Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Afrodite skrev:
Menar du att hästen får något slag av allmän förgiftning? Gällde din fråga från början hur man blir av med denna? Förstår nog inte riktigt vad du menar. Kan du förtydliga!
Britt-Marie
SHP

Jag vill inte alls skapa diskussion utanför ämnet. Så jag ber om ursäkt om det kan varit lite utanför ämnet.:bow: Men som svar på din fråga ska jag försöka förtydliga. Först vill jag också säga att jag själv har barfota hästar och har stor respekt för Strassers trimmning av hovar och idealbilden av hovar, hästhållning osv.
Så nu till svaret:

Du skrev:
(citat 1) "En förgiftning, av t ex färskt gräs som ger en ökning av blodproteiner, förändrar blodets sammansättning och när det når läderhuden i hoven kan det utlösa ett fånganfall hos en häst som redan har skador i hoven. Det är således den redan skadade läderhuden och dess lameller i hoven som gör att hästen är så känslig för någon form av förgiftning. Endast en liten "dos" av något som förändrar blodsammansättningen behövs då för att utlösa fång."

Vad jag vände mig mot i ditt resonemang var:

och:
(citat 2)Ett annat exempel är mångas rädsla för att hästen ska komma åt havresäcken och äta stora mängder havre. Detta kan utlösa fång hos en icke frisk hov. En häst med friska hovar däremot klarar detta med endast de besvär vi själva kan känna om vi förätit oss.


och:
(citat 3) Det är alltså precis som du skrev viktigt att ta bort orsaken till det akuta fånganfallet. Grundorsaken som finns i hoven, samt den utlösande faktorn som kan finnas i t ex något hästen ätit.

som första svar: Nej, jag menar inte en allmän förgiftning utan menar när hästen får i sig för mycket protein, som skapar förgiftning (överfodringsfång). I det här inlägget syftar fång alltså på överutfodringsfång. Jag tycker att Strasser här kanske låter proteinförgiftningen lite för mycket ha som orsak i hovarna.

Jag håller med dig om att en skadad hov redan är mycket känsligare för obalanser i kroppen och att en frisk hov till större del klarar en obalans i kroppen. Men att fånget enbart skulle drabba redan skadade hovar tycker jag verkar lite drastiskt. Istället verkar det mer som att de hästar med friska hovar klarar en viss förgiftning, men inte en enorm förgiftning (proteinförgiftning).

En liten fråga på ämnet om att blodproteiner ökar i blodet. Jag är inte insatt i ämnet, men vad jag har läst är inte överutfodringsfång något som har med att blodproteiner ökar i blodet utan istället att att mjölksyran går ut i blodet och hästen får en s.k. acidos. Då de gramnegativa bakterierna dör frigörs gifter som i sin tur frigör ämen som leder till störningar i blodcirkultationen som i i värsta fall kan leda till att hela blodcirkulationen kollapsar. (Rätta mig gärna om jag har fel :o :idea: )

Fånget (överutfodringsfång) börjar ju i grovtarmen, så själva förgiftningen har ju redan börjat även om det kanske inte alltid visar sig i hovarna. Och där har jag även en fråga hur överskott av protein (i så stor mängd att det blir toxiskt, inte vanlig fetma;) ) i så fall visar sig på hästar med friska hovar?

Och detta misstag/felsteg (att fånget enbart skulle drabba redan skadade hovar) tycker jag också görs då du nämner rädslan för havrehinken i citat 2. Det är här jag ställer en motfråga:

Är det inte så att rädslan för havrehinken och tillvänjningen av stärkelserikt foder har sin grund i hästens matsmältningssystem och dess microorganismer och inte direkt relaterat till hovarna? Här tycker jag det är relevant att ta upp "Baron-Gruff-sjukan", som man skulle kunna kalla en "form av allvarligare fång (helt mitt ordval och min definiering)", fast inte i hovarna utan enbart slår ut hela bakteriefloran och microorganismerna i grovtarmen. Istället tillväxer fel bakterier som utlöser ett gift i kroppen som skapar våldsamma diaréer. Detta är på grund av för mycket lättlösliga proteiner kommer ner i tarmen.

Man vet ju också hur jobbigt det är för hästen att få för mycket stärkelserikt foder (som utlöser fång) När detta kommer ner i grovtarmen går jäsningen fort och bildar stora mägner mjölksyra och pH sjunker snabbt. Både tarmslemhinnan skadas svårt och många tarmbakterier dör.

En till sak som jag tycker är nämvärt är att hästen inte har några mättnadssensorer och kan därför inte känna att den förätit sig. Det är därför hästen kan äta ihjäl sig om den kommit åt olämligt foder. Magontet måste därför ha haft något med detta (magen höll på att spricka:smirk: ) att göra och/eller att just tarmen har kommit i olag.

Så för att förtydliga mig ytteriligare:
Jag anser att det är inte är hoven som är grundorsaken till fång (överutfodringsfång)och proteinförgiftning.

En sista sak är ju som alla vet att hästen (till skillnad från oss som äter det mesta kanske med undantag för as)är en väldig specialiserad varelse. Den har i stort sett bara ett födoämne, gräs. Att matsmältningssystemet skulle vara ytterst känsligt för störningar i form av annorlunda fodermedel ser jag därför som helt naturligt och inte som något som kan tas bort.

Detta blev ett väldigt långt och kanske förvirrande mail men jag hoppas att jag har förtydligat mig nog och att du förstår min invändning och fråga. Om annan forskning om fång och baron gruff-sjukan finns som motsäger vad jag här har uppgett skulle det vara väldigt intressant att få del av detta. :idea:

Hur som helst, väl mött!:)
Magdalena
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Ideaal skrev:
FÖRTAAAAL!!!!!!!. Detta inlägg kommer att sparas för vidare handläggning. För visst är det så du brukar uttrycka dig när det blir lite hett om öronen?


Vari ligger det sk. förtal i det här inlägget? Det är ju bara åsikter?
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Boj skrev:
Att man gradvis vänjer hästen vid en ny typ av mat, har ju inget med fång eller verkning att göra. Hästens matsmältningssytem är känsligt för stora förändringar, och vid dessa tillfällen spelar det faktiskt ingen roll om hästen är o/skodd då det är magen vi pratar om. Nu finns det ju lite flera magåkommor än kolik som hästen kan drabbas av vid en hastig övergång till ett nytt foder, speciellt om detta sker snabbt. Jag tror faktiskt att det var åt detta håll Lilla Skutt menade.
Javisst!
Tycker dessutom inte man skall utmana ödet genom att vara slarvig med foderbyten, och inte heller låta kraftfoder finnas lättåtkomligt för en häst på rymmen..det får väl vara nån måtta på lösdrift och fri tillgång på foder..;)
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Knapplån

Om jag har förstått en del skribenter i denna tråden rätt, så skulle det alltså vara extremt svårt för en strasser-verkad häst att få fång?

Intressant, för en utav min närmsta vänner har precis fått diagnosen fång på en av sina hästar, som är verkad enl. strasser.
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Afrodite skrev:
Och Lilla Skutt ..... jag förväntar mig inga kommentarer från din sida. Frågan i ovanstående inlägg var ställd till mig och mitt svar gäller denna fråga. Någon "diskussion" liknande de tidigare som varit på denna tråd är jag inte intresserad av och tänker därför inte vare sig svara eller kommentera dina eventuella inlägg. Vill inte hamna i ytterligare en "pajkastningsdiskussion".

Britt-Marie
SHP
Jag tänker inte kasta paj,det har jag slutat med,men när du nu är på ett öppet forum, och skriver tvivelaktiga "sanningar",då får du räkna med att jag med flera, kommenterar ditt svar ,även om svaret inte var riktat till oss personligen.
Och även om det inte uppskattas av fröken.;)

Jag har full förståelse för att du inte vill besvara mina frågor,jag har ju ställt en MYCKET " obekväm" fråga flera ggr som du ej kan/vill svara på ..nämligen HUR en SHPare samarbetar med en svensk veterinär vid fångbehandling..jag tycker den frågan är oerhört viktig,då jag INTE kan förstå hur den genomförs i praktiken!!:eek:

Dina inlägg visar ofta en attityd, som både föraktar och hånar svensk veterinärbehandling, enligt svensk djurskyddslag. Så är det så konstigt att jag undrar hur detta samarbete går till??


Eller är samarbetet med en viss tysk veterinär enbart det som gäller i praktiken?

Om du förknippar dessa frågor med "recept på paj" ,då tror jag du bara försöker smita undan att svara,:angel: för att det är ett känsligt ämne!Eller?:cool:
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Hej!

Om jag får lägga mej så har jag ett par frågor.. Denna vän till dej, hur länge har denna häst blivit verkad enligt Strassermetoden och är det av en certifierad SHP? Sedan vill jag kommentera en sak, om denna häst varit skadad i sina hovar innan den började verkas på detta sätt så undrar jag hur länge den varit verkad så?
För om den inte blivit helt frisk i hoven (lamelläderhuden fullt återställd med god kontakt mellan hovben och hovkapsel) så kan hästen mkt väl drabbas av fång. Det kan som Afrodite redan sagt, alla hästar göra. Men anfallen blir oftast betydligt lindrigare om hovarna är friska.
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Eftersom ditt surr om att ökning av blodproteinerna skulle ge fång ligger helt utanför alla moderna o omoderna modeller om uppkomsten av foderrelaterat fång vore det intressant att veta var du fått den från o en lite närmare förklaring. Är det Strassers egna "forskning" som klämt fram denna teori eller bara din egen okunskap.
Skulle också veta om du kan visa på någon vetenskaplig studie på att friska "friska" hästar inte inte skulle få fång av ett tillräckligt stärkelseöverskott, att din häst inte fick det tolkar jag på samma sätt som när en av mina inte fick det, dvs att den mängd stärkelse som nådde tunntarmen inte var "tillräcklig".
Skulle också vara intressant med ngn typ av stöd för att butta skulle kunna orsaka fång.
PL
 
Senast ändrad:
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Toffel skrev:
Hej!

Om jag får lägga mej så har jag ett par frågor.. Denna vän till dej, hur länge har denna häst blivit verkad enligt Strassermetoden och är det av en certifierad SHP? Sedan vill jag kommentera en sak, om denna häst varit skadad i sina hovar innan den började verkas på detta sätt så undrar jag hur länge den varit verkad så?
För om den inte blivit helt frisk i hoven (lamelläderhuden fullt återställd med god kontakt mellan hovben och hovkapsel) så kan hästen mkt väl drabbas av fång. Det kan som Afrodite redan sagt, alla hästar göra. Men anfallen blir oftast betydligt lindrigare om hovarna är friska.

Du toffel som alltid har så "bra" svar, kan inte du redogöra för hur hästen drabbas av fång och hur tarmfloran påverkas av skons inverkan.

Helt otroligt att det hela tiden återgår till felverkad hov, skodd hov utifrån fång.
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Trevligt att du uppskattar Strasser!

Många av de frågor du har har jag redan tidigare svarat på i andra inlägg. Ber dig därför titta på dessa. De bästa svaren får du kanske dock om du läser Strassers bok "Who's afraid of founder?". Denna bok är enligt mitt tycke den bästa av de böcker hon skrivit för allmänheten.

Om fång (laminitis) finns många teorier och forskarvärlden är idag inte eniga om frågorna kring denna "sjukdom". Egentligen tycker jag att det är ganska ointressant om man kan förhindra uppkomsten av laminitis och kronisk fång genom den trimningsmetod OCH hästhållningsmetod som Strasser kommit fram till. En metod som dessutom visat sig ge de resultat hon utlovar.

MVH

Till alla:

Det är fyra hästar som jag har som är trimmade enligt Strasser och samtliga hästar får varken kolik eller fång av det jag beskrev i mitt inlägg. De får heller inte fång av fruset gräs eller av det färska gräset på våren. Jag behöver överhuvud taget aldrig fundera på vad de äter. Hästen med "magont" hade detta endast en mycket kort stund (kanske drygt 5 min) och var sedan fullständigt besvärsfri, och fick ingen diarreé. Är det bara "tur" jag har eller kan det vara så att Strasser kanske har rätt??!!

Och en sak till, så fort jag skriver något på denna sida så kommer hela vargflocken ylande. Hur ska denna sida någonsin kunna bli en diskussionssida för barfotametoder??

Britt-Marie
SHP
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Mina ibland skodda o ibland oskodda hästar får inte heller fång av fruset gräs o har klarat de få gånger de fått tag på en havresäck.
Du kommer med totalt ogrundade påståenden om hur fång uppstår o sen klagar du på oss andra när vi ifrågasätter dessa o menar att VI förstör diskussionen. Jag tänker inte låta din pseudovetenskap eller skräckpropaganda stå oemotsagd. Om du vill ha det så får väl du eller ngn av er starta en egen sida där ni kan utesluta de som är obekväma.
PL
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Det skulle vara mycket intressant att få höra något om hur ni inom det traditionella ser på fångbehandling. Som jag har försått det så är det fortfarande en stor gåta hur fång uppstår eller har jag fel? Om man genom traditionella förklaringar har hittat orsaken till fång så vore det väl också enkelt att förhindra att hästar får fång. Så länge det inte finns vetenskapligt bevisade = kontrollerade, randomiserade och upprepade vetenskapliga studier som visar orsak/verkan till uppkomsten av fång, så måste man betrakta problemet som olöst, vilket innebär att det inte går att förkasta allternativa metoder. Det är därför intressant att höra att ni så enkelt förkastar "det enkla" samtidigt som forskarvärlden står frågande inför att lösa fångfrågan.
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Att det finns en massa frågetecken kvar när det gäller uppkomst av fång behöver väl inte innebära att man utan ifrågasättande accepterar vilka teorier som helst!
PL
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

peter_lundin skrev:
Att det finns en massa frågetecken kvar när det gäller uppkomst av fång behöver väl inte innebära att man utan ifrågasättande accepterar vilka teorier som helst!
PL

Som du ser i mitt inlägg så skriver jag inget om att acceptera vilken teori som helst. Jag skriver istället om att lättvindigt förkasta, vilket är en viktig skillnad i sammanhanget.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Till alla:

Det är fyra hästar som jag har som är trimmade enligt Strasser och samtliga hästar får varken kolik eller fång av det jag beskrev i mitt inlägg. De får heller inte fång av fruset gräs eller av det färska gräset på våren. Jag behöver överhuvud taget aldrig fundera på vad de äter. Hästen med "magont" hade detta endast en mycket kort stund (kanske drygt 5 min) och var sedan fullständigt besvärsfri, och fick ingen diarreé. Är det bara "tur" jag har eller kan det vara så att Strasser kanske har rätt??!!

Och en sak till, så fort jag skriver något på denna sida så kommer hela vargflocken ylande. Hur ska denna sida någonsin kunna bli en diskussionssida för barfotametoder??

Britt-Marie
SHP


Jag har haft många hästar genom åren...långt fler än 4(ett 15-tal har det blivit) + inackorderingar...då hade jag skodda hästar, dom åt allt, var helt okänsliga för foderbyten...har aldrig haft fång eller kolik på en skodd häst...Har jag haft tur eller är det så att Strasser inte alltid har svaren? Tror nämligen inte det är så enkelt:smirk:

Och sen ska du läsa titeln ordentligt på denna tråd...för "samt hovproblem i allmänhet" ...täcker in så mycket mer än barfota.
 
Senast ändrad:
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

peter_lundin skrev:
Att det finns en massa frågetecken kvar när det gäller uppkomst av fång behöver väl inte innebära att man utan ifrågasättande accepterar vilka teorier som helst!
PL

Nej just det!! Hur var det nu dom skrev på SLU:s hemsida, där dom beskrev forskningsprojekt fram till år 2010, jo, det var visst något om att dagens hovvård endast vilar på EMPIRISK erfarenhet. Det finns alltså INGEN vetenskaplig forskning bakom NÅGON av de metoder för skoning, verkning eller t ex behandling av fång som du som vet kan rekommendera hästägarna. Det man således kan konstatera är att ovetenskaplig "gammal skåpmat" har blivit någon form av sanning, och att hästägarna och deras hästar är utsatta för ett avancerat experimenterande med tvivelaktiga resultat.

Du anser att Strasser är ovetenskaplig, det som i så fall skiljer oss åt är RESULTATET. Om man följer Strassers metod för hästhållning och hovvård kan vi LOVA en frisk häst med längre livstid och friska hovar med en högre prestationsförmåga. Med er metod är resultaten MER än tvivelaktiga, dagens hästhälsa talar sitt tydliga språk. Och experimentstadiet för Strassermetoden är sedan länge lämnat, metoden fördes inte ut till allmänheten förrän resultatet av den med säkerhet kunde fastställas.

Britt-Marie
SHP
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

lill_flesky skrev:
Knapplån

Intressant, för en utav min närmsta vänner har precis fått diagnosen fång på en av sina hästar, som är verkad enl. strasser.

Hade man tagit med denna samt alla övriga som fick och får fång så skulle resultatet blivit lite mer faktabaserat, Men som med alla studier som bedrivs av Strasser så utförs studierna endast så som man vill att resultatet skall bli. Det finns massor av fånghästar som inte överlevt både på Strassers egen klinik samt ute i värden hos hennes lärjungar. Dom håller man dock snabbt käften om eller oxå skyller man över skulden.
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Men vilken vetenskaplig dokumentation har Strasser som visar att hennes metod verkligen är bättre?
Mest bara påståenden om att om ni gör på mitt sätt blir alla hästar friska.
PL
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Påståenden som Afrodites om att en ökning av BLODproteinerna skulle utlösa fång förkastar jag som rent mumbojumbo tills hon på ngt sätt förklarat var hon el strasser fått det ifrån!
PL
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Piraja skrev:
Jag har haft många hästar genom åren...långt fler än 4(ett 15-tal har det blivit) + inackorderingar...då hade jag skodda hästar, dom åt allt, var helt okänsliga för foderbyten...har aldrig haft fång eller kolik på en skodd häst...Har jag haft tur eller är det så att Strasser inte alltid har svaren? Tror nämligen inte det är så enkelt:smirk:

Och sen ska du läsa titeln ordentligt på denna tråd...för "samt hovproblem i allmänhet" ...täcker in så mycket mer än barfota.

Självklart finns det skodda hästar som klarar detta. Det handlar om graden av skada inuti hoven. Ju äldre hästen blir dessto större skador. Som jag tidigare skrivit så handlar det också om vilken hovslagare du har och vilka idéer denne har om hur en hov skall verkas. En duktig hovslagare som gör ett bra jobb, som håller någorlunda låga hälar och kortar ned hörnstöd t ex gör att skadorna kommer senare. Men att hästen förr eller senare får skador i hoven av skoning det är utan tvekan sant. Bland annat genomsnittsåldern för hästen säger en hel del. Den är för fritidshästen cirka 15 år. Hästen har då knappt levat ett halvt normallångt hästliv.

Strasser själv hade en duktigt hovslagare till sina egna hästar, som gick ute dygnet runt och ej var skodda, men fullt användbara. När hon arbetade som veterinär upptäckte hon att hennes installade och skodda kunders hästar mådde så mycket sämre än hennes egna. Det var detta som gjorde att hon började forska i ämnet.

Nu är det naturligtvis inte endast hovvården som ger denna låga genomsnittsålder, även hästhållningen i övrigt spelar in här. Det är därför Strassers metod inte enbart riktar sig mot hovvården, utan hon betonar lika mycket hästens miljö, framför allt ständig utevistelse, mycket rörelse och flockliv samt fri tillgång till föda. Denna del av Strassermetoden kommer gärna lite i bakgrunden och diskussionerna handlar mest om hovvården, men för att lyckas med Strassermetoden är denna del mycket betydelsefull.

Britt-Marie
SHP
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

När man "vetenskapligt" utför undersökningar/forskar på hur många hästar som procentuellt har dåliga hovar och sjukdomar som kommer därav hos skodda hästar samt gör samma sak med barfotahästar (STrasser) och barfotahästar(andra metoder)...och nu pratar jag om antalet häst i varje kategori ska motsvara lång fler än 100 - 1000. Då börjar man först få ett godtagbart resultat. Det har mig veterligen inte utförts någon sådan forskning.

Det räcker inte med att några funkar barfota och andra inte...olika erfarenheter har vi alla. Antalet skodda hästar som går genom livet utan problem och som uppnår hög ålder är stort. Tidigare har det varit ännu större (innan moderna foder kom ut på marknaden).

Det är självklart att en häst som med bra hovvård (oavsett skor eller ej) har bättre förutsättningar än en med dålig hovvård...det är där man måste sätta in stöten, bort med dåliga hovverkare/hovslagare. Får man en bättre kontroll på detta kommer fler hästar att må bättre/leva längre.

Det är inte svart eller vitt...en metod är inte bättre än en annan om den utförs rätt men jag tycker inte att 20 år räcker som ensam forskare...som Strasser. Jag skulle kunnat dokumentera mina över 30 år med häst med skor som gått genom livet utan problem och påstå att det är den rätta vägen...de gånger som gått fel har alla gånger berott på dålig hovslagare och som rättats till av kunnig sådan. Genom dessa 30 år med häst har jag ändå alltid mötts av hovslagare som ansett att barfota är bäst så jag har ingen respekt för att man idag, från just STrassers håll, klankar ner så hårt på traditionella hovslagare...:mad:
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Hästvård Eftersom jag inte har något att göra och lite tankar att skingra sitter jag här på lördagskvällen och nördar ner mig i min hästs...
2 3 4
Svar
72
· Visningar
8 848
Hästvård Jag har ett sex år gammalt sto, importerad från Lettland som unghäst och i min ägo sedan hon var drygt 3,5 år gammal. Den här sommaren...
Svar
10
· Visningar
3 239
Senast: mackan
·
Skola & Jobb Snart färdig lärare, tjohoo vad alla drar i en! Jag har fått fem jobberbjudanden och det är ju helt fantastiskt... MEN det känns...
2
Svar
24
· Visningar
3 498
Senast: Cilva
·
Hästvård Först och främst, jag vet att jag som hästägare borde läsa på mer och bli mer insatt i hovslageri, och tro mig; Jag läser på allt jag...
2 3
Svar
41
· Visningar
6 201
Senast: mily
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2024
  • Kattraser bomba mig med info
  • Målbilder för trubbnosar.

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp