Sv: engelsk/fransk bulldogg el. bullmastiff
(saxat från Bra hemsida om bulldogg, av uppfödare)
Bulldogghälsan, finns den ?
-Naturligtvis gör den det!
Men man ska inte bortse ifrån att engelsk bulldogg ligger i den dyraste försäkringsgruppen hos försäkringsbolagen, dvs den mest skade/sjukdomsdrabbade och därmed dyraste gruppen att försäkra. Nu är det inte på något sätt så att de olika försäkringsbolagen driver häxjakt på engelsk bulldogg och därför har placerat rasen i denna grupp. Det är helt enkelt ett resultat av kalla fakta! Engelsk bulldogg liksom alla de andra raserna i denna grupp har helt enkelt använt sig mer av sin försäkring än en del andra raser, som då har placerats i lägre grupper.
Så att köpa bulldogg med uppfattningen att den ska bli gammal och grå och aldrig i sitt liv ska behöva gå till veterinären, det är som du förstår en orimlig förväntan som rent statistiskt är dömd att stryka på foten. Men naturligtvis finns det bulldoggar som lever ett långt, friskt och lyckligt liv!
Det är just dessa bulldoggar jag försöker hitta för att använda i mitt avelsarbete. Nu har jag än så länge fött upp ett för litet material för att egentligen räkna statistik, men än så länge har jag lyckats att föda upp bulldoggar som visat sig vara friskare än genomsnittet i rasen. Peppar, peppar...
-Så bra, säger du och tror att bara du köper hund ifrån mig så har du ditt på det torra. Nu behöver du inte fortsätta att engagera dig i ivrigt sökande efter mer bulldoggsinformation.
-Fel, fel, fel!, kontrar jag då snabbt. Det finns ingen kennel som föder upp endast friska hundar, liksom det inte finns någon kennel som föder upp endast sjuka. Eftersom vi jobbar med levande material kan man aldrig helt förutsäga utgången av en viss kombination man gör. Men vad jag på kennel Stormfield kan garantera är att jag uteslutande använder djur i avel som är friskare än genomsnitttet i rasen.
BULLDOGGEN FRÅN TOPP TILL TÅ
(Du som vill veta mer klickar bara på den defekt du vill läsa mer om)
Vad finns det då för specifika problem inom rasen?
Följ med mig på en resa från nosen till svansen hos bulldoggen så tar vi reda på det.
Det uppenbara man ser när man tittar på ansiktet på en engelsk bulldogg är deras korta nos (den typen av kort skalle kallas brachycephal) som bara det i sig medför en risk för t.ex. vattenskalle (hydrocefalus). De har underbett, vilket hos de flesta raser ses som ett fel, men alltså inte hos engelsk bulldogg.
Korta nosar medför alltid risk för dålig andning, märk väl en risk, inte alla har dålig andning bara för att de är kortnosiga. Det kan vara allt från för trånga näsborrar till en för lång mjuk gom eller en trång luftstrupe. Såväl luft- som matstrupe kan vara krokiga och leder då naturligtvis till olika besvär.
Vidare ser vi ett par ögon. En bulldogg med mycket rynkor i ansiktet kan även ha för mycket hud runt ögonen som då kan ge besvär i form av inåtrullande ögonlock (entropion), löst hängande ögonlock (ektropion, om jag säger S.t Berhard så vet du hur det ser ut) till en kombination av dessa två (diamond eye). Men det händer även att det drabbar mer "släta" hundar om dock mer sällan. Det kan även inträffa att det växer extra ögonfransar på insidan av ögonlocket (distichiasis). Vidare kan de få ett framfall av en tårkörtel (cherry eye) vilken oftast blir inflammerad.
Öronen kan ha för trånga hörselgångar. Problem uppkommer då inte smuts kan ta sig ut och då blir kvar i örat som blir inflammerat, och med svullnar.. du förstår själv att det blir en svårbehandlad öroninflammation.
Det finns epilepsi inom rasen.
En växande bulldogg har känsliga leder och särskilt armbågslederna är utsatta för inflammationer hos unga djur. Alla doggraser, dvs kraftigt byggda raser; har ökad risk för artros. Osteochondros förekommer.
Det existerar knäledsproblem. Det vanligaste är slappa ledband som gör att knäskålen kan röra sig för mycket. Det händer även att korsband går av.
I stort sett alla bulldoggar har höftledsdysplasi. Det finns endast en svenskfödd bulldogg någonsin i svensk historia som haft UTMÄRKTA höftleder, och det är inte utan att jag med stolthet kan tala om att det är jag som fött upp honom!
Genomsnittet för HD hos bulldogg ligger på grad E, där också de flesta bulldoggar ligger. Statistiken skiljer mellan de olika kennlarna, vill du veta mer kan du surfa in på SKK och söka på Hunddata.
Det förekommer såväl livmoderinflammationer som kejsarsnitt hos tikarna. Hanarna däremot kan bli monorchida (brukar kallar kryptorchism i lite slarvigt vardagstal) och betyder att endast ena testikeln vandrar ned i pungen.
Det förekommer urinsten.
De flesta bulldoggar har skruvade svansar av olika slag, och en del ligger an mycket hårt mot hundens bak. Det förekommer kotmissbildningar.
En del valpar är senare vad gäller att komma upp på benen och gå och det kan då vara en splay eller swimmer. (En normal valp är uppe och går vid tre veckors ålder.)
Alla hundar av dogg-typ har som regel ett lägre immunförsvar. Det innebär bl.a. att de lättare kan utveckla allergier, eksem, inflammationer och infektioner.
Det här är inga defekter som man som valpköpare behöver kunna allt om, däremot ska man vara uppmärksam vid sitt val av uppfödare så att ens uppfödare har stenkoll på allt som rör rasen!
------------------------------------------------------------------
http://home.rixtele.com/~Bulldogg/bulldogghelsan.htm
Hon har koll på vad hon avlar på.