Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar, del 2
Du har människor DU tycker är kunniga och utbildade som styrker de teorier du tror på.
Jag har namngett de tränare som jag anser vara skickliga och som man bör lära av. De håller öppna clinics, med många olika sorters ekipage över hela världen, dit den som är intresserad kan komma och bilda sig sin egen mening.
Jag har frågat efter namnen på dina tränare men inte fått något svar. Du har i något inlägg skrivit att de håller tränar så att de inte har tid med annat. Då de inte är öppna med sina träningar är det verkligen svårt att ta del av vad och hur de gör och vilket resultat det ger.
Det finns andra rent vetenskapligt utbildade som tror på andra teorier.
Och det finns ridskickliga människor som tror på andra.
Jag tror inte att så många svenska tränare har vetenskaplig ridutbildning. Vilka är det? Visst, Kyra är professor men vilka vetenskapliga artiklar har hon presenterat och var?
Även den som är skicklig kan bli skickligare!
Med ridning är det också lite så att hur beläst man än må vara om muskler, det skelettala etc så måste man ha utbildat x antal hästar till hög nivå för att verkligen förstå. Och det har inte alla de som skrivit de artiklar du refererar till.
Med ridning är det så att den följer vissa fysiska lagar. Vet man något om hur hästkroppen hänger ihop och fungerar är det lättare att förstå hur, vad man skall påverka och när. Man köra bil utan att veta hur växellådan fungerar men det är bra, rentav nödvändigt, att veta hur ratten fungerar. Visst kan man sitta på hästen och få den att trava och galoppera trots att man inte vet något om hur hästkroppen fungerar. Men skall man vara tränare måste man veta mer.
Jag har utbildat x (x >0) hästar till hög nivå (som väl är bl.a. piaff, passage) och jag har gjort hästar som haft huvudproblem ridbara. De tränare jag namngett har utbildat x+z hästar/ryttare. Med din definition kan både jag och de tränare jag rekommenderat verkligen förstå ridning och ridhästens utbildning.
Hur många hästar artikelförfattarna utbildat vet varken du eller jag.
Det finns gott om veterinärer, ryttare, equiterapeuter, tränare etc som tycker LDR kan fungera. Att sedan inte du eller dina tränare lyckats med det - trist!
"... tycker LDR kan fungera ..."
LDR kan uppenbarligen fungera för den som har som mål att ta sig till toppen inom tävlingsdressyr. Det beror som sagt på att tävlingsdressyr är en bedömningssport där man inte alltid följer skrivna regler.
Däremot fungerar LDR inte för att nå mina mål - få en ridbar häst som svarar för lätta hjälper och som tycker att ryttaren är en trevlig partner.
Vem lyckas att med LDR nå de mål som överensstämmer med mina? Ingen! Jag kan av resultatet från andras vedermödor se att LDR är fel väg. Därför vill jag inte slänga bort tid, energi, PENGAR eller hästens välbefinnande på att använda något jag inte tror är en framkomlig väg till de mål jag vill uppnå. Jag har alltså inte ens försökt använda LDR så jag har varken misslyckats eller lyckats.
Hur mina tränare lyckats med LDR vet varken du eller jag något om.
Har du läst artikeln om piaff i Equipage? Vad tycker du om de bilderna?
Och texten för den delen?
De hästarna har ju samtlig startats i låg form och nosen har inte alltid varit framför lod, ofta inte skulle jag vilja påstå. Nog fasen är det samlade hästar på bilderna där det ska visas bra piaff.
På de som man valt som misslyckade bilder(modigt att visa tycker jag) är det givetvis inte samlat.
Så visst kan det gå, bara man har ett system och vet vad man gör.
De hästarna klarar ju också av annat än bara samling utan att ligga på bogarna. De har också svävmoment i sin trav och galopp.
Jag har inte köpt tidningen än. Vilket nr är det? Varför måste jag köpa en tidning för att du vill bevisa något? Varför inte använda något som finns på webben? Det är väl bra om alla i tråden kan vara med i debatten, inte bara de som köper en speciell tidning.
Det är naturligtvis bra att veta vad man gör. Man behöver också veta vad man inte skall göra. Har de tränat enligt metoden LDR?