Jag har ofta och gärna frukt i maten, så länge det inte blir sött som är den utmärkande smaken. Sötman är där för att matcha andra dominerande smaker, som salt, eller balansera en fet och tung rätt (tillsammans med ordentlig syra). De flesta frukter jag gillar är i första hand syrliga, tycker absolut inte om tex banan eller äppelsorter med för låg syra.
Älskar tex rimmad, långbakad fläsksida på en bädd av rejält syrliga äpplen, riktiga rårörda lingon (inte de sockerstinna från affären) till husmanskost, en het salsa med nektariner, persisk saffranskyckling med apelsin, grillad ananas (färsk!) eller ett par tunna skivor fikon till en pizza med salt kött, osv. Mmm. Hungrig nu!
Den gemensamma nämnaren för det mesta jag tycker är riktigt gott är att det ska finnas salt (umami), syra och lite sötma (och gärna ett uns beska någonstans, tex i drycken). Var på spektrat beror på vad det är för rätt, men det är nästan alltid bättre när alla bitar är närvarande. När jag provsmakar mat är det nästan alltid den balansen jag är ute efter att få rätt.
Gillar i regel inte sött utan syra, oavsett vad det gäller, och tycker ofta att desserter kan vara rätt trista på det sättet. Tycker inte heller om bröd med torkad frukt, det är ju bara sött och inget annat.