Sv: linjeavel
Tror du att devon rex hade fått mindre problem om den individ rasen härstammade från kanske burit på friskare gener? Inga djur är väl felfria men vissa kan väl vara mer friska än andra och därför vissa djurslag kan klara sig längre trots få urpsrungsdjur? Intressant det här med rasinkorsningar, har den rasen bevarat sina speciella egenskaper/utseende trots att man korsat in andra raser?
Kirlee var vad vi vet en frisk katt. Det finns ingen anledning att tro att han bar på särdeles dåliga gener utan det var den påföljande inaveln som ledde till problem. Eftersom hans lockiga päls nedärvdes recessivt var inavel det enda sätt man kunde befästa hans typ. Han parades med sin mamma, döttrar osv. och sedan fortsatte inaveln i kommande generationer. Det parades visserligen ut med andra raser ibland men inaveln fortsatte.
Visst medför utparningar att typen "förstörs" på kort sikt, men den får vi tillbaks. Dessutom kan vi para ut med raser som förstärker vissa rasdrag. Min äldsta hona är en F4a och hon är IC och har kammat hem både BIVar och NOMar. Det finns F3or som är väldigt fina också. Typen får vi tillbaks ganska snabbt.
Men det är alltså fel att säga att para man en inavlad hund/katt med en annan inavlad individ i samma ras så bryts inavlen om de inte är besläktade, man brukar räkna på 5 generationer när det gäller hundar tror jag. Är det enbart när man parar två olika raser detta gäller, eller menar genetikerna att så länge inavlen bryts så spelar det inte så stor roll om vissa gener försvunnit, bara det fyllts på med andra? Och har djuren inga gemensamma släktingar på 5 led så är det i praktiken ingen fara om vissa gener försvunnit när inavlen väl bryts. Hade en disskusion med en hunduppfödare som menade att inavlen visst bryts när man korsar två obesläktade linjer och genetikern per-erik sundgren skriver ju förljande,
"All tidigare inavel bryts när två hundar, som är sinsemellan obesläktade men var för sig inavlade, paras med varandra. Inavelsgraden går ned till 0 på en enda generation."
Kärnan i det hela blir ju om man kan anse att två individer av samma ras är helt obesläktade med varandra. Vi brukar göra det antagandet men det är teorietiskt. I praktiken är det nästan alltid så att en ras härstammar från en liten population och således är alla släkt med alla inom samma ras. Detta vet jag även att P-E Sundgren förklarar i någon av sina artiklar.
Sedan fylls det aldrig på med nya gener så länge du avlar inom rasen. Det enda du kan göra med en stängd genpool är att bevara den genetiska variationen, du kan inte tillföra nya gener utan att para utanför rasen.
Något förvirrande att veta vem som har rätt, är det bara i teorin ni menar att inavlen inte bryts när man parar två inavlade djur i en ras, i praktiken kan man säga att den gör det och den eventuella genförlust som förekommit hos avkomman från två inavalde djur i en ras spelar oftast ingen roll för dess genetiska variation och hälsa? Därmed blir den största faran med linjeavel att vissa linjer blir för dominerande i en ras?
Nej, det är som sagt resonemanget att inaveln bryts helt som är teoretiskt och det är utefter det teoretiska antagandet vi brukar beräkna inavelsgraden i en kombination. Sedan kan man beräkna den totala inavelsgraden dvs. man räknar på alla individer i stammen ända bak till foundation-katterna. I min ras är det ganska enkelt eftersom det är en ny ras så de flesta katters ursprung kan härledas bak till Kirlee och så räknar vi på den totala inavelsgraden.
Nej, den största faran med linjeaveln är just genförlusten. De gener som förloras kan aldrig återfås. Med lite tur är de inte helt förlorade i genpoolen utan finns hos någon annan individ, men det vet vi ju inte. Genförlusten i sig är den största faran.
För att bevara den genetiska variation man har krävs att man använder så många individer som möjligt i avel och inte tillåter någon individ att lämna oproportionellt många avkommor.