Sv: Fång!! Varför???
Jag tror..
1.Många gånger ser inte hästägaren att hästen är fet utan fettet förväxlas med muskler.Tragiskt men sant.Späcknacke tas för väl utväcklad överlinje.
2.Det ges kraftfoder av många olika sorter varge mål och en massa dutt tutt som man hört ska vara bra.Det är allt från gurkmeja till vitlök som toppas med div tillskott från olika tillverkare.
3.Man ger ett sämre hö för man är rädd för fång. Man går alltså efter hur mycket protein(så lite som möjligt) det är i grovfodret och missar energin helt och hållet.Och dessutom drar man ner högivan för man är rädd att hästen ska bli tjock.Man tar ingen analys på sitt grovfoder utan för den fångkänsliga hästen köper man fjoårshö.Man tror att värderna sjunker vid lagring.
4. sen finns det en typ av människor som ger sin häst för lite mat och sen den andra katigorin som ger för mycket och anser att "det är bra att hästen har lite att ta av"
5.Hästen står på box/spilta större delen av dygnet. rids en tim om dagen.Och får på så vis inte röra på kroppen på ett sätt som är naturligt för dem.och ridining 1 timme om dagen är inte tillräckligt för en häst i gentligen.speciellt inte för hästen som står i frimärkshage och box resterade del av dygnet.
6.man har ingen anining om vad som händer i gräset. för tragiskt men sant så tror fortfarande merparten i detta land att det handlar om protein när det gället fång fast så är ju inte fallet vilket de flesta på buke redan vet.Fruktan har inte en enda kotte där ute koll på vad det är.Och påtalar man hur det fungerar så himmlar folk med ögonen och säger "nä nä protein är det som orsakar fång ,så har det alltid varit"
7.Hösilage.Inte hösilaget i sig kanske.Men det faktum att balen står i hagen och hästen står där och tuggar i sig lite mac donalds som någon tidigare så fyndigt beskrev det.Dessutom rensar man inte bort det gammla hösilaget när det byts bal utan man ställer bara in en ny. dessutom så hålls inte rekomendationerna från SLU ang ur länge man ska fodra med en öppen bal. Jag har sett balar som stått i hagar i flera månader under plussgrader.
8.Man gör inget åt när hästen blir dåligt i magen.utan har i tanken "det går över av sig själv"
9.Man använder sig av tveksam hovvård.
10.Man vänjer in hästen vid betet genom att beta dem vid utsläppet på morgonen .då fruktanhalten är hög och så gör man samma sak på kvällen igen.
11.Man släpper hästar på bete på gödlsad vall.
12.Man låter hästar gå i hagar med dålig tillväxt och hästen äter då växter som den i normala fall inte skulle äta.
And on and on......
Lite av de faktorer jag
tror spelar in.