Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Varför är det så stor skillnad på smak på gurka i stavar respektive skivor? Och varför är gurkstavar så mycket godare?
Fast kärnhuset är ju godast?Därför att man ofta tar bort kärnhuset i stavar? Även skivor är godare om kärnorna avlägsnas. Och sen konsistensen är mer ”crunchy” då mer av stavarna består av skal. Kanske?
Jag tar inte bort kärnorna, de är ju goda.Därför att man ofta tar bort kärnhuset i stavar? Även skivor är godare om kärnorna avlägsnas. Och sen konsistensen är mer ”crunchy” då mer av stavarna består av skal. Kanske?
Så olika det kan vara! Iallafall tidigare ansågs det fint att ta bort skalet på gurka (man skalar gurkan hel företrädesvis med osthyvel). Att någon tar bort kärnorna på gurkstavar eller skivor har jag dock aldrig varken sett eller hört om förren nu. Visserligen är det längesedan jag gick kallskänkeutbildningen nu och längesedan jag jobbade med det men ändå, att kärnorna skulle tas bort från gurka var aldrig något som någonsin togs upp utan enbart att skalet skulle bort till finare tillfällen. På tomat däremot var det vissa som ansåg att kärnorna skulle bort.Därför att man ofta tar bort kärnhuset i stavar? Även skivor är godare om kärnorna avlägsnas. Och sen konsistensen är mer ”crunchy” då mer av stavarna består av skal. Kanske?
Jag tror att det handlar om massan. När jag gör sallad skär jag alltid gurkan i bitar som mest kan liknas vid kuber. Delar gurkan på fyra på längden åt båda håll och skär sedan ca 1-1,5 cm långa bitar. Då kommer gurksmaken fram. Gurka smakar ju inte jättemycket och tunna skivor ger så lite massa att tjockare bitar behövs för att få fram smaken. Jämför med en eller tre skivor ost av icke lagrad typ på en smörgås eller än bättre, fabriksskuren ost mot en ost skuren med snålosthyvel, dvs. väldigt tunna skivor. Ju mindre massa desto mindre smak.Varför är det så stor skillnad på smak på gurka i stavar respektive skivor? Och varför är gurkstavar så mycket godare?
Så olika det kan vara! Iallafall tidigare ansågs det fint att ta bort skalet på gurka (man skalar gurkan hel företrädesvis med osthyvel). Att någon tar bort kärnorna på gurkstavar eller skivor har jag dock aldrig varken sett eller hört om förren nu. Visserligen är det längesedan jag gick kallskänkeutbildningen nu och längesedan jag jobbade med det men ändå, att kärnorna skulle tas bort från gurka var aldrig något som någonsin togs upp utan enbart att skalet skulle bort till finare tillfällen. På tomat däremot var det vissa som ansåg att kärnorna skulle bort.
Jag äter inte gurka (av personliga skäl ) men det är likadant med zucchini, tar man bort kärnhuset så blir de fastare i konsistensen och mycket godare. Framförallt vid tillagning.Undrar om det skiljer sig mellan olika länder. Såhär ser många sallader ut som jag ätit, och att ta bort kärnhuset minskar vattnigheten/svampigheten i konsistensen. Skalet är det som bidrar till bra konsistens - i mitt tycke för kalla sallader.
Visa bifogad fil 48736