Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Du kan själv testa genom att träna upp dina magmuskler (dom djupa), så märker du fort hur balansen påverkas och hur du plötsligt rör dig på ett helt annat sätt, mer stabilt men ändå smidigt...Något jag funderat mycket över är hur man kan sammankoppla BALANS med ÖVERRÖRLIGHET...?
evis skrev:Musklernas senkomponenter består av elastin och vad mer? Kollagen fibrer?
Men om jag vänder på det, om man har en häst som överhuvudtaget verkar överrörlig typ precis överallt - vad kan något sådant bero på?zesel skrev:För underhåll och nybildning krävs proteiner (=bristvara vid svält), så ju längre svälten pågår desto sämre kvalité på dessa strukturer. Det ska dock till en lång period av svält för att en försvagning ska ses, då de har en långsam metabolism.
Jepp, förstår, lär väl ha med myosin & aktin att göra.zesel skrev:Det som först och främst sker vid muskelatrofi är att musklernas tvärsnittsyta minskar och att de kontraktila elementen i muskeln blir färre (alltså, bindvävsdelen av muskeln förblir relativt konstant, men den delen som utövar kontraktion minskar).
Ridbart skick blev hon nog egentligen aldrig.zesel skrev:Oj, oj. Inte lätt att få i ridbart skick efter det...
Detta var läget för min häst första året, jag vet inte huruvida de som kände på henne hade rätt, men visst påstods det att hon hade "inflammation" i musklerna. Kul att läsa det du skriver, precis som det var med henne - hon var krampig och otroligt spänd i sina ryggmuskler. Ett tag var det så illa att hon sjönk undan i ryggen -innan man ens la handen på den. Fast detta var ju bara av att gå i hagen, hon tränades inte.zesel skrev:Man kan se tecken på att kroppen försöker kompensera den ökade rörligheten. Det första som sker om smärta fås pga överrörlighet är att musklerna drar ihop sig - spänns - för att skapa stabilitet.
De blir dock ganska fort trötta och kroppen försöker kompensera på annat sätt. Har man otur får man till och med en muskelinflammation.
Finns det sådan röntgenutrustning nånstans i Sverige?zesel skrev:Om det går långt kan förkalkningar ses i ligament, och pålagringar bildas kring skelettstrukturer. För att kunna se detta hos en häst krävs speciell röntgenutrustning, då kan man ibland se förkalkningar runt facet-lederna i ryggen, eller mellan kotkropparna undertill.
kajsa_flink skrev:Varrsch får ni allt vett ifrån, tipsa gärna om god litteratur/filmer/kurs, vadsomhelst som är av nytta...
dressyrtant skrev:Läste IGEN och förstod nu att man alltså har för spända muskler i vissa leder och för slappa i andra. Detta är ju onekligen intressant. Men är det då inte något av en populär diagnos? Är vi inte alla mer eller mindre asymmetriska i vår muskeltonus? Eller har det att göra med lokaliseringen av de förslappade musklerna? Detta måste ju vara oerhört individuellt beroende på benbyggnad, övrig muskelkondition osv??? Upplys en stackars dåre som tycker att detta är intressant, men svårt!
dressyrtant skrev:Tack, det var intressant information! Jag förstår bättre då jag får konkreta exempel, tar gärna emot fler! Undrar vad jag är då, extremt icke-rörlig? Når nämligen inte golvet med fingertopparna då jag böjer mig framåt även om jag tränar på det (mjukt) flere gånger i veckan. Gör ett mångsidigt gymnastikprogram ca 5 ggr/vecka som gör de flesta leder mer rörliga, men se ner till golvet kommer jag inte... (så min kropp tycks ju inte ge efter nånstans, då...) Ska precis lära mig ett stretchprogram också, kanske det kan göra under... Jag har upptäckt samma sak, det ÄR svårt att tänja lårens baksidor. För mig känns hela benens baksidor som stockar. Jag kan få dem uttänjda en aning, men nästa morgon är de lika j-la korta igen... Min "tränare" sa att det kan ta 5-10 år innan jag får dem ok, då de har varit dylika så många år... Låter inte särskilt uppmuntrande, det...
Helt apropå... Tidigare fanns det ju revolutionerande information om kortryggade hästar. Hur är det med hästar med extremt lång rygg, då? Jag har nämligen en extremt kort och en extremt lång... Och man är ju lite nyfiken... (inte så lite, heller...)
Jag vill förtydliga (eller för dem som inte är så hemma i terminologin krångla till det ännu mer ) : mina inlägg handlade till största delen om bakre ländryggen och övergången mellan länd och kors (LS).space_cowgirl skrev:I detta här fallet handlade diskussionen om SI-leden. SI-leden sitter ungefär där korset är som högst (fast en bit nedåt innåt i kroppen). Det är där som bäckenet ledar mot kotpelaren.