det ju inte. De är specialister på djurens SJUKDOMAR.
 
Sv: MÖGLIGT hö

Vi har ingen tork. Vi har saltat vårat hö dom sista 20 åren och haft ca. 5 mögliga balar. Förr saltade man höt för att få det torrt och det funkar även idag på ett utmärkt sätt.

Men hur gör man när man saltar?:confused:
Alltså hur mycket salt per bal och vad för typ av salt? När gör man det och så..
 
Sv: MÖGLIGT hö

Jo, fast de brukar ju oxå veta VAD som orsakar sjukdomarna... Distriktare undantaget egentligen då de ofta har ganska ytligt kunnande fast om en mängd olika djurslag.
 
Sv: MÖGLIGT hö

Men hur gör man när man saltar?:confused:
Alltså hur mycket salt per bal och vad för typ av salt? När gör man det och så..

Det finns något som heter hösalt, annars så det är vanligt havssalt, grovkorning. Köpes i säck från t ex Odal. Sen så saltar du inför varje 'lager' på skullen. ta på handskar och ta salt i näven och 'kasta ut' över bara. Snåla inte på saltet, men ska inte vara drivor heller. Sen lägger du på ett lager balar till, och så mer salt och så håller du på sådär. Du saltar alltså när du ta in höet.
 
Sv: MÖGLIGT hö

Det finns något som heter hösalt, annars så det är vanligt havssalt, grovkorning. Köpes i säck från t ex Odal. Sen så saltar du inför varje 'lager' på skullen. ta på handskar och ta salt i näven och 'kasta ut' över bara. Snåla inte på saltet, men ska inte vara drivor heller. Sen lägger du på ett lager balar till, och så mer salt och så håller du på sådär. Du saltar alltså när du ta in höet.

Ja precis... att salta i efterhand för att motverka ett gynnande mögel funkar inte och är lönlöst.
 
Sv: MÖGLIGT hö

*kl*

"skönt" att höra att inte bara jag haft problem med mögel i höt. Var min första egna skörd (mkt liten) och det var så sorgligt när jag fick slänga i stort sett allt. Har nu köpt fräscht hö från en bonde som har en gigantisk skulle och massor av hö. Nästa år ska jag skörda mer, packa tätare (löshö i år, förhoppningsvis balar nästa), salta och täcka med halm... :bow: och hoppas på torrare väder!

Är mkt medveten om hur fullständigt livsfarligt det är att fodra med mögligt hö - kan ge livslånga problem - urk å fy!!! Får inte ske!
 
Sv: MÖGLIGT hö

Ja ibland undrar man... Jag har lärt mig genom åren att veterinärer är inte alltid att lita till 100% på. Särskilt vad gäller FODER.
Många tror att veterinärer kan och vet ALLT om djuren men så är det ju inte. De är specialister på djurens SJUKDOMAR.

Jag bor ihop med tre som pluggar till veterinär. Enligt dom så ingår inga foderkurser i utbildningen.. Så det är kanske inte så konstigt att veterinärer ibland är lite ute o cyklar när det gäller foder! Visst finns det de som vet vad de pratar om, men då har de alltså inte lärt sig det under den ordinarie utbildningen. Det är faktiskt synd, men jag kan förstå det också, de har ju inte direkt lite att plugga redan som det är! De kämpar o sliter!

Men det är ju lite tokigt att alla frågar veterinärerna om foderråd, de frågorna kanske man borde ställa till en utbildad husdjursagronom i stället ;) Fast det finns ju veterinärer som också är duktiga, men då har de fått kunskapen genom att vidareutbilda sig, eller så har de det som intresse som privatperson.
 
Sv: MÖGLIGT hö

Jo, fast de brukar ju oxå veta VAD som orsakar sjukdomarna... Distriktare undantaget egentligen då de ofta har ganska ytligt kunnande fast om en mängd olika djurslag.

Och ofta är det bara just distriktare man har tillgång till, tyvärr. Hästspecialiserade veterinärer är jämt överfullbokade och tar inga fler kunder.
 
Sv: MÖGLIGT hö

Jag bor ihop med tre som pluggar till veterinär. Enligt dom så ingår inga foderkurser i utbildningen.. Så det är kanske inte så konstigt att veterinärer ibland är lite ute o cyklar när det gäller foder! Visst finns det de som vet vad de pratar om, men då har de alltså inte lärt sig det under den ordinarie utbildningen. Det är faktiskt synd, men jag kan förstå det också, de har ju inte direkt lite att plugga redan som det är! De kämpar o sliter!

Men det är ju lite tokigt att alla frågar veterinärerna om foderråd, de frågorna kanske man borde ställa till en utbildad husdjursagronom i stället ;) Fast det finns ju veterinärer som också är duktiga, men då har de fått kunskapen genom att vidareutbilda sig, eller så har de det som intresse som privatperson.

