Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Om någon annan har analyserat en andra/tredjeskörd från september hade det varit intressant att veta var ert låg, mest intressant klart från skåne då vi ju haft lite speciellt väder med total torka under sommaren och därför rekord sen tillväxt på andra skörden så lite svårgissat i år.
Alltså man kryssar ju i för vilket djurslag analysen ska räknas när man sänder iväg analysen och så har det varit de senaste 10 åren.
Vi högg två vallar (2:a skörd) den 28 september och pressade och plastade (småbalar) den 1 oktober.
Vall 1:
kg foder
Ts 58 %
smrp 81 g
Mj 6,0
Vall 2:
Ts 69 %
smrp 59 g
Mj 7,3
*KL*
Energivärdet i vallfoder till hästar i Sverige skattas från data framtagna för idisslare, och som beräkningsmässigt anpassats till häst. Trots vissa likheter i hur fiberdelen i fodret smälts, finns det också uppenbara fysiologiska skillnader mellan djurslagen som skulle kunna påverka fodrets energivärde.
De fiberanalyser som normalt används för att beskriva vallfodrets näringsvärde kan inte skatta enerivärdet i konserverat vallfoder med acceptabel noggrannhet. (SLU Fbh 2010)
Rolle
Islandsfullblod på Lösdrift
Att man kan ”kryssa för” vilket djurslag man vill ha analys för är ingen garanti för att man får ett värde på SmRp som gäller för häst.
Här har du ett exempel på en analys som anger ett värde på SmRp som gäller för idisslare och inte för häst:
http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=1072287
men protein överskott från grovfoder ska ju inte vara några större problem eller du har erfarenheter som motsäger detta? En ren undran då jag lärt mig att det är så.
Japp tyvärr märker jag väldigt tydligt på hästarna när de får proteinöverskott, i vårt fall handlar det alltid om överskott från grovfoder då vi har en förmåga att få in lite för bra hösilage de flesta år. Har aldrig fodrat på överskottsprotein med kraftfoder så kan därför inte jämföra med vilka reaktioner det ger men jag ser tydliga reaktioner när det kommer från grovfodret.
Det sänker prestationen rejält på tävlingshästarna med överskottsprotein, de blir loja, svettas enormt och de lätt/normalfödda går upp i vikt och de svårfödda ner. Det belastar systemet alldeles för mkt att ta hand om överskottsproteinet, det som sker vid en överfodring är att de använder den tillförda energin till att ta hand om överskotts proteinet och omvandlar det till energi/fläsk. Man ser precis samma sak som man ser när man vräker på en svårfödd häst mat att den tvärtom går ner istället för upp för att det tar för mkt på den att bearbeta allting.
Har en som är riktigt extremt tydlig han klarar inte ens att få fullt arbetstillägg på proteinet utan måste sänkas ner i kvot när han jobbar som hårdast och nästan bara höja energin. Hans kropp mår inte alls bra av överskottet det är så extremt att han tom uppvisade förhöjda njurvärden på blodprov som sjönk när vi bytte till en proteinfattigare hö till honom och då handlade det inte om några enorma överskott. Förövrigt svettas han som en gris och tappar flåset totalt vid för hög proteingiva.
Årets hö är extremt så iår har problemen även varit i form av överkänslighetsreaktioner, en med uppdrivna ben och två med utslag.
Så nog skapar proteinöverskott från grovfoder problem och är inget att rekommendera.
Ok, jag trodde att blandningen av grässorter och gödling och skötsel spelade större roll än vad det verkar göra i så fall.
Jag överväger att analysera i år, men läste tidiagre i tråden att det inte är lönt att analysera från så få som 2 balar, hur många balar ska jag ta från så att detblir ett hyfsat värde? Höbonden har inte tagit analys själv.
/U