Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne nr 2

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne nr 2

Vet inte riktigt om min fråga passar in i denna tråd, eller om jag avbryter någon diskussion, men här verkar det finnas en del kunskap om ämnet hovvård, vare sig det gäller skodda eller oskodda hovar :)

Jag skulle vilja ha lite råd om hur jag ska gå till väga med min hästs hovvård. Hästen i fråga är barfota sedan ett år tillbaka. Har aldrig haft en barfotahäst innan, men då pållen köptes barfota (dock ovårdade hovar) och min HOVSLAGARE undrade om jag verkligen ville sätta på skor, då hästen hade så bra hovkvalite och inte var riden än, så bestämde vi oss för att testa utan. Detta gick utöver förväntan, inga ömma hovar efter verkningen, och hovarna började forma till sig.

Hästen går fortfarande barfota, rids dock regelbundet, och ömmar inte annat än på "vasst" grus. Hovarna är helt ok, får raspa några tag på insidan fram var och varannan vecka efterssom de slits ojämt, samt att de gärna flyter ut lite där.

Men de senaste veckorna har jag kunnat ana att det uppstått en mindre lamellrandseparation just på insidan fram, där hovarna gärna flyter ut lite, och är jättenojjig att hela hovväggen ska flyga :crazy:

Jag skall dessutom börja sätta igång pållen på allvar till våren (tävla) och med den stundande vintern känns det osäkert att man ska kunna hålla igång enbart med barfotahovar.

Boots är ju ett alternativ= skodd vid ridning, barfota i hagen (isfria hagar) men med en extremt skavkänslig häst känns det lite osäkert, samt lite klumpigt...

Vad ska man göra? Känner mig lite "dum" att smälla på skor, då hästen uppenbarligen fungerar bra utan... Men att träna seriöst barfota känns också lite svårt...

Några synpunkter/åsikter?
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne nr 2

Så länge du tänker på underlaget ska det gå att träna seriöst beroende på vad du tänker träna till. Ridbana/ridhus kräver sällan skor men ska du rida mycket på grusväg tempo/sträcka så kan det behövas skor. Jag rider helst "off road"..."off trail" på mjuk skogs- ängsmark om det finns sånt att tillgå...då behövs inte heller skor. Jag har inte provat boots än men ska skaffa det till den hästen jag ska ha kvar sen. Vägrar köpa det till någon annans häst...Just nu har jag bara andras hästar även om två av dom ska vara här för mycket lång tid...

Sen finns det grenar där man måste ha skor och då får man böja sig för det.

Var lyhörd för hästen och lyssna ifall det ser ut som om den blir ömfotad. :cool:
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne nr 2

Hur menar du träna seriöst? Jag tränar min barfotahäst seriöst och då dressyr ca 3-4 gånger i veckan, resten uteritt.
Vid besvärligt underlag, is och knaggel åker jag till ridhus.
/T
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne nr 2

Vi ska starta både dressyr, hoppning och så småningom terräng, och beroende på underlaget funkar ju dessa grenar även barfota. Vi har tillgång till ridhus, men rider helst ut så mycket som möjligt för att bygga upp muskler, styrka och kondition.

Så rida går ju alltid, men det jag kanske är lite mer orolig för just nu är det här med den begynnande lamellrandsseparationen. Är själv inte så påläst inom hovvård som jag borde vara, men det är så satans svårt att hitta pålitlig information då så många tycker olika.

Kankse dum fråga, men brukar några problem uppstå vid skoning av häst som gått barfota? Hon har inte särskilt platta sulor varken fram eller bak, har bra vinklar på hovarna, och OK form (lite utfluten insidan fram, ngt. långa tår bak). Hovkvaliten är super.

Har funderat på att bara sko fram, då det är här hon har en tendens till att ömma vid stenigt/vasst underlag, och det är här hovarna behöver lite korrigering. Är dessutom lite rädd för att hon inte tar ut steget ordentligt för att hon är "rädd" för att ömma...

Har hört att nackdelar med att bara sko fram är att hästen lägger mer av sin tyngd på framdelen, p.g.a. att den skulle ömma mer på bakhovarna än fram (p.g.a. skorna) men är detta lika relevant då hästen inte visar någon tendens till att ömma BAK, utan bara fram på VASSA stenar. Hon väljer ju grus framför gräsranden i mitten av grusvägarna o.s.v.

Fler risker med att bara sko fram? Ser detta som ett alternativ i dagsläget...

Så kom igen, rådgiv mig! :bow:
 
Sv: Krulligahästen attackerar Göran åkerström.......

Mike skrev:
Följande kom på 'Barefootscan', en diskussionslista för Strasserintresserade:

Trevlig läsning!
/Mike
---------------------------------------------------------------
Mail start:
------
Hej,



Här kommer brevet som jag skickat till generaldirektören för stund sedan. Om ni läser detta så ser ni att illusionen om en perfekt värld där vi behandlas snällt av myndigheterna inte alltid stämmer speciellt väl.

Jag hoppas att ingen annan metod ska behövas utsättas för liknande maktmissbruk, och det är min förhoppning att någon ansvarig person ta tag i skiten o styr upp det.

Brevet finns även publicerat på ww.krulligahaste.se som pdf fil. Sprid gärna det var ni vill....som säkert alla förstår så är det som Strassermetoden genomlider nu, samma behandling som väntar alla andra, det är inte frågan om, utan när.

Och det är fan i mig helt oacceptabelt sätt av en myndighet. Kritik & granskning är bra och nödvändigt, men det ska gå rätt till. Det finns massor med information som inte framgår i mina brev, men jag kan intyga Er att argumenten som används inte gör en vildhästrimmare säkare än en strassertrimmare.

Man håller precis nu på att titta över nya föreskrifter, och det finns stora intressen som lobbar för att endast utbildade hovslagare skall få peta på hästfötter. Liknande förslag är på väg i tex tyskland & USA. Många av de nya förslagen på föreskrifter kommer tt gå ut på remiss senare i år/vinter......vi måste bevaka detta noga, och för det krävs det att vi kan bli en organisation som säger ”hallå...det här berör oss! Information Tack!”
Mvh
Calle Sand

Ellanda 2005-09-15

Öppet brev till: Matz Hammarström, Generaldirektör, Djurskyddsmyndigheten

Bilaga: Skrivelse till Enhetschef Torsten Jakobsson, ang Strasserutredning.

Jäv, Förtal, Tjänstefel & Olaga hot i Djurskyddsmyndighetens namn

I egenskap av representant för Strassermetoden i Sverige skriver jag till dig Matz för att få din syn på detta ärende samt att jag formellt begär att veterinär inspektör Göran Åkerström på sällskapsdjursenheten, med omedelbar verkan entledigas från sina arbetsuppgifter att granska och utreda Strassermetoden på grund av jäv, förtal, tjänstefel och olaga hot.

Bakgrund:

Strassermetoden är en helhetsmetod för hovvård och hästhållning utvecklad av den tyska veterinären Hiltrud Strasser, DVM.

Metoden bygger på lång forskning och går kort ut på att många hovrelaterade sjukdomar hos hästar är välfärdssjukdomar orsakade av en för hästen felaktig hästhållning i form av miljö och en felaktig hovvård, dvs orsakade av människan.

Strasser har i sin forskning kommit fram till att hästskor skapar mer problem än de löser. Hon har även kommit fram till att det som ur traditionell veternärmedicin och hovslageri betraktas som korrekt form på en hästhov, har väldigt lite med hur en hästhov ser ut hos en frisk häst i vilt tillstånd. Det abnorma har blivit standarden för det normala.

En hos hästar väldigt vanligt förekommande sjukdom som tex fång förekommer sällan hos hästar i vilt tillstånd. Strassers rön går i flera avseenden stick i stäv mot traditionellt hovslageri samt veterinärmedicin och anses av många ligga närmare humanmedicinen vid tex synen på rörelse som oerhört viktig faktor vid rehabiltering och läkning.

Strasser förespråkar lösdrift för hästar som den enda försvarbara hästhållning sett från hästens bästa och djurskyddsperspektiv.

Då Strasser frågasätter stora delar av den traditionella hästhållningen, behandling av vissa sjukdomar och hovslageri finns det tyvärr stora intressegrupper som ser hennes metod som ett hot, samtidigt som