Ja precis. Så är det.
 
Sv: MÖGLIGT hö

Men hur gör man när man saltar?:confused:
Alltså hur mycket salt per bal och vad för typ av salt? När gör man det och så..

Vi köper stensalt och saltar vårat med. Man får inte salta för mycket för då blir effekten motsats ist. Ca. 4 -6nävar / balvagn tar vi. Då har vi löspressat och inte hårdpressade balar. Gör av med 50kg på ca. 15 ton.
 
Sv: MÖGLIGT hö

Kanske en dum fråga...
Kan man salta i efterhand på det partiet balar som fortfarande är fina om man packar om höet eller MÅSTE det vara när man tar in det?
 
Sv: MÖGLIGT hö

Kanske en dum fråga...
Kan man salta i efterhand på det partiet balar som fortfarande är fina om man packar om höet eller MÅSTE det vara när man tar in det?


Är höet fortfarande torrt och fräscht så kan man salta vid t ex ompackning. Det är dock rätt lönlöst att salta om det redan börjat bli dåligt.
 
Sv: MÖGLIGT hö

En av mina foderböcker bekräftar att det finns mögelsorter som inte syns/märks med våra sinnen. Då bör man analysera höet på hygienen. En vet. jag talade med sade att det finns olika sorters mögel med olika toxicitet, vissa sorters mögel är inte så farliga som andra. Från ett par källor har jag hört vittnesmål om hästar som tom föredrar det mögliga höet framför det fräscha, varför vet vi inte. Kanske ungefär som att vi gillar grönmögelost...? Det vanligaste är att hästarna får luftvägsproblem pga utfodring av dammigt (mögligt) hö inne i stall, och det är ju inte lika farligt om höet är dammigt utomhus, förstås, om hästarna går på lösdrift. Enligt samma vet. så om hästarna trots allt får i sej lite mögel en kortare tid kan det bli lite extra belastning på levern, men behöver inte nödvändigtvis bli värre än så, om man inte har otur med värre angrepp. Men har man otur KAN det förstås leda till svåra tillstånd och döden.

Denna insändare är förstås inte menad att påstå att det är ok att utfodra med mögligt hö, utan för att jag faktiskt undrar vad som egentligen händer i hästen om man råkat ge hästen några balar innan man upptäcker att det gått mögel i det.

Vad jag förstått är det ett massöde att få mögel i höet iår...???

Rätta mej gärna om jag har fel!

Ni som tänkt salta: hur saltar ni? Vilken sort, hur mycket och i vilket skikt? Bra i alla lägen eller bara under vissa omständigheter???
 
Sv: MÖGLIGT hö

I skåne är det brukligt att man använder ½ meters luftspalt mellan vägg och hö när man tar in det. Inte så svårt om det är hårdpressade balar som ju går att stapla. Eller så brukar man också klä en mur av halmbalar längs hela ytterväggarna, lättare om det är lösare hö. I skåne är man van vid varma och fuktiga höstar och vintrar. Så har man gjort i alla tider, vad jag förstått.
 
Sv: MÖGLIGT hö

Hur är det - när man precis upptäckt möglet så sprids det jättesnabbt till hela partiet, eller sprider sej mögel ganska långsamt? Är det så att det inte är något mögel tills det plötsligt blir massinvasion och finns överallt?
Är det lönt att slänga det angripna höet och spara det som verkar friskt???
 
Sv: MÖGLIGT hö

Milly! tack vare denna tråd och eran otur med ert hö så hade jag 15kg hö i näsan när jag åkte hem idag från stallet :rofl:
jag har gått och tittat och luktat i varenda bal som jag kom åt... jag kan inte se eller känna nåt damm i det nya höet ialafall, utan det dammiga höet är det gamla och det som legat ytterst mot väggarna.
kanske beror på att hö torken var på i 2 veckor efter höskörden ;)

hoppas att det är fint längre in också iallafall
 

Liknande trådar

Foder & Strö Väldigt enkelt fråga. Jag står nu i ett stall där höet dammar, jag tycker att höet inte luktar gott, unket, vissa partier har en frän...
2 3
Svar
58
· Visningar
6 627
Senast: SiZo
·
Hästvård Vet inte om detta ska ligga här, men tror det... Det är ju ingen foderfråga utan en utfordningfråga... Jo....jag tycker jag har ett...
Svar
18
· Visningar
1 277
Senast: Tussemaja
·
Foder & Strö Ja ha, då är det bara att inse att det hö som ligger på skullen lämnar en del att önska... Varit fräscht och hästarna har tyckt väldigt...
2
Svar
22
· Visningar
3 367
Senast: trofé
·
Anläggning Funderar på uteboxar under stort, utskjutande tak (kanske 4 meter?) och då uppkom frågan om man kanske kan förvara något strö/foder...
Svar
4
· Visningar
2 515

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp