Sv: Hypermobila hästar.
Det är lite för invecklat för att förklara kortfattat och förståeligt här .
Glad att kunna hjälpa tillevis skrev:Tack zesel för dina inlägg .
Den främsta anledningen till ett allmänt "fladdrigt" intryck är svaga muskler. Jag har dock sett exempel på dåligt uppfödda hästar (foder- och mineralbrist) där stödjevävnaden inte varit så väl utvecklad, till exempel en häst som i princip gick med bakkotorna i marken (OBS den var normal vid födseln).Men om jag vänder på det, om man har en häst som överhuvudtaget verkar överrörlig typ precis överallt - vad kan något sådant bero på?
Kan uppväxtförhållanden, miljö, foder, träning påverka?
Eller är det helt enkelt så att det "bara" är musklerna som är svaga och det är det som ger det "fladdriga" intrycket.
Ja, innan den i princip dör...Jepp, förstår, lär väl ha med myosin & aktin att göra.
Men innan hästen i princip dör av sin svält, hinner ligament/senor påverkas av svälten?
Som du skriver, vila och skritt, inte för många timmar stilla i box per dygn men skyddad mot väder och vind. Man kan också behöva behandla med antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel (NSAID).Ett tag var det så illa att hon sjönk undan i ryggen -innan man ens la handen på den. Fast detta var ju bara av att gå i hagen, hon tränades inte.
Men det blev mycket, mycket bättre med tiden.
På vilket vis behandlas en muskelinflammation? (eller; "kan" en muskelinflammation behandlas?) Handlar det enbart om vila och skritt? Skydd för väder och vind?
Vi har stränga strålskyddsbestämmelser i Sverige, jämfört med många andra länder. Jag tror att det kommer att komma mer i framtiden, allt eftersom utrustningen utvecklas. Hur det ser ut runt om i Sverige idag vet jag inte säkert.Finns det sådan röntgenutrustning nånstans i Sverige?
Har aldrig hört talas om hästar som röntgats för detta, även vad gäller hästar med mer eller mindre stora ryggproblem..
Precis som du misstänker så är det allt ifrån inga symtom alls (absolut vanligast att man inte har symtom) till grava symtom på smärta - beroende på var de sitter och vilka strukturer som påverkas.Om hästen fått förkalkningar & pålagringar, vilka symptom ser man på hästen? Vilka rörelser ställer till det för den till exempel?
(det är väl säkert olika, men det skadar inte att fråga...)
Det är lite för invecklat för att förklara kortfattat och förståeligt här .