Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar, del 2
Kl
Skulle vilja höra mer om allas ridfilosofier.
Min erfarenhet är att hästen vill göra det den förstår att man vill att den skall göra. Den gör det under förutsättning att den förmår göra det och att det inte gör ont. Ett av problemen är att den förstår något annat än det ryttaren tänkt.
- gör rätt från början - sätt inte hästen i s-n
- avbryt felaktigt beteende direkt - nu, dvs inte två steg senare
- beröm/eftergift vid redan vid antydan till rätt reaktion
Mina svar avser en häst som är i framvikt (i motsats till en som spjärnar mot handen).
I framvikt är ett balansfråga. Det är hästens uppgift att balansera sig och ryttaren. Det är ryttarens uppgift att hjälpa hästen att förstå var ryttaren vill att den skall lägga sin balans. Placera
1) hästen i önskad balans redan i stillastående
2) hästen i önskad balans i övergång till skritt
3) hästen i önskad balans i alla övergångar
Avbryt direkt när den önskade balansen förloras och återställ balansen.
Min erfarenhet är att korrekta ryggningar är till stor hjälp för att lära hästen att förflytta sin balans efter ryttarens önskemål.
Obs ingen hand bakåt, inte ens en halv centimeter, det är kontraproduktivt. Använd uppresande tygeltag för att förflytta vikten. Vill hästen inte flytta - belöna direkt när den börjar väga över vikten bakåt, gör sedan ett steg i taget och belöna. Ha koll på vilket framben som bär mest vikt och försök förmå hästen att väga över mer på det och belöna. Ryggningen kanske måste göras från marken först så att hästen svarar korrekt.
När du och hästen kan det här verifiera det genom att på lång (så lång som du kan få av hästen) och sträckt tygel, nosen nära lodplan rygga hästen rakt bakåt korrekt med huvudet kvar i samma position med diagonal och aktiv fotflyttning. När det fungerar rakt bakåt prova med cirklar och serpentiner.
Med "neck extension" (NE) menar jag nosen i/lite framför lod, nacken högst och huvudet så lågt att mankammen är lite över horisontell. Rid med så långa steg som hästen förmår. För att ta reda på hur långa steg hästen förmår rid lite "mer" tills hästen blir snabbare i steget, dvs överilad. Då har man hittat var gränsen för hästen går "just nu".
Hur vill ni rida en häst med väl ansatt hals men svag ryggverkan och tendens att hamna i framvikt och antingen bli oengagerad eller lite överilad? Tillägg att den från sidan sett är " född i form" med rest och välvd hals och har en stadig form.
Placera inte hästen i framvikt. Tjata inte på hästen med skänklarna, dvs använd dem bara vid begäran om mer eller vid återställande. Undvik motstridiga hjälper.
Rid på böjda spår omväxlande höger vänster. Växla mellan NE med långa steg och en högre (hur hög beror på hästens förmåga) mer samlad form (jag menar inte piaff) med kortare steg för att muskla ryggen. NE kommer ur ryttarens eftergift i handen, ryttarens balans, ryttarens tänk framåt och ev. att återföra skänklarna till normal plats. Den högre formen kommer från ryttarens balans, bakåtdragna skänklar och sist uppresande tygeltag.
Hur vill ni rida en häst med lågt ansatt hals som skjuter på mycket bakifrån med långa kliv och alltså egentligen har samma problem med att hamna i framvikt och bli överilad- men mer älga framåt? Tillägg att den har ojämn kontakt och antingen vill rycka i bettet eller krypa bakom hand. Ganska stark rygg men spänd- till skillnad från den första som är synbart sänkt i ryggen.
Den här skall nog inte ridas på rakt spår. Det triggar "älgningen".
Den här hästen har (?) mycket påskjut och mindre bärighet. Det kan vara en balansfråga då kan ryggning vara bra.
Rida långsam trav genom att rida lätt i ett långsammare tempo än vad som är "rätt".
Många gångarts- och tempoväxlingar.
Hästen vill troligen inte ha kontakt och undandrar sig bettets inverkan.
- Kan bero på bettet/bettets placering i munnen/munnen.
- Se till att tygellängden är korrekt i förhållande till hur högt hästen bär huvudet, högt huvud kortare tygel/lågt huvud längre tygel (vid samma längd på halsen).
Berätta hur ni tänker när ni börjar jobba med en sådan här häst. Skiljer er ridning sig mellan dessa olika hästtyper? Vad tror ni kärnan i problemen sitter? Vilken typ tycker ni är lättast att utbilda?
Hästen och jag måste hitta ett gemensamt språk. Eftersom det är jag som vill något så är det jag som lär hästen vad jag vill att den skall svara. Jag kontrollerar att signalerna/hjälperna fungerar var för sig. Hästen skall inte (samtidigt) göra annat än det jag bett om, t.ex. inte börja skritta för att jag tar tyglarna (eller för att jag sitter upp).
Jag tror att hästen tror att den skall gå i framvikt - det är kärnan. Hjälp den att förstå.