Islandshästen

Sv: Islandshästen

Silverkedjan skrev:
Man säljer inte fem-åringar till nybörjare :idea:

En ren fyrgångshäst funkar utmärkt med min "största" kundgrupp, vuxna som tidigare ridit stora hästar.

Jag tycker det är falsk marknadsföring och en skam för rasen att man låter turryttare grisepassa OCH BETALA för töltupplevelsen i TRON att de töltar.

Ja det är ju tur att ni som föder upp och säljer hästar har olika kundgrupper.

Jag tycker ablosolut inte att det är falsk marknadsföring eller en skam för rasen. De flesta BETALAR inte för TÖLTUPPLEVELSE utan för hela paketet: ridning, mat, trevliga hästar och naturupplevelse. Men om man bokar sig som vana ryttare och inte får känna på riktig tölt DÅ är det fel. Det finns ju massor av olika typer av personer som kan åka på en turridning och det gäller att ha hästar som kan anpassa sig. De kanske grisepassar med rädda stela tanten/farbrorn. Men med en duktigare ryttare som kan ta emot tipsen från turledaren får lätt samma häst att gå nästan rent.

Handen på hjärtat, hur många av oss här ute har inte taktproblem på våra hästar, eller skall jag skriva med våra hästar. Det är väl det man alltid sitter och jobbar på. Åtminstonde är det så på alla de kurser jag deltagit eller varit åskådare.

/Åsa
 
Sv: Islandshästen

Bangsi skrev:
Det finns ju massor av olika typer av personer som kan åka på en turridning och det gäller att ha hästar som kan anpassa sig.

mmm, som töltar med alla ryttare ;)

Jag tycker det smidigaste är att ha med några som alltid töltar på lång tygel eller med tygeln i nosgrimman till nybörjarna.

Men vi har olika åsikter om grisepassarna. Jag tycker inte någon häst ska behöva ridas/åkas på i den gångarten. Och defintivt inte vara reklampelare för rasen. Det kräver en himla massa gångartskorrigering att ha med femgångare med mkt pass på tur. Få turridningsfirmor har så genomridna hästar att de klarar det. Sålla fram dem som INTE hamnar i grisepass istället ;)
 
Sv: Islandshästen

Lena Lundén skrev:
Det är klart att alla länder & rasföreningar alltid diskuterar både utveckling, mångfald, bevarande m.m.
Men en sak får vi aldrig glömma: på Island är det oerhört lätt att korsa härs & tvärs, hästen förblir ändå alltid rasren.
Här i Sverige måste vi ha någon form av kontrollsystem där vi strikt ser till att vår älskade ras förblir rasren.
Det finns och kommer alltid att finnas oseriösa personer som ser sin chans att kanske korsa in något som dom tror skulle kunna tillföra något, och försöka göra pengar på det.
Även om aveln släpps fri i Sverige på alla raser så är det inte samma sak som om att rasföreningarna registrerar dessa utan förbehåll och kontroll, vilket jag tycker är jättebra.
Det finns många andra raser i Sverige där populationen inte är lika stor som på vår ras, och det skulle vara ödesdigert om man inte värnade om rasrenheten och har stenhård kontroll på aveln.
Så att avla fritt på Island (unika i världen: bara har en ras) är nog tämligen riskfritt.
Många gånger så tror jag vi alla glömmer bort varför vi måste ha någon form av kontroll över aveln här i Sverige.......

Med Vänlig Hälsning

Lena Lundén

Men snälla Lena! Det är idag större koll på en B-reggad häst än en i vanliga registret för du kan inte B-regga en häst utan att båda föräldradjuren och avkomman är DNA-testade! Det är så enkelt att lösa kontrollen med ett DNA-test så dina argument faller platt till marken! :cool: Däremot vet jag att det förekommit och förekommer att föl registreras i vanligt register men att det sedan visar sig vid ett DNA-test att det inte alls var den godkända hingsten som var pappa. :angel: Men hur många DNA-testar sin valack? :smirk: Har man en godkänd hingst och olyckan är framme med en av gårdens unghingstar istället så kan man ju hoppas på ett hingstföl som man kastreras och sedan fixa ett pass efter den godkända hingsten. Det är ingen som kollar det. Möjligtvis om fölet får en färg som den omöjligt kunde få med uppgivna föräldrar, inte annars!

Det är ingen som glömt bort något vad gäller rasrenhet. Däremot, i korsningsponny-registret utan känd härstamning, finns idag både renrasiga islänningar och korsningar med islänningar som ibland säljs som rena islänningar. Det vore önskvärt istället att man fick bort rena islänningar från det registret men så länge det kostar 6500 att registrera + DNA-test av båda föräldradjuren, dvs en kostnad av minst 8000 och sedan användbarheten ändå begränsas, trots att en B-reggad häst verkligen är bevisad att den är renrasig, så väljer man hellre att registrera den i korsningregistret för 400. Fullt förståeligt faktiskt. Risken finns att det blir en vid-sidan-om-avel med islandshästar som är korsningsreggade och helt utom all kontroll vad gäller både rasrenhet och egenskaper. Tycker du det är en bra utveckling??? :confused:

Jag välkomnar att istället att rasen får behålla sin variationsrikedom och att alla dessa är välkomna i grundstamboken. Jag är också glad att åtminstone islänningarna nu vill måna om detta. :D
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Islandshästen

Bangsi skrev:
En liten fråga.
Det finns ju många verksamheter (turridning, ridskola mm) i Sverige. Många av dem har svensk födda hästar i allt större utsträckning. Om vi nu inte föder upp bra verksamhetshästar i Sverige hur kommer det sig då att många av dem funkar på turridning. Trots att de är efter "enligt er heta hingstar"???

Att jag dessutom inte håller med om att en fyrgångshäst är en lämplig turhäst är något helt annat. Ridskola ja, men inte turridning.

/Åsa

Visst föds det upp bra hästar i Sverige nu! Det finns ju lufna och fina hingstar också. Men det är svårt att hitta en med både lynnet och dessutom rejält viktbärighet. Sedan finns det ju alltid ett sto med i bilden och där är ju aveln helt fri. Sedan är det ju en fråga om tid också. Det är en viss skillnad om en häst fungerar som turridningshäst åt nybörjare redan från unga år eller om det krävs flera års träning där hästen då går med mer erfarna ryttare först. Och för den delen har turridningsfirmorna både lugna och pigga hästar. De kör med samma variation och filosofi som jag vill ha i min avel! ;)

Sedan tycker jag att den bästa turhästen är en naturtöltare och de är oftast vad som lite populärt kallas för 4½-gångare. Jag tycker inte varken rena 4-gångare eller 5-gångare är så lyckade till turridning. :cool:
 
Sv: Islandshästen

Bangsi skrev:
Handen på hjärtat, hur många av oss här ute har inte taktproblem på våra hästar, eller skall jag skriva med våra hästar.
Jag har 2 st utan taktproblem i tölten.
Den gamla och den snurriga.
De går alltid rent i sin tölt.
 
Sv: Islandshästen

Mampas skrev:
Det måste väl vara tydligt att det blir fler inavlade hästar om vi, ensidigt, ska använda oss av Blupen..?
Det är konstigt att det inte är fler som greppat det med tanke på den samlade erfarenheten (både teoretiskt och praktiskt) som finns i avelsvärlden mm. Eller är jag och Sambaengi alldeles ute och cyklar? Kom med motargument ni som inte alls ser det på det viset!

Annars vill jag verkligen beklaga att de som arbetar ideellt får på skallen på det vis som skett bl a i denna tråd. Det är så enkelt för en del att anonymt gå på i ullstrumporna och hänga ut namngivna individer.

Jag önskar att fler skulle hjälpas åt istället för att stjälpa. Jag själv jobbar ideellt i en mindre förening och vet hur lätt det är att dela med sig av negativ kritik och vilka konsekvenser det kan ge för framtiden.

Vi måste alla bli bättre på att respektera varandra! :)

:bow: :bow: :bow: Jag håller med dig Mampas, både vad gäller blupen, risken inaveln men också vad gäller kritiken för den blev lite väl tuff bitvis i vissa inlägg. Det som tråden startade om det är allvarliga saker som skall kritiseras och det finns annat som behöver diskuteras också, men att sedan tex döma ut någon pga av ålder, som inte har med saken alls att göra, tyckte jag var obehagligt tex. Det finns många äldre som är fullt klara och hänger med sin tid och jag uppfattar inte Göran H som senil! :D Men just därför förväntar jag mig att han är medveten och tar ansvar för sina beslut! :cool:
 
Sv: Islandshästen

Vad spelar det för roll om "ryttaren" får ta del av en gentjänst.
Nu menade jag inte gentjänst utan björntjänst ;)



Vad som är bäst för hästen?? Ja det är ju givetvis att springa fritt och bara vara häst.
Ja, fast nu var det ju inte det det handlade om utan 4- och/eller 5-gångare ;)
 
Sv: Islandshästen

ang skrev:
Men Sudri har väl visats om?! Enligt deras hemsida så är numer poängen som följer:
Conformation: 8,0-8,0-8,5-8,5-8,0-7,5-8,0-8,5= 8,11
Merits: 9,0-9,0-5,0-9,5-9,0-9,0-9,0= 8,44
Total: 8,31
slow tölt 8,5 - slow gallop 9,5

Hemsidan hittar ni här: http://notendur.centrum.is/~holtsmul/

Wow! Han har visats om vis fler tillfällen men inte lyckats, och jag begriper inte varför! Var hemma hos Siggi och Lisbeth 2002 och träffade Sudri samt såg filmen på honom och han är helt underbar! Men då var han fortfarande klass 2 och har kollat hemsidan ofta förut men trodde de gett upp med att visa om honom, eftersom hans bedömning inte ändrats. Men nu är det nog ett år sedan jag var inne och kollade. Väldigt roligt att det till sist lyckades i alla fall. Tackar för infon!
 
Sv: Islandshästen

Bangsi skrev:
Jag tror nog att den "gångart" som hästen själv föredrar är den som sliter minst på den. En REN fyrgångare som har svårt för de laterala rörelserna får verkligen jobba i tölt. En femgångare med lätt för tölt går ju liksom där för att det är enklast för dem. Ok nu generalliserade jag ganska grovt men ändå.

Vad spelar det för roll om "ryttaren" får ta del av en gentjänst. "Ryttaren" är snarare en passagerare som skall sitta kvar och ha det mysigt i skogen. Den skall få "tölta" och uppleva hästen i snabbare tempo än skritt. När man kommer tillbaka skall passageraren vara glad och lycklig över att den har klarat av att rida!

Jag vet flera turhästar som har jobbat med detta i närmare 10 år. De är friska, välmående och gillar sitt jobb. Flertalet av dessa har aldrig varit halta. De går i den formen de vill, det kan se fult ut och skulle säkert vara urkass på en tävling/bedömning. Men nu är det inte det dessa hästarna jobbar med. Om man är uppmärksam på sina hästar så ser man snabbt vilka som passar som turhästar och inte. Det är bara att sålla.

Vad som är bäst för hästen?? Ja det är ju givetvis att springa fritt och bara vara häst.

Ja, nog blev det ett stickspår alltid. Men kul när så många är med och bidrar till en diskussion :)

/Åsa

Här håller jag helt med dig!
 
Sv: Islandshästen

Bangsi skrev:
Handen på hjärtat, hur många av oss här ute har inte taktproblem på våra hästar, eller skall jag skriva med våra hästar. Det är väl det man alltid sitter och jobbar på. Åtminstonde är det så på alla de kurser jag deltagit eller varit åskådare.

/Åsa

Faktiskt aldrig när hästen väl är inriden/tillriden, men det beror på att jag valt ut sådana hästar som har en ren takt och försöker hålla mig till 4½-gångare! Maken har dock en valack efeter en elithingst som är 5-gångare och den får man jobba mer med takten med... ;) Och jag lär nog få jobba med min 3-åring så småningom som är högblup-5-gångare. Det syns redan i hagen... :angel: Suck!
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Islandshästen

Silverkedjan skrev:
mmm, som töltar med alla ryttare ;)

Jag tycker det smidigaste är att ha med några som alltid töltar på lång tygel eller med tygeln i nosgrimman till nybörjarna.

Men vi har olika åsikter om grisepassarna. Jag tycker inte någon häst ska behöva ridas/åkas på i den gångarten. Och defintivt inte vara reklampelare för rasen. Det kräver en himla massa gångartskorrigering att ha med femgångare med mkt pass på tur. Få turridningsfirmor har så genomridna hästar att de klarar det. Sålla fram dem som INTE hamnar i grisepass istället ;)

Jag håller med dig! :bow:
 
Sv: Islandshästen

Inte_Ung skrev:
Jag har 2 st utan taktproblem i tölten.
Den gamla och den snurriga.
De går alltid rent i sin tölt.

Ja men frågan är om de skulle gå helt utan taktproblem i tölt efter långvarig användning hos någon annan??? :confused:

Kanske går de bäst om man bara åker och inte stör för mycket.
Kanske går de bäst om du jobbar dem?
Du kan ju ha en ryttare som är tvärtom på respektive häst. Man kan jobba "sönder" en hästs gångarter och man kan åka "sönder" en hästs gångarter.

Dessutom, handen på hjärtat, hur många Islandshästar i sverige finns det som alltid töltar rent med vad du än sätter upp på dem? En gång, två gånger och några gånger till kanske det funkar. Men om du fortsätter att låta "fel" person rida hästen utan att korrigera ryttaren eller hästen. Fortsätter den då lika säkert att tölta rent?

/Åsa
 
Sv: Islandshästen

sambaengi skrev:
Faktiskt aldrig när hästen väl är inriden/tillriden, men det beror på att jag valt ut sådana hästar som har en ren takt och försöker hålla mig till 4½-gångare! Maken har dock en valack efeter en elithingst som är 5-gångare och den får man jobba mer med takten med... ;) Och jag lär nog få jobba med min 3-åring så småningom som är högblup-5-gångare. Det syns redan i hagen... :angel: Suck!

Ja i så fall är det bara att säga grattis till dig!
Antingen är du en fantastisk ryttare eller så är dina hästar något särledes taktfasta.
 
Sv: Islandshästen

Bangsi skrev:
Ja men frågan är om de skulle gå helt utan taktproblem i tölt efter långvarig användning hos någon annan??? :confused:
......
Dessutom, handen på hjärtat, hur många Islandshästar i sverige finns det som alltid töltar rent med vad du än sätter upp på dem?
Den ena, och det vet jag säkert, alltid och hur många gånger som helst.
Med vem som helst hur idiotiskt den än rider.
Han är 27 år och har lärt oändligt många människor att rida.

Den andra har jag ju ännu inte facit på, då den är mycket yngre.
 
Sv: Islandshästen

Ja men frågan är om de skulle gå helt utan taktproblem i tölt efter långvarig användning hos någon annan???

På det svarar jag nej, och skulle bli förvånad över om någon protesterade. Därför att så fort det är någon som frågar efter foderhäst så kommer det här på tapeten, och flera författare i denna tråd menar att gångarterna förstörs med en ryttare utan kunskap.
 
Sv: Islandshästen

Bangsi skrev:
Ja men frågan är om de skulle gå helt utan taktproblem i tölt efter långvarig användning hos någon annan??? :confused:

Kanske går de bäst om man bara åker och inte stör för mycket.
Kanske går de bäst om du jobbar dem?
Du kan ju ha en ryttare som är tvärtom på respektive häst. Man kan jobba "sönder" en hästs gångarter och man kan åka "sönder" en hästs gångarter.

Dessutom, handen på hjärtat, hur många Islandshästar i sverige finns det som alltid töltar rent med vad du än sätter upp på dem? En gång, två gånger och några gånger till kanske det funkar. Men om du fortsätter att låta "fel" person rida hästen utan att korrigera ryttaren eller hästen. Fortsätter den då lika säkert att tölta rent?

/Åsa

Det finns sådana. Jag hade en himla tur att min första islandshäst var en lättväxlad naturtöltare med klockrena gångarter. Jag hade aldrig ridit islandshäst före jag köpte henne. Henne kunde jag sätta upp vem som helst på utan att det påverkade hennes rena gångarter och hon var pigg och framåt men känslig för hjälperna, lydi goch snäll. Lika lätt att starta som att stanna. Ingen stor utmaning utan rakt igenom lättriden och behaglig med supermjuk tölt från skritt till så snabb tölt att grannens travare fick galoppera jämte. Klockren hela tiden men inga stora lyft.

Tyvärr sålde jag henne för att satsa på något med mer klipp i och bättre stam. Något av det dummaste jag gjort! :crazy: Hon hade det jag idag vill avla fram, men hon kunde varit mer viktbärande. Annars var hon perfekt och hon måste vara varje turridningsfirmas dröm eftersom hon var rolig att rida oavsett om du var nybörjare eller ridit länge. Jag hade en dotter kvar efter henne med mer klipp i och enormt fint steg, men inte var hon en lika säker töltmaskin. Och glöm att hon kunde ridas av alla! Hon var riktigt svår och krävde en kunnig ryttare. Jag trivdes med henne som ridhäst men inte många varken vågade eller klarade rida henne. Här slog hingsten igenom, för mycket. Hon är död nu men jag har ett föl efter henne med Hlekkur frá Hófi som har bra lynne, är lugn, har kanongångarter och är rejält byggd. Fölet verkar ha fått mycket av sin fars lynne, gudskelov och har bra gångarter. Men jag ångrar ändå att jag sålde min supernaturtöltare. :crazy: Man gör sina misstag här i livet!
 
Sv: Islandshästen

Bangsi skrev:
Ja i så fall är det bara att säga grattis till dig!
Antingen är du en fantastisk ryttare eller så är dina hästar något särledes taktfasta.

Vad sägs om ett icke inridet sto som från marken går att växla mellan klockren tölt till ren trav och tillbala samt göra tempoväxlingar i tölten?

Jag kan säga som så att jag är enormt petig med att innan jag rider in mina hästar kolla dem med equiterapeut och behandla dem så det inte finns spänningar som försvårar liksidighet och takt. Sedan rider jag in mycket med rösten sätet och förhållningar. De skall bära sig själva och funka på lös tygel. Har de väl fattat vad jag vill så brukar det gå av sig själv. Sedan är det bara att underhålla det hela.

Jóhan Fridgeirsson har gillat att rida de hästar jag ridit in. Men jag tar inte åt mig hela äran av resultatet. Jag har valt att ha hästar med lätthet för bärighet och samling samt rena gångarter i hagen som har lätt för gångarterna och där tölten kommer nästan automatiskt när man börjar rida. Min Silfur-Reynir tex. Jag har film på honom när han töltar i kort tölt i hagen blott 3 år gammal. De rider ett sto utanför hagen i tölt, fram och tillbaka och han följer med på sin sida staketet, fram och tillbaka. Han hde superlätt för gångarterma. När jag suttit på honom honom 12 ggr tog jag med honom till Margarethehof på unghästkurs och red honom i ridhuset på side-pull med långa, lösa tyglar, med hjälp av säte och vikthjälper i 4 klockrena gångarter, med både bärighet och samling! Det är min idealhäst! Men familjehäst vill jag inte kalla honom. Han var lite väl het och känslig för det, även om han blev den lugnaste och mysigaste att hantera oh jag kunde leda barnen på honom, så var det inget för den ovane att rida. Han hade alldeles för mycket vilja för det!

Som sagt jag har valt att satsa på taktsäkra hästar med naturlig bärighet och förmåga till samling. Däremot har höga lyft inte lika hög prioritet. Mjuk, snabb tölt som glider fram, som min första islänning, är för mig mer eftersträvansvärd!
 
Sv: Islandshästen

Boj skrev:
På det svarar jag nej, och skulle bli förvånad över om någon protesterade. Därför att så fort det är någon som frågar efter foderhäst så kommer det här på tapeten, och flera författare i denna tråd menar att gångarterna förstörs med en ryttare utan kunskap.

Jag håller med och det är därför jag inte vill sätta kreti och pleti på mina hästar! Vill inte ta den risken alls med mina hästar! Jag vet vad jag har och är nöjd med det. Det räcker för mig när det gäller att bedöma deras lämplighet att avla på. För man avlar ju på hästar som känns riktigt bra att rida, inte på sådana med dåliga gångarter och svårt för takt och form. Jag tror aldrig att en hingst med dåliga gångarter skulle bli speciellt använd att det lönade sig att avla på den om aveln släpptes fri. En och annan skulle kanske använda honom men de flesta har både ögon och kunskap nog att rata en dålig hingst!
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Islandshästen

Inte_Ung skrev:
Den ena, och det vet jag säkert, alltid och hur många gånger som helst.
Med vem som helst hur idiotiskt den än rider.
Han är 27 år och har lärt oändligt många människor att rida.

Den andra har jag ju ännu inte facit på, då den är mycket yngre.
Det kan jag skriva under på!

Jag är annars en inbiten "halvblodsryttare" och har nog med problem att hålla koll på tre gångarter. Inte_Ungs 27-åring visade tydligt hur han ville att jag skulle sitta och sedan töltade han glatt iväg. Det är nästan lite autopilot på den pållen!
 
Sv: Islandshästen

Låter precis som min första inridna islänning som var ndast 6 år när jag köpte henne och som jag var så oerhört korkad så jag sålde... dessutom en skimmelskäck... Fast min 6-åriga svarta Saga, som inte blivit inriden än pga av mina skador, verkar ju likadan. Det är henne som jag växlar tempo och gångart från marken på. Tänkte jag skulle rida in henne innan hon får föl igen, vilket blir till sommaren. Hon är dessutom en mer viktbärande häst men ändå rena skönheten, högbent, lång vackert välvd hals, ganska lätt i typen, korrekt i exteriören, starka bra hovar, massor med man osv. Så egentligen skall jag inte klaga alls för jag har bra hästar ändå... Men hög blup har hon inte. Hon skulle enligt SIF rekommendationer inte avlas på ens, vilket gäller de flesta av mina ston... :crazy: Trots detta har hon lämnat en kanonfin avkomma och alla som ser henne vill ha just henne för hon är så vacker.

Jag går definitivt inte efter stam eller blup. Jag väljer häst efter individ. Är det en bra individ så bryr jag mig inte om vad den har för stam eller blup. Och jag har sett så många välstammade hästar med hög blup som jag aldrig skulle vilja ha och absolut inte vill se i min avel! Trots sin stam så har de varken gång eller exteriör för att tilltala mig! En del har tom varit rent av fula men säljs ofta dyrt pga sin stam och jag fattar inte att folk är så korkade att de köper en sådan häst när de kan få en bättre individ till ett lägre pris. Fast det gäller förståss då att själv ha "hästöga", dvs blick för om det är en bra individ.

Det jag vill säga med det är att det kommer mycket skit ur blup-aveln också. Vid avel är inte 1+1=2. Man kan få fram en kanonhäst ur två medelbra hästar och tvärtom kan två kanonhästar ge knappt medelbra hästar. Jag vet ett fruktansvärt fult sto, med bra stam, som givit jättevackra avkommor. Men nästa generation ser kanske ut som mormor. Hon är kortbent, lågställd, kort, tjock, rak hals utan välvning, liten, oansenlig, kort sagt bland det fulaste häst jag sett! Gångarterna är hyfsade men inte mer. Men hennes dotter är en riktig skönhet och är inte lik mamma alls exteriört! Och hon har betydligt bättre gångarter. :cool:
 

Liknande trådar

Islandshäst Har ni hunnit läsa Anette Svenssons insändare i Ridsport (som kom till prenumeranter idag och i affären på måndag)? Hon tar upp mycket...
2 3
Svar
51
· Visningar
6 159
Senast: Nicke
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp