Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Asså, vila för återhämtning och vila för att undvika slitage är två helt olika saker.Jag tycker att det är lite underligt att vi hästmänniskor ofta struntar i det man faktiskt vet om muskeluppbyggnad. Hur rehab och syresättning fungerar. Vad man ska med antioxidanter till och hur muskler byggs. Det är inte rocket sience, men det är kanske jobbigt att läsa sig till hur det funkar?
Hästmagar och deras matsmältning fungerar ju annorlunda mot vår men hur musklerna fungerar skiljer sig inte supermkt. Styrka (kort och i intervaller), uthållighet (jämnt och anpassad efter befintlig nivå), syresättning (se till att bli av med slaggprodukter i musklerna genom stretching, massage, avjoggning och rätt foder) och sen vila i lagom mängd. Vila kan som sagt också vara aktiv genom att promenera så att musklerna inte stelnar till. Skritt/promenad 20 minuter en vilodag är också vila.
Sen att säga att vuxna hästar behöver vila helt 3 dagar i veckan som vissa gör i städerna, för att det finns annat som är roligare att göra för deras ägare, det är bara ren lathet.
Hur kan vila för att undvika slitage vara bs?
För att komma upp i 5 mil per dag så räcker inte en stor hage nej, även om de som du säger pysslar runt och äter gräs. Men givetvis är det oändligt mkt bättre än en liten grusruta!
Hur kan vila för att undvika slitage vara bs? Det är nog många gånger bättre att låta bli att rida i ridhuset femte dagen i rad och skritta ut istället bara för att undvika just det slitande monotoma arbetet som blir i ridhuset.
mackan: Tror du har helt rätt i att folk överskattar hur mycket deras hästar arbetar. Jag ser dock inte det som ett dressyrproblem/träningsproblem utan snarare ett fodringsproblem då hästarna både blir för tjocka och för pigga så deras ryttare fastnar i ett ridhus och inte vågar rida ut tex. Men en hobbydressyrhäst på lätt nivå behöver ju faktiskt inte ha superdunderkondis och vara jättetränad. Är nog många gånger lättare för hobbyryttare att ha sin hästar i betydligt mer moderat kondition än i för hög kondis. Det tar mycket tid att underhålla en supertränad häst och de är heller inte alltid så himla lätta och rida när de är uppe i de energinivåerna.