Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne

Att den typen av vanvård som visas i Strassers böcker skulle vara representativt för svenska hästar är verkligen skitsnack.
PL
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne

nej, det är inte skitsnack. det är så det ser ut.
jag har inte sett en enda hov som har varit "korrekt skodd" enl. hovslagarnas läroböcker. däremot har jag träffat en sju helvetes masa hästar med sneda/ojämna/understuckna/spruckna/bakåtbrutna/raka fötter/leder. hästar som sparkar/trampar sig pga. skorna(dvs. slutade göra det när de blev barfota, men steglängden är densamma om inte bätre). Alla skodda och verkade var 6-8 vecka av utbildade hovslagare.
 
Senast ändrad:
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne

Visst finns det en massa felaktigt skodda hästar men att de i allmänhet skulla vara i klass med hovarna i Strassers böcker är fortvarande rent skitsnack.
För övrigt undrar jag om du har erfarenheten o kompetensen att totalt klassa ner all svensk skoning. Hur många års erfarenhet har du eftersom du sett så sjuhelvetes många hovar.
Men du använder förstås Strassers gradskiva, allt som inte stämmer med den är åt he.
PL
 
Senast ändrad:
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne

jag är beredd att hålla med...det ser inte bra ut för det mesta. Jag kan inte påstå att det är representativt, eller att det är någons fel, men det ser inte bra ut.

orsakerna kan vara, dålig hovslagare (dålig utbildning, eller hovsagare med fix-idé) dåliga skointervaller, dåliga hovar, dåligt underlag, dålig hovskötsel. mm.

Lösningen borde vara större kunskap hos ägarna. Det får man oftast om man vågar dra av skorna :)

/jenny
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne

Bubbla skrev:
Vi har en häst i stallet som verkades fram enligt strassermetoden. Den blev fruktansvärt ömfotad (hon tog JÄTTEmycket) och inte ridbar på minst en månad..så den lilla erfarenheten jag har av strassermetoden är att en sådan verkare skulle inte få komma i närheten av min häst...

Tror därmed inte alls att den metoden är bra för alla hästar...

Om du byter ut Strassermetoden i ditt inlägg, mot den traditionella hovslagarverkningen så vet jag att det drabbar en mängd hästar (olika trådar i detta forum t.ex.). Det skapar dock inga större rubriker. Varför är det ena värre än det andra? Lider hästen mer för att den var Strassertrimmad än om den varit traditionellt verkad av en hovslagare, som gjort samma sak.
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne

Ideaal skrev:
Om du byter ut Strassermetoden i ditt inlägg, mot den traditionella hovslagarverkningen så vet jag att det drabbar en mängd hästar (olika trådar i detta forum t.ex.). Det skapar dock inga större rubriker. Varför är det ena värre än det andra? Lider hästen mer för att den var Strassertrimmad än om den varit traditionellt verkad av en hovslagare, som gjort samma sak.


Två fel gör ju liksom inte ett rätt... :smirk:

Naturligtvis bör det uppmärksammas om en vanligt utbildad hovslagare skor/verkar en häst så illa att den blir så ömfotad att den inte kan ridas på en månad. Nu tror inte jag att det är så vanligt (och då menar jag en seriös, utbildad, vitt skoende, försäkrad hovaslagare). Det är i alla fall min erfarenhet.

Jag har hållt på med hästar i över tjugo år och bara träffat på en enda häst som var så felverkad att den inte kunde ridas, och då berodde det på dålig kommunikation mellan en vikarierande hovis och hästägaren (denna häst klarade inte att man tog speciellt mycket av hans hovar på en gång och hovisen verkade som en vanlig verkning). Visst har jag sett dåliga skoningar/verkningar, det förnekar jag inte. Men som sagt bara denna endaste häst som efter verkning/skoning inte kunde ridas. Men jag kanske har haft tur :) .

Ska också tillägga att de dåliga skoningar/verkningar jag sett i regel varit gjorda av "svarta" hovisar.

Och det jag tog upp i mitt inlägg var endast mina egna erfarenheter, jag har sett hur denna häst i vårt stall ser ut i fötterna efter en strasserverkning, om det på något sätt är representativt för inriktningen är jag defintivt inte imponerad. (och ja jag har sett flera hästar verkade efter denna princip, inget tilltalade mig, denna häst var dock det mext extrema och också den som blev mest påverkad).
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne

Riktar mig inte särskilt till "Bubbla" utan vill lägga ett generellt inlägg..

Långt! för långt så det kommer i två delar..

Att hovslagare reagerar defensivt på ”barfota-skolan” är inte så konstigt. Det ligger inbyggt i ”barfota” en kritik mot det som är deras yrke- att spika på järnskor på ett levande och formbart organ.

Att en del hästägare reagerar tillika defensivt kanske kan förklaras av att man vill/har trott sig göra det bästa för sin häst genom att sko den…när det kommer fram synpunkter och metoder som visar på motsatsen så vill man inte kännas vid det. Kanske…

Ett annat pedagogiskt problem är svårigheten att hitta avbildade eller levande, friska och för hästen funktionella hovar. Kontrakterade, felverkade och direkt sjukliga hovformer är så vanliga att de har blivit normen för hur en hästhov ser ut- det är nästan omöjligt för hästägare som söker kunskap om hovar att lära sig hur en frisk hov ska se ut. Detta gäller tyvärr även veterinärlitteraturen där man i visa fall till o med avbildar hovarna skodda i studiematerial som ska visa hovfysionomin. Om man inte vet hur en frisk hov ska se ut är det omöjligt att ge diagnos på en sjuk hov. Eftersom en skodd, kontrakterad och alldeles för brant hovvform är det som är normen bland våra tamhästar så blir en frisk och funktionell hovform det som avviker och noteras som onormalt.

Här har en sådan man som Jamie Jackson (fd hovslagare) bidragit stort genom sina studier av vilda hästars hovar. Att koppla ihop formen på hoven hos vilda hästdjur med avsaknaden av de för våra tamhästar så bedrövligt vanliga sjukdomar är en viktig nyckel för att kunna åtgärda sjukdomar hos tamhästen. Formen på hoven hänger intimt samman med funktionen och om hästen inte lever under sådana omständigheter att den själv kan slita sina hovar naturligt måste den mänskliga omsorgen om djuren istället ombesörja en sådan hovform att funktionen bibehålls. Det innebär bl a en jämn viktfördelning runt hela hoven (= markparallellt hovben, ett vertikalt skenben på både fram och bakben) och en inre form som tillåter en oförvanskad hovmekanism, för bästa blodcirkulation och stötdämpning. Detta är vad Strassermetoden strävar efter vad gäller verkningen.

Utöver verkningen så ingår i StrasserMETODEN att hästen ska ha sådana levnadsbetingelser att hästens hälsa främjas, inte skadas. Det innebär bl a lösdrift med möjlighet till rörelse dygnet runt och ett socialt hästliv i flock. Strasser har i första hand sammanställt forskning om hovar, både gammal kunskap och mer modern, och sedan består hennes främsta bidrag av klinisk forskning. Alltså att på patienter behandla utvärdera och dokumentera effekten av behandlingen. Här visar hon gång på gång att hon gör sjuka hästar friska- hästar som av konventionell skolmedicin och hovslagartradition bedöms som obotliga och helt i onödan avlivas. Sättet detta görs på är i första hand en korrekt, funktionell hovform och rörelse.

Inom humanmedicin har man för länge sedan insett att vävnad som är skadad är beroende av ökad blodcirkulation för att läka och bli lika stark som innan skada. Man ordineras rörelse och belastning så fort det går, även vid benfraktur. Man ska inte ligga still mer än absolut nödvändigt för att undvika risker för blodproppar osv. Då är ändå människan ett djur som klarar av att ligga still förhållandevis länge jämfört med hästar och andra tyngre däggdjur. Hästar är betydligt mer beroende av rörelse för att hålla gång cirkulation och matsmältningsapparaten än människan. Ändå ordineras hästar i hög utsträckning fortfarande boxvila på mjukt underlag som omöjliggör hovmekansim. Här skiljer sig Strasser från många andra veterinärer och hon meddelar sina kollegor på ett ganska oinlindat vis att de har fel vad gäller de förutsättningar som gäller för att vävnad ska reproduceras och bli starkt. Ben-, ligament- och senvävnad har samma uppbyggnad hos människor som hästar och inom humansidan ordinerar inte skolmedicinen ”boxvila” av denna anledning. Sjukgymnaster är en växande yrkeskategori. Kanske kommer framtiden bjuda på ohälsoförbyggande arbete till o med.
Egentligen vet man även på hästsidan detta. I uppfödarsammanhang vet man att unghästarna får starkare ben, leder och ligament genom mycket rörelse. Distansryttare vet att leder o ligament inte tränas och blir starka genom stillastående utan genom träning och rörelse, på hippologen på Strömsholm får man lära sig att hästar mår bra av att vara ute mycket och röra sig- sedan verkar det som man får hjärnsläpp för man gör tvärtom i många fall. Hästar står på stall i allt för hög utsträckning och när de kommer ut står de isolerade i små ”uteboxar” med cirkulationshämmande bandage på benen utan motiv eller möjlighet att röra sig. Och så skor man förståss- utan att reflektera över vad man gör med hovmekanism och blodcirkulation…
(Nej, det går inte ”bara” låta bli att sko. Man måste ge hästen bästa levnadsbetingelser och verka korrekt också.)

.....forts
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne

forts...

Härmed inte sagt att alla veterinärer inte har insett betydelsen av rörelse för hästars hälsa eller inte kan hovar. Det är för veterinärer, som för de flesta människor, svårt att lära om, att ta in att det man hittills har lärt sig och gjort är fel och nu säger ny (fast egentligen ”gammal”) kunskap tvärtom. Att arbeta evidensbaserat borde vara naturligt för veterinärer liksom för humanläkare (Även på humansidan sker mycket felbehandlingar- en tredjedel av alla sjukhusinläggningar t ex sker pga felmedicineringar/felbehandlingar. Liksom problematik som att forskning styrs i hög grad av läkemedelsindustrin vars främsta syfte är att tjäna pengar, inte göra människor friska. Och att landstingen har haft svårt att avsätta tillräckligt med medel för fortbildning utan den hittills skett i hög grad genom läkemedelsindustrins försorg. En parallell till detta kan kanske vara att hovslagarutbildningen i hög grad sponsras i Sverige av industri som delvis lever på att tillverka hästskor.).

Att återställa hälsa är oftast mer komplicerat och tidskrävande än att rasera hälsa. Om då en häst har levt i flera år med faktorer som påverkan dess (hov)hälsa negativt- som skor, felaktig verkning, uppstallning på ammoniakfyllda bäddar, träningsmetoder mm mm, så kan man inte förvänta sig att hästen ska få sin hälsa tillbaka bara för att skorna tas bort, hoven verkas så att den kan expandera vid belastning, vikten fördelas jämnt runt hovkapseln och den kommer ut i friska luften och får röra sig med likar. Då får man räkna med att läkningen av diverse skador (kontraktioner, separationer, röta, skadade slemhinnor osv) tar TID. En hovkapsel växer långsamt och om vävnaden som producerar hornet är skadad måste man först ge den vävnaden förutsättningar/tiden att läka innan den kan producera fullgod kvalitet och kvantitet av horn. TID som så många hästägare inte vill/väljer att ge sina hästar. Om hästägaren väljer att få en häst användbar/ridbar så fort som möjligt istället för att låta den läka och ge hästen den tiden det tar, så är det bättre att bedöva hästens hovar genom att fixera dem med järnskor istället. Det bästa vore att hästägaren gick över till cykelsport istället för ”ridsport”- för hästens skull. Självklart vore det bästa om vi från början inte orsakar hästen de komplikationer som skor och felaktig verkning innebär. Det är detta jag menar när jag säger att Strassermetoden är bra för alla hästar, men inte för alla hästägare.

Jag har varken möjlighet eller lust att lägga ner tid på att besvara och argumentera på internetforum allt och alla som skriver nedsättande om Strassermetoden utan att veta vad de uttalar sig om. Inte ens moderatorn på detta forum kan skilja på kritik med underlag och belägg eller allmänt utspydd skrämselpropaganda. En kritik, för att den ska vara saklig och möjlig att bemöta, måste innehålla konkretion och underlag. Jag kan varna hästägare för ”hovslagarmetoden” att sätta på järnskor på din häst för det orsakar.. och sedan berätta vad konsekvenserna blir och föra ett logiskt resonemang runt det.
För "länge" sedan (och man kan ju inte begära att internetläsare ska orka läsa bakåt på ett forum..?) så hade jag och Peter Lundin m fl en dylik ”omgång” både vad gäller skor och deras verkan och vinklar och deras bakgrund, liksom om hovmekanism och blodcikulationens betydelse. Vi kom inte fram till samsyn på något vis och till sist blev inläggen så nedlåtande mot mig att det inte gick/meningslöst att fortsätta från min sida. Men i alla fall i inledningen så försökte vi svara varandra på sakfrågor och argumentera för eller emot. Jag upplevde aldrig att någon av förespråkarna av ”järnskometoden” kunde ge en sakupplysning om vad det är i järnskon som skulle orsaka läkning hos hästen eller varför en förvanskad hovmekanism och därmed försämrad blodcirkulation inte har betydelse för hovens funktion och hälsa.

När den gången PL för fram kritik mot t ex Strassermetodens ståndpunkt att hovbenet ska vara markparallellt (som faktiskt är en ståndpunkt som framkommer även i hovslagarnas egen kurslitteratur) så kan man bemöta en sådan ståndpunkt med argument (därmed inte sagt att man kommer att komma överrens i sakfrågan). Men nu dyker det åter upp från PL m fl generella och förtalsliknande uttalanden vars enda syfte, jag kan föreställa mig i alla fall, är att skrämma bort hästägare från en metod som kritiserar den de själva förespråkar.

I amerikanska hovslagarjournalen finns en skrämmande artikel där hovslagarna själva erkänner att de försörjer sig till största delen på att sko och hålla sjuka(hältproblematik) hästar ridbara (obs inte göra dem friska!). Siffrorna de talar om där menar att det är så mycket som 80 % av våra tamhästar som faller under den kategorin, 10 % är så dåliga att de inte rids alls och 10 % anses helt friska. Man kan ”roa” sig med att läsa hästannonserna eller läsa frågorna under ”hästvård” för att inse att behovet av kunskap och en förändrad hovvård är enorm. En massa hästar lider och avlivas helt i onödan. Det är kotledsinflamationer och strålbensfenomen och rötor i långa banor…Och än har jag inte sett någon förklaring från hovslagar-eller veterinärhåll vad de så kallade ”sjukbeslagen” skulle åstadkomma, förutom att ”ge stöd” och kanske stimulera strålen. Varför inte ta bort orsaken till den försämrade stimulansen eller förklara vad det är som ska stödjas? En sena är mångdubbelt överdimensionerad för den uppgift den har och om hoven har en form som ger en jämn viktfördelning och korrekt hovmekanism så finns det ingen inre struktur i hoven som behöver ”stöd” av en yttre järnbit som spikas fast och fixerar hoven i dess minsta form. Det ”stödet” åstadkommer är en ytterligare låsning av hovens rörelse och därmed ytterligare försämrad blodcirkualtion. Detta ger hästen en bedövning av sin nedre extremitet. INTE detsamma som att det som gör ont och orsakar ”behovet” av det så kallade ”sjukbeslaget”, läks. Men hästen känner inte vad som sker i hoven eller vad den trampar på. Den hästägare som säger att den måste sko sin häst för att kunna rida den bör därför tänka över varför hästen behöver bedövning för att kunna gå och varför man rider en så sjuk häst att den bedöms behöva ”sjukbeslag”.
För verklig läkning måste bakomliggande orsak undanröjas, inte bara dölja symptom.

Vi är få certifierade hovvårdsspecialister i Strassermetoden i det här landet men vi verkar ha en helt utommänsklig arbetskapacitet om man skulle tro på alla rykten som talar om alla stackars plågade hästar som är verkade av oss. Vi dokumenterar och journalför alla hästar vi verkar och kan alltså tala om vem som verkat vilken häst och i vilket tillstånd den befann sig i vid behandlingens början under behandlingens gång. Det innebär inte att alla hästägare vars hästar inleder en rehabilitering har förstått vilken process det är eller vad som eventuellt kan komma att hända på grund av underliggande skador eller att hästen inte får rörelsebehovet tillgodosett. Detta trots att vi lägger stor vikt vid att försöka förklara och göra hästägarna medvetna.

Och för att förekomma…det så populära ”beviset” för att vi ägnar oss åt djurplågeri (vi är så blodtörstiga och dessutom självspäkande som vill ägna oss åt denna förhatliga sysselsättning! Alla älskar väl att få skit slängd på sig offentligt?)..angånde polisanmälan i Norge…förundersökningen pågår fortfarande och kommer förmodligen läggas ned, inget åtal väckt, ingen dom fälld - alltså inget djurplågeri påvisat. Lite tråkigt är det för det hade varit bra med en överklagan upp i högsta instans så att det blev ett prejudikat och tyst på smutskastningen en gång för alla. En möjlig utgång kan lika väl bli att den certifierade strasserverkaren polisanmäler den anmälande veterinären för orsakande av ekonomisk skada. Veterinären ifråga har dessutom hamnat i blåsväder från en del kollegor på grund av sitt agerande….

Angående exempel på skodda hovar i Strassers litteratur som exempel på vanvård- Så lägger man på hovslagarskolans egen hemsida ut en bild som exempel på vad man åstadkommer där. Kontrakterad och extremt hög i trakterna, 8 söm mm…ett praktexempel på vad som kan orsaka t ex strålbenssyndrom/hälta/pålagring/urkalkning..

Jag ber om ursäkt för ett långt inlägg och är medveten om att ett sådant här forum egentligen inte passar för det. Men vad ska man göra när inläggen ligger på en sådan nivå som de gör och moderatorn inte inser sin roll?

Jag har inte för avsikt att gå i clinch med PL, ”lillas kutt”, ”inte ung” m fl, tiden är för dyrbar för det. Jag får väl spara detta och lägga in det med jämna mellanrum, för de ”tysta” på forumet som inte orkar leta bakåt i tråden, för att försöka balansera upp skrämselpropagandan och kanske till o med väcka nyfikenhet och en önskan att söka mer kunskap. Det är min förhoppning i alla fall.

Ann
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne

Jag orkar inte ge min syn på allt men jag vänder mig emot din inledning att hovslagare lever på att slå på skor. De hovslagare jag känner och anlitar lever på att "fixa fötter", oavsett om de ska skos eller ej. Jag har aldrig upplevt att de absolut måste slå på skor, inte heller att man är en sämre kund om man inte vill ha skor. Tvärtom får de nog mer betalt för mindre jobb och färre verktyg om de bara verkar än om de dessutom måste slå på skor, vilket är det som tar tid.

fö så tror jag att även Strasseranhängarna måste inse att de inte har rätt i allt och att man i en del frågor kan ha olika åsikter utan att någon kanske har "fel". Även i ditt inlägg är det mycket "så här är det, slut diskussion" och det är vad jag förstår något du vänder dig emot år andra hållet. Sen blir inte en del saker sanna i Sveige för att det är så i USA...
 
Senast ändrad:
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne

Skrämselpropagandan tycker jag Strasserskolan står för tex genom bilder på vanskötta hovar som skall representera normal skoning. Och genom att med lösryckta delar av forskning försöka visa att skoning stort sett är dödligt. Hennes resonerande ligger på så låg nivå att hennes kollegor överhuvudtaget inte vill låta henne tala på kongresser.
Obs jag är varken hovslagare eller barfotaverkare o har inget ekonomiskt intresse i det ena eller andra. Jag ser gärna att fler hästar går barfota där så är möjligt men hoppas att de värsta extremåsikterna sållas ut innan de gör för stor skada. Jag är även helt medveten om att det finns en hel del att önska när det gäller den genomsnittliga standarden på skoning, detta är dock inte enbart hovslagarnas fel, ägarna måste ge hovslagaren en chans genom att ta ut denne regelbundet. Hade tex en häst inhyrd i 9 mån o fötterna åtgärdades 2 ggr.
När det gäller riktigt vanvårdade hovar ser jag ungefär lika många barfota som skodda.
PL
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne

Tack Ann för att du då och då tar dig tiden att skriva dina inlägg! Jag och säkert många med mig är tacksamma för att Strasser representeras på ett rättvist sätt. Anette
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne

Ja du krabat långt va ditt inlägg men väldigt lite hänvisning till källor,fakta,forskning. Däremot mycket bra avslöjande utifrån den propaganda vissa sekter sprider. För min del är det helt upp till varje enskild hästägare att välja alternativ både avseende hästhållning,val av foder,stall,hagar,utrustning,medicin,Veterinär,klinik samt vilken typ av Hovis den enskilda hästägaren SJÄLV vill. Räcker det inte med att ni gett er fasen på att omvandla alla tamhästars hovar till en förbestämd s.k vildhästmodell där "alla hovar ser lika danna ut" Lever du oxå i tron om att alla människor har likadanna fötter??? Fast det är klart det går väl inte att jämföra.

Jag tycker varje enskild hästägare får göra som dom vill, den som känner sig missnöjd eller anser att hästen utsatts för plåga utifrån det utförda arbetet bör däremot snarast kontakta Djurskyddsmyndigheten som tacksamt tar i mot alla anmälningar.
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne

Om du är strasserspecialist måste du kunna svara på frågan varför ni förespråkar rörelse på en fånghäst, och hur går det till?
Vilka mediciner anv och varför?Om inte smärtlindring anv , var vänlig motivera varför.Hur ser ss-folket på smärta och dess inverkan på hästens psyke?

Ni pratar om att ge hästar tid att läka..
Själva verkar ni ha otroligt bråttom att ändra om hovar till den form ni anser hästens skall ha,varför så bråttom ,varför inte ge hästen tid att forma om sina hovar själv utan smärta?? :confused:

Varför undviker alltid ss-folket frågorna om fång?Känsligt ämne?Slump?

I tyskland använder strasser sig av en hovklinik med gummimattor,vattenbad osv,varför är det ok i sverige för strasserspec att beh fånghästar utan dessa hjälpmedel?

Rekommenderar en Strasserspec hästägare att anlita veterinär vid akutfång ?

Tacksam för svar..Jag vill veta exakt hur ni går till väga med fånghästar.Så behöver jag inte tro ,utan kan veta.

P.s
Tips om du enbart svarar på frågor ovan och inte tar med en massa annat i texten så spar du TID och gör frågeställaren nöjd med att få svar på viktiga frågor..

För ss-folkets rykte är det väl utmärkt att reda ut ev missförstånd eller hur?Även om det bara är på ett forum. :idea:
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne

Varför skulle jag överhuvudtaget ge dig min tid när du medvetet försöker få människor att associera till Nazityskland i ett desperat försök att svartmåla? Det är dina egna fördomar om tysk nationalitet du avslöjar.
Pinsamt!

Ann
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne

Om du hänvisar till uttrycket ss-folket så lär det väl menas med strasserspecialisterna, så mycket har även jag begripit.
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne

Men att jämföra strasser med SS är väll att gå lite över gränsen tycker ni inte det?

Hade varit mycket roligare om folk kunde diskutera utan att kalla det ena för det andra eller hur...
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne

Här har väl inte jämförts med SS, Lilla skutt hittade helt enkelt på en egen förkortning (med små bokstäver!) istället för att skriva Strasserspcialist(reg varumärke) hela vägen.
Jag hade inte en tanke på SS innan Kavat började gapa.
PL
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne

:o :p :D

så fel det kan bli!

kan för övrigt lägga till för de som kan vara intresserade att efter ung 1 år av barfotagång med vildhästmetoden så har min häst nästan blivit av med sin bockhov! :)

dessutom är hon inte innåtåad längre på en av framfötterna!

ska försöka ta lite bilder någon dag så får ni se hur det ser ut!
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne

Som jag har skrivit 100 ggr så har jag inget emot barfotagång o du behöver inte övertyga mig om att det kan vara bra för många hästar. Däremot har jag starka invändningar mot ffa vissa av Strassers o hennes lärjungars argumentation samt på deras syn på hur man skall behandla fånghästar som varken stämmer med svensk djurskyddslagstiftning eller modern forskning.
PL
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Hästvård Varning för sjukt långt inlägg!! Håller på och ältar.. Har varit på återbesök hos vet idag och hästen är fortfarande halt. Jag...
Svar
19
· Visningar
5 212
Distans Efter det att jag red VM i Kentucky barfota på Aces Comett har det funnits intresse att veta mer om barfota och boots. En del av...
17 18 19
Svar
360
· Visningar
95 822
Senast: malacogott
·
Hästvård Vi börjar med en statisk dymamisk obalans med innåt roterad kota och icke symetrisk hovform där belastningen inte tas upp i benets...
2
Svar
22
· Visningar
7 201
Senast: lindgreen
·
M
Hästvård Min donna har fått 'nåt' med sin ena bakhov, och min hovis kommer i morgon och hon ska då få av skorna och vara barfota eftersom hon är...
2
Svar
21
· Visningar
3 283
Senast: -moa-
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Senast tagna bilden XV
  • Muddypaws 24/25
  • Avlivning älskade katt

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp