Hur farligt kan det vara med torkad svamp?

  • Mat
  • Trådstartare Trådstartare alazzi
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 62
  • Visningar Visningar 4 335
Shiitake, ostronskivlingar, enoki, pioppini m.fl. De flesta svampar man kan köpa i mataffären är odlade, och det under extremt noggrann hygien så det är nog få grödor man kan vara så trygg med inte har massa ovälkomna passagerare.

Det var väldigt länge sedan jag såg tätt inplastad eller fel förvarad svamp, och det finns alltid papperspåsar till den hos alla butiker jag handlar i.
I "min" butik ser jag inplastad svamp varje gång jag är där. Sist var typ alla champinjoner mögliga och jag sa till och berättade varför det hade blivit som det blivit. Men de låg iaf kylda så alltid nåt? De har dessutom ofta plockad, vild svamp inplastad. Div olika arter. Några rätt märkta, andra felmärkta med fel artnamn...

Svamp trillar lätt mellan stolarna tror jag. Kantarellerna är ofta i riktigt dåligt skick just där. Men försäljaren utanför brukar ha riktigt fina kantareller.

Sen har vi ju ett litet problem också. Ligger svampen löst så tappar den vätska - massa - och blir billigare och billigare. Svårt att förvara svamp vettigt någon längre tid. Det är verkligen en färskvara.
 
Som du gör är helt rätt. Kan man inte plocka själv så är det bästa att köpa svamp i butik som ligger i öppen låda. Odlad svamp som champinjon är garanterat fria från larver. Välj små unga exemplar och förvara som du beskriver. Sånär du HELT säker på att få i dig fin och bra svamp. Men håll dig till moderata mängder. För att späda ut champinjon kan du även välja andra odlade färska svampar.
Jag vet inte hur man tillagar annan svamp så jag äter bara kantareller och champinjoner faktiskt. Champinjoner var den enda svamp vi fick när jag växte upp, de andra var dyra, så jag har ingen vana för något annat, utöver kantareller som jag först åt i vuxen ålder.

Köpte nu senast grillchampinjoner, stora som hus, men vita och fina, underbart god att skiva och steka i smör, salt och peppar till middagen. Jag köper som sagt även de inplastade, men lägger dem direkt i papperspåse som är öppen, då mår de bäst. Men jag köper bara vita svampar, inte fläckiga, de håller inte länge alls och har inte samma goda mjuka smak.

Moderata mängder är nog svårt ;)
 
Det är bara soppar som brukar vara larvangripna, dvs karl-johan av köpesvampen. Kantareller och champinjoner har jag aldrig sett några larvgångar i så såna kan du lugnt äta.
Det är de jag äter :D SÅ goda :D Har gått och suktat efter kantareller länge nu och hittade i affär i går äntligen och SÅ fantastiskt gott ju!!!
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Jag har haft problem med att det kryper och rycker i benen på kvällar och nätter sedan jag brände ut mig i våras. Det blev än värre när... 2
Svar
23
· Visningar
1 090
Tjatter Notera ny regel i fetstil! Regler: Var snälla mot varandra och mot LL, tänk på att det är en lek! Varje spelare ska varje dag avlägga... 48 49 50
Svar
988
· Visningar
13 471
Senast: qitis
·
Hästmänniskan Jag har ett riktigt dilemma som jag mår riktigt, riktigt dåligt av. Jag har 2 ston och en äldre valack. Valacken är 20 år, har en åkomma... 2
Svar
24
· Visningar
3 010
Senast: mars
·
Övr. Barn Hej på er alla kloka! Förlåt för ett långt inlägg men jag har verkligen ett behov av råd och tips. Jag har sen en tid tillbaka... 2
Svar
27
· Visningar
6 009

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp