Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Ett par rottisar, flera dobermans och ett fleratal blandraser av olika slag (ofta bruks och pbkorsningar)
Hanarna har ofta haft mycket större tålamod än tikarna. Även de hanar som inte funkar ihop med vuxna hanar har oftast acepterat valpar.
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

För det första att jämföra ett nyp från en tax med ett bett från en tränad skyddshund är ganska tramsigt, det säger väl sig själv.

Varför ska man väga tyngden i själva bettet? Jag trodde det var mentaliteten du pratade om? Om man hade erfarenhet av hundar som visade aggression mot valpar. I mina öron låter det fullkomligt besynnerligt oavsett av vilken kaliber hunden har. Som jag sa tidigare. Du kanske ska fråg PIRU om du vill jämföra hundar av samma kaliber som hu har/har haft om det passar bättre.
Har jag inte helt fel ska hans hundar vara "valpvänliga".

Kan du förklara VARFÖR en hund av "dina hundars kaliber" skulle vara potentiellt farligare för en valp än en annan hund? En hunds fundeamentala bitar som just "hundspråk" tycker jag är A och O .
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Min erfarenhet är att det i de allra flesta fall går alldeles utmärkt att släppa ihop en valp med befintlig flock.

I de fall man anar/vet att det inte går så får man se till att den nya introduceras lite mer försiktigt.

Jag har haft otaliga hundar genom åren och deras tolerans mot nya valpar har skiftat. Är man medveten om vad den vuxna hunden går för så agerar man efter det.

Har jag en elak jävel hemma så får denna finna sig i att hålla sig i skinnet.. för det är faktiskt jag som bestämmer vem och vilka som skall visstas i mitt hem... inte hunden. Går inte det så är det separation som gäller. Ibland får man en individ som helt enkelt inte går att ha ihop med andra... De är inte vanliga men de finns...

En av mina hundar jag har för tillfället går inte ihop med andra hundar. Alltså är det alltid separerat här hemma. Fördelen med henne är att jag vet att hon inte accepterar andra hundar... eller något annat på fyra ben heller för den delen. Då är det ju enkelt att se till att hon inte får tillfälle att skada.

I hennes fall handlar det inte om bristande socialisering.... Hon var utmärkt med andra hundar/valpar som ung... Hon levde även ihop med katter... Men med stigande ålder så har hennes tålamod minskat i samma takt. Idag går det inte att ha henne ihop med andra hundar.. Och katter dödar hon om hon får chansen..
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Min huligan (västgötaspets) har hittills tolererat alla valpar, vissa tycker han är skitkul, andra ignorerar han. Då är det en hund som man inte utan vidare låter umgås med alla hundar, han blir osäker och kaxar sig mot andra hanhundar. Till viss del beroende på en låg stresströskel, till viss del beroende på att jag gjort massor av fel med honom (det är min första hund och jag har fått lära mig the hard way med honom).

Barn (som också nämndes i ursprungsinlägget) tycker han är skrämmande, oberäkneliga varelser, han kan umgås utan problem med hundvana barn som skiter i honom, men skäller gärna för säkerhets skull på andra som far efter honom för att klappa, eftersom han är så söt. Det är inga problem egentligen eftersom jag aldrig låter barn komma nära utan att kollat läget först. Eller jo, vid närmare eftertanke, livet hade ju varit mer angenämt om jag sluppti ha den kollen så till viss del är det ju ett problem. Vi bor så att vi har barnfamiljer på två sidor av vår trädgård. I ena familjen finns tre barn, varav den yngsta alltid hållit för öronen och skrikande farit iväg så fort hon sett honom. Vilket ju får honom att ännu mer inse att barn är oberäkneliga och farliga. På andra sidan bor en fyraåring som springer på sin sida staketet och busar med honom, när hon tröttnar säger hon "tyst med dig!" och så är det bra med det. Fungerar utmärkt.

Själv tycker jag det låter otroligt arbetsamt att leva med hundar som man måste hålla åtskilda, men jag vet ju att det förekommer. I den bruksgrupp vi tränar med finns det folk som haft det så med sina förra hundar. Men att i 8 år alltid se till att hålla hundarna åtskilda, så hade jag inte velat ha det. jag vil ha flocken samlad när man sitter och äter, sitter och läser eller kollar på tv.
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Här behöver man inte spekulera, det är ett rent vetenskapligt faktum att blnad hunddjuren är det hanarna som är bäst på att ta hand om valpar. I allra högsta grad bland vargarna, där dom visar mycket större intresse för valparna när dessa uppnått 3 veckor. Av samma skäl är det mycket lättare att anpassa en hane till en unge av främmande art. ge en vuxen hane en kattkälling, och den blir omskött på ett föredömligt sätt.
Ett problem för oss är att vi inte kan avgöra vad det innebär att en vuxen hund "ger sig på" en valp. I de allra flesta fall så har hunden goda skäl.
I de allra flesta fall blir vi lurade av intensiteten/dramatiken (morr o skrik), medan det i själva verket handlar om ren uppfostran.
Det kan ju också vara så att hunden anser valpen mindervärdig och bör rensas undan. En valp som försöker fly från en vuxen hund är i naturen i praktiken dödsdömd.
Likaså en valp som skriker vid fel tillfälle och med fel intensitet.
Jag har träffat på åtskilliga valpar som alla vuxna hundar tagit tydligt avstånd ifrån och visat tydlig avsky för, utan att man på något sätt kunnat se vad anledningen är.
Om en tik angriper en valp så blir i varje fall inte jag förvånad, jag är försiktig med tikar och främmande valpar eftersom det kan vara ett helt naturligt beteende.
Om däremot en hane angriper o skrämmer/skadar en valp så ska den inte tillåtas komma i närheten av valpar. Dessa problem kan man nästan säkert hänföra till hundens ägare. Om en tjänstehund, som ju ska vara mentalt stabil och pålitlig, inte kan umgås med valpar så måste man ställa sig frågan var nivån ligger för att godkänna hundar som tjh.

Nu kommer några tangentbordshysteriker att göra sig rolig över denna text, och jag kommer att bli förklarad totalt inkompetent. Till er andra påpekar jag att allt det som jag påstått ovan är väl belagt inom etologin/kynologin, dvs läran om hundens *medfödda* beteenden.
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Min schäfervalp är under min arbetstid tillsammans med 2 st hanar. en schäfer och en boxer. vi har (jag och ägaren till de andra 2) "skolat in", d v s tagit det lugnt i början och varit med hela tiden. det har aldrig varit några problem alls och dom stora grabbarna är väldigt måna om den lille och anpassar lek m m till hans nivå.
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Vi hade en hund som inte kunde umgås med andra hanar efter att han blivit överfallen som valp. Han var helt enkelt så rädd att han gjurde utfall emot dem. Men när jag köpte min nuvarande hund, hane, så släppte vi ut dem på baksidan tillsammans och det gick hur bra som helst. Vår hane tyckte valpar var äckliga så han tittade inte ens åt honom i början :p Han nosade lite på valpen och tittade på oss och suckade. Fast vi visste ju från början att han gick bra ihop med alla valpar. Hade vi inte vetat det så hade vi nog gjort annorlunda.

Den hundne som hoppade på vår förre hund var inte frisk i huvudet. Den hoppade på många fler efter det och blev avlivad tillslut. När min nuvarande hund var valp gjorde mormors ena hund ett utfall mot honom och han är inte heller frisk. Dock blev han inte rädd för andra hundar efter det som tur är! Jag anser att en frisk, vuxen hund inte gör något mot en valp.
 
Senast ändrad:
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Ja du får väl ta diskussionen med de "inkompetenta" som bedömt min hund med höga poäng på L-test o korning...
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Det ÄR arbetsamt och inget ideal eller eftersträvansvärt, bara en nödvändighet för att skydda valpen.
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Ja du får väl ta diskussionen med de "inkompetenta" som bedömt min hund med höga poäng på L-test o korning...

Ingår det ett moment där, som utrönar hur hunden reagerar på valpar/unghundar och varför den reagerar som den gör??

Om inte, så har det ena inte med det andra att göra!
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

bara detta att du antyder att de som gör dessa bedömningar alltid är kompetenta visar att du håller för låg nivå för denna diskussion. För övrigt, hundar med höga poäng i korning har ofta inte i familjer att göra, eftersom deras egenskaper ofta är abnorma sedda ur en etologisk synvinkel.
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Det ska inte vara en nödvändighet. Jag blir uppriktigt sagt förvånad då jag läser att så många runt dig har problem att introducera valpar i flocken. Det är inte typiskt för de tjänste- och skyddshundar som finns här i krokarna. Det normala förfarandet här är att man tar hem valpen och släpper in den i trädgården. Om valpen skyddas så är det mot någon surig tik. Hanarna är det sällan problem med. De välkomnar till och med valpar utanför flocken såsom vid klubbarna osv. Enstaka hundar har haft problem med valpar, men de ha heller inte varit klockrena i skallen gällande sådant. Ett L-test mäter mycket, men det här finns ingen testsituation för.

Jag måste hålla med övriga röster som hörts. En hane som är bra i skallen ska inte ge sig på en valp. Det må vara en hur bra tjänstehund som helst och av grov kaliber....går den på valpen är det fortfarande inte en klockren hund. Sedan kanske man inte lägger så stor vikt vid tjänstehundens valpvänlighet då det är viktigare att de fungerar i jobbet. Dock ska man hålla i bakhuvudet att ingen hane ska vara så och man bör arbeta för att få bort det. Huruvida det styrs genom avel eller uppfostran uttalar jag mig inte om.

Själv har jag baar upplevt en hane som tjongade på valapr, emn han var inte klok heller. Övriga ha varit mysiga farbröder mot de små (Pyrenee och Rottweiler, om det nu spelar någon roll)
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Jag har läst igenom Jeeves inlägg, och kontentan är att en sån som han är det sista hundsverige behöver. Han verkar helt gripen av detta med tjänstehundar och deras förare, verkar inbilla siig att dessa utgör gräddan av vad man kan uppnå i livet, men vi som har lite erfarenhet av hur det står till med de sk tjänstehundarna och vad de används till och vad de klarar av, vi är inte lika impade.
Många av sämsta hundar jag har träffat på har varit sk tjänstehundar, och detta gäller i ännu högre grad deras förare, och i allra högsta grad polisens förare.
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Dessa erfarenheter har jag också. Man får snarare ha "ett öga" på tikarna när en ny valp kommer. Jag sitter här nu med en mysig "lekfarbror" som helt tagit den nya valpen till sig. Hon har visserligen fått lära sig att man INTE biter i hanens "vitala" delar och man drar honom INTE i pälsen (eller, jo, om man är tillräckligt snabb...:angel: ). Tiken ställer också upp på lek och hon är inte håröm. Men hon är skarpare i sina tillsägelser åt valpen. Valpen har större respekt för tiken än för hanen.

KL
Sedan undrar jag om ras eller användningsområde har någon betydelse egentligen? Detta borde väl vara naturliga instinkter som inte har något att göra med om hunden är chihuahua eller rottweiler, tjänstehund, vallhund eller ren sällskapshund?
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Självklart ska alla hundar funka som de flesta däggdjur funkar, dvs skydda o vårda sin avkomma. Att skylla på att man har en tjänstehund och att detta skulle förklara varför den inte accepterar valpar tyder antingen på okunnighet eller en sjuk fascination av hundar som är tränade till aggressivitet.
Alla däggdjur har även en utstötningsmekanism, dvs ungen ska ur boet o klara sig själv, och vad gäller hundar så kommer detta mycket tidigare för tiken.
Men jag skriver igen: Ofta har vi för brått att rycka in, även när en tik flyger på en valp så finns det oftast en naturlig förklaring bakom, och valpen skulle antagligen gå helskinnad ur det hela, både kroppsligt och själsligt.
Men - de hundar som inte kan uppföra sig mot valpar jämställer jag med kamphundar - bort med skiten. Och om det är så att tjänstehundsträningen förstör en hund på detta sätt så ska man sluta träna.
Intressant är skillnaden mellan katter o hundar. En katthane som kommer åt källingar dödar dom, liksom för övrigt björnhanarna gör. Funktionen med detta är smart: Mamman som blev av med ungarna går i löp igen, och då kan hanen sprida sina egna gener.
Men hundhanen är den bäste yngelvårdare man kan tänka sig.
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Ja du får väl ta diskussionen med de "inkompetenta" som bedömt min hund med höga poäng på L-test o korning...

Kom hem sent som fan en söndagskväll slängde ut valpen ur bilen han rusa in på gården fick ett bryskt på hälsande av Piru och fick sig en nos genomgång sen en vänster krok o skulle ha igång den lille i lek,sen härja dom runt som tokar en kort stund. Sen sov dom första natten ihop sen dessa funkat utmärkt tillsammans. Han är i dag 17mån Piru är snart 6år de kan fortfarande dela hundgård o går in o sover i hundkojan om det är taskigt väder.Men då är bäde av den perfekta modellen i både lynne och signaler.

En vuxen hane som inte kan vara med en valp är det ju nåt seriöst fel i skallen på. Varför skulle en vuxen hane se nåt som så litet hotfullt o vilja bli väckt med det?
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Måste säga att detta verkligen är fjantigt. Du skriver på ett forum om andras erfarenheter. Men eftersom få människor här faktiskt är experter, tjänstehundsförare eller annat så förstår jag inte vad du ens vill uppnå med ditt inlägg? Jag menar, hunden är ju av en helt annan kaliber som du själv sa. Och dessutom tjänstehund, skyddstränad :eek:

Vafan, sen när i helvete ska en hund få "komma undan" med ett faktiskt sjukt beteende för att "han är tjänstehund", "kolla L-testen", "personlighet". Hunden låter faktiskt inte helt frisk i huvudet.

Och för att sedan tala om för alla hur häftig och farlig din hund är gör mig ännu mer illamående. Nu pratade vi väl inte bara om stora, farliga, tjänstehundar, schäfrar och annat. Utan om ett oacceptabelt beteende? En mops, dvärgpudel eller tax kan mycket väl ha samma sjuka beteende kring en valp. Hade den kunnat "bita ihjäl" valpen så hade den gjort det. Dvs också "en hund av annan kaliber" som din egna ;)

Min hund är en feg surkuk med valpar ska tilläggas. Han låter mycket och kan säga ifrån så det låter hemskt illa. Men han skulle aldrig någonsin knäcka nacken på en valp.. Fast just ja. Han är varken skyddstränad, L-testad eller korad med höga poäng :smirk:
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

:rofl: :rofl: :rofl: Jag ska ta och klippa ur ditt inlägg och ta med till uppfödaren. Du har ju verkligen koll på läget...
 
Sv: Erfarenhet av hanar och valpar tillsammans

Nej, kan ju tänka mig att du inte har en hund med höga poäng hemma, det har nog ingen av de som uttalat sig mest korkat här.

Jag har sållat bland svaren här och läst de som varit relevanta, en del har faktiskt förklarat hur de har klarat den här biten, hur de har funkat etc UTAN att bete sig oförskämt eller kalla någons hund för sjuk eller att någon har en sjuk fascination för aggressiva hundar:eek:
 

Liknande trådar

Övr. Hund Hej! Återvänder till buke efter ganska många års uppehåll då jag minns att det fanns många kloka människor här. Vår münsterländertik...
Svar
0
· Visningar
340
Senast: Annique
·
Övr. Hund Hej, Vill kanske mest skriva av mig eller få lite tips kanske! Min kille är snart 1 år. Jag tycker vi har god kommunikation för det...
Svar
9
· Visningar
934
Senast: inverterad
·
Hundträning (OBS! Långt inlägg) Hej! Jag har en border collie tik på över 1 år som jag har fått lite problem med i vallningen, annan träning och...
2 3
Svar
57
· Visningar
5 536
Senast: Ragdoll
·
Hundträning Jag tog emot en omplaceringshund för två månader sedan, en tik som snart är fem år. Hon har levt hela sitt liv hos uppfödaren och fått...
Svar
8
· Visningar
870
Senast: Blyger
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp