Helhetshälsa och HealthwellVilken sort/märke använder du?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Helhetshälsa och HealthwellVilken sort/märke använder du?
Jag är på många vis morgonmänniska. Om jag ska göra något viktigt, "få något gjort", så är det timmarna innan lunch som är mina "bra" timmar . Jag tänker mest på den faktiska sömntiden. När jag stiger upp kl 5:45 är jag trött när jag lägger mig kl 22. När jag helt plötsligt sover ett par timmar längre på morgonen tycker jag inte att det är det minsta märkligt om jag ligger och vrider mig en stund innan jag somnar, om jag försöker lägga mig ungefär samma tid som vanligt. Helt logiskt borde jag ju inte vara lika trött kl 22, om jag har sovit ett par timmar längre på morgonen. Eller?
Med det sagt, är jag inte en person med problemfri sömn. Att somna, när jag jobbar, har jag inga problem med som regel. Däremot vaknar jag ett antal gånger/natt. Detta har blivit mycket bättre med tyngdtäcket dock. Men under 7-8 timmar i sängen vaknar jag 2-3 gånger. Det är helt normalt för mig numera. Utan tyngdtäcket vaknade jag kanske 4-6 gånger. DET var inte kul....
Jag blir inte trött kl 22 om jag stiger upp två timmar senare. Jag lade mig vid kl 23 igår, och det funkade hyfsat.Funkar det för dig att förskjuta din sömn så att du går upp kl 8 varje dag och blir trött kl 24 istället, eller blir du fortfarande trött kl 22?
Jag blir inte trött kl 22 om jag stiger upp två timmar senare. Jag lade mig vid kl 23 igår, och det funkade hyfsat.
Kroppen reglerar sömncyklerna utifrån när man går upp på morgonen. Har man sömnproblem behöver man ofta hålla i generellt, blir det färre timmar kommer man troligen få djupare sömn för att kompensera.Lite nyfiken på er (@MiniLi @bettysmatte, kanske var någon mer) som menar att man ska gå upp lika tidigt även de dagar man inte behöver, tror ni inte på att det finns morgon- och kvällsmänniskor (och allt däremellan)? Att det egentligen bara handlar om vanor, att man själv reglerar när man somnar och vaknar?
Om jag tolkar er rätt, så menar ni att man ska prioritera att gå upp samma tid på morgonen även om det innebär att man även de nätterna (innan helgdag för mig som har vanligt kontorsjobb) får mindre sömn än man behöver så som det blir på vardagsnätterna när jag tvingar mig upp för att gå till jobbet? Hur länge ska man göra det för att det ska funka, så att man plötsligt blir sömnig på kvällen i den tid man behöver för att få de timmars sömn man behöver?
Sanning med modifikation. Jag är utredd på sömnlabb och jo, den extra sömnen jag får när jag får sova ut är viktigt i mitt fallÄr ju lätt hänt att man sover lite längre de gånger man väl lyckas sova, men det ska man absolut inte göra om man har sämnproblem. Alltid alltid alltid gå upp samma tid VARJE dag ovsett när man somnade.
Jag har precis som du försökt den metoden. Känns som om jag har försökt precis allt eftersom mina sömnproblem är mångåriga. Jag är kvällsmänniska. Att lägga mig en viss tid och gå upp en viss tid och håll den tiden vareviga dag fungerar inte. Jag är så trött på alla tips och råd som om de fungerar på ALLA människor. Det gör de ju bevisligen inte. Hur länge ska jag klara mig på 1-2 timmars sömn totalt per dygn?Jag tänkte mer om själva metoden att förskjuta sömnen fungerar åt båda håll för dig? Så att om du går upp 8 varje dag så är du pigg till 24 varje dag. Hört från många andra morgonmänniskor att de har motsatt problem mot mig, att de blir trötta kl X även om de går upp senare. Lite mindre trött förstås, men inte att de skulle kunna förskjuta dygnet så att de går upp senare och blir trötta senare. De vaknar typ 6.00 och kan inte somna om och blir sedan trötta 22.00, och verkar inte kunna styra om det mer än vad jag kan. Men det låter på dig som att du har en mer reglerbar sömnrutin och det ska du vara tacksam för!
Jag har hört det där tipset om att man ska kunna styra sin insomningstid väldigt många gånger (haft sömnproblem hela mitt liv) och min erfarenhet är att det är mest från morgonmänniskor det kommer. Jag menar alltså inte att det är ett dåligt råd, men det verkar funka bäst för morgonmänniskor och inte lika bra för oss kvällsmänniskor. Jag har själv försökt många perioder under de senaste 15 åren (som sagt, hur länge ska det ta innan det funkar om det är det där som är knepet...) och resultatet blir att jag alla nätter i veckan får mindre sömn än jag behöver istället för att få åtminstone 2 nätter i veckan med 8 timmar. Och ackumulerad sömnbrist mår jag ju dåligt av på andra sätt, utöver att jag inte lyckas få insomningstiden att tidigareläggas, så efter några veckor med sömnbrist brukar jag ge upp den metoden.
Kroppen reglerar sömncyklerna utifrån när man går upp på morgonen. Har man sömnproblem behöver man ofta hålla i generellt, blir det färre timmar kommer man troligen få djupare sömn för att kompensera.
Nej det har jag aldrig påstått! Men om man har sömnproblem så är samma uppstigningsrutin det mest basic som hjälper väldigt många.Menar du att det inte finns något som kan kallas "morgonmänniskor" och "kvällsmänniskor"? Utan egentligen fungerar vi på samma sätt och om man bara ställer klockan en timme tidigare och håller i några år till så kommer man någon gång plötsligt börja somna tidigare? Och att jag under all tid med konstant trötthet hela dagarna och mer sjukdom, framförallt med småförkylningar, huvudvärk och dålig i magen, så borde jag inte ha kopplat det till sömnbrist? För egentligen hade jag inte sömnbrist, för egentligen sov jag djupare de färre sömntimmarna jag fick..jag bara märkte inte det.
Ja det finns såklart variation.Sanning med modifikation. Jag är utredd på sömnlabb och jo, den extra sömnen jag får när jag får sova ut är viktigt i mitt fall
Nej det har jag aldrig påstått! Men om man har sömnproblem så är samma uppstigningsrutin det mest basic som hjälper väldigt många.
Jag gav rådet till ts. Hon verkar inte ha testat fullt ut och det är liksom förstahandsåtgärd om man har sömnsvårigheter. Har aldrig menat att det gäller alla, men det är klokt att testa (över tid) innan man avfärdar det.Det kan hjälpa många ja, men det är viktigt tycker jag att framhålla att vi är olika också, inte bara individuella skillnader utan också på gruppnivå. Jag tolkar dig som rätt generaliserande i tråden men jag hoppas att du håller med om att det finns både morgonmänniskor och kvällsmänniskor (som variation på gruppnivå), och att det senare inte är en medicinsk avvikelse utan ett sätt att fungera som människa, och att metoder för att förbättra sin sömn behöver anpassas efter det.
Jag har åxå haft sömnproblem sen jag var bebis. Inget av alla tips och råd har fungerat för mej. Har dock inte provat insomningstabletter. Är 100 på att jag skulle bli beroende.En läkare sa åt mig att om jag behövde sova på eftermiddagen pga av för lite sömn på natten så fick de väl vara så. Alltså sova när jag blev trött. Kanske inte världens bästa tips men de är som får mig att orka igenom dagen när jag har mina sämsta perioder. Jag sover aldrig riktigt bra ens när jag har bra perioder, utan sover oroligt och vaknar med jämna mellanrum. Och sova borta, ja de fixar jag knappt nu som vuxen ( förutom hemma hos mamma då sover jag som en liten gris ) och som barn vägrade jag sova borta hos någon. De var väl i yttersta nödfall hos utvalda personer typ.
Jag gav rådet till ts. Hon verkar inte ha testat fullt ut och det är liksom förstahandsåtgärd om man har sömnsvårigheter. Har aldrig menat att det gäller alla, men det är klokt att testa (över tid) innan man avfärdar det.
Jag har inte sådan expertkunskap om sömn att jag kan uttala mig om det. Jag vet inte varför du reagerat så mkt på att råden är generaliserande. Det är ett råd som hjälper många och även om det inte funkar för alla så är det något som kommer rekommenderas till alla som söker behandling för sömnproblem.Du svarar fortfarande inte på frågan om du anser att det finns en skillnad på gruppnivå i hur vi fungerar gällande sömn, vilket var min ursprungliga fråga. Rådet kanske funkar för TS, men jag undrade mer hur du tänker kring detta i stort eftersom jag som sagt dina råd är väldigt generaliserande.
Hur länge ska man testa innan det är ok att konstatera att det inte fungerar för en?
Jag har inte sådan expertkunskap om sömn att jag kan uttala mig om det. Jag vet inte varför du reagerat så mkt på att råden är generaliserande. Det är ett råd som hjälper många och även om det inte funkar för alla så är det något som kommer rekommenderas till alla som söker behandling för sömnproblem.
Jag tänker att man kan behöva ge det några veckor iaf.
Du har tolkat in saker i mina inlägg som jag aldrig menat eller ens tänkt. Jag gav TS råd, inte dig eller någon annan.Jag (över)reagerar på det generella rådet att sömnproblem löses med sömnbrist även på helgen eftersom jag levt halva mitt liv med en stämpel att vara lat. Att jag är pigg och levererar stordåd på eftermiddag/kväll när normsamhället såsar ihop spelar ingen roll, för man "ska" gå upp tidigt, göra viktiga sysslor och möten på förmiddagen - det vet alla. Och är man trött på morgonen bemöts man 9 av 10 gånger av att man måste göra något fel, och det absolut vanligaste är att inte bli trodd i att det omnämnda rådet inte fungerar för en. Har ofta en känsla av att den andre tänker att man nog inte försöker tillräckligt mycket.
Kan bara spekulera om det men antar att det är ungefär samma känsla som en överviktig ständigt får frågan om man nog ändå måste småäta en massa onyttigheter som man inte erkänner, eller att någon med ADHD väl ändå borde kunna försöka sitta still lite mer.
Jag blir faktiskt lite förvånad över att du tycker att man behöver vara sömnexpert för att kunna konstatera att det finns mönster även i hur våra sömnbehov och dygnsform skiljer sig (det jag kallar "morgonmänniskor" och "kvällsmänniskor"). Men desto viktigare för mig att prata om det då, eftersom det tydligen inte är en självklar kunskap, och det jag önskar är att samhället (inte du specifik) ska se oss kvällsmänniskor som ett sätt att fungera snarare än avvikelser. Därmed inte sagt att man kan få allt anpassat efter hur just man själv fungerar, så är det ju oavsett vilken funktionsvariation man har, men att vi inte ska ses som lata eller bli misstrodda.
Jag gissar att det är svårt att förstå om man aldrig upplevt det själv men jag tror inte jag är ensam om att tycka att det mesta i samhället är uppbyggt kring att morgonstund ska ha guld i mun, och att det ses ner på att vara tröttare tidigt på dagen än senare på dagen.
Det absolut viktigaste jag gjort för min sömn var att sluta slåss mot mig själv, och istället byta jobb.