Klassisk ridning enligt Philippe Karl

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Klassisk ridning enligt Philippe Karl

Det är nog inte vispande direkt, utan mer skakande och vibrerande. En svår övning att lära sig själv, det går nämligen i ultrarapid innan man lär sig, hemst frustrerande när inte händerna gör som hjärnan tänker. Det lösgör bettet effektivt och ger hästen en fin signal om att inte "bita" tag i bettet/hänga i handen/undvika kontakt. Funkar alltså vid flera olika tillfällen.

Det som skiljer mot hur jag gjort med tidigare unghästar är att jag nu faktiskt varit väldigt noga med grunderna i arbetet från marken med att lära dem bettets inverkan. Tidigare har jag tömkört och kört mycket med resultatet att de gärna hänger i handen (oavsett vad alla säger så har man mer tyngd i en körtöm än en tygel, pga längden) samt arbetat lite annorlunda vid hand. Tidigare har jag löst många nya inlärningssekvenser från hästryggen, det slipper jag nu. Verkar som om hästen känner sig tryggare med att veta vad som förväntas av den, iaf framtill med bett och tyglar. En färsk häst har så mycket annat att hålla reda på: vikt, balans, var den ska sätta fötterna, lite att titta på, tyngden på ryggen, skänklarna som normalt inte brukar vara vid magen osv. Så iom att de redan förstår bromsen och svängandet och böjandet innan jag ens kommit upp på ryggen så är det mycket lättare att träna gasen. Gasar jag så vet hästen direkt vad bromsen betyder, jag behöver inte ta en massa förhållningar, det funkar pronto. Och så tränar jag skänkelns betydelse vid hand också, tillsammans med mitt ridspö.
Är jätteimponerad av unghästen som efter bara ett par ridturer gör direkt halt för bara liten pyttetygelhjälp och att jag förlägger vikten ngt bakåt och trampar ner skänklarna lite extra. Då han lärt sig tygelhjälpen så bra innan, så kunde jag lägga till vikthjälpen nästan direkt. Det tog kanske 3 ggr á 20 min ridning, sen funkade det.

Nu har jag satt igång och tränat med mitt pensionerade hoppsto. 21 år och fick föl för 4 år sen och har mest promenerat i skogen sen dess.Har varit en tuffing som många andra haft svårt att kommunicera med, så även jag ibland. Efter ett par månaders träning är hon dock mer lättriden än nånsin. Så det funkar på gamlingarna också:D

Det där med tjafset i munnen kan nog bero på min tidigare lite okänsliga hand (eller helt overksamm, jag har varit i båda lägren) jag skyller inget på hästarna. Att rida hormon-sto innebär dock visst ifrågasättande vissa dagar. "Har inte lust idag" -dagarna verkar nästan borta, jag har en lyckligare häst eftersom hon direkt förstår vad jag ber henne om.

Skillnaderna är nog ganska stora och ganska små jmf med både AK och vanlig dressyr. Upplever det som en blanding av dessa två världar.

Kunde jag svara på frågan??

Där har du nog vibrationerna/vispandet jag skrev om tidigare som jag hört talas om, fast de fick göra det under ridning:idea:

Men det var en parentes. Jag undar vad som skiljer mot hur du har gjort tidigare med unghästar? Eller snarare kanske jag ska fråga hur gjorde du tidigare?

Är det bara unghästar eller använder du det på äldre också?

Blir nyfiken när du skriver att unghästen är mer lyhörd än de äldre samt att man slipper "tjafsandet" (stona). Har du provat på de andra hästarna eller bara unghästen?

Jag tycker inte hästar brukar vara tjafsiga i munnen, om det inte finns skäl som vassa tänder, osv.dvs jag ser det som ett problem om de är det. :cool:
Men jag kanske missförstår dej, ang vad du menar?
Och lyhörda blir de ju på andra sätt, tycker jag, genom ridningen, öht, det är ju det allra första att svara på gas o broms, med lätta lätta signaler.

Det blir ju väldigt svårt via internet, men jag blir nyfiken på om skillnaderna är så stora, beroende på vad man jämför mellan, liksom. :confused: Svårt att förklara frågan ens, märker jag:cool:
 
Sv: Klassisk ridning enligt Philippe Karl

Jodå, det var bra svar, jag funderar bara och tycker inte jag ser någon stor skillnad i den här delen, egentligen.

Ang unghästen så tänker jag att man gör en del av det jobbet fast inte så som du beskriver exakt förstås, när man först lär den ha träns och bett, man hoppar ju inte upp direkt, utan leder den för att vänja en hel del (i alla fall jag) och då lär man den svara på bettet lite samtidigt. Förhållande, följa åt sidorna osv. Så den är föreberedd när man sitter upp.

Håller med ang tömkörning, det blir lite kraftigare tycker jag också men jag är rätt dåliga på tömkörning iofs.

Sen när man sitter på så är det ingen stor skillnad heller, tycker jag, faktiskt. De lär sej så fort när de är så små, även om det är mycket så är de så intresserade och lär sej lätt. Åt båda håll tyvärr, också. Jag rider en 3.5-åring jag också fn :D och den hade tyvärr fram till att jag började rida (i somras nån gång) ridits av en person som förstört den i munnen rätt mycket och fått den att gå emot, gå bakom, slå med huvudet osv. Men det tog bara ett eller två pass innan den större delen av tiden var lugn i munnen, och ganska snart hade han börjat suga prövande och alltmer förnöjt på bettet och är nu sen ett bra tag helt stadig i kontakten, lyssnar, osv. Det gick lika fort egentligen trots tidgare felinärning t o m. :love: Han rids med väldigt väldigt små hjälper nu, och mycket med vikthjälper. Så jag tycker inte att det "traditionella" är långsamt alls, är min poäng. Det går fort att lära unghästar öht, även bettet.

Det som var svårast var förhållningar eftersom han lärt sej streta mot all inverkan men det löste vi genom att inte ta alls, utan med magen/vikten
signalera halt eller avsaktning och när han svarade lite lägga till handen och berömma. Det tog några gånger under ett pass att få det åt rätt håll:idea:
När han då förstod så var det lätt.:idea:

Vet inte om du förstår hur jag menar, men jag ser inte att det skulle vara så mycket lättare, utan att munnen kommer på köpet med det andra? (Nu har jag inte provat ditt sätt och kan inte jämföra, självklart! )

Stoet (7.5) är väldigt fin i handen om man bara rider med sätet alltså det hänger ihop alltihop, med rätt ridning är hon enormt lätt och känslig och utan att man egentligen gör något med handen, utan det är hur man rider, om du förstår.
Jag tror inte att det skulle göra skillnad att träna så, som du beskriver tex.:confused: (Men jag vet ju inte självklart). Jag förstår inte att det skulle behövas separat, liksom?
Jag kan inte se att det skulle kunna bli en bra kontakt i munnen ändå, om inte ridningen i övrigt gör det möjligt, och då blir ju munnen ändå bra:confused:
Om du förstår hur jag menar?
 
Sv: Klassisk ridning enligt Philippe Karl

Intressant det du skriver.
Några följdfrågor:
*Har ni mycket fokus på munnen? Själv tycker jag nämligen att, på oridna hästar eller välridna hästar i alla fall, så är munnen det minsta problemet. Jag rider många hästar varje dag och har märkt att det hästar gillar mest är bett som ligger stilla och plant. Om du pratar om dåligt/felaktigt ridna hästar så förstår jag dig, då kan man behöva lära om, att man inte får hänga/dra/hugga/whatever i bettet.

*Ser ni det inte som att "allt som känns i munnen kommer från bakbenen"? För det är väldigt viktigt tycker jag. Det är väldigt sällan det är just munnen som är problemet utan det kommer nästan alltid bakifrån.

*Det finns ju också en risk med höga händer? Då måste man verkligen ha full kontroll på sin balans, annars får det ju motsatt effekt?

*Får ni verkligen/vill ni verkligen ha suget bakifrån in i handen? Eller plockar ni bort det med handen? För att förtydliga: människor som säger "åh, den hänger så i handen" eller "nu känns det bra, jag har verkligen ingenting i handen" har oftast ingen bakbensaktivitet i sin häst. När bakbenen tar i känner man det i tygeln och då tar man hand om det genom upprepade förhållningar (i kroppen för mig, var tar du hand om det?)

*De gånger hästen går som bäst det är ju när den lyssnar på ryttarens kropp. Man kontrollerar bakbenen med sittbenen och bogarna med axlarna. Den är inramad mellan benen och svänger efter min blick.Man kan ha en låg hand som kan vara stilla framför manken, man behöver i stort sett inte tyglarna alls.
Har du samma mål?

Vore kul med en rumsren diskussion!:bump:
 
Sv: Klassisk ridning enligt Philippe Karl

Svarar efter dina frågor, även om det var svårt att uttrycka vad jag menar. Mycket bygger på känsla, och att sätta ord på vissa saker känns lite knepigt.

Intressant det du skriver.
Några följdfrågor:
*Har ni mycket fokus på munnen?
Vi har i början mycket fokus på kommunikation med munnen och reaktion för skänkeln. Man kan väl beskriva det som om man kör bil; vill inte gasa iväg om jag inte vet att bromsen funkar. Själv tycker jag nämligen att, på oridna hästar eller välridna hästar i alla fall, så är munnen det minsta problemet. Jag ser det heller inte som ett problem, utan jag vill bara att grunden ska bli enkel att förstå för hästen, oavsett ålder.
Jag rider många hästar varje dag och har märkt att det hästar gillar mest är bett som ligger stilla och plant. Om du pratar om dåligt/felaktigt ridna hästar så förstår jag dig, då kan man behöva lära om, att man inte får hänga/dra/hugga/whatever i bettet. Jag strävar också efter att bettet ska ligga stilla i munnen. Fördelen med att höja exv högerhanden när jag vill ställa hästen åt höger är att det är mest den högra delen av bettet (2-delat vanligt) rör sig och den andra delen ligger stilla. Det var den ursprungliga funktionen när bettet tillverkades en gång i tiden har jag för mig.
*Ser ni det inte som att "allt som känns i munnen kommer från bakbenen"? För det är väldigt viktigt tycker jag. Det är väldigt sällan det är just munnen som är problemet utan det kommer nästan alltid bakifrån.
Ser det som två skilda saker. Öven om bakbenen/baken inte riktigt gör det dom ska så vill jag att munnen inte ska påverkas.

*Det finns ju också en risk med höga händer? Vi sitter inte och rider med höga händer normalt, de är enbart höga när de uträttar ett ärende, sen är det mycket viktigt att de går ner till sin normala position (som iofs är något högre än knäridning som man ofta ser idag) Då måste man verkligen ha full kontroll på sin balans, annars får det ju motsatt effekt? Japp:angel:

*Får ni verkligen/vill ni verkligen ha suget bakifrån in i handen? Jag har ett lätt sug i handen, en fin kontakt som jag inte vill vara utan.
Eller plockar ni bort det med handen? För att förtydliga: människor som säger "åh, den hänger så i handen" eller "nu känns det bra, jag har verkligen ingenting i handen" har oftast ingen bakbensaktivitet i sin häst. Vi rider fram hästarna i ett friskt tempo och får därigenom en aktiv kropp. Rider inte med slaka tyglar och har som skrivet ovan en kontakt i handen. Den läser av varenda rörelse.
När bakbenen tar i känner man det i tygeln och då tar man hand om det genom upprepade förhållningar (i kroppen för mig, var tar du hand om det?)
Jag tar inte upprepade förhållningar på det sätt du gör, tycker inte det behövs. Tar endast en förhållning när jag vill reglera tempot nedåt

*De gånger hästen går som bäst det är ju när den lyssnar på ryttarens kropp. Man kontrollerar bakbenen med sittbenen och bogarna med axlarna. Den är inramad mellan benen och svänger efter min blick.Man kan ha en låg hand som kan vara stilla framför manken, man behöver i stort sett inte tyglarna alls.
Har du samma mål? Mitt mål är att först separera hjälperna från varandra så att hästen till 100% förstår dem var för sig. När den lärt sig det kan jag börja kombinera hjälperna. Jag anser att jag behöver tyglarna hela vägen till att hästen är fullutbildad. De används bl.a till "neck-reining" ála western, för att flytta bogen.

Vore kul med en rumsren diskussion!:bump:
Absolut:D Vi kanske kan lära nåt av varandra istället för att kasta skit på varandra
 
Sv: Klassisk ridning enligt Philippe Karl

*Får ni verkligen/vill ni verkligen ha suget bakifrån in i handen? Eller plockar ni bort det med handen? För att förtydliga: människor som säger "åh, den hänger så i handen" eller "nu känns det bra, jag har verkligen ingenting i handen" har oftast ingen bakbensaktivitet i sin häst. När bakbenen tar i känner man det i tygeln och då tar man hand om det genom upprepade förhållningar (i kroppen för mig, var tar du hand om det?)

*De gånger hästen går som bäst det är ju när den lyssnar på ryttarens kropp. Man kontrollerar bakbenen med sittbenen och bogarna med axlarna. Den är inramad mellan benen och svänger efter min blick.Man kan ha en låg hand som kan vara stilla framför manken, man behöver i stort sett inte tyglarna alls.
Har du samma mål?

Vore kul med en rumsren diskussion!:bump:

Håller med i allt det du skriver

Jag har varit på PK kurs - och föreläsning och upplevde det väldigt olikt den tyska skolan.
Vilken PK förkastade, han menade att utbildningsskalan var helt felaktig eftersom kontakten inte kom först. Han menade att det inte gick att åstadkomma takt och rytm utan tygeln. För mig blev det bara tydligt att han inte förstod skalan och DET tänket. Och jag tycker ändå att man skall vara insatt i det man dissar.

Under föreläsningen slogs jag också av hur likt hans "tänk" var hur Anky förklarar sin metod. Och en liten insatt fågel har också viskat i mitt öra att en fransk tränare varit inblandad i hennes/sjefs koncept.
Sedan menar jag inte att hon är fransk rakt av - men att mycket korrelerar med det franska systemet. Särskilt detta att ben betyder gas - och tygeln stopp. hand utan ben. Ben utan hand Dvs grundkonceptet.Parentes bara

Angående det jag citerar av det du skrev så när PK själv red - så red han inte hästarna fram till handen på det sätt "vi menar".

I själva verket satte han aldrig ihop dem och prioriterade inte arbetet bakifrån över ryggen på det "tyska" sättet.

Han hindrade inte hästarna att ligga på handen genom halvhalter utan genom att höjja halsen = i vår värld - bort från handen. han red alltså runt med rejält sänkt rygg på samtliga. Han menade att det inte gjorde något för det kunde han så lätt rätta till sen.

Utifrån ett tyskt perspektiv så blev det spring utan rygg. Inte det vi menar med takt. Vilket upprepade halvhalter skulle ha skapat
Nu var ingen av hästarna särskilt välutbidlade, men han eftersträvade det inte ens.

Så ord har väldigt olika innebörd i olika stilar

JAG upplever det att man fokuserar på Gas - Broms ur ett lydnandsperspektiv. Medan det tyska systemet rätt förstått fokuserar på att hitta rätt balans/hållning - så löser sig lydnadsproblemet av sig själv. Ungefär som du skriver - man använder inte tygeln till annat än att begränsa hur lång ramen får vara framtill.


Utifrån det jag kan om biomekanik så ser jag orsaken till att de ofta är så stressade av bettet - till att man ber om broms med handen - när hästen inte är i en hållning/balans som gör det möjligt att bromsa på det sätt vi vill att den skall göra.

rent personligen så tycker inte jag att det är att visa respekt mot hästen - att sätta den i en situation - som den inte kan lösa på ett avspänt sätt

Skit händer oss alla - men i den tyskamodellen så går man ur övningen då - då man tappar losgelassenheits kvaliteten (dvs i det här fallet ryggswinget - som man i detta system inte ens hade från början :crazy:)

Så det är ett helt annat upplägg
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Klassisk ridning enligt Philippe Karl

Det är lite så jag oxå upplever saken, att hästarn inte är ihopkopplade från bakbenen fram till munnen alltså ingen pilbåge. Därför tycker jag alltid det ser så springit ut.
Det är ju så han har valt att ha det uppenbarligen då han inte vill ha den sortens sug i handen.
Jag vet inte men jag upplevde inte ridningen så i den där videon som du skickade till mig när han var ung eller mkt yngre iallafall.
 
Sv: Klassisk ridning enligt Philippe Karl

Det är det du frågar om som jag menar med "ridningen i övrigt" helt enkelt, som liksom måste finnas, det är ingen idé att greja med munnen separat liksom, tänker jag. Det hänger ihop.


Helan:
Ang slutresultatet av helheten, sitter hästen ihop då genom kroppen enligt ditt tänk? Fast ni tar "en sak i taget" munnen för sig. Sen kopplar ihop? Eller fattar jag fel?

(Fredrik skriver att PK ville ta ryggen sen -ungefär) Stämmer det med tanken och hur får man då ihop det sen rent konkret hur jobbar man med det? Eller blir det som Fredrik beskriver, ingen hopkoppling?
(Jag tycker inte jag sett det på filmer av honom, måste jag erkänna, dvs att hästen sitter ihop mun- bakhov)


Fio kan du inte lägga ut den filmen:idea:
 
Sv: Klassisk ridning enligt Philippe Karl

Helan:
Ang slutresultatet av helheten, sitter hästen ihop då genom kroppen enligt ditt tänk? Fast ni tar "en sak i taget" munnen för sig. Sen kopplar ihop? Eller fattar jag fel?

(Fredrik skriver att PK ville ta ryggen sen -ungefär) Stämmer det med tanken och hur får man då ihop det sen rent konkret hur jobbar man med det? Eller blir det som Fredrik beskriver, ingen hopkoppling?
(Jag tycker inte jag sett det på filmer av honom, måste jag erkänna, dvs att hästen sitter ihop mun- bakhov)


Fio kan du inte lägga ut den filmen:idea:


Självklart vill jag ha en häst som siter ihop i slutändan.
Det där med att lära en häst en sak i taget kan jag inte förklara på annat sätt än detta.
Ta en ung häst (outbildad).
Lär den först vad handen betyder, i detta fall broms.
Lär den sen vad skänkeln betyder, gas.
Träna hästen i detta tills den är fullt medveten om vad respektive sak betyder.
I nästa steg brukar andra driva hästen in i handen för att få sug. Då säger man till hästen gasa och bromsa samtidigt, vilket säkert kan göra dem förvirrade. Jag ber om mer driv bakifrån utan att göra en massa förhållningar, den får arbeta på framåt och när jag sen ber om en förhållning plockar jag bort skänkeln. När hästen är mer utbildad och kan sina grunder kan man koppla ihop hjälperna. Om hästen inte redan är 100 på vad gas och stopp betyder, hur ska den då förstå om vi säger gas+stopp samtidigt? Till och med jag skulle ha svårt att förstå innebörden av det. Ska jag springa eller ska jag stanna? Jag skulle bli spänd och ledsen.

Enligt den uppfattning som jag har fått på PK-träningarna är han mycket mån om att ryggen och rumpan ska vara med så gott det går beroende på häst och utbildningsnivå. Nu har vi inte kommit till den högre nivån än, så vi tränar fortfarande med mycket separerade hjälper. En ryttare som är elev till PK har en häst med hög hållning och får träna massor på att bara få den att sänka sig för att länga ut sitt steg och stretcha överlinjen. Det kallar jag att även tänka på ryggen.

Vad jag upplever så är han mycket mån om att hästarna ska bli så välgymnastiserade och stretchade som möjligt, att arbetet ska varieras i det oändliga (inte tekniken, men det dagliga jobbet) och att undvika allt som kan vara skadlig för dem.
 
Sv: Klassisk ridning enligt Philippe Karl

Hej!

Vilken PK-kurs och föreläsning har du varit på? När? Var?

Vad rider du själv för typ av dressyr? Tyskt?
Det är intressant att veta så att även jag kan få referenser om vad du tycker är bra och inte.

Jag tänker på intet sätt försvara honom, det gör han så bra själv. Men jag tycker att han är ordentligt insatt i andra ridfilosofier, så pass att han skrivit en mycket intressant bok med adekvata jämförelser om de olika stilarna och utbildningstrapporna. Har du läst den? Alltså inte bläddrat utan läst och förstått?

Om du hade varit med på senaste teorin så hade du nog inte skrivit det där om Anky. Han var ganska giftig i sitt uttalande då. Tycker att vi håller oss till ren fakta i denna tråd och hoppar över små viskande fåglar i öronen.

Han hindrade inte hästarna att ligga på handen genom halvhalter utan genom att höjja halsen = i vår värld - bort från handen.
Så, vilken är din värld? se frågan ovan
 
Sv: Klassisk ridning enligt Philippe Karl

(Jag tycker inte jag sett det på filmer av honom, måste jag erkänna, dvs att hästen sitter ihop mun- bakhov)


Fio kan du inte lägga ut den filmen

Det får man inte för det är en del i hans videoserie... Den sista om jag minns rätt.

jag tror fio minns fel - för när hon såg den sa hon att så här såg det inte ut när han var ung....


För jag blev förvånad för när Pk skulle rida öppnor såg de ut som mina öppnor gjorde då :o - dvs det var fortfarande lite att jobba på:angel:
Den satt vare sig ihop i längsled eller sidled:confused:

Min häst faller isär när jag tappar mellandelen på mig själv - så att jag inte längre sitter ihop och sitter mitt på hästen Då börjar framdelen luta... och jag skulle inte kalla det öppna :o

Snarare nice try :grin: try again:devil:

Men han verkar inte se det som ett problem (då skulle han ju inte sälja filmerna)

Om det i samling är resp. bakben som skall avlasta den diagonala framdelen så blri det ju stört omöjligt om hästen tippar vikten till just den framdelen.
det blir ju liksom antisamling....:cool:

Forts följer pga av smiley ransonering
 
Sv: Klassisk ridning enligt Philippe Karl

I fallet öppna - så är det omöjligt för ytter bak att avlasta inner fram om hästen lutar över inner fram. Tyngdpunkten förkjuts ju då diagonalt framåt :idea:

I alla samling skall öronen vara på samma nivå - annars har det hänt ngt.

Jag muttrade över AR ryttare förut, men jag har sett masso "skolor" där hästen tydligt lutar med hela framdel hals och huvud över inner fram

Jag har gjort sådan skolor också :D
men vet då att det blev FEL:crazy:

Kan samtidigt passa på att be den bukare (som inte heter fio) som fortfarande har mitt band till låns ....
med framridningen från Holland och denne PK kontakta mig för att få min nya adress :devil: och skicka tillbaka mitt band :devil:

Annars kanske du får schavottera offentligt din slarver :rofl:

(skojjar nu lite)
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Klassisk ridning enligt Philippe Karl

Är du medveten om att det är en ung häst som han visar i de 3 första filmerna?
 
Sv: Klassisk ridning enligt Philippe Karl

Hej!


Jag tänker på intet sätt försvara honom, det gör han så bra själv. Men jag tycker att han är ordentligt insatt i andra ridfilosofier, .

Så, vilken är din värld? se frågan ovan

Jag är utbildad i den tyska utbildnings skalan i rakt nedstigande led ;) från HH meyer zu strohen ;) ( välkänd testryttare på bruksproven och chef för den statliga beridarutbildningen i Verden)

Och med den utbildningen så vet jag att jag hur man gör för att fixa takt och lösgjordhet på lång tygel

PK - sa att det inte gick. Utan att etablera kontakt först.

I själv verket är rätt Contakt ett resultat av att man uppnått kvaliteterna takt och losgelassenheit.
För först då har man ridit ut halsen på hästen :idea: :banana:
Först när man börjar med en lång tygel och fått hästen söka det stödet där framme - så har man ridit hästen fram till handen

Eftrsom jag har sett mig själv och lärt andra göra det - så vet jag att det går.

Så det är nog snarare så att PK inte vet att det går.

Att inte kunna är inte samma sak som att det inte går:angel:


Han kan inte vara särskilt insatt alls ärligt talat - för det är detta de lär sig under det att de longeras ett par år. Både på beridarutbilningen och PÅ Spanska ridskolan i Wien.

Man måste lära sig det först - innan man får börja inverka med handen

varför vill du veta när var hur?
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Klassisk ridning enligt Philippe Karl

Är du medveten om att det är en ung häst som han visar i de 3 första filmerna?

jag citerar mig själv

Det får man inte för det är en del i hans videoserie... Den sista om jag minns rätt.

Där var flera hästar. Bla en brun Oldenburger.

Förtydligar också - det var jag som drog parallellen till Anky och Sjefs system eftersom de betonar samma sak i Grunden.


det spelar nog ingen roll om jag läser PK's bok.
Jag är källkritisk - jag vill ha påståenden verifierade från flera källor. Jag tror inte allt jag läser eller som ngn säger. Jag vill att det skall stämma med många kompetenser


OBS detta är eg inte anti PK

Jag vill bara påpeka att man börjar i en annan ände i det franska systemet
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Klassisk ridning enligt Philippe Karl

I nästa steg brukar andra driva hästen in i handen för att få sug. Då säger man till hästen gasa och bromsa samtidigt, vilket säkert kan göra dem förvirrade. Jag ber om mer driv bakifrån utan att göra en massa förhållningar
,

Det du skriver att "andra" gör känner jag inte igen, ang att rida unghäst:confused: Det är in så jag tänker att man gör i alla fall.
Jag ber också om mer driv bakifrån utan att göra förhållningar i tygeln:confused: Det är ju vedertaget när man utbildar unghästar att inte göra dem förvirrade utan att separera hjälperna i början av utbildningen och när man lär in nytt. Man driver inte heller hela tiden utan ber om mer framåt, får man inte det, lite lätt pet med spöt för att få svar, sen ska hästen gå på.

Därefter är det med den egna vikten väldigt mycket som man balanserar upp, inte genom ideliga förhållningar:confused: Jag tänker att handen bara är där, som en främdre ram, utan att göra något egentligen, mer än att finnas där för hästen att komma fram till. Det är inget jag kallar förhållningar och att man gasar och bromsar samtidigt.:confused:

Jag har nog en annan bild av hur det går till då, än vad du har. :confused:
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Klassisk ridning enligt Philippe Karl

forts från ovan
samt att alla inte lägger samma betydelse i olika termer.

Till exempel kontakt - det är ett ord i svenska ordlistan. Men det är också en term i det tyska systemet och då innefattar det flera saker.

Det krävs ganska många meningar för att rätt förklara inenbörden i den termen
 
Sv: Klassisk ridning enligt Philippe Karl

Ok synd, om det varit skillnad mot dem man ser nu så hade det ju varit intressant! Men det kanske det inte var då, trots allt :confused:
 
Sv: Klassisk ridning enligt Philippe Karl

Jag är utbildad i den tyska utbildnings skalan i rakt nedstigande led ;) från HH meyer zu strohen ;) ( välkänd testryttare på bruksproven och chef för den statliga beridarutbildningen i Verden)

Och med den utbildningen så vet jag att jag hur man gör för att fixa takt och lösgjordhet på lång tygel

PK - sa att det inte gick.

Eftrsom jag har sett mig själv och lärt andra göra det - så vet jag att det går.

Så det är nog snarare så att PK inte vet att det går.

Att inte kunna är inte samma sak som att det inte går:angel:


Han kan inte vara särskilt insatt alls ärligt talat - för det är detta de lär sig under det att de longeras ett par år. Både på beridarutbilningen och PÅ Spanska ridskolan i Wien.

Man måste lära sig det först - innan man får börja inverka med handen

varför vill du veta när var hur?För att jag vill veta om jag var på samma kurs och hörde och såg samma saker som du. Om du inte vill svara här så PM-a

Misstänkte att du var utbildad i den Tyska skolan:angel:
 
Sv: Klassisk ridning enligt Philippe Karl

Självklart vill jag ha en häst som siter ihop i slutändan.
Det där med att lära en häst en sak i taget kan jag inte förklara på annat sätt än detta.
Ta en ung häst (outbildad).
Lär den först vad handen betyder, i detta fall broms.
Lär den sen vad skänkeln betyder, gas.
Träna hästen i detta tills den är fullt medveten om vad respektive sak betyder.
I nästa steg brukar andra driva hästen in i handen för att få sug. Då säger man till hästen gasa och bromsa samtidigt, vilket säkert kan göra dem förvirrade. Jag ber om mer driv bakifrån utan att göra en massa förhållningar, den får arbeta på framåt och när jag sen ber om en förhållning plockar jag bort skänkeln. När hästen är mer utbildad och kan sina grunder kan man koppla ihop hjälperna. Om hästen inte redan är 100 på vad gas och stopp betyder, hur ska den då förstå om vi säger gas+stopp samtidigt? Till och med jag skulle ha svårt att förstå innebörden av det. Ska jag springa eller ska jag stanna? Jag skulle bli spänd och ledsen.

Enligt den uppfattning som jag har fått på PK-träningarna är han mycket mån om att ryggen och rumpan ska vara med så gott det går beroende på häst och utbildningsnivå. Nu har vi inte kommit till den högre nivån än, så vi tränar fortfarande med mycket separerade hjälper. En ryttare som är elev till PK har en häst med hög hållning och får träna massor på att bara få den att sänka sig för att länga ut sitt steg och stretcha överlinjen. Det kallar jag att även tänka på ryggen.

Vad jag upplever så är han mycket mån om att hästarna ska bli så välgymnastiserade och stretchade som möjligt, att arbetet ska varieras i det oändliga (inte tekniken, men det dagliga jobbet) och att undvika allt som kan vara skadlig för dem.
Här kommer erfarenheterna in:angel:

Ja man lär gas o broms o erbjuder ett LITET stöd. Håller man för mkt kan det bli gas o broms, men vem gör det.:confused:

Halvhalterna är till för att den inte ska springa ifrån sig själv, utan komma tillbaka till jämnvikt o inte behöva lägga sig på handen.

Att kunna separera hjälperna är ett måste, men där är det timingen som gör skillnaden. Vet inte om du anser att det är lättare att ge 17 i att försöka bli bättre på den:confused:

Jag håller med Malinigbg att det inte är munnen som är problemet, utan övrigt arbete- bakbenen genom kroppen till munnen.

Har du även testat AR?
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Hästhantering Hej alla, långt inlägg och jag ber om ursäkt men har mycket att skriva. Jag har redan ett konto här på buke, men då detta känns alltför...
2
Svar
20
· Visningar
2 323
Senast: lirco11
·
Hästmänniskan Hej! Jag är en 21-årig tjej som är enormt enormt ridsugen igen, men vet inte riktigt hur jag ska gå tillväga som återfallsryttare...
Svar
8
· Visningar
2 754
Senast: Ramona
·
Hästmänniskan Min dotter är 5 år och har ridit mycket och haft egen shettis sedan hon föddes. Hon rider mkt bra för sin ålder dvs skritt, trav och...
3 4 5
Svar
84
· Visningar
13 165
Senast: Badger
·
  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Ni som vet vem jag är IRL får gärna hålla det för er själva. Skiter i att ha nåt anonymt nick, jag har ju ändå redan ältat allt detta i...
2
Svar
36
· Visningar
8 525
Senast: _Taggis_
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp