Sv: Foderanalyser 2010
Det sänker prestationen rejält på tävlingshästarna med överskottsprotein, de blir loja, svettas enormt och de lätt/normalfödda går upp i vikt och de svårfödda ner. Det belastar systemet alldeles för mkt att ta hand om överskottsproteinet, det som sker vid en överfodring är att de använder den tillförda energin till att ta hand om överskotts proteinet och omvandlar det till energi/fläsk. Man ser precis samma sak som man ser när man vräker på en svårfödd häst mat att den tvärtom går ner istället för upp för att det tar för mkt på den att bearbeta allting.
Har en som är riktigt extremt tydlig han klarar inte ens att få fullt arbetstillägg på proteinet utan måste sänkas ner i kvot när han jobbar som hårdast och nästan bara höja energin. Hans kropp mår inte alls bra av överskottet det är så extremt att han tom uppvisade förhöjda njurvärden på blodprov som sjönk när vi bytte till en proteinfattigare hö till honom och då handlade det inte om några enorma överskott. Förövrigt svettas han som en gris och tappar flåset totalt vid för hög proteingiva.
Visst finns det vissa negativa effekter av ett proteinöverskott men dessa är relativt begränsade och absolut inte farligt för hästen.
Det är känt sedan länge att ett proteinöverskott medför en ökad svettning hos hästen vilket kan vara negativt för hårt arbetande hästar såsom vid distansridning. För normala hästar har detta dock ingen större betydelse.
Visst får lever och njurar arbeta för att bearbeta ett proteinöverskott men detta är inget problem för friska hästar.
Ett proteinöverskott metaboliseras både i levern och i grovtarmen. Kvävedelen avskiljs och omvandlas först till amoniak och sedan till urea och utsöndras i urinen. För att kunna utsöndra stora mängder urea måste hästen dricka mer vatten och producera mer urin vilket naturligtvis är negativt om hästarna står uppstallade.
Den återstående delan (kol och väte) omvandlas till antingen glukos eller fett. Denna omvandling är dock föga effektiv så det mesta omvandlas till värme under processen (se ovan).
Eftersom en del av överskottsproteinet omvandlas till glukos och/eller fett kan ett proteinöverskott vara negativt för IR-hästar (kan öka insulinnivån i blodet). Det har visat sig att vissa aminosyror, t.ex. arginin och lysin kan ge en ökning av insulinnivån.
Å andra sidan är behovet av protein normalt större för IR-hästar genom att de vanligtvis har höga kortisolvärden som hämmar deras förmåga att använda glukos som energikälla. För att kompensera detta använder muskelcellerna istället aminosyror som energikälla.
Sen är det inte bara mängden protein som har betydelse utan sammansättningen av aminosyror. Saknas vissa viktiga aminosyror i foderproteinet blir det mycket “överskott” i form av aminosyror som ska filtreras ut.
Hästar är individer och vissa hästar kan vara mer känsliga för proteinöverskott än andra. Om du har upplevt negativa symtomer hos dina hästar vid utfodring av grovfoder med hög proteinhalt skulle jag rekommendera dig att testa grovfodret för nitrat. Det är inte alls säkert att det är proteinet i fodret som är problemet.