Sv: Hur börjar man lära hästen bärighet/samling?
Tänk på att det är en rätt stor skillnad i tänket träna rörelserna med tanken korrekt vs. inkorrekt och mao rörelsen som ett slags självändamål, jämfört med att träna rörelserna som ett syfte att träna upp grunderna.
Om jag själv skulle bestämma helt hur jag skulle träna min häst så skulle jag vara väldigt petig och tänka att man inte ens ska prova sånt som känns för svårt eller inte kan få till perfekt, eller "korrekt" som det så fint också kallas. Vilket alltså i vissa fall skulle bli att skritta och trava runt på stoora spår utan att försöka få till någon direkt böjning eller försöka sig på övergångar osv. För då tänker jag utifrån hur det känns "just då" snarare än vad vi behöver för att ta oss vidare, få upp grunderna ett eller t o m ett par snäpp, så vi efteråt eller så småningom har ett helt annat utgångsläge och en annan lägstanivå.
Det betyder som exempel att nej, det är inte hela världen om böjningen blir perfekt, om balansen är bra, om den där så kallade öppnan ens blev en öppna eller snarare "försöka hålla reda på kroppsdelarna och ridvägen med böjd häst". Därför att det är effekten som är det viktiga. (Observera att det INTE betyder att man inte strävar efter att få det så bra som möjligt, man gör så gott man kan och tränaren får bedöma om det var överkurs eller utvecklande).
OM effekten blir att hästen blir stressad, mer spänd (inte bara enstaka ögonblick alltså för lite press måste man ju kunna sätta), inte på sikt blir mer rakriktad, får sämre egen balans, blir anti jobbet, helt enkelt att man inte går framåt inom det man ville få som effekt - ja då har man tänkt fel och bör lägga om träningen.
Om effekten däremot blir att det där som kändes som överkurs i själva verket hjälpte för att förbättra det vi var ute efter, ja då var det ju jag som hade fel och tränaren som var helt rätt ute! Sen behöver jag själv såklart tid för att smälta det vi ska göra, få in känslan, förståelse och få in det i kroppen så att säga så man får ibland ha lite tålamod. Men man får såklart skilja på vad jag som ryttare behöver lära mig och vad hästen behöver lära sig (hur ofta är det egentligen
hästen som behöver lära sig jämfört med jag som ryttare?
).
Det finns massvis med exempel där det inte räcker med att glida runt med det man kan få till "korrekt" för att komma vidare och få någon effekt. Hur många t ex väntar med att rida mer normalt i galopp tills hästen har världens mest manövrerbara, rakriktade, rena, balanserade galopp? Skulle man hela tiden invänta det "korrekta" för att gå vidare, tja, det är snarare DÅ jag tycker man kommer in på det vissa ogillar med vissa AR-tränare som utomstående - flera års skrittjobb innan man anses redo att gå vidare (som ett exempel).