Sv: Lossna i sidorna
En sådan här häst får man ju behandla som en oinriden häst vad det gäller tyglarna tycker jag.
Hästar är ju mottrycksdjur och behöver lära sig ett annat sätt att förhålla sig till tygeln.
Jag tycker om det sätt man arbetar på inom körningen där man bygger upp inlärningen steg för steg, så med en i tygelsammanhang grön häst, börjar jag med en grimma och ett grimskaft och går bredvid.
Jag fäster grimskaftet i den inre ringen på grimman och går bredvid hästen på insidan.
Jag går omväxklande rakt fram och tar med mig hästen in på en volt.
Jag lirkar i grimsaftet och säger kom; både med rösten och små lätta pulserande drag i grimskaftet. På det viset blir det naturligt för hästen att följa med. man går ju också bredvid varandra.
Gör man så så tränar man också hästen att runda sig runt en och flytta över vikten på det yttre frambenet istället för att falla inåt.
Är hästen bånglig får man visa med spö att man inte vill bli knuffad - utan att hästen skall runda sig runt dig ( de lär sig ju snabbt detta i vä varv efetrsom vi brukar leda dem på vä sida - i höger kan det vara svårare i början.
Sedan gör jag samma sak med tyglar - lirkar i innertygeln. Jag drar inte, för då drar de ju bara tillbaka. Bettet fungerar ju egentligen genom det tryck som blir på yttersidan mot vad man inverkar - så har hästen förstått i grimma - så går det lätt att överföra till bett.
Därefter lär jag den på samma sätt att bromsa genom att jag lirkar i yttertygeln på samma sätt - samtidigt som jag säger ptroo. jag går då bredvid hästen med ena armen över sadeln, eller senare så tömkör jag.
När hästen kan detta kan du ganska lätt sätta ihop det och få till framåt nedåt. Bromsa upp på yttertygeln och vänd sedan för innertygeln. Gör du rätt så kan du få igång en balanserande reflex som böjer hästen jämt i hela bålen. På unga gröna hästar så rider man ju så stora linjer så i början nöjer jag mig med denna böjning ( ställer altså inte specielt i nacken, jag vill ine ha så många hjälper i början)
Jag har gjort ovanstående även med travare, och de kan ju behöva lite extra tid på att förstå att yttertygeln betyder saktare och inte fortare, och då är det verkligen jätteviktigt att hästen får eftergift och beröm när den gör rätt.
Man får inte bli hängande i en förhållning...
För som bekant är det svårare att lära om - än att lära nytt
När du gör det uppsuttet så får det ledande tygeltaget dig att placera vikten korrekt innåt ( förutsatt att du sitter på mitten till att börja med) Om du sitter snett och kollapsar i midjan så att vikten hamnar utåt så vill hästen inte följa dig in på en volt
Sitter du med vikten för mycket innåt till att börja med - så är det du som är problemet. Hästen kan då inte göra annat än att falla inåt, du måste då först flytta ut vikten till det andra frambenet och böja er båda i rätt "banan"
Ovanstående är ju egentligen Kyras ABC som all annan ridning bygger på