Sv: Bra beskrivning önskas!
Mitt tips är att du läser denna bok som finns på nätet
http://www.markusholst.se/bok/index.htm
(Det är han som har skrivit boken som har lagt upp den på sin hemsida så det är fullt lagligt)
Den ger många "aha" upplevelser, speciellt om man har lärt sig dessa saker som ung, men lyckats glömma bort en del... Dessutom bra bilder och härliga uttryck som t.ex att hästen ska vara "böjd som en banan" i öppna och sluta. Han rekommenderar t.o.m. att ta en banan och rita ögon och svans på den
Som sagt rolig bok att läsa...
Kap 9 behandlar skänkelvikning, öppna och sluta. Här kommer citat för resp. del:
Öppna= Hästen ska styras så att det inre bakbenet sätts ned mitt under hästens tyngdpunkt, vilket även är mitt under ryttarens rumpa.
1. Hitta först vägen som du skall rida, och se till att du har rätt böjning och rätt tempo i hästen.
2. När färdriktning, tempo och böjning är utan tvivel för hästen, flyttas framdelen lite innanför spåret. Tydligast för hästen görs detta genom att ryttaren vrider sig inåt och tittar rätt över banan, till andra långsidan. Många hästar flyttar då framdelen innanför spåret. Om inte annat så för att den yttre tygeln tränger mot halsen
3. Eftersom ryttarens händer är upptagna med att placera framdelen, är det innerskänkelns uppgift att styra hästen. Den får ligga där den behövs för att hålla riktning och i viss mån tvärning. Skänkeln kan flyttas något framåt, något bakåt, efter vad som behövs. I sin verkan blir innerskänkeln samtidigt böjande, varför öppnan är en rörelse som kräver rätt få hjälper.
Sluta=sluta är det istället ytter bakben som med bibehållen bakförd ytter höft skall nå in under tyngdpunkten (ryttarens rumpa). I sluta skall hästen hela tiden ha "pannan vinkelrätt mot färdriktningen" som det lite krångligt står ibland. Enklare uttryckt skall hästen gå kvar med huvudet rakt fram.
Det enklaste sättet att lära hästen att gå sluta är efter långsidan. När man har passerat hörnet, ber man hästen istället att flytta in bakdelen. Detta gör man bäst genom att vrida sin egen rumpa inåt (så att den syns bättre från mitten av ridhuset). När hästen flyttar in baken hamnar bogen och huvudet närmre väggen. Om man ser till att hästen hela tiden har näsan på väg rakt fram får man automatiskt rätt böjning i hästen. Vill hästen inte flytta in baken, kan man därför oftast lösa problemet genom att istället, med innerskänkel och trängande innertygel, flytta bogen utåt. Om hästen behåller böjningen, måste den då flytta baken inåt för att inte repa magen och baken i väggen.
Skänkelvikning= alla sidvärtsrörelser, som inte kan definieras som öppna eller sluta.