Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Skönt!Allt fint efter inseminering, och hon har dubbelovulerat. Tillbaks på koll 11/7 för oss med.
Tänker man olika inom varmblod och kallblod kring sent på säsongen? I fjol när jag förberedde mig för att stoet skulle vara borta länge hos hingsten (åkte 3 maj) så var planen att betäcka sista gången runt 15 augusti. För mig är midsommar inte särskilt sent alls?
Jag brukar säga till folk som kommer hit ”gå ut bland ettåringarna och se om du kan peka ut vem som är född i april respektive juli” .Av vad jag sett verkar det rätt vanligt inom ponnyraser, kallblod etc. att få föl i juni/juli. De har ju vad jag vet inga årgångstävlingar som de ska hinna med, så det kanske inte blir så viktigt då att få föl tidigt på året - plus att de oftare verkar föla ute på betet eller släppas ut på bete direkt.
Själv så tänker jag som så att jag vill ha fölen tidiga både pga de ska hinna mognas fysiskt så mycket som möjligt innan 3/4-årstest och sedan unghästklasser, samt att jag vill att dom ska få en bra start när dom föds genom en lång betessäsong. Jag föredrar att ha dom hemma på lösdrift kanske en månads tid innan de släpps på bete, så de passerat den mest känsliga tiden, det brukar dessutom ofta vara behov för restriktioner i rörelse på dom pga benställning i början (mina ston är superkorta i ryggen och fölen blir då rätt ihoptryckta och krokiga i benen). Så idealet för mig vore att få föl i april, evt. tidigt i maj.
Ska tilläggas att stoet ifråga alltid gått minst 11,5 månad med sina föl, så betäckning nu kommer garanterad resultera i juniföl (om det nu skulle ta sig, peppar peppar).
Att det föds travare tidigt, både hos oss och hos de andra stora stuterierna, beror nog mest på att vi måste göra säsongen så lång som möjligt för hingstarna.Vi har tre födda i slutet/mitten på Maj och en född 1 Juni. Har inte varit någon skillnad på dem när det är 1 år. Eller ja den sista är ju bara 1 månad en så länge född 24 Maj i år och går på bete med mamma hela dagarna nu. Vi vill ha tidigast i april pga av att vi vill att det ska kunna vara ute så mycket som möjligt redan från start. Många travhästar börjar redan föddas i början på februari men inget jag vill ha. Vi hade en som skulle varit född sista februari mamman knep till sista mars och det året var det fortfarande en halv meter snö i slutet på Mars.
Absolut är det så, men undviker in i det längsta att betäcka dem för tidigt April är bra månad att börja kika på madame. Årets är gjord på midsommarafton faktiskt så idag är det precis ett år sedan hon blev tillAtt det föds travare tidigt, både hos oss och hos de andra stora stuterierna, beror nog mest på att vi måste göra säsongen så lång som möjligt för hingstarna.
Det optimla är väl kanske att få föl i april/maj men för en fullbokad hingst som ska serva 150 ston i Sverige och kanske lika många i övriga Europa så är det lite av en förutsättning att några försvinner undan tidigt och blir dräktiga innan den värsta ruschen kommer i maj. Det är tufft nog ändå och flera av dem behöver tömmas 2 ggr/semindag ändå under stora delar av säsongen, viket blir ganska tufft för även den mest testosteronstinna herren till slut.
Vi kör av den anledningen ljusprogram på våra gallisar för att kunna köra igång redan i slutet av Februari/början Mars med bra brunster och försöker få så mycket dräktigt som möjligt redan då. Håller med om att det inte är optimalt att fölen föds så tidigt men det finns inte mycket till val
Håller tummarna@Linah @sorbifolia
Såg era svar först nu, har inte loggat in på några dagar pga resa. Jag har pratat med både stationen och hingsthållaren. Alla andra ston som är betäckta med honom i år är dräktiga och tidigare år ser liknande ut. Jag är övertygad om att det antingen är så att bakterierna ställt till det tidigare, eller att kombon inte matchar. Men eftersom vi haft mkt bakterier att behandla första 2 gångerna så är det ju inte konstigt om det inte tog sig. Vi har bara seminerat 1 gång med bra förutsättningar. Jag grunnade fram och tillbaka, har blivit erbjuden hingsthållarens andra hingst att byta till, men jag är lite tveksam. Jag ville väldigt gärna ha kombon med denna hingst, ffa om jag ska spara ungen. Så jag bestämde att vi provar en gång till, och tar det sig inte nu så byter vi till nästa gång. Isåfall blir fölet till salu. Jag vet inte om jag gjorde rätt eller fel men så blev det. Varken hingsthållaren eller seminstationen hade något solklart råd att komma med vad gäller chansen till föl, allt är liksom redan gjort. Ibland vill det sig och ibland inte.
Jag har läst den. Det står bland annat att ju tidigare stoet betäcks desto tidigare avtar fertiliteten och att nedgången börjat redan efter första betäckningen.Har någon läst artikeln i Ridsport (låst) angående att stonas fertilitet avtar tidigare om dom sätts tidigt i avel? Vore interessant med en kort återberättelse av vad som kommit fram där...
Mitt sto som strulat så mycket i år betäcktes för första gången 2-3 månader innan hon fyllde 3 år, tänkte om det kan ha medverkat till att hennes avelskarriär redan nu är över...? 20 år är ju annars inte jättegammalt för ett avelssto.
Jag har läst den. Det står bland annat att ju tidigare stoet betäcks desto tidigare avtar fertiliteten och att nedgången börjat redan efter första betäckningen.
Har hon varit avelssto från 3 års ålder till 20åring tycker jag inte det är konstigt om hon är färdig som avelssto?