Sv: Fram med gubbarna!
Du säger fram med dom jag säger som ludde ut med dom
.
Och det är ni inte ensamma om.
Saxat från Travnet.se:
"Sveriges Travhästägares Förening tycker nedan till om svensk travsports framtid.
Vem vill göra en investering i en travhäst eller satsa på en karriär inom sporten när allt går minus? Staten, sportens egen administration och gåvor till andra hästsporter lägger beslag på en stor del av spelöverskottet. Så har tankarna gått hos många aktiva inom travet. Stora förhoppningar ställdes till det nya avtalet med staten.
Så hände då det som inte fick hända. STC skrev under ett avtal med staten som inte gav sporten en enda ytterligare krona, trots uppmaningar från aktiva och sportens intresseorganisationer att inte göra det. Nu är väl ändå måttet rågat.
Det missnöje och förtroendeunderskott som spritt sig bland de aktiva under lång tid, känns som om det förpestar sporten just nu. STC:s styrelse verkar ha gått vilse och har inte längre som sitt fokus på att utgöra den lyhörda serviceorganisation för aktiva i sporten man borde vara.
Uppförandekodex inom föreningslivet är att styrelsen ställer sina platser till förfogande när de inte har medlemmarnas förtroende. Det är dags för STC:s styrelse att avgå nu. (min markering)
Urvalet av styrelsemedlemmar måste ske på ett annat sätt. De aktiva måste få ett betydligt större inflytande än de har idag. Styrelsen bör väljas direkt av de aktiva genom sina organisationer. Personer med bredare kompetens, gärna från näringslivet, bör väljas. Att val sker genom sportens intresseorganisationer försäkrar att de personer som utses har förankring i sporten.
Spelutredningen kommer inte att bli verklighet
Spelutredningens betänkande kom i slutet av året. En utredning som vi upplever som ett beställningsjobb från politikerna, vars främsta uppgift är att skjuta beslutet på framtiden och samtidigt försöka att blidka EU. Spelutredningen föreslår att inga externa licenser ska ges på hästspel. ATG, under statens ledning, ska således ha monopol på spel på hästar.
Många inom svensk travsport jublar åt detta och ser det som en stor framgång för sporten. Vi är inte övertygade om att spelutredningens förslag är till sportens bästa på lång sikt om de mot förmodan skulle genomföras.
Förslagen innebär att sporten blir kvar i händerna på staten som kan förväntas begära en så stor del av inkomsterna av spelet att sportens utveckling hämmas. Att upprätthålla ATG:s monopol ska ske genom att införa censur, spärra IP-adresser och förhindra betalningsförmedling.
Detta förslag kommer helt enkelt inte att bli verklighet. För det första är det politiskt omöjligt, bl.a. mot bakgrund av den stundtals mycket heta FRA-debatten. Folkpartiet sa blankt nej, bara ett par timmar efter att utredningen presenterats. Att sedan EU skulle godkänna förslaget måste ses som en högoddsare i sammanhanget.
Slutligen är ett genomförande förmodligen tekniskt mycket svårt för att inte säga omöjligt. Det finns spelbolag som har hundratusentals IP-adresser till sina sajter. När en adress stängs öppnas omedelbart en ny.
Verkligheten för hästägare
STC har redan gett uttryck för att överväga handlingsalternativ om spelutredningens förslag till sänkt totoskatt och andra förbättringar inte genomförs. Det ser vi som positivt. Orsaken är den ekonomiska verkligheten för oss hästägare. Kostnaden för hästägarkollektivet inklusive inköps-, tränings-, veterinär- transportkostnader samt kör- och tränarprovisioner är lågt räknat 3 miljarder kronor per år.
Vinstpengar och unghästbidrag uppgår till knappt 800 miljoner kronor. Således förlorar hästägarna ofattbara dryga 2 miljarder kronor årligen. Att denna ekvation inte fungerar borde minsta barn kunna räkna ut. Vi ser redan exempel på detta: År 2001 föddes 4 832 travhästar i Sverige, förra året föddes 3 250. Liknande nedgångar ses vad gäller både A- och B-tränare. Sporten håller på att förblöda.
Något måste göras, och det snabbt. Här har STC sin största uppgift. Med nuvarande besättning är vi tveksamma till att detta tas på allvar. (min markering)
Åtgärdsförslag
Att ATG, utan åtgärder, drastiskt skulle kunna höja sin omsättning förefaller helt osannolikt. (Den skulle behöva 4-dubblas med nuvarande fördelning). Att staten plötsligt skulle ta sitt ansvar tror vi inte heller på. Det visade inte minst årets förhandling, även om STC inte på allvar synade statens förhandlare. (Dessutom skulle branschen ändå inte gå ihop även om de avstod all skatt).
Att effektivisera STC och ATG kan säkert ge 200-300 miljoner kronor /år, men inte heller det räcker.
En första åtgärd på kort sikt för att kompensera misslyckandet i förhandlingarna vore att ta av ATG:s fond på 500 mkr och öronmärka minst 100 mkr till prispengar under 2009. Det tycker vi är ett minimikrav.
Enligt oss måste dock något göras långsiktigt och det snarast. Vi måste ha en beredskap inför nästa års förhandlingar med staten. Vi förslår därför att en kommitté tillsätts med uppgift att se olika alternativ till nya intäkter! Redan nu kan vi se följande tänkbara alternativ att utreda.
1. I Nordamerika finansieras stora delar av travsporten med intäkter från ”enarmade banditer”. Travkonflikten i Italien löstes med löfte om framtida intäkter från spelmaskiner. Kanske skulle ett samarbete med Svenska Spel kunna bidra till de intäkter som behövs.
2. Se över möjligheterna till ytterligare sponsring.
3. Låt STC starta ett eget spelbolag från t.ex. Malta. Vi måste hitta nya och yngre intressenter till travsporten. Var kan vi hitta dessa? Jo till stor del bland ungdomar som spelar poker och andra spel på nätet. För att kunna inleda samarbeten med bolag som har dessa i sina ” communitys ” behöver man finnas där själv.
Detta är tre förslag som kan göra att svensk travsport överlever. Det finns säkert fler bland sportens aktiva om de får komma till tals. (min markering) Görs ingenting är vi rädda för att svensk travsport sakta kommer att självdö.
Sveriges Travhästägares Förening"