Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Nä det där är inga kommatecken!Tycker det här var supertrevligt att se. Visar väldigt bra att brakycefal inte automatiskt innebär helt knipta näsborrar!
Här är mitt bidrag, ett par kommatecken
Visa bifogad fil 156311
Mitt svar är samma som @Ainon skrev här:Fast det är det nog många som inte håller med om. Jag tycker att om det efterföljs är det ett bra redskap för att komma åt extrema överdrifter. Men eftersom jag tycker att brakycefala raser ska få finnas så vill jag så klart inte se ett dokument som kräver att de ska ha näsborrar eller noslängd som en schäfer.
Rimligt tyckte jag skulle vara att kalla lindrigt knipta näsborrar (utifrån arten hund) lindrigt knipta näsborrar och måttligt måttligt och sen om avelsprogrammet har ej knipta näsborrar som avelsmål, eller om det är lindrigt knipta eller måttligt knipta som är målet så får de skriva det. Inte att det utformas en helt egen bedömningskala som är helt skev. Blir en alltför skönmålning och normalisering av något som faktiskt inte är normalt utformat.
Jag har inga problem om man har som avelsmål att brachycephala raser ska ha lindrigt knipta näsborrar eller bättre, hellre det än att man säger att man har som mål ej knipta näsborrar som i realiteten är knipta.
Fast vadå ouppnåeligt? När jag bildgooglar boxer hittar jag ändå en del till synes renrasiga hundar med runda fina näsborrar, även om merparten är knipta och en hel del riktigt illa. Det handlar ju helt enkelt om att man skitit i det i avelsmålen. Kort nos betyder inte automatiskt ihoptryckt nostryffel. De smala springorna finns där för att man har accepterat att det får se ut så.Men om vi pratar avelsprogram är det ju ingen mening av visa en bild på näsborrar av en form som är ouppnåelig. Utan då får man ju bestämma sig för vad som är en bra nivå för trubbnosar. Sen får ju den nivån inte vara åt helskotta, så klart.
...
Att dom snusar när dom sover är väl ändå rätt illa.
Om jag tittar på dina bilder ser jag knipta näsborrar.
Att SKK satt sin ok-stämpel på olika grader, det ska väl inte hindra en från kritiskt tänkande?
Fast vad är poängen med att de ska ha knipta näsborrar? Vad är syftet med att begränsa hundarnas andningsförmåga på det sättet?
Den här tråden är fascinerande för mig som aldrig egentligen haft med trubbnosar att göra. Har alltid bara hört och läst om hur illa det är och tänkt att de raserna håller man sig borta från.
Nyligen kom det dock in en boxer i mitt liv och jag blev både sjukt överraskad vilken fantastisk ras det verkar vara och chockad över hur de faktiskt ser ut. De här bilderna gör mig dock mer konfunderad då jag antog att "min" boxer var extrem, men hon ser ju inte värre ut än dessa som du om jag tolkar rätt anser är normala/hälsosamma?
Här är en (väldigt inzoomad) bild jag tog i helgen.
En anledning till att t ex jagande labradorer inte kan ha knipta näsborrar. Då skulle de behöva lägga ner viltet var 15:e meter för att andas
Jag tycker också att det bör få finnas brakecyfala raser men istället för att ha "såhär kort nos måste de ha" i rasbeskrivningarna borde det kanske finnas ett "kortare än såhär får nosen INTE vara". Inte bara en godtycklig beskrivning utan ett faktiskt mått med hänvisning till skallens totala längd då, för helt uppenbart för samtliga (även katter) är ju att kortare och kortare av någon anledning premieras. Det finns väl inte en enda där noslängden varit densamma eller blivit längre?
Fast om man tittar på bilden av @Bison s griffon till exempel, så ser de rätt runda och fina ut trots att nospartiet är väldigt kort.
Fullständigt vidrigt vad är det som driver dessa människor?Funderat länge om jag ska kommentera på detta från SKK då jag har lite av en personlig koppling men tycker det är såååå bra att man gör något åt nämnda raser som SKK tagit upp. Dvs mops, fransk bulldog, Boston terrier och engelsk bulldogg. Många av dessa uppfödare är så verklighetsfrånvända. Vi har en i familjen som föder upp fransk bulldog och de har svar på tal när det kommer till allt när det handlar om denna ras. Plötsligt när man pratar med dem är det väldigt ”ovanligt” att en hund inom rasen har andningssvårigheter men när man ifrågasätter varför den snarkar när den leker med min hund får man svar ”Det är deras sätt att kommunicera, de är unika!”. Det känns som många också inriktat sig på den här magiska gränsen 1 mil. Jo men mina hundar de är superaktiva de kan ”lätt” gå en mil. Har aldrig sett denna person ens gå i närheten av en mil med sina hundar och även om den gjorde det tycker jag det är självklart att en hund ska kunna gå så långt. Vår 13 åriga cairn terrier kunde gå så långt också. Det är inte som att man automatiskt får ett pris för att man klarar en sträcka eller att det säger något om hälsan. Särskilt inte om man knappt kan andas majoriteten av den sträckan och sen inte orkar något alls flera dagar framöver. Det går inte att ta ett ärligt samtal med dem helt enkelt! Jag tycker det är så sorgligt att man verkligen tycker att ett utseende går över allt annat. Sen kan jag förstå att man tycker vissa saker är fina/söta men i slutändan så handlar det ju faktiskt om hundarnas bästa. Men verkar ju inte vara så inom viss uppfödning tyvärr!
Fast är det ett diskvalificerande fel med kortare nos, eller med längre nos? Jag önskar att kortade vore disk direkt och längre en bedömningsfråga. Att det helt enkelt fanns en stoppskylt för hälsans skull.Det finns det i flera fall. Jag kan inte alla men boxer ska ha ett 1:2 förhållande. Sen är det absolut så att aveln frångått detta i många fall, men det finns i standarden.
Fast är det ett diskvalificerande fel med kortare nos, eller med längre nos? Jag önskar att kortade vore disk direkt och längre en bedömningsfråga. Att det helt enkelt fanns en stoppskylt för hälsans skull.
Jag har alltid tänkt på fina friska nosar som kommatecken! Den runda näsborren (med lite variation i form, men generellt en cirkel) och "svansen" ut åt sidorna!Nä det där är inga kommatecken!
Visst kan det vara skillnad mellan individer, men det går helt enkelt inte påstå att en trubbigare nos är mer hälsosam. Att sätta en spärr på hur kort den får vara kan bara vara av godo även om det kanske skulle diskvalificera ett fåtal avelsdjur.Nej, varken eller. Sen kan en hund med kortare nos vara sundare än en med något längre eftersom det ju också beror på tungans längd, inre strukturer som gommen, halsens längd och så klart näsborrarna. Men det får ju inte vara extremt fel så klart. Men jag tar personligen hellre en hund med aningen kortare nos och bättre näsborrar än en med längre nos och rejält knipta näsborrar. Och avelsmässigt är det väldigt variabelt hur det slår, till och med inom en och samma kull.
Jag som fd mops/fralla uppfödare har 1 1/2 svensk uppfödarkamrat kvar ,och några flera utomlands då merparten av mina var importer.Funderat länge om jag ska kommentera på detta från SKK då jag har lite av en personlig koppling men tycker det är såååå bra att man gör något åt nämnda raser som SKK tagit upp. Dvs mops, fransk bulldog, Boston terrier och engelsk bulldogg. Många av dessa uppfödare är så verklighetsfrånvända. Vi har en i familjen som föder upp fransk bulldog och de har svar på tal när det kommer till allt när det handlar om denna ras. Plötsligt när man pratar med dem är det väldigt ”ovanligt” att en hund inom rasen har andningssvårigheter men när man ifrågasätter varför den snarkar när den leker med min hund får man svar ”Det är deras sätt att kommunicera, de är unika!”. Det känns som många också inriktat sig på den här magiska gränsen 1 mil. Jo men mina hundar de är superaktiva de kan ”lätt” gå en mil. Har aldrig sett denna person ens gå i närheten av en mil med sina hundar och även om den gjorde det tycker jag det är självklart att en hund ska kunna gå så långt. Vår 13 åriga cairn terrier kunde gå så långt också. Det är inte som att man automatiskt får ett pris för att man klarar en sträcka eller att det säger något om hälsan. Särskilt inte om man knappt kan andas majoriteten av den sträckan och sen inte orkar något alls flera dagar framöver. Det går inte att ta ett ärligt samtal med dem helt enkelt! Jag tycker det är så sorgligt att man verkligen tycker att ett utseende går över allt annat. Sen kan jag förstå att man tycker vissa saker är fina/söta men i slutändan så handlar det ju faktiskt om hundarnas bästa. Men verkar ju inte vara så inom viss uppfödning tyvärr!
Visst kan det vara skillnad mellan individer, men det går helt enkelt inte påstå att en trubbigare nos är mer hälsosam. Att sätta en spärr på hur kort den får vara kan bara vara av godo även om det kanske skulle diskvalificera ett fåtal avelsdjur.
Inkorsning enda lösningen igen då?Nej, det handlar inte om ett fåtal avelsdjur. Jag är helt med på att arbeta mot de korrekta proportionerna, men det skulle inte fungera att göra så. Det är klart att det finns en nedre gräns för varje ras som absolut ska uteslutas från avel, men den nedre gränsen kan i nuläget inte läggas på idealet, då kommer vi ingen vart för vi har inget material att arbeta med.
Inkorsning enda lösningen igen då?
Men nu har du ju båda, hundar med kort nos och knipta näsborrar. Hur ställer du dig till det?Nej, varken eller. Sen kan en hund med kortare nos vara sundare än en med något längre eftersom det ju också beror på tungans längd, inre strukturer som gommen, halsens längd och så klart näsborrarna. Men det får ju inte vara extremt fel så klart. Men jag tar personligen hellre en hund med aningen kortare nos och bättre näsborrar än en med längre nos och rejält knipta näsborrar. Och avelsmässigt är det väldigt variabelt hur det slår, till och med inom en och samma kull.
Om hälsoläget är så kritiskt att det inte går att selektera avelsdjur som uppfyller kravet: "fria andningsvägar", är ju boxern i samma låda som bulldog, mops och fralla.Nej, det handlar inte om ett fåtal avelsdjur. Jag är helt med på att arbeta mot de korrekta proportionerna, men det skulle inte fungera att göra så. Det är klart att det finns en nedre gräns för varje ras som absolut ska uteslutas från avel, men den nedre gränsen kan i nuläget inte läggas på idealet, då kommer vi ingen vart för vi har inget material att arbeta med.