Men jag har inga sociala svårigheter? Jag väljer bara hårt vilka jag orkar umgås med. Så jag förstår inte riktigt vad du menar.Att skylla sina sociala svårigheter på hög intelligens.
Jag har ett arbete som kräver mycket sociala skills.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Men jag har inga sociala svårigheter? Jag väljer bara hårt vilka jag orkar umgås med. Så jag förstår inte riktigt vad du menar.Att skylla sina sociala svårigheter på hög intelligens.
En historia från verkligheten om intelligens och social förmåga.
En person jag känner mycket väl hade träffat flera personer ur samma släkt, där intelligens och akademisk begåvning sågs som något mycket viktigt. Personerna var helt klart intelligenta över medel, men de brast också en del i social förmåga och kunde bete sig rätt odrägligt(medvetet eller omedvetet) mot folk som de upplevde inte befann sig på samma nivå intellektuellt eller begåvningsmässigt.
Inte helt oväntat var personen jag känner rätt nervös över att träffa det riktiga snillet i denna släkt, som helt klart hade en intelligens utöver det vanliga. Det visade det sig dock att hen var en oerhört ödmjuk och jordnära person som inte hade något behov av att stoltsera med sin IQ eller sina akademiska meriter.
Varenda gång jag stöter på rövhattar som drar upp sin höga IQ eller delar in människor i intressanta eller ointressanta utifrån begåvning tänker jag på detta.
Så är det ofta.
Men delar du inte själv in människor i intressanta och ointressanta? Alla gör det utifrån sina egenvalda kriterium.
Jag har försökt leta upp denna artikel men när jag letar kommer jag enbart till denna tråden eller till linkedin. Posta gärna en direkt länk eller iallafall namn på publikationen och var den är publicerad."Under hela livet lever de särskilt begåvade med en känsla av isolering på grund av sin större intellektuella kapacitet, större medvetenhet om varför saker och ting händer och större förmåga till logiska slutsatser som inte alltid överensstämmer med hur andra människor ser verkligheten. Deras förmåga att förutsäga vissa händelser möts ofta av allmän misstro från andra. De inser ofta att en plan kommer misslyckas eftersom man inte tagit hänsyn till vissa aspekter[...](Roepers, 1991/1995, s.1)
Detta skapar en identfieringsproblematik för dessa individer, hur skall de kunna identifiera sig med gruppen och samhället i stort om deras världsbild är så monumentalt olika. När man är 2% av befolkning och man upplever både själv, och upplevs av andra att man är inte en av gruppen.
Det står en hänvisning i det jag har länkat till men här kommer den igen.Jag har försökt leta upp denna artikel men när jag letar kommer jag enbart till denna tråden eller till linkedin. Posta gärna en direkt länk eller iallafall namn på publikationen och var den är publicerad.
Måste vara skönt att kunna ha det så.Jag kan inte komma på något fast kriterium jag har(utom möjligen saker som självupptagna, enkelspåriga eller liknande).
Att ha för snäva kriterier för vilka människor som är(eller kan bli!) intressanta skulle vara oerhört begränsande för mitt sociala liv. Jag skulle ha förlorat väldigt mycket på det.
En ordentlig hänvisning innehåller även namn på publikationen och var den är publicerad, vilket jag fortfarande saknar.Det står en hänvisning i det jag har länkat till men här kommer den igen.
Roepers, 1991/1995, s.1
Jag har försökt leta upp denna artikel men när jag letar kommer jag enbart till denna tråden eller till linkedin. Posta gärna en direkt länk eller iallafall namn på publikationen och var den är publicerad.
Och vad vill du ha sagt med denna bilden?
Måste vara skönt att kunna ha det så.
Författaren har skrivit massor om detta. Du får väl låna hem publikationen om du vill läsa hela utdraget. Jag såg bara att det är taget från seriös källa.En ordentlig hänvisning innehåller även namn på publikationen och var den är publicerad, vilket jag fortfarande saknar.
Missade att lägga till hänvisning. Bilden kommer från https://www.begavadevuxna.nu/grunder2.htmlOch vad vill du ha sagt med denna bilden?
Men jag har inga sociala svårigheter? Jag väljer bara hårt vilka jag orkar umgås med. Så jag förstår inte riktigt vad du menar.
Jag har ett arbete som kräver mycket sociala skills.
Det hade du nog inte för då hade du gjort det.Skönt och skönt. Det vore skönt att ligga på soffan och äta praliner hela dagarna, men jag mår inte alltid bäst av att göra det som är bekvämast.
Det hade du nog inte för då hade du gjort det.
Ja eftersom jag innan skrev att jag lätt kan röra mig i alla sorters sammanhang så antog jag att det var underförstått att det gäller min fritid.Du har ju själv flertalet gånger skrivit att du inte förstår dig på människor, inte orkar med deras prat, att det tar för mycket energi med mera med mera.
Det är en seglivad myt att högintelligenta är socialt missanpassade. Snarare har man större förmåga att ta till sig komplexa regler och samband som gäller i det sociala livet. (För barn gäller det dock i viss mån, men där är det andra faktorer som styr.)
Sen kanske det handlar om vilka grundvärderingar man har också. Jag skulle (trots mitt Mensa-medlemskap) aldrig drömma om att uttrycka mig som du gör angående min intelligens kontra andras.
Ligga på soffan och äta praliner. Du mår antagligen bra av att umgås med människor. Jag gör det inte.Hade gjort vad?
Det är svårt att låna hem publikationen när jag inte vet vilken publikation det är. För återigen har du inte gjort ens i närheten av en korrekt källhänvisning. Men när jag googlar antar jag att du har hittat detta på linkedin (men återigen, motbevisa mig gärna med en ordentlig källa). Delade upp ditt citat i två delar: det som citeras (inkorrekt) i linkedin-inlägget och det som skrivs av författaren i linkedin-inlägget.Författaren har skrivit massor om detta. Du får väl låna hem publikationen om du vill läsa hela utdraget. Jag såg bara att det är taget från seriös källa.
Jag ser inget här som säger att man har svårt att förstå andra människor för att man är högintelligent. Man kan ha olika syn på hur verkligheten ser ut. Men återigen, utan att kunna läsa den faktiska studien (om den ens finns?) är det ju svårt att dra några slutsatser."Under hela livet lever de särskilt begåvade med en känsla av isolering på grund av sin större intellektuella kapacitet, större medvetenhet om varför saker och ting händer och större förmåga till logiska slutsatser som inte alltid överensstämmer med hur andra människor ser verkligheten. Deras förmåga att förutsäga vissa händelser möts ofta av allmän misstro från andra. De inser ofta att en plan kommer misslyckas eftersom man inte tagit hänsyn till vissa aspekter[...](Roepers, 1991/1995, s.1)
Detta är alltså skrivet av personen som har skrivit linkedin-inlägget. Det innehåller inte en enda källhänvisning (möjligtvis om vi kallar försöken att hänvisa citat för källhänvisning), den är inte peer reviewed och spontant kan jag inte se att personen har någon relevant utbildning eller erfarenhet i ämnet.Detta skapar en identfieringsproblematik för dessa individer, hur skall de kunna identifiera sig med gruppen och samhället i stort om deras världsbild är så monumentalt olika. När man är 2% av befolkning och man upplever både själv, och upplevs av andra att man är inte en av gruppen.
Spontant känns det mest som att du har svårt att kunna hänvisa var du hittat dina påståenden (Roepers, 1991/1995, s.1 är inte en källhänvisning) så detta känns mest som ett försök att slippa besvara frågan.Missade att lägga till hänvisning. Bilden kommer från https://www.begavadevuxna.nu/grunder2.html
Visar ett stort behov av att förstå.
Men om du ligger inom 98 percentilen så behöver jag inte förklara så ingående tror jag.