Jag tänkte inte på några specifika tyvärr, det var ganska länge sedan jag tittade på det, men jag vet att man flera gånger har använt data från försäkringsbolag exempelvis när man studerat sådant som livslängd, dödsorsaker och även morbiditet. Jag kommer till exempel vagt ihåg en studie om epilepsi där man använde Agrias data på ett väldigt stort antal hundar. Just Sverige är ett rätt så bra land för forskning på försäkringsdatan eftersom så många svenska hundar är försäkrade att det blir ganska representativt för populationen i stort. Fördelarna med forskning är förstås att man oftast har målet att vara objektiv och kunna dra slutsatser som är statistiskt säkerställda. Sen finns det nackdelar också, som att det kan vara svårt att hitta exakt det man söker efter, och allt man hittar är inte heller open source.
Var jag intresserad av en specifik ras skulle jag söka på just den rasen på google scholar eller liknande sökmotor, samt kanske eventuellt använda AI för en sammanfattning, och om jag var intresserad mer allmänt skulle jag söka jämförelser mellan raser. Antingen för specifika sjukdomar och åkommor eller hälsa generellt. "Problemet" med mycket forskning är väl att den rätt ofta är ganska specifik, man tittar på en väldigt specifik sak och så måste man själv sedan lägga ihop stora delar av pusslet med hälsoläget eller bestämma sig för om det är relevant för det man undrar. Gällande raser så vet jag att man ibland jämfört en ras, men då oftare sjukare raser, med "hundar generellt" och på så vis sett om den rasen är statistiskt värre däran än genomsnittet eller inte.
Men man ska förstås också vara lite försiktig med vilken data man tittar på, hälsoläget kan ju se något annorlunda ut i olika länder till exempel. Och om man är intresserad av en ras som är väldigt uppdelad i show och jaktlinjer eller liknande så skulle jag vara försiktig med att dra långtgående slutsatser från forskning som inte definierar vilken av dem man tittat på. Kanske är man intresserad av jaktlinjer men man hittar någon studie där datan utan att man vet om det kommer mestadels från showlinjer, eller tvärtom. Sedan kan det kanske också vara lite av ett problem om man i en studie kring morbiditet bara tittar på exempelvis antalet veterinärbesök och inte anledningen till det, apropå att bli påkörd av bil, eller skadad på andra sätt.
Nu blev det inte exakt det du efterfrågade, det stack iväg åt lite olika håll. Sammanfattningsvis hade jag väl kanske inte förlitat mig helt på vetenskapliga artiklar, särskilt inte om jag var intresserad av en ovanligare ras som det var svårt att hitta information eller forskning om, men ville ändå uppmärksamma att just den sortens data du efterfrågade (från försäkringsbolag, men även andra typer av stora dataset) också används i forskning.