Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

:rofl: :rofl: :rofl: Jag ska ta och klippa ur ditt inlägg och ta med till uppfödaren. Du har ju verkligen koll på läget...


Du sållade bland inläggens skriver du, för flera varit oförskämda.
Detta inlägg är av samma kaliber anser jag :mad:

Sen har jag märkt att när du skriver här så vet du allt bäst, så jag förstår inte varför du frågar överhuvudtaget.
Fast det är klart, fast du är så kunnig så gjorde du en tråd hur mycket mat din valp skulle ha. Kan man inte sånt när man är så kunnig som du?
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Nej, kan ju tänka mig att du inte har en hund med höga poäng hemma, det har nog ingen av de som uttalat sig mest korkat här.

Egentligen vet jag inte var du vill komma med ditt inlägg Du verkar inte vilja höra våra erfarenheter utan bara avfärda dem med att vi inte har så skarpa hundar som du och därför är inkompetenta. De flesta, även jag, har inga problem att introducera valpar med vare sig hanar eller tikar. Valpar är valpar och utgör därför inget hot mot flocken, och jag som ledare säger att det är ok att de bor hos oss. Därmed behöver den inte älskas av de övriga hundarna direkt. Nu har ju jag för närvarande nästan enbart hundar som älskar hela världen så hos mig är det inte något jag funderar över.

Något som du kanske skulle fundera över är varför så många av dina hanar har ett onormalt förhållningssätt till valpar - för det är just vad det är, oavsett övrigt användningsområde och deras förträfflighet där. Tycker du att det är ett OK beteende (som det verkar på dina inlägg) behöver du ju inte försöka hitta orsaken utan kan gå på i ullstrumporna, men då är du tvungen att hålla valpen ifrån den/de äldre. Vill du ha EN flock måste du ta reda på om orsaken till problemet är arv eller miljö och sedan ändra på någon faktor. Har det att göra med arvet ska du kanske lägga lite energi på att lägga in socialkompetens hos föräldradjuren i urvalskriterierna när du köper valp. Har det att göra med miljö får du lov att ändra på hur du har och/eller behandlar dina hundar. Kanske är det en kombination.
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

hej
Kan inte låta bli att svara på ditt inlägg.

Jag har visserligen ingen hanhund men jag tror inte skillnaden är så stor på hane el tik om de inte vill ha konkurrens i hemmet.

Vår tik har inte haft problem att umgås med andra hundar men när det kommit till hemmet så har hon inte tolererat ngt. Hon gjorde oftast så att när vänner hade med sina hundar hem till oss så accepterade hon i stort sett inte att de lämnade hallen. De var INTE välkomna i hennes hem. Hon var/ är extremt knuten till oss.
Ändå bestämde vi oss för att skaffa en hund till. En hanvalp fick det bli eftersom att motsättningarna oftast blir mindre med två hundar av olika kön har jag fått lära mig.

Vi gjorde ingen jättestor sak av det när vi tog hem valpen, men vi satte tiken i första hand. DVS vi tyckte inte att hon bara skulle gilla läget, utan vi visade väldigt tydligt att hon var fortfarande lika viktig för oss. Vi var noga med att ta ut dem var för sig osv så att hon kände att även om valpen kom till oss så försökte vi förändra hennes rutiner så lite som möjligt. Hon ignorerade valpen de första veckorna, accepterade inte hans försök till kontakt, morrade o talade om att hon var inte intresserad av några diskussioner. Det språket förstår de flesta valpar. Så han vände sig till oss istället. Ingen nackdel .
Efter ett par veckor när hon insåg att hon hade faktiskt lika stor plats i hemmet o flocken så drog hon helt enkelt igång lek med valpen när vi var ute en dag. Efter det så har det funkat super.

Jag fick rådet av en mycket duktig instruktör ( anlitad på diverse föreläsningar o likn, som jobbar med brukshundar till vardags) att "jämställa" hundarna med barn, de har lika stort behov av uppmärksamhet o rättvisa som barn har. Att man kanske sätter den gamla hunden i första hand ett tag i början så att den inte känner sig utkonkurrerad av valpen.

Jag hoppas att detta kanske kan vara till ngn nytta. Långt blev det i alla fall.
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Äntligen en vettig människa. Jo, jag har funderat i samma banor som det du berättar och försöker praktisera det till viss del. Denna hanen är mkt knuten till oss och i till mig i synnerhet. Jag lever rätt tajt ihop med vovven, dvs han är med mig på jobb, semestrar är alltid hundanpassade fjällsemestrar etc etc. Det är härligt men har också gett en hund som är TAJT med matte. Klart att han känner sig "svartsjuk", lite förflyttad ur centrum.

Det som pågår hemma nu är att jag sitter med honom, utanför hundgård eller hundrum och lilltjejen kommer allt närmare oss, kikar fram bakom mig. Hanen får ett "morr" från mig om han visar tendenser att påbörja sitt register och mycket av hans irritation håller på att gå över i lite nyfikenhet. Hon sitter korta stunder i hundgården intill honom, får sitta kvar medans jag tar ut och aktiverar honom utanför osv. Detta lugnar honom lite och han kan visa lite lekbeteende gentemot henne men fortfarande med galler emellan. Hon känner sig tryggare för varje dag. Eftersom detta är en tik så är förhoppningen och målet att de ska kunna gå ihop, mest för att förenkla tillvaron för oss, hanen har inget större behov av en annan hund.

För att svara på en del av det som någon skrev så har inte alla mina hanar betett sig som denna men en del av dem har. Min förra hane var extremt fäst vid "sina" valpar och så även med denna nuvarande hane då det begav sig. Han fostrade honom med varsam tass och det gick kanon, ända tills en dag då den unge blev vuxen och bestämde sig för att ge sig på gammelfar. Till alla er som säger att detta är naturligt och att allt ska ha sin naturliga gång, det ser värre ut än vad det är, så säger jag skitsnack; hundar kan ta död på varandra om man inte ingriper. Efter år tillsammans i hundgård, i bil, på träning, så ger sig den unge hanen på den gamle och det var inte någon trevlig syn. Vi var två ganska erfarna hundförare närvarande och lyckades till sist sära på dem men då var min gamle nästan död. Min nuvarande hanne släppte nämligen inte alls taget och halsen på honom när gammelman hade gett upp, nej han skulle avsluta "arbetet".

En defekt? Ja, inte vet jag men efter att ha sett det så chansar jag aldrig. Nu TROR jag inte att han skulle ge sig på en valp på samma sätt men säker kan jag inte vara. Som valp var nuvarande hanen alltid mkt social med oss och faktiskt även med andra människor men han lekte inte med jämnåriga valpar eller med andra hundar för den delen. Det är den skillnad jag sett på honom och andra hundar jag haft genom åren. Däremot är han stark i miljöer och har en stark flockkänsla med oss, skulle inte tveka att gå ut i tjänst med honom. Poängmässigt så finns det inget att diskutera, han var en av de bästa i sin kull. L-testet var ok men hans unga ålder avspeglade sig en del vilket också noterades, hade jag fått välja igen så hade jag väntat tills dess att han hade mognat mera.

Till sist, min dåvarande sambo, även han hundförare, hade mellanhanen i vår lilla flock och denna hund hade också höga poäng på korning och L-test + att han tävlades på elitnivå. Han tålde inte heller valpar. Där fick man vänta tills dess att valparna blev större, 3-4 månader, och sen efter det så funkade det bättre. Han nöjde sig därefter med att markera inte bita.

Vid ett tillfälle togs en tikvalp in i hanflocken, och när de väl kommit över chocken att hon var SVART och inte såg ut som alla andra i flocken ( rottis), så gick den introduktionen betydligt lättare av någon anledning. Det enda jobbiga med en tik var när hon kom i löp senare i livet.

Och slutligen till dig som griper efter halmstrån och undrar om jag inte vet vad jag ska utfodra min valp med så visst vet jag det, egentligen, men när jag får rek ett för mig helt nytt foder så skäms jag inte ett smack för att fråga någon som redan använder sig av detta. Normalt sett så har jag gett mina valpar majsvälling och färskfoder men på uppfödarens önskemål så blev det torrfoder av viss sort denna gång.

OCH så får jag ju erkänna ett det var 6 år sedan sist det kom en valp i huset så visst känns det ovant, trots att det har varit många hundar genom åren.
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Har inte haft problem med några av våra hanhundar
Doberman/schäfer blandis
Berner sennen
collie/samojed blandis.
Har idag en kull på 9 valpar som är 4 v, de har precis börjat umgås med övriga kullen då tiken nu anser att de får komma nära hennes valpar. I flocken finns 1 vuxen hane, 1 unghund 1 vuxen tik samt 1 ungtik, Berner sennen.
Här är det definitivt inga problem.
När vi fått valpar uteifrån så har vi bara satt ner valpen direkt på golvet, precis som vi satt ner våra bebisar direkt från b.b så att hudnaran fått nosa på de nya flockmedlemmarna.
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

KL, har ju 16 husky och en pudel. med. Våra egna uppfödningar är aldrig problem att bara stoppa ut i gårdarna men inköpta slussas in med omsorg och väl valda "kompisar". Tikar är vi extra försiktiga med att släppa ihop med valpar.
Men så skulle jag inte vilja dra paraleller med sällskaps hundar och våra hundgårdshundar heller... Pudeln skulle jag aldrig oroa mig för att släppa ihop med hur små valpar som helst, "trots" att det är en tik, men huskyerna har ju en helt annan läggning. Stark flockkänsla och mer "urinstinkter" gör att nya individer inte alltid är välkomna.
(nu pratar jag om inslussning av nya individer i flocken, inte möten med andra hundar på prommenader, träning, tävling om någon skulle haka upp sig på det)
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

KL, har ju 16 husky och en pudel. med. Våra egna uppfödningar är aldrig problem att bara stoppa ut i gårdarna men inköpta slussas in med omsorg och väl valda "kompisar". Tikar är vi extra försiktiga med att släppa ihop med valpar.
Men så skulle jag inte vilja dra paraleller med sällskaps hundar och våra hundgårdshundar heller... Pudeln skulle jag aldrig oroa mig för att släppa ihop med hur små valpar som helst, "trots" att det är en tik, men huskyerna har ju en helt annan läggning. Stark flockkänsla och mer "urinstinkter" gör att nya individer inte alltid är välkomna.
(nu pratar jag om inslussning av nya individer i flocken, inte möten med andra hundar på prommenader, träning, tävling om någon skulle haka upp sig på det)

Tycker att det låter helt rimligt eftersom dina hundar bildar en egen flock utan dig större delen av tiden. Då kan man ju inte vara med och styra upp på samma vis som om hundarna jobbar och bor med ägaren som flock.
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Vår tik var inte alltid alltför snäll mot valpen, dock gjorde hon inget allvarligare utfall mot honom. Alltså hon kunde sas markera rätt rejält när hon tröttnade på honom men inte så att han riskerade att bli skadad. Vi ville inte heller "läxa upp" henne för mkt för att hon sa åt valpen, risken blir ju att den gamla tror att man sas förväntar sig att hon ska stå tillbaka för valpen. Det är ju rätt naturligt i en flock att valpen ska lära sig att den står längst ner på listan o att det inte är vad som helst som accepteras.

Vi gjorde lite som dig, satt med den gamla o lät valpen komma fram. Oftast markerade tiken mot valpen med morr, då gosade vi med valpen bakom oss o tiken framför. Efterhand insåg tiken att jaha, den lille skiten är här för att stanna... O vips en dag när vi var ute o gick med dem så under ett av hans tokrejs så kunde hon helt enkelt inte låta bli att hänga på. Tror du att valpen blev förvånad eller? :)
Sen var inte allt löst efter det men det gick bättre o bättre. Valpen blev dessutom så glad över att inte vara ignorerad längre att han fjäskade rätt mkt med slick i mungipan o likn på tiken att hon blidkades väl efterhand. Idag är de glada för varandra men han vet fortfarande in plats, ( 11 mån ) o jag tror faktiskt inte att han kommer att ifrågasätta hennes ledarskap någonsin.
Han vet att lek o likn sker oftast på hennes villkor.

Jag tror säkert att ni kommer tillrätta med era två oxå. Det är bara att kämpa på. Vi hade våra tvivel många gånger men det mesta löser sig på olika sätt. I värsta fall får man väl ha dem åtskilda när man inte själv är hemma så att man åtminstone är med om det hettar till.
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Det låter ju så härligt okomplicerat, så skönt det skulle vara om man kunde göra så.

Jag kan förresten ta en nära familjemedlem som exempel också, de har fyra hanhundar i nära ålder, 1-3-5-7 år gamla. Olika raser, mellanstora och stora. INGEN aktivitet ö h t med dessa hundar, de bara finns - lallar omkring på gården. Tveksam hundhållning i mina ögon men, men, det är deras sak.
Där köper de valp på valp och just bara sätter ner, inget händer någonsin. Hanarna kommer överens, de är i de närmaste "bögar" skulle jag vilja säga ( ja, det får man väl inte säga ), dvs vissa hanar verkar agera tikar. Märkligt. Hur som helst de sköter sig själva och det funkar tydligen.
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Absolut, vi kämpar på och hoppas att det ska funka i framtiden. Tror att han skulle må bra av att ha lite ungdom omkring sig:)

Han har varit allvarligt sjuk och har nu tillfrisknat, peppar, peppar och glimten är snart helt tillbaka. Den nya lilla huliganen är en SOLSTRÅLE av stora mått så jag hoppas ju på att han kan lära sig att uppskatta henne precis som vi gör!
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Bara en fundering (som INTE ska tolkas som kritik): korning osv säger väl egentligen ingenting om den SOCIALA kompetensen hos hunden, alltså dess förmåga att fungera normalt ihop med andra hundar?
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Bara en fundering (som INTE ska tolkas som kritik): korning osv säger väl egentligen ingenting om den SOCIALA kompetensen hos hunden, alltså dess förmåga att fungera normalt ihop med andra hundar?

Nej så o kolla på ett korninigs resultat eller ett L-test säger ju inget om hur hunden är rent socialt med andra hundar, bara att den är hanterbar för folk.
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Så en hund med höga korningspoäng ska inte vara en stabil individ? Är det någon jävla tvärtomlek vi leker?

Kan väl dessutom säga att jag träffat, lekt och passat en hund med 289 poäng i korningen (den innan 2007). Och den var då fan ingen elak, lömsk eller otrevlig hund som du nästan verkar framstå din egna "tuffing" som.

Varför skriver du ens på forumet om du bara vill ha medhåll ifrån andra tjänstehundsförare, med modellen "tuffare! hundar?
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Ledsen vännen men det är inte du som bestämmer vem som "får" skriva eller ej här på forumet och varför...sorry du får nog bita ihop, titta åt ett annat håll eller liknande.
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Få hundar som är lömska, elaka eller otrevliga. De flesta av dessa individer har nog blivit så av sina ägare snarare än av sitt arv.

:angel:
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Både korning och L-test är ett hyfsat bra instrument att bedöma hundens mentala egenskaper...och jag tillhör dem som anser att det även hänger ihop med hundens sociala egenskaper. Mycket möjligt att det finns andra som är av annan åsikt....
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Både korning och L-test är ett hyfsat bra instrument att bedöma hundens mentala egenskaper...och jag tillhör dem som anser att det även hänger ihop med hundens sociala egenskaper. Mycket möjligt att det finns andra som är av annan åsikt....

men uppenbarligen stämmer inte det på din egen hund?
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Says who? Det är våra kära sk experter här på forumet som har ställt den diagnosen, inte jag. Du brukar ju få luft i lungorna och komma med så "kloka" inlägg annars så varför inte denna gången också, surprise, surprise.

Du kanske ska hålla dig till ditt område, lydnadsplan eller nå't.
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

:rofl: :rofl:

nu börjar du bli RIKTIGT pinsam :o :cool:

snälla söta rara lilla människa, kan du inte läsa vad du själv har skrivit? du kan inte släppa ner en valp till din hane utan att riskera livet på den, men din hane har utmärkta sociala egenskaper eftersom han har höga poäng på korning och L-test?
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Fast jag anser att alla hundar som är direkt aggressiva mot valpar (oavsett kön och ras) inte är helt mentalt sunda.

Inte bara just din hund eller ens bara tjänstehundar alltså..

Att inte alla hundar gillar småvalpar är helt ok, men de ska inte vara aggressiva och vilja ta död på valpar om de är normalt funtade i skallen..
 

Liknande trådar

Övr. Hund Hej! Återvänder till buke efter ganska många års uppehåll då jag minns att det fanns många kloka människor här. Vår münsterländertik...
Svar
0
· Visningar
340
Senast: Annique
·
Övr. Hund Hej, Vill kanske mest skriva av mig eller få lite tips kanske! Min kille är snart 1 år. Jag tycker vi har god kommunikation för det...
Svar
9
· Visningar
934
Senast: inverterad
·
Hundträning (OBS! Långt inlägg) Hej! Jag har en border collie tik på över 1 år som jag har fått lite problem med i vallningen, annan träning och...
2 3
Svar
57
· Visningar
5 536
Senast: Ragdoll
·
Hundträning Jag tog emot en omplaceringshund för två månader sedan, en tik som snart är fem år. Hon har levt hela sitt liv hos uppfödaren och fått...
Svar
8
· Visningar
870
Senast: Blyger
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp