Sv: Distansgalan!
Men, vi HADE ju jättekul och lärde oss massor!
Ok, nu har jag inte varken programmet eller mina anteckningar framför mig, så jag kan inte namnen på alla föreläsare, men:
Först ut var en holländsk landslagsryttarinna som hållt på med distans i 18 år. Utöver att det i pauserna var jättekul att tjöta avel med henne så berättade hon om hur man jobbade dels i det holländska landslaget och dels hur hon jobbade själv.
Kontenta ur landslagssynpunkt var att det holländska laget nu klarade intid till vetgate på mindre än en minut per pers. De hade tränat tillsammans och framför allt ökat på kylningen av sina hästar för att snabbt få ner puls. (ca 50 liter vatten per gate till kylning) Hon menade att Sverige hade haft mycket att vinna på att träna aktivt på att vara snabbare i intiderna.
Kontentan från hennes egen träning var att hon red mindre än vad jag tror att många i Sverige gör. (2 distanspass/v +1-2 dressyrpass)
Hennes pass blev inte exponetiellt längre ju längre hästen skulle tävla, utan hon ökade intensiteten i passen istället. Dessutom mycket mer vila efter tävling. Hennes tumregel var antal tävlingskilometer / 2 = antalet vilodagar. (Dvs efter 120km vila i 60 dagar!!)
Detta bekräftades senare under lars Roepsdorffs föredrag där han berättade att en häst bibehåller kondition och muskelstyrka i 7 veckor innan tappet börjar komma.
Lars berättade en himla massa fakta, så som han alltid gör. Återigen poängterades att vara försiktig med unga hästar, tex för att deras tillväxtzoner i rörbenen inte slöts förrän i 3-års åldern. (olika för olika ben) Nytt för mig var att tillväxtzonerna i ryggkotpelaren inte slöts förrän hästen var 6 år. Därmed manades till försiktighet i samlande träning. (Läs skrynkla ihop hästen alltför mycket/länge i unga år.)
Även poängterades skademässigt att "fart dödar", samt att det är viktigt när man väljer underlag (tex under ridning på grusväg) att man valde att gå där hästen fick bra fäste utan att underlaget var helt stumt. (Det sliter hårt på hästen när underlaget flexar för mycket - vibrationer onaturliga för hoven visades i bildsekvenser på 1000 bilder/sek - intressant!)
Sedan hade vi en kille som var fysioterapeut som berättade om bålstabilitetens betydelse. Han visade att ryggflieerna och magmusklerna tillsammans inte räcker till för att hålla bålen (och ryggkotpelaren) i balans utan det behövdes pyttesmå muskler som fäste in på varje kota i ryggen och var ett par centimeter lång som såg till att ryggkotpelaren och därmed bålen höll sig stadig. (och därmed undvek man bland mycket annat även ryggskott, nackspärr osv) Olika sätt att träna dessa var tex att bara sitta på en balansboll framför TVn på kvällen. (Benen brett isär = lätt, benen ihop = medel, bara en fot i backen = tufft) Sedan kunde man komma åt, hmmm... nån sned djup konstig viktig magmuskel genom att dra in naveln mot ryggraden (som om man skulle knäppa ett par för trånga byxor) och hålla kvar. (Typ på bussen, tåget osv)
Något som inte hade med bålstabilitet att göra men som var intressant ändå var att människan behöver äta hela tiden under långvariga prestationer för att inte tappa koncentration/motivation. Varannan timme i grinden räcker INTE, utan en liten munsbit var 20de minut behövdes. För de som inte får ner en bit rekommenderades proteincremer och koncentrat av olika slag. (Tex som triatlonfolket använder)
Yvonne Ekelund och Emma Warnér informerade om årets unghästklass samt berättade om unghäst-VM i Frankrike som Yvonne hade varit på 2 ggr nu. Det är nästan en hel vecka med unghästauktioner och andra festligeheter. Det är i slutet av augusti för den som är sugen på att åka. Årets unghästklass kommer i stort sett att gå till som förra året med ett par förändringar. På allmän begäran kommer det att finnas ett program/instruktion för hur man ska rida hästen på den uppsuttna bedömningen. Vidare har ryttarkravet ändrats till att ryttaren ska ha ridit 2 godkända 80km för att få starta. Maxfarten har skippats. Det kommer att vara unghästauktion på 1-3 åriga hästar under fredagen och för stuterier, hingsthållare osv kommer det att finnas stora möjligheter att annonsera i programblad odyl. Växjö lägger ner sin själ i detta, så se till att boka in den helgen! (15-16 juni)
Man presenterade också sin vision om att det kanske redan nästa år skulle hållas deltävlingar på flera ställen som sedan samlades i en final. (Lite som i Frankrike) och efterlyste nu arrangörer som kan tänka sig ta en deltävling.
Vi hade också en praktisk visning av stretch och massage som kan vara bra att kunna utföra själv tex i en vetgrind. Malin Lindfors Geshira fick stå modell för övningarna. Intressant, men svårt att återge såhär i text.
Naturligtvis fick vi även info från Distanskommittéen där man presenterade 2006 års statistik. Kan inte återge den korrekt ur minnet nu, men vi behöver alla hjälpas åt att värva vars en kompis till distansen. Bredden behöver bli större. Ungdomssatsningen har slagit väl ut, men vi behöver påfyllning i leden! Sverige har inte ansökt om EM, även om det hade varit ack så önskvärt. Tydligen är det så att man måste kunna visa upp en garanti för en grundplåt på 5 miljoner. Den finns inte ännu och om någon vill engagera sig och hjälpa till i arbetet att jobba ihop denna hör man mycket gärna av sig till DK.
Onsala arabians sponsrar en stor cup med 5 deltävlingar i år. Det är vi självfallet mycket glade för nu när Agria tagit sin hand ifrån seniorerna.
Staffan Strandberg höll också ett intressant framförande som var både roligt och tankeväckande. Många anekdoter från "förr" och många funderingar kring nutid och framtid. Framförandet blev till slut mycket av en diskussion med alla närvarande då många hade tankar kring detta och många bra idéer kläcktes. Jag kommer ihåg några såhär i skrivande stund, andra kan säkert fylla på med mer.
- Vi behöver fler killar i sporten
- Vi måste få till ett samarbete med andra dicipliner på många olika nivåer, tex ryttargalan, samordnade mästerskap, ragga upp nya distansare blande ryttare i andra dicipliner, få in distans som en utbildningspunkt på de hästinriktade gymnasieutbildningarna, osv osv. (Fyll på med mer, ni som minns bättre!)
Ja, sedan var det naturligtvis en Herrans massa priser och utmärkelser. Gunilla Carlson fick årets havrekaka och höll ett rörande tacktal. Barrett fick pris som den hingst som gått flest km, men ni andra, vem var stoet? (Mitt minne är uselt)
Prins Aussies minne?
Årets rookie?
(Det är tvärstopp på hjärnkontoret
)
Hasse Wallmans hinknissepris gick till Team Burdett och utöver gratulationer och generösa priser till teamet berättade Hasse också om att han jobbade på att få till en distanstävling mellan 3 städer. Mycket hysch hysch, möte snart och mycket prispengar... Mer info kommer!
Ett stort stort tack till arrangörerna som fått ihop ett alltigenom intressant program och ett roligt kalas! Mycket proffsigt genomfört och med mycket värme!