Distansgalan!

CK

Trådstartare
Eftersom jag ägnat helgen åt att mocka hästskit och seminera suggor så har jag inte haft möjlighet att vara på distansgalan.
Så nu ber jag snällt om lite rapporter.
Gärna utförligt.:) Inte bara " vi hade jättekul och lärde oss massor", utan lite mer konkret vad föreläsarna poängterade osv....
 
Sv: Distansgalan!

Men, vi HADE ju jättekul och lärde oss massor! :)

Ok, nu har jag inte varken programmet eller mina anteckningar framför mig, så jag kan inte namnen på alla föreläsare, men:

Först ut var en holländsk landslagsryttarinna som hållt på med distans i 18 år. Utöver att det i pauserna var jättekul att tjöta avel med henne så berättade hon om hur man jobbade dels i det holländska landslaget och dels hur hon jobbade själv.
Kontenta ur landslagssynpunkt var att det holländska laget nu klarade intid till vetgate på mindre än en minut per pers. De hade tränat tillsammans och framför allt ökat på kylningen av sina hästar för att snabbt få ner puls. (ca 50 liter vatten per gate till kylning) Hon menade att Sverige hade haft mycket att vinna på att träna aktivt på att vara snabbare i intiderna.
Kontentan från hennes egen träning var att hon red mindre än vad jag tror att många i Sverige gör. (2 distanspass/v +1-2 dressyrpass)
Hennes pass blev inte exponetiellt längre ju längre hästen skulle tävla, utan hon ökade intensiteten i passen istället. Dessutom mycket mer vila efter tävling. Hennes tumregel var antal tävlingskilometer / 2 = antalet vilodagar. (Dvs efter 120km vila i 60 dagar!!)

Detta bekräftades senare under lars Roepsdorffs föredrag där han berättade att en häst bibehåller kondition och muskelstyrka i 7 veckor innan tappet börjar komma.
Lars berättade en himla massa fakta, så som han alltid gör. Återigen poängterades att vara försiktig med unga hästar, tex för att deras tillväxtzoner i rörbenen inte slöts förrän i 3-års åldern. (olika för olika ben) Nytt för mig var att tillväxtzonerna i ryggkotpelaren inte slöts förrän hästen var 6 år. Därmed manades till försiktighet i samlande träning. (Läs skrynkla ihop hästen alltför mycket/länge i unga år.)
Även poängterades skademässigt att "fart dödar", samt att det är viktigt när man väljer underlag (tex under ridning på grusväg) att man valde att gå där hästen fick bra fäste utan att underlaget var helt stumt. (Det sliter hårt på hästen när underlaget flexar för mycket - vibrationer onaturliga för hoven visades i bildsekvenser på 1000 bilder/sek - intressant!)
Sedan hade vi en kille som var fysioterapeut som berättade om bålstabilitetens betydelse. Han visade att ryggflieerna och magmusklerna tillsammans inte räcker till för att hålla bålen (och ryggkotpelaren) i balans utan det behövdes pyttesmå muskler som fäste in på varje kota i ryggen och var ett par centimeter lång som såg till att ryggkotpelaren och därmed bålen höll sig stadig. (och därmed undvek man bland mycket annat även ryggskott, nackspärr osv) Olika sätt att träna dessa var tex att bara sitta på en balansboll framför TVn på kvällen. (Benen brett isär = lätt, benen ihop = medel, bara en fot i backen = tufft) Sedan kunde man komma åt, hmmm... nån sned djup konstig viktig magmuskel genom att dra in naveln mot ryggraden (som om man skulle knäppa ett par för trånga byxor) och hålla kvar. (Typ på bussen, tåget osv)

Något som inte hade med bålstabilitet att göra men som var intressant ändå var att människan behöver äta hela tiden under långvariga prestationer för att inte tappa koncentration/motivation. Varannan timme i grinden räcker INTE, utan en liten munsbit var 20de minut behövdes. För de som inte får ner en bit rekommenderades proteincremer och koncentrat av olika slag. (Tex som triatlonfolket använder)

Yvonne Ekelund och Emma Warnér informerade om årets unghästklass samt berättade om unghäst-VM i Frankrike som Yvonne hade varit på 2 ggr nu. Det är nästan en hel vecka med unghästauktioner och andra festligeheter. Det är i slutet av augusti för den som är sugen på att åka. Årets unghästklass kommer i stort sett att gå till som förra året med ett par förändringar. På allmän begäran kommer det att finnas ett program/instruktion för hur man ska rida hästen på den uppsuttna bedömningen. Vidare har ryttarkravet ändrats till att ryttaren ska ha ridit 2 godkända 80km för att få starta. Maxfarten har skippats. Det kommer att vara unghästauktion på 1-3 åriga hästar under fredagen och för stuterier, hingsthållare osv kommer det att finnas stora möjligheter att annonsera i programblad odyl. Växjö lägger ner sin själ i detta, så se till att boka in den helgen! (15-16 juni)
Man presenterade också sin vision om att det kanske redan nästa år skulle hållas deltävlingar på flera ställen som sedan samlades i en final. (Lite som i Frankrike) och efterlyste nu arrangörer som kan tänka sig ta en deltävling.

Vi hade också en praktisk visning av stretch och massage som kan vara bra att kunna utföra själv tex i en vetgrind. Malin Lindfors Geshira fick stå modell för övningarna. Intressant, men svårt att återge såhär i text.

Naturligtvis fick vi även info från Distanskommittéen där man presenterade 2006 års statistik. Kan inte återge den korrekt ur minnet nu, men vi behöver alla hjälpas åt att värva vars en kompis till distansen. Bredden behöver bli större. Ungdomssatsningen har slagit väl ut, men vi behöver påfyllning i leden! Sverige har inte ansökt om EM, även om det hade varit ack så önskvärt. Tydligen är det så att man måste kunna visa upp en garanti för en grundplåt på 5 miljoner. Den finns inte ännu och om någon vill engagera sig och hjälpa till i arbetet att jobba ihop denna hör man mycket gärna av sig till DK.
Onsala arabians sponsrar en stor cup med 5 deltävlingar i år. Det är vi självfallet mycket glade för nu när Agria tagit sin hand ifrån seniorerna.

Staffan Strandberg höll också ett intressant framförande som var både roligt och tankeväckande. Många anekdoter från "förr" och många funderingar kring nutid och framtid. Framförandet blev till slut mycket av en diskussion med alla närvarande då många hade tankar kring detta och många bra idéer kläcktes. Jag kommer ihåg några såhär i skrivande stund, andra kan säkert fylla på med mer.
- Vi behöver fler killar i sporten
- Vi måste få till ett samarbete med andra dicipliner på många olika nivåer, tex ryttargalan, samordnade mästerskap, ragga upp nya distansare blande ryttare i andra dicipliner, få in distans som en utbildningspunkt på de hästinriktade gymnasieutbildningarna, osv osv. (Fyll på med mer, ni som minns bättre!)


Ja, sedan var det naturligtvis en Herrans massa priser och utmärkelser. Gunilla Carlson fick årets havrekaka och höll ett rörande tacktal. Barrett fick pris som den hingst som gått flest km, men ni andra, vem var stoet? (Mitt minne är uselt)
Prins Aussies minne?
Årets rookie?
(Det är tvärstopp på hjärnkontoret:eek: )

Hasse Wallmans hinknissepris gick till Team Burdett och utöver gratulationer och generösa priser till teamet berättade Hasse också om att han jobbade på att få till en distanstävling mellan 3 städer. Mycket hysch hysch, möte snart och mycket prispengar... Mer info kommer!

Ett stort stort tack till arrangörerna som fått ihop ett alltigenom intressant program och ett roligt kalas! Mycket proffsigt genomfört och med mycket värme!
 
Sv: Distansgalan!

Jisses!:)
Det kunde jag inte drömma om att man skulle få så mycket info. Tusen tack.
 
Sv: Distansgalan!

Tack för en utförlig rapport!

Cleese skrev:
Hennes tumregel var antal tävlingskilometer / 2 = antalet vilodagar. (Dvs efter 120km vila i 60 dagar!!)

Då skulle man hinna med 2 ritter under en svensk säsong... Verkar ju hejdlöst trist.

Cleese skrev:
Nytt för mig var att tillväxtzonerna i ryggkotpelaren inte slöts förrän hästen var 6 år. Därmed manades till försiktighet i samlande träning. (Läs skrynkla ihop hästen alltför mycket/länge i unga år.)

Men borde det inte vara ännu farliga för hästen att inte tränas under viss samling? Under samling så torde väl utvecklingen av ryggmusklerna gynnas, så att hästen lättare kan bära upp sin ryttare på ett lätt sätt?
 
Sv: Distansgalan!

Och att det jobbas seriöst för att sverige skall söka distans EM, men att pengar saknas, så ut och jaga sponsorer.
Som jag fattade det var Björkviksgänget beredda att arrangera.
Ingela
 
Sv: Distansgalan!

Tack för en utförlig rapport!



Då skulle man hinna med 2 ritter under en svensk säsong... Verkar ju hejdlöst trist.



Men borde det inte vara ännu farliga för hästen att inte tränas under viss samling? Under samling så torde väl utvecklingen av ryggmusklerna gynnas, så att hästen lättare kan bära upp sin ryttare på ett lätt sätt?

Det var det där med FÖR MYCKET / FÖR LÄNGE. Kanske är distansfolk inte så benägna att pyssla med det, men tänk på alla halvblod som förbereds för breeders klasser osv. Det var något att tänka på, så att man inte gör onödiga misstag. Visst behövs en stark ryggmuskulatur, men lagom och sakta är bra ord tror jag.
 
Sv: Distansgalan!

Åh vad jag önskar att jag kunnat vara med! :( Det låter verkligen som ni lärt er massor. Jag hoppas att det kommer ett långt referat i Distansryttaren.
 
Sv: Distansgalan!

Men, vi HADE ju jättekul och lärde oss massor! :)

Ja, sedan var det naturligtvis en Herrans massa priser och utmärkelser. Gunilla Carlson fick årets havrekaka och höll ett rörande tacktal. Barrett fick pris som den hingst som gått flest km, men ni andra, vem var stoet? (Mitt minne är uselt)
Prins Aussies minne?
Årets rookie?
(Det är tvärstopp på hjärnkontoret:eek: )

Stoet med flest godkända km - My Melody!

Årets rookie (bra prestationer på 120 och 160 km-nivå) - Diila med Charlotte Tillman.
 
Sv: Distansgalan!

Intressant länk - hon lägger ju på 2 år till på storväxta hingstar. (Klipper in hennes text här om när olika tillväxtzoner sluter sig)

Short pastern - top and bottom between birth and 6 months.
Long pastern - top and bottom between 6 months and one year.
Cannon bone - top and bottom between 8 months and 1.5 years
Small bones of the knee - top and bottom of each, between 1.5 and 2.5 years
Bottom of radius-ulna - between 2 and 2.5 years
Weight-bearing portion of glenoid notch at top of radius - between 2.5 and 3 years
Humerus - top and bottom, between 3 and 3.5 years
Scapula - glenoid or bottom (weight-bearing) portion – between 3.5 and 4 years
Hindlimb - lower portions same as forelimb
Hock - this joint is "late" for as low down as it is; growth plates on the tibial and fibular tarsals don't fuse until the animal is four (so the hocks are a known "weak point" - even the 18th-century literature warns against driving young horses in plow or other deep or sticky footing, or jumping them up into a heavy load, for danger of spraining their hocks).
Tibia - top and bottom, between 3 and 3.5 years
Femur - bottom, between 3 and 3.5 years; neck, between 2.5 and 3 years; major and 3rd trochanters, between 2.5 and 3 years
Pelvis - growth plates on the points of hip, peak of croup (tubera sacrale), and points of buttock (tuber ischii), between 3 and 4 years.
And what do you think is last? The vertebral column, of course. A normal horse has 32 vertebrae between the back of the skull and the root of the dock, and there are several growth plates on each one, the most important of which is the one capping the centrum. These do not fuse until the horse is at least 5 ½ years old (and this figure applies to a small-sized, scrubby, range-raised mare. The taller your horse and the longer its neck, the later the last fusions will occur. And for a male - is this a surprise? - you add six months. So, for example, a 17-hand Thoroughbred or Saddlebred or Warmblood gelding may not be fully mature until his 8th year - something that owners of such individuals have often told me that they "suspected").



Sedan står det en massa intressant om skaderisker i bla ben och rygg vid arbete innan tillväxtzonerna sluts. Mycket intressant - rekommenderas! Tack för länken!
 
Sv: Distansgalan!

Årets unghästklass kommer i stort sett att gå till som förra året med ett par förändringar. På allmän begäran kommer det att finnas ett program/instruktion för hur man ska rida hästen på den uppsuttna bedömningen. Vidare har ryttarkravet ändrats till att ryttaren ska ha ridit 2 godkända 80km för att få starta. Maxfarten har skippats.

Hm, bra att kravet på 480 (?) tävlingskm togs bort för att få rida sin häst, men vad är meningen med att ha ridit 2 st 80 km innan?
Jag tror fortfarande att de tyvärr gör så att massor med folk inte kan ta ut sin häst på unghästklassen.
 
Sv: Distansgalan!

Fast jag tycker det är bra att arrangörerna ställer krav. Vill man att sin häst ska gå får man hitta någon mer erfaren ryttare.
 
Sv: Distansgalan!

Åh vad jag önskar att jag kunnat vara med! :( Det låter verkligen som ni lärt er massor. Jag hoppas att det kommer ett långt referat i Distansryttaren.

Ja, självklart!
Dessutom kommer tidningen ganska snart, för referatet från distansgalan var det sista som skulle in i tidningen innan jag lägger sista handen på och skickar in den på tryck.
Så ni behöver inte vänta så länge...
 
Sv: Distansgalan!

Jag har ingen statistik som backar upp mig men min känsla är att det inte är debutanter som rider for fort/tar ut mer av hästen utan mer etablerade ekipage:cool:

Förresten är det väl sällan så påpassat som just under en bedömning så om man ridit hästen för hårt så kommer veterinärer/bedömare att ta ryttaren i örat ordentligt.

Jag är emot att kortsiktigt låna ut mina hästar och låta någon rida på dem. Distans är för mig ett långsiktigt samarbete mellan ryttare/häst.
 
Sv: Distansgalan!

Exakt vad jag också tror.
Kan utan vidare rabbla upp flera mycket "meriterade" ryttare som rider unghästar hysteriskt fort....:cool:
Synd att de som seriöst satsar på att få en hållbar häst av sin första unghäst inte får vara med på ett så annars bra arrangemang.
 
Sv: Distansgalan!

Kontentan från hennes egen träning var att hon red mindre än vad jag tror att många i Sverige gör. (2 distanspass/v +1-2 dressyrpass)
Hennes pass blev inte exponetiellt längre ju längre hästen skulle tävla, utan hon ökade intensiteten i passen istället. Dessutom mycket mer vila efter tävling. Hennes tumregel var antal tävlingskilometer / 2 = antalet vilodagar. (Dvs efter 120km vila i 60 dagar!!)

En fundering.
Vad var vitsen med så mycket vila? Jag gissar att behöver hästen vil i hela 60 dagar efter en ritt så är den för hårt tävlad. Är det för att hältorna ska hinna läka ut under de 60 dagarna, eller är det för att man slipper åbäket med att rida hästen, och att bara ta ut den på tävling varannan månad?
 
Sv: Distansgalan!

En fundering.
Vad var vitsen med så mycket vila? Jag gissar att behöver hästen vil i hela 60 dagar efter en ritt så är den för hårt tävlad. Är det för att hältorna ska hinna läka ut under de 60 dagarna, eller är det för att man slipper åbäket med att rida hästen, och att bara ta ut den på tävling varannan månad?

Fast med vila menade hon inte total hagvila (mer än typ veckan efter tävling som man brukar göra), utan att hästen befrias från påfrestande arbete, typ hårdare träning samt tävling.
 
Sv: Distansgalan!

Ja, självklart!
Dessutom kommer tidningen ganska snart, för referatet från distansgalan var det sista som skulle in i tidningen innan jag lägger sista handen på och skickar in den på tryck.
Så ni behöver inte vänta så länge...

:banana: :banana: :banana: :banana: :banana:

Nejdå, jag har inte distansabstinens, inte alls... :angel:
 
Sv: Distansgalan!

Var det någon som tog hennes visit kort? Jag glömde helt bort det, Om någon skulle vilja vara så vänlig att PM:a mig med holländskans mail.

Jag tyckte det var mycket intressant hon sa, och de andra med.

Men undra vad det där rosa pillrena innehöll...
 

Liknande trådar

Övr. Grenar Hej jag köpte 2019 en travare. 155cm hög på 16 år. såhär när jag ser tillbaka på det, så stod Trollet alltid inne i ladugården när jag...
2
Svar
34
· Visningar
4 931
Senast: Mia_R
·
Hundavel & Ras Det är mer än tio år kvar till jag förmodas gå i pension. Men när jag satt och funderade på att min nuvarande hund skulle må bra av en...
8 9 10
Svar
191
· Visningar
23 947
Senast: hastflicka
·
Relationer Jag har en nära anhörig, pensionerad sedan drygt tio år, som ibland har så extremt hårda övertygelser om hur saker ÄR. Jag skriver milda...
2
Svar
36
· Visningar
4 042
Senast: skiesabove
·
Övr. Barn Hej på er alla kloka! Förlåt för ett långt inlägg men jag har verkligen ett behov av råd och tips. Jag har sen en tid tillbaka...
2
Svar
26
· Visningar
4 619
Senast: Anonymisten
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp