Se dokumentären.Det är inget jag känner till at pengar dras in, var och vem?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Se dokumentären.Det är inget jag känner till at pengar dras in, var och vem?
Uttrycket "inte på mitt samvete" betyder inte att jag eller någon annan är absolut skuldfri. Det betyder att om jag gör allt jag kan för att förändra, så kan det inte vara mitt fel när andra stoppar förändringen. Det är ungefär samma som engelskans "not on my watch".Men det var ju just det du skrev att just du inte behövde ha dåligt samvete. Det måste du väl ändå ha när du nu skriver att du gör överväganden och inte kan frånsäga dig skuld?
Så visst är det roligt med semantik, men vi kanske ska fokusera på att stoppa klimatkrisen istället?
Kollar om jag får tid.Se dokumentären.
Jag tillhör inte lägret som tror att det hela kommer att räddas av att varje individ på jorden helt plötsligt sätter klimatet före allt. Det som sker nu är att en relativt stor minoritet går samman för att på olika sätt skapa påtryckningar och förändra större (och mindre) system i vårt samhälle. Jag hoppas att det går att skapa förändring på den vägen, eftersom det är den enda vägen jag ser som fortfarande är demokratisk.Men hur gör vi det när både du och jag och alla andra gör överväganden som passar oss själva? ex häst/ar?
Nu vet jag inte vad du definierar som stor direkt påverkan och effekt, men viss effekt har det väl redan haft på väder och natur här i Sverige. Vegetationsperioden har blivit några veckor längre i norr till exempel, vilket leder till att arter som tidigare kommit igång samtidigt på våren riskerar missa varandra. De allt vanligare temperaturväxlingarna runt 0 på vintern leder ofta till isbildning och låst bete, vilket förutom svält också tillsammans med ökade snömängder kan innebära större utsatthet för rovdjursangrepp för betande djur. Tunnare isar och högre flöden i vattendrag kan göra förflyttningar svårare eller vissa partier omöjliga för djur som rör sig längre sträckor, till exempel de älgar som flyttar. Djupare Rossbyvågor dvs svagare polär jetström när temperaturskillnaderna jämnas ut verkar ha lett till ovanligt höga sommartemperaturer också i Sverige de senaste åren. Högre risk för stora skogsbränder. Vissa områden nära till hav och annat vatten har kommit igång med klimatanpassningar utifrån att de drabbats av översvämningar och är sårbara för förväntat ökad nederbörd. Och så vidare.Min uppfattning är att du ligger långt före de flesta andra i bedömningen att klimateffekterna kommer att orsaka en stor direkt påverkan på livet under ens egen livstid i Sverige. (Med direkt påverkan menar jag här effekt på väder och natur, och exkluderar indirekt påverkan som konflikter om resurser, en oroligare värld, behov av att hjälpa klimatflyktingar m.m.)
Om det är du som är alltför alarmistiska eller de är alltför naiva kommer ju att visa sig med tiden, men det jag skrev var inte ett inlägg i den debatten utan utifrån vetskapen om att det FINNS personer som tycker att det inte är deras sak att lösa klimatproblemet.
Det har helt klart blivit varmare och vegetationsperiodens längd ökat i norra delen av landet men kanske inte riktigt med ett par veckor utan ungefär en vecka skulle jag vilja säga, det beror på vilken period man jämför med, perioden 1920-1950 var betydligt varmare än 1960-1980 som SMHI använder som jämförelse.Nu vet jag inte vad du definierar som stor direkt påverkan och effekt, men viss effekt har det väl redan haft på väder och natur här i Sverige. Vegetationsperioden har blivit några veckor längre i norr till exempel, vilket leder till att arter som tidigare kommit igång samtidigt på våren riskerar missa varandra. De allt vanligare temperaturväxlingarna runt 0 på vintern leder ofta till isbildning och låst bete, vilket förutom svält också tillsammans med ökade snömängder kan innebära större utsatthet för rovdjursangrepp för betande djur. Tunnare isar och högre flöden i vattendrag kan göra förflyttningar svårare eller vissa partier omöjliga för djur som rör sig längre sträckor, till exempel de älgar som flyttar. Djupare Rossbyvågor dvs svagare polär jetström när temperaturskillnaderna jämnas ut verkar ha lett till ovanligt höga sommartemperaturer också i Sverige de senaste åren. Högre risk för stora skogsbränder. Vissa områden nära till hav och annat vatten har kommit igång med klimatanpassningar utifrån att de drabbats av översvämningar och är sårbara för förväntat ökad nederbörd. Och så vidare.
1961-1990 är ju även referensnormalperioden för klimatförändringar enligt WMO, men oavsett om man ser det som en vecka eller två veckor kan man konstatera en förändring.Det har helt klart blivit varmare och vegetationsperiodens längd ökat i norra delen av landet men kanske inte riktigt med ett par veckor utan ungefär en vecka skulle jag vilja säga, det beror på vilken period man jämför med, perioden 1920-1950 var betydligt varmare än 1960-1980 som SMHI använder som jämförelse.
Nr det gäller snödjup i Norrland ser man ingen klar trend. Däremot en tydlig avsmälting av många av glaciärerna, för en del glaciärer i nordligaste Sverige, tänkter på glaciärerna norr om Kebnekaise, är det dramatiska förändringar som skett under de senaste 30 åren.
Global handel kan ha extremt låga utsläpp. Tjänster eller transporterat på rätt sätt. Jag håller alltså med om att global handel med fysiska färskvaror är helt ohållbart, därför att kraven på transporterna då inte kan tillgodoses av dessa nästan utsläppsfria transporter per kilo.Om alla länder skulle sluta med 95% av sin export och import så skulle vi se riktigt rejäla skillnader på utsläppen. Global handel på det här viset är absolut vansinne.
Men vi bör ha i åtanke, att även om vi skulle "nolla" med start idag, så har vi ändå rejäla temperaturhöjningar och förändringar framför oss.
Jag tycker att vi saknar fokus på motståndskraft och hållbarhet ur det perspektivet, att vi faktiskt kommer att bo i "en annan värld" om bara tio år.
Är vi redo?
Ja, det tror jag skulle hjälpa.För strandnära bebyggelse kanske bankerna skulle ändra till att man måste slutamortera på 10 år….
Nu vet jag inte vad du definierar som stor direkt påverkan och effekt, men viss effekt har det väl redan haft på väder och natur här i Sverige. Vegetationsperioden har blivit några veckor längre i norr till exempel, vilket leder till att arter som tidigare kommit igång samtidigt på våren riskerar missa varandra. De allt vanligare temperaturväxlingarna runt 0 på vintern leder ofta till isbildning och låst bete, vilket förutom svält också tillsammans med ökade snömängder kan innebära större utsatthet för rovdjursangrepp för betande djur. Tunnare isar och högre flöden i vattendrag kan göra förflyttningar svårare eller vissa partier omöjliga för djur som rör sig längre sträckor, till exempel de älgar som flyttar. Djupare Rossbyvågor dvs svagare polär jetström när temperaturskillnaderna jämnas ut verkar ha lett till ovanligt höga sommartemperaturer också i Sverige de senaste åren. Högre risk för stora skogsbränder. Vissa områden nära till hav och annat vatten har kommit igång med klimatanpassningar utifrån att de drabbats av översvämningar och är sårbara för förväntat ökad nederbörd. Och så vidare.