Definitivt en Weber!!! (Jag har tre.) Helt enkelt superkvalitet, vilket inte bara innebär att de håller hur länge som helst utan också det allra viktigaste: att de håller sig helt täta! När man stänger luftinsläppen både i locket och på undersidan av grillen ska det vara så tätt att glöden slocknar. För om det gör det har man maximal möjlighet att variera värmen i grillen beroende på vad man ska grilla. (Och har inte heller något behov av att höja eller sänka gallret.)
Jag tycker också man ska välja en grill som är rejält stor (särskilt om man bara har en) så att den funkar även när man har gäster. Och om man grillar t ex kött är det ju suveränt att även kunna grilla grönsaker till - och då behöver man lite utrymme! Askuppsamlare under har redan nämnts - och var förutom storleken huvudanledningen till att vi köpte vår Weber nr 3 - både praktiskt men f f a mer brandsäkert ifall man som vi grillar på altanen!
Brikettkorgar på sidorna, för att kunna grilla med indirekt värme. Samt jättebra om man bara ska grilla en liten mängd av något - då kan man välja att bara tända i ena korgen och antingen grilla över den eller alldels bredvid.
Termometer i locket är också jättebra! Bilden ovan fotade jag tidigare idag när jag grillade reninnerfilé som blir bäst vid en temperatur på 125 grader (det är alltså temperaturen i grillen som avses här - inte köttets temperatur!) och tack vare den täta grillen, möjligheten att styra luftinflödet så exakt samt termometern i locket kunde jag alltså styra så att temperaturen blev den rätta. Klarade mig visserligen utan termometer i många år genom att jag lärt mig hur olika temperaturer lät - jag lyssnade och justerade lufttillförseln till dess det fräste "lagom" mycket för det som jag skulle tillaga.
Som bränsle använder jag helst en kombination av briketter och kol. Det senare kommer igång snabbare och ger bättre smak medan briketterna glöder längre. Ibland lägger jag dessutom dit en liten bit av ett vedträ - vilket ger ännu kraftigare grillsmak!
Webers egna briketter undviker jag dock numera... Störde mig på att det tog så lång tid att få bra glöd med dem och när jag sedan läste ett test av briketter där de inte bara var de som tog längst tid att få glöd men dessutom att de innehöll mkt stora mängder kemikalier så bestämde jag mig för att aldrig köpa dem igen.
Edit: Ingen av mina grillar har en hylla - jag har istället ett litet pelarbord i metall som jag brukar använda som avställningsyta när jag grillar vinter och tidig vår. Senare på säsongen har jag ett rullbord i metall stående på altanen och använder detta som avställningsyta. Tycker det känns bättre att inte behöva ställa ifrån mig alldeles vid grillen utan hellre en liten bit ifrån.