Man kan ju kolla vad Försäkringskassan säger om siffrorna:
http://www.svd.se/jamstallda-foraldrar-har-fler-sjukdagar
"En förklaring kan vara att den ökade arbetsbelastningen blir allt svårare att hantera i ett arbetsliv som ställer allt högre krav på produktivitet och tillgänglighet och som inte förmår ta hänsyn till att småbarnsåren innebär en särskild påfrestning. Att ta ett delat ansvar för både familj och försörjning kan också innebära att föräldrarna gemensamt måste ägna tid åt att planera och förhandla om stort och smått i vardagen, vilket kan leda till ökad stress och på sikt en ökad risk att bli sjukskriven.
Till detta kommer också att det kostar att bryta med rådande normer i samhället. I dag finns en stor samsyn bland beslutsfattare om ett jämställt arbetsliv och en jämställd fördelning av hemarbetet mellan föräldrarna. Men män som tar ett stort ansvar för hemarbetet befinner sig i många fall i en omgivning bland anhöriga, vänner och arbetskamrater där detta inte är ett förväntat beteende. Ett jämställt uttag i föräldraförsäkringen är något som sticker ut och som män på Södermalm gärna får ägna sig åt. Den manliga normen är fortfarande att ha sitt huvudsakliga intresse och ansvar i arbetslivet. Kvinnor ska ta huvudansvaret för hem och familj oavsett hur mycket de yrkesarbetar, vilket innebär en hög total arbetsbelastning."
"Att öka männens ansvarstagande för hem och barn och därmed skapa en mer jämställd familjesituation, samtidigt som fler kvinnor deltar mer aktivt i arbetslivet, kan på kort sikt ge en viss ökning i sjukfrånvaron om inga förändringar sker i övrigt. Men på lång sikt är ett delat ansvar för hem och barn en förutsättning för att den ekonomiska ojämlikheten mellan kvinnor och män utjämnas. Förståelsen för småbarnsåren breddas hos arbetskraften när erfarenheten delas av både kvinnor och män, vilket i sin tur kan förändra attityderna till småbarnsföräldrar i arbetslivet. Det skapar ett mer inkluderande och hållbart arbetsliv som ökar förutsättningarna för ett längre arbetsliv. Ett mer jämställt uttag i föräldraförsäkringen blir därmed en konkurrensfördel för Sverige och stärker våra förutsättningar att hävda oss på den globala marknaden och samtidigt stärka vår position som välfärdsnation."