Exakt så. Färsk nypotatis med mycket smör kan vara riktigt gott. Men orka.
Jag skulle lätt kunna leva på färskpärer och smör
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Exakt så. Färsk nypotatis med mycket smör kan vara riktigt gott. Men orka.
Jag köper helt enkelt aldrig potatis. Eller ris. Eller pasta.Jag skulle lätt kunna leva på färskpärer och smör
Håller med om äpple. Jag blir till och med HUNGRIGARE av äpple......Jag blir trött, korkad och folkilsken om det går mer än 4-5 timmar mellan målen. Eftersom jag föredrar att vara mitt normala jag ser jag till att äta tillräckligt ofta. Det innebär i praktiken frukost, lunch, ett ordentligt mellanmål på eftermiddagen (typ ett par brödskivor med pålägg, fil och flingor eller liknande. Jag skulle aldrig klara mig på ett fjuttigt litet äpple), middag. Om tidig morgon, sen lunch, eller kroppsarbete brukar det även bli mellanmål på förmiddagen. Äter jag inte alltför sen middag tar jag gärna kvällsfika också (och då inte en hälsosam tallrik fil utan hellre något onyttigt). Jag älskar mat och tänker mycket på det, men då inte alls i termer av kalorier och portionsstorlekar utan på variation i smaker, råvaror och spännande tillagningssätt. Mat ska ge positiv energi till både kropp och själ!
Exakt så. Färsk nypotatis med mycket smör kan vara riktigt gott. Men orka.
Jaha, vad menade du då?Nä. Det var inte alls det jag syftade på (även om färskpotatis såklart är gott).
Men potatisspåret är ju ganska OT oavsett.
Förfärligt OT men.Jaha, vad menade du då?
Jag tycker alltså att 95% av all potatis smakar blä och det behövs sås för att täcka smaken.
Förfärligt OT men.
Potatissorter smakar väldigt olika. Kanske har du helt enkelt inte hittat "din" sort än?
Jag har massa frågor om mat, relation till mat osv och även kring behandling för ätstörning/matrelaterad problematik, om nån har koll på sånt. Tänkte att det nog är enklast att bara göra en tråd och samla alla korkade frågor om det på ett och samma ställe
First off, hur är "normalt" att äta? Är det klassiska matschemat med frukost, mellis, lunch, mellis, middag, mellis "normalt"? Det låter som väldigt mycket mat?
Sen, har "normalpersonen" koll på kalorier och sånt eller äter hen bara på känsla?
En "vanlig" normalviktig person som står stilla i vikt, hur mycket koll har hen i genomsnitt på vad hen äter under en dag?
Sen frågor kring behandling, om det finns en ätstörningsenhet inom regionen, är det dit alla med matrelaterade problem ska vända sig då? Om det står att de tar emot patienter med anorexi, bulimi och ätstörning UNS, men ej hetsätning och/eller överviktsproblematik, innebär det att deras behandling gör att man går upp i vikt?
Hur vet man om man omfattas av deras "målgrupp" och om de vill ha med en att göra?
Har massa andra funderingar också men det här var vad jag kom på nu, så börjar iallafall så
Googlat fram bilden, men det här är ganska likt vad jag minns av det matschema UMO-dietisten hade. Det här är ju ganska tydligt med mängder och så, skulle ni säga att det är "normalt" eller "mycket" enligt er uppfattning/hur ni äter?
Jag tycker inte att det verkar anmärkningsvärt mycket, men det beror förstås på vilken person det där är framtaget för. Bäst svar hur det skulle vara för dig får du ju från en person som har kunskap i ämnet och som vet just dina förutsättningar och behov. Det skiljer ju beroende på hur lång man är, vilken kroppsform man har, ålder, aktivitetsnivå, ämnesomsättning osv. Då du kan inte utifrån de svar du får från okända använda på nätet bedöma hur väl det kan tänkas passa dig, utan att också veta våra förutsättningar och hur lika vi är just dig, och det vet du ju inte. Så bäst är att försöka få kontakt med någon som jobbar med detta, så kan du få stöd och svar som är anpassade för just dig.
Jämfört med beskrivet matschema så äter jag inte så ofta mellanmål, pga det sabbar min hungerrytm och mage, men jag äter större portioner när jag väl äter istället så mängdmässigt går det nog på ett ut under dagen. Jag dricker varken juice eller mjölk, men dricker å andra sidan regelbundet öl, vin och ibland läsk om än inte till varje måltid. Och äter (förstås) en del som inte finns med alls i det där schemat, som fikabröd, chips, godis, snacks etc.
Angående frågan om hur mycket "koll" jag har på hur mycket jag äter, så har jag ett övergripande hum och har med åldern börjat tänka mer på att inte ha "noll koll". Helt enkelt eftersom jag de senaste åren ökat stadigt i vikt och jag vill försöka avstanna den ökningen. Det innebär dock inte att jag analyserar allt jag stoppar i mig i detalj, mer att jag försöker göra nyttiga(re) val än förr när jag var yngre och att jag försöker ge mig själv goda förutsättningar att göra bra val (t ex att ha något ätbart hemma, så att jag inte hoppar över maten eller äter chips till middag).
Skulle nog vilja jämföra "matekonomin" med min vanliga vardagsekonomi, jag går inte in och kollar mitt konto exakt hur mycket pengar jag har kvar varje gång jag har handlat något (en kaffe t ex). Men jag vet ju hur stor inkomst jag har varje månad, och jag vad som är normalt pris för mig för en tröja, och vad en lunch på haket utanför kontoret kostar, och är ju medveten övergripande om att det måste gå ihop. Och om jag återkommande behöver föra över pengar från andra konton, ja då måste jag förändra mitt beteende. Men jag detaljstuderar inte varje inköp (som är inom "vardagsinköp", andra inköp kan ju behöva analyseras väldigt noga), och att jag någon dag väljer en dyrare lunch gör ju ingenting så länge jag inte gör det VARJE dag. Tänker mer över längre perioder, och inte varje måltid eller varje inköp, utan mer om det är bra eller dåliga vanor jag är i - är det balanserat (både uppåt och nedåt) och är det hållbart över tid?
Nä, självklart förstår jag att jag inte kan utgå från att "rätt mängd för mig" är typ ett genomsnitt av andras svar utan att ha nån aning om hurdana de är och så. Jag tycker bara det är intressant (kanske fel ord) att se hur andra gör och tänker.
Ja, jag tänker att du förstås vet det men det kan vara bra att påminna om det
Ytterligare en bias-effekt i sociala medier är ju också att det är vanligare att posta inlägg när man reagerar med "nä, det där stämmer inte för mig" än om man håller med ursprungsinlägget, då blir det oftare ingen reaktion alls.
Du och jag!Jaha, vad menade du då?
Jag tycker alltså att 95% av all potatis smakar blä och det behövs sås för att täcka smaken.