Livets föränderlighet

Jag har funderat en hel del kring hur livet förändras, i bland relativt förutsägbart, och i bland åt helt oväntade håll. Jag förstår att det kan vara utmanande för en del. För mig är det snarare tvärt om, att de där tvära kasten och snabba vändningarna ger liksom en extra glöd. Sedan finns det naturligtvis saker som alltid är svåra/tråkiga/sorgliga/jobbiga etc. Sådant får inte heller jag någon extra glöd av!

Men så som mitt liv förändrats, och kommer att förändras, det ser jag absolut som en nystart och som något positivt. Jag ska försöka att få det någorlunda kortfattat.

Jag har en dotter med långvarig psykisk ohälsa och flera allvarliga sjukdomar. Även om hon nu bor på HVB, så har det naturligtvis varit ett långt kämpande även för mig, och för hennes pappa. Jag är en så kallad "prestationsprinsessa" som tagit mig genom livet genom att göra "mer" och göra "bättre". Så gjorde jag även nu, tills det slutade i en fullständig kollaps. Jag har sedan dess arbetat hårt med att förändra hur jag tänker och hur jag ser på mig själv, mina prioriteringar, mina egna krav på mig själv o. s. v. Jag har också fått arbeta rätt omfattande med att acceptera hur sjuk jag faktiskt har varit, och att låta vägen tillbaka ta tid.

Under våren började vi, av flera anledningar, att lite löst fundera på att flytta. Vi tänkte oss då att det låg längre fram i tiden, kanske till nästa sommar eller så. På något vis blev vi dock allt mer engagerade, och såg allt fler fördelar med att börja se oss omkring efter ett hus redan nu. Det kan ju, som väl de flesta känner till, ta lång tid att både hitta rätt hus, och få sitt nuvarande hus sålt. Det var i alla fall vad vi trodde!

Det visade sig dock att "vår" mäklare hade en intresserad köpare till vårt hus redan innan det officiellt kommut ut på marknaden. I samma veva fick vi reda på att en fastighet som lät helt perfekt för våra behov, nog skulle bli aktuell för försäljning snart. Allting föll på plats så smidigt och snabbt att det kändes för bra för att vara sant. Men, ännu har ingen katastrof dykt upp som satt käppar i hjulet för oss. Det verkar faktiskt vara alldeles som det ska, att vi snart kan flytta in på vår gård!

I samband med det blev det ett naturligt tillfälle för mig att faktiskt bestämma mig från att lämna det yrkesliv jag haft i stort sett hela mitt vuxna liv. Jag kommer att byta bana helt, till något helt annat och som jag nog inte alls hade kunnat föreställa mig för så lite som ett år sedan. Nu är jag dock övertygad om att det kommer att bli jättebra!

Vår familj har "alltid" varit aktiva inom kyrkan. Jag hade, innan min utmattning, många ideella uppdrag och var ofta mer eller mindre "spindeln i nätet". Av olika anledningar har vi valt att lämna vår tidigare församling, vilket har varit väldigt tudelat. Å ena sidan är det ett beslut som känns hundra procent rätt i hjärtat. Å andra sidan innebär det att lämna ett sammanhang som i så många år stått för någon slags grundläggande trygghet och tillhörighet. De flesta av mina vänner, i vuxen ålder, har jag fått via kyrkan. Att lämna kyrkan har inte "bara" inneburit att lämna just kyrkan, utan också så mycket socialt, så mycket av "mitt sammanhang".

Nu, i och med flytten, öppnas nya dörrar även på det området. Vem vet, det kanske finns en kyrka för oss som känns "som att komma hem"? Eller kanske hittar vi ett nytt sätt att leva i vår tro, utan en församling? Det är spännande att inte veta vad som kommer att hända! Och det har även varit väldigt intressant och lärorikt att me eller mindre tvingas titta inåt, att hitta tron inuti mig själv, i stället för att endast lyssna på någon annans ord.

Och så gården i sig, vilken dröm! Ett hus till oss, och en egen "lillstuga" till dottern, där hon kan bo och så småningom klara sig själv. En trygg plats för henne att bli vuxen på, i sitt eget tempo och så länge som hon behöver det. Det känns helt fantastiskt att kunna erbjuda henne det!

Något stall finns i nuläget inte, men diverse byggnader som kan vara lämpliga för stall. Vi lutar åt att, i alla fall i ett första skede, göra om en stor carport/maskinhall till ligghall och/eller uteboxar. Rent krasst så kan vi nog få i ordning så pass att vi kan ha hästar hemma på gården redan under hösten, men jag vet inte om vi kommer att ha så bråttom. Hur som helst så är det en barndomsdröm för mig som äntligen går i uppfyllelse, att kunna ha min egen häst hemma,på min egen gård! När jag tänker på det blir jag så där pirrigt glad i magen, som när man var liten och det var ens födelsedag eller julafton. Det är så underbart att kunna känna så!

Min egen lilla dröm, som mannen ännu inte är invigd i, är att skaffa en till hund. Vi har två små (en papillon och en blandras) i nuläget, och dottern har en stor (retriever). Mannen och jag har alltid ansett att stora hundar innebär mer jobb, mer stök, är svårare att ha med sig o. s. v. Dotterns lilla raring bodde dock hemma första tiden som valp, och charmade mig fullständigt! Tack vare honom har jag också kommit i kontakt med andra retrieverägare, uppfödare o. s. v, och fått upp ögonen för allt kul man kan göra med den typen av hund. Och, handen på hjärtat, trots sina 30+ kg är han mycket mer lättsam och trevlig att ha med sig på alla möjliga ställen, än vad våra två "småhundar" är! Nu låter jag i bland mig själv drömma om en egen retriever, som jag kan träna hund med.

Allt det här, är så oväntat hur jag trodde att mitt liv skulle se ut nu. Om någon hade sagt åt mig, även för bara något år sedan, att jag skulle vara på väg att flytta till en blivande hästgård, lämna orten vi bor i och kyrkan vi tillhör, byta yrkesbana, ha en egen ponny för min egen skull, och dessutom drömma om en retriever, hade jag tyckt att personen var helt tokig! Nu sitter jag ändå här, och jag måste säga att jag älskar hur livet kan "bara bli" i bland! Jag tror verkligen helhjärtat att det här är vår vändpunkt. Det är nu pusselbitarna faller på plats och livet blir "som det ska"!
 

I dag har jag varit till stallet och myst med min häst :heart Fick även en lång, trevlig pratstund med en av tjejerna i stallet. Jag kommer verkligen sakna alla när vi flyttar därifrån!

Samtidigt fick jag mer längtan efter att få hem våra hästar - d. v. s. min, och den som dottern ska skaffa, vad det än blir för häst. Trygg och stabil, med lagom motor utan att bli stark, snäll och lyhörd o. s. v. är självklart. Från maxad b-ponny till liten d-ponny, av robust modell, kan dottern tänka sig. Och så måste det vara ett sto. Och helst mellan 4 och 8 år gammal (ung).

Vad jag hittar, när jag naturligtvis inte kan hålla mig från att sitta och leta annonser? Valacker. Fler valacker. Maxade d-ponnyer. 14-åringar. Allt möjligt, utom just det dottern vill ha.

Eller, det är inte helt sant. Såg en annons på en ljuvlig cob, också. Som bor i Schweiz :cautious:
 
@MML kan ni inte låna en sällskapsponny/häst till din häst när stallet väl är klart? På så vis behöver ni inte ha bråttom med att hitta hästen med stort H till dottern men du kan ändå flytta hem din häst när du känner dig redo :)
 
Trygg och stabil, med lagom motor utan att bli stark, snäll och lyhörd o. s. v. är självklart. Från maxad b-ponny till liten d-ponny, av robust modell, kan dottern tänka sig. Och så måste det vara ett sto. Och helst mellan 4 och 8 år gammal (ung).
Jag tror att det blir mycket svårt att hitta den ponnyn.
Min gissning är att ni måste gå upp i ålder på hästen för att få de önskade egenskaperna.
 
@MML kan ni inte låna en sällskapsponny/häst till din häst när stallet väl är klart? På så vis behöver ni inte ha bråttom med att hitta hästen med stort H till dottern men du kan ändå flytta hem din häst när du känner dig redo :)

Jag förstår absolut din tanke, men nej, vi har bestämt oss för att "vänta in" dotterns häst med stort H (eller, ponny med stort P :D )

Dels för att vi inte vill att vi fäster oss vid en tillfällig lånekompis, vilket säkert både två- och fyrbenta skulle göra (det är helt enkelt sådana vi är i den här familjen). Dels för att jag ändå skulle ha nästan lika höga krav på en sällskapshäst, som på dotterns häst. D. v. s. den skulle behöva ha samma mentalitet, vara lika trygg och cool i vardagshantering etc. eftersom de djur som kommer att finnas på vår gård helt enkelt måste kännas säkra för dottern att (vara med och) hantera.

Men vi har ingen brådska. Det är klart att både dottern och jag längtar, men det får ta den tid det tar. Dyker Ponnyn upp nästa vecka, så får vi trolla med knäna och hitta en tillfällig stallplats tills vi är inflyttade på gården och redo att ta hem våra hästar. Om Ponnyn å andra sidan inte dyker upp förrän om ett år, så väntar vi tills dess :) Det är så mycket viktigare att det är rätt ponny, än att det händer snabbt.
 
Jag tror att det blir mycket svårt att hitta den ponnyn.
Min gissning är att ni måste gå upp i ålder på hästen för att få de önskade egenskaperna.

Ja, drömponnyer växer ju (tyvärr ;)) inte på träd. Det är inte hela världen om den är några år äldre, men helst vill vi ha en ung men grundtrygg ponny. Rätt mentalitet och vettigt hanterad är mycket viktigare än välutbildad i ridningen. Så länge den är inriden och lyhörd för sin ryttare, så kan vi arbeta med resten i ridningen tillsammans.
 
Ja, drömponnyer växer ju (tyvärr ;)) inte på träd. Det är inte hela världen om den är några år äldre, men helst vill vi ha en ung men grundtrygg ponny. Rätt mentalitet och vettigt hanterad är mycket viktigare än välutbildad i ridningen. Så länge den är inriden och lyhörd för sin ryttare, så kan vi arbeta med resten i ridningen tillsammans.
Min erfarenhet är att hästar mognar till sig efter ungefär 10 års ålder och att det därefter finns ett större utbud av ponnyer med just den stabiliteten mentalt som ni söker.
Naturraserna mognar dessutom senare.
 
Min erfarenhet är att hästar mognar till sig efter ungefär 10 års ålder och att det därefter finns ett större utbud av ponnyer med just den stabiliteten mentalt som ni söker.
Naturraserna mognar dessutom senare.

Till viss del håller jag med dig. Jag är helt enig om att, framför allt, ponnyer "mognar klart" ganska sent. Min erfarenhet säger dock att "rätt" mentalitet märks bra mycket tidigare än så, även om den inte är helt "färdig".
 
Min erfarenhet är att hästar mognar till sig efter ungefär 10 års ålder och att det därefter finns ett större utbud av ponnyer med just den stabiliteten mentalt som ni söker.
Naturraserna mognar dessutom senare.

Kan variera vill jag påstå. Vet också att man ofta säger att hästar över 15 är stabilast men det måste inte vara så. Mitt fjordsto var stabilare som 5 åring än min fjordvalack vid 30 + och foderponnyn jag hade (fjord/welsh cob) när han med var 30 + 😂. Så ofta ja men inte alltid. Nix 😊
 
Jag skulle absolut inte gå för något yngre än en 7-åring, @MML - hästar kan ändra sin personlighet rätt så mycket från 4 tills 8 års ålder, och det är långt ifrån alltid som de blir stabilare ju äldre de blir.... Snarare tvärt om skulle jag säga, unghästar är ofta mera positivt inställda till nya saker än vad vuxna hästar är, och många blir mera tittiga när de mognar. Och jag vet flera fall av supersnälla fyraåringar som när de blivit starkare och i bättre kondition har blivit riktiga katapulter at sitta på i 5-6-7 års ålder, där ryttarna fått tugga grus titt som tätt....

En frisk ponny kan ju hålla för aktiv ridning tills den är över 30 år, så jag skulle tycka 10-12 vore den optimala åldern. :)
 
Man blir glad av färg, tycker jag! Det här är lite åt hållet jag vill ha i köket!

sage-green-shaker-kitchen-cabinets-with-brass-cup-pulls.webp

Ungefär sånt kök vill jag också ha! Men funderar lite på om det vore mera praktiskt om väggarna var en annan färg än vit? Hittar dock endast vita väggar och gröna dörrar på alla inspirationsbilder jag kommer över, så det verkar vara det som är "trenden" iaf....
 
Jag skulle absolut inte gå för något yngre än en 7-åring, @MML - hästar kan ändra sin personlighet rätt så mycket från 4 tills 8 års ålder, och det är långt ifrån alltid som de blir stabilare ju äldre de blir.... Snarare tvärt om skulle jag säga, unghästar är ofta mera positivt inställda till nya saker än vad vuxna hästar är, och många blir mera tittiga när de mognar. Och jag vet flera fall av supersnälla fyraåringar som när de blivit starkare och i bättre kondition har blivit riktiga katapulter at sitta på i 5-6-7 års ålder, där ryttarna fått tugga grus titt som tätt....

En frisk ponny kan ju hålla för aktiv ridning tills den är över 30 år, så jag skulle tycka 10-12 vore den optimala åldern. :)

Jag vet inte riktigt om jag håller med dig i att många hästar blir mer tittiga när de mognar. Piggare, mer framåt, "mer häst" o. s. v. i takt med mer kondition och bättre styrka - absolut! Men att en väl förvaltad unghäst med "rätt" mentalitet, skulle bli mer tittig som vuxen, har jag nog aldrig varit med om, tror jag.
 
Ungefär sånt kök vill jag också ha! Men funderar lite på om det vore mera praktiskt om väggarna var en annan färg än vit? Hittar dock endast vita väggar och gröna dörrar på alla inspirationsbilder jag kommer över, så det verkar vara det som är "trenden" iaf....

På just den här bilden ser det ut som att de har en marmorskiva eller liknande över bänken, och annars har man väl ofta kakel eller något annat som är lätt att torka av, just över bänken. Då tänker jag att det inte spelar någon roll om väggen är ljus.

Med det sagt, så kan det alldeles säkert vara fint även med andra färger!
 
Jag förstår absolut din tanke, men nej, vi har bestämt oss för att "vänta in" dotterns häst med stort H (eller, ponny med stort P :D )

Dels för att vi inte vill att vi fäster oss vid en tillfällig lånekompis, vilket säkert både två- och fyrbenta skulle göra (det är helt enkelt sådana vi är i den här familjen). Dels för att jag ändå skulle ha nästan lika höga krav på en sällskapshäst, som på dotterns häst. D. v. s. den skulle behöva ha samma mentalitet, vara lika trygg och cool i vardagshantering etc. eftersom de djur som kommer att finnas på vår gård helt enkelt måste kännas säkra för dottern att (vara med och) hantera.

Men vi har ingen brådska. Det är klart att både dottern och jag längtar, men det får ta den tid det tar. Dyker Ponnyn upp nästa vecka, så får vi trolla med knäna och hitta en tillfällig stallplats tills vi är inflyttade på gården och redo att ta hem våra hästar. Om Ponnyn å andra sidan inte dyker upp förrän om ett år, så väntar vi tills dess :) Det är så mycket viktigare att det är rätt ponny, än att det händer snabbt.

Förstår absolut! Och drömponnyn finns garanterat där ute och väntar på er ❤️
 
  • Hjärta
Reactions: MML
Jag förstår absolut din tanke, men nej, vi har bestämt oss för att "vänta in" dotterns häst med stort H (eller, ponny med stort P :D )

Dels för att vi inte vill att vi fäster oss vid en tillfällig lånekompis, vilket säkert både två- och fyrbenta skulle göra (det är helt enkelt sådana vi är i den här familjen). Dels för att jag ändå skulle ha nästan lika höga krav på en sällskapshäst, som på dotterns häst. D. v. s. den skulle behöva ha samma mentalitet, vara lika trygg och cool i vardagshantering etc. eftersom de djur som kommer att finnas på vår gård helt enkelt måste kännas säkra för dottern att (vara med och) hantera.

Men vi har ingen brådska. Det är klart att både dottern och jag längtar, men det får ta den tid det tar. Dyker Ponnyn upp nästa vecka, så får vi trolla med knäna och hitta en tillfällig stallplats tills vi är inflyttade på gården och redo att ta hem våra hästar. Om Ponnyn å andra sidan inte dyker upp förrän om ett år, så väntar vi tills dess :) Det är så mycket viktigare att det är rätt ponny, än att det händer snabbt.
Har ni vågat er på att kolla in araber? De speglar ofta ryttarens sinnesstämning. Dvs är ryttaren lugn är hästen lugn och vice versa (naturligtvis finns undantag). Sist jag letade häst var det bland annat en barnvänlig ponny. En ponny med arabblodet i sig var det enda jag tittade åt just för att de är så enkla på det sättet.
 
Har ni vågat er på att kolla in araber? De speglar ofta ryttarens sinnesstämning. Dvs är ryttaren lugn är hästen lugn och vice versa (naturligtvis finns undantag). Sist jag letade häst var det bland annat en barnvänlig ponny. En ponny med arabblodet i sig var det enda jag tittade åt just för att de är så enkla på det sättet.

Nej, det är inte alls "rätt" typ av häst. Dottern vill ha en robust "kallblodsmodell" på ponny, runt c-ponnystorlek. Araber är väldigt fina, men inget för oss, helt enkelt :)
 
Vad tänker ni om NewForestponnyer?

Jag har lite dålig koll på dem, men jag tror att det är ett "nja". Dottern vill ha en relativt liten, robust ponny, lite grann åt kallblodshållet. New Forest är väl mer "vanlig ridponny" i modellen, eller tänker jag på någon annan ras nu tro?
 

Liknande trådar

R
  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Nu är det höst! Kanske inte egentligen men skolan har börjat idag så då räknas det som höst tycker jag! Så dethär kommer vara min höst...
5 6 7
Svar
129
· Visningar
11 062
Senast: Gunnar
·
Hundavel & Ras Det här är en tråd jag aldrig trodde att jag skulle skapa :D Men - jag har gått och blivit sugen på en retriever! Vi har haft hundar i...
4 5 6
Svar
111
· Visningar
11 799
Senast: Sezziyanen
·
R
  • Artikel Artikel
Dagbok Jag har ingen aning om jag ihuvud taget får skriva en ny dagboks tråd men den blir väl bort tagen annars då an tar jag 🙃 Jag kommer...
2 3
Svar
47
· Visningar
4 028
R
  • Artikel Artikel
Dagbok Dethär är värt en ny dagboks tråd tycker jag. För att idag har det hänt en väldigt stor sak som är att jag har blivit häst ägare idag...
2
Svar
30
· Visningar
2 682
Senast: Rosett
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Dressyrsnack 17
  • Galoppera
  • Vi som letar häst II

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp