Jag tror inte att uppfödare (i det läge rasen befinner sig nu) "har råd" att försöka avla "bara" på spets - d. v. s. hundar som går A-prov eller används i praktisk jakt. Jag tror i stället att det är något som behöver angripas från flera håll - dels fortsatt (och utökad) avel på arbetande flattar som visar upp önskade egenskaper, om än de inte testats "fullt ut". Dels att öka intresset hos sådana som mig - vanliga flatteägare - för att träna och förhoppningsvis starta sina hundar. Då tror jag också att det kommer att kunna synas fler flattar även på A-prov.
Som det är nu upplever jag det lite grann som att "riktig" retrieverträning ofta upplevs så otillgängligt för många, säkert inte bara flatteägare utan även labbe och golden. Det känns i bland som att de som är "inne i sporten" är en sluten cirkel, och att man nästan måste ha en massa förkunskaper för att som nu bli insläppt. Jag tror att det också är en viktig aspekt, att öppna upp och locka ni fler nybörjare och okunniga, och få fler att förstå tjusningen med den sortens träning
Så att fler hundar får chansen att "visa vad de går för".
Flattarna är ju inte uppdelade på så sätt, men som du nämnde i ett tidigare inlägg har en majoritet av dem mycket "utställningslinjer" bakom sig. Jag gissar att det inte finns någon statistik att hitta på det, utan att man i sådant fall får sätta sig och leta själv (kanske något att ta tag i när jag har tid...) men det skulle vara intressant att veta hur stor andel av flattevalparna som föddes som
inte har övervägande utställningslinjer. Jag skulle gissa att den siffran (tyvärr!) är betydligt lägre.
Om jaktlabbe skulle vara rätt ras för ett inkorsningsprojekt vet jag alldeles för lite för att uttala mig, men spontant är det väl inte den första rasen jag tänker på i alla fall.
Men även om inkorsning skulle bli aktuellt, så tänker jag att det finns mycket annat att göra
också. Sluta använda samma överanvända linjer om och om igen, till exempel. Jag är visserligen inte särskilt insatt i avel, men jag har svårt att se poängen (för rasen som helhet) att låta en och samma hanhund få långt över 50 avkommor, de flesta av dem dessutom undan tikar som fått fler än en kull. Ofta har sådana hundar kullsyskon som också används i avel. Samtidigt finns det mängder av hundar som varken meriteras eller övervägs i avel. Inte helt lyckat, tänker jag.
Kanske det vore vettigt att släppa in även gula flattar i aveln? Kanske dra i handbromsen lite grann för utställningsfokuset som jag tycker verkar allt för vanligt, men hur det görs bäst har jag ingen aning om.
Jag anser att det är både ett stort förtroende, och ett stort ansvar, att jag som "nybörjare" fått köpa och förvalta en så bra valp i det läge rasen är nu. Å ena sidan tycker jag kanske att min valp "borde" ha gått till någon som med säkerhet kan få fram alla hans fina egenskaper på bästa sätt, och inte till mig som är helt grön med retriever. Å andra sidan är jag ju väldigt glad för att ha fått chansen! Och jag tror ju också att det är just sådana som mig - och många andra - som behövs, för att s. a. s. "fylla på" och inte fullständigt bränna ut de stackars eldsjälar som kämpar och kämpat i många år.
Tyvärr tror jag att allting blir urholkat och som en negativ spiral, där det blir allt svårare att komma till rätta med de problem som finns, och allt fler väljer att hoppa i livbåtarna. De som s. a. s. stannar kvar och öser blir färre och behöver hjälp. Hjälp som "vi vanliga", som mig, kan bidra med, som att vara aktiva och sikta på att starta våra hundar, låta våra "vanliga" hundar gå i avel vid förfrågan, förvalta
bra flattar på ett
bra sätt. Diskutera med andra flatteägare, ta del av den enorma kunskapen som finns hos de som brinner för rasen. Och kanske också i det lilla, som att protestera mot bilden av att det är ett hopplöst fall när diskussionen dyker upp på forum, i facebookgrupper, eller på den lokala brukshundsklubben. Försöka locka in fler entausiaster, i stället för att skrämma bort dem.
Nu låter det kanske som att jag "hatar" uppfödare som är mer utställningsinriktade - så är det absolut inte! Däremot tror jag att vissa kanske får lite lätt tunnelseende, och har svårt för att ta in de problem som faktiskt finns. Det är nog också lätt att (som utställningsintresserad) dras med i framgång, och då kanske tumma på de rastypiska flatte-egenskaperna om det ger stora framgångar i utställningsringarna runt om i världen. Och så kan jag tänka mig att vissa som hållit på i väldigt många år, kanske är invaggade i en falsk trygghet av "så här har vi alltid gjort". Det kanske har fungerat jättebra i 20, 30 år, men det är kanske inte rätt väg att fortsätta på framåt.