Torka av om man fått kladd på handen eller runt munnen? Jag reser mig ju inte från middagsbordet för att gå och tvätta händerna innan måltiden är klar, om det bara är "småkladd".
Jag har inte handdukar vid matplatsen, men ett ställ med servetter (och en bit hushållspapper om jag ska äta sånt som per definition är kladdigt). Äter inte i köket utan vid matplatsen utanför köket om jag ska sitta vid ett bord eller i soffan om det är en sen, kall kväll och jag vill ha en filt. Katterna bruka inte stjäla förrän man lämnar maten och går, men använder gärna skuldrorna för att studsa upp eller ner från sina hyllor, eller jagar varandra över knät exakt när man lyfter skeden med korma och är mellan tallrik och mun.
Här använder vi trasa (lin) till att torka bänkar, bord och spis. Om det är rått kött, starkt färgande eller luktande, flottigt eller kattmat använder vi papper (och majoriteten av allt spill går in i någon av de kategorierna). På golvet använder vi papper, likaså i katternas matautomater. Nytvättade händer torkar vi på hand-handduk, andra blöta saker med diskhandduk. Stekpannan, som vi använder minst en gång om dagen, torkas noga med papper innan disk. När vi sitter och äter använder vi papper eller servetter beroende på dukning.
Vilket som är mest miljövänligt beror på resten av omständigheterna, precis som i alla andra fall med "engångs vs tvätta". Kör man ändå helt fulla maskiner och använder trasor som redan haft ett liv av användning är det sannolikt ett bra val. Börjar man köra maskiner som inte är helt fulla eller köper mer textilier istället så är papper betydligt bättre.
Här skulle tygservetter innebära kvartsfulla 90-maskiner och ett förvaringshelvete av matsmutsiga trasor, så det vore inte bättre för varken miljö eller människor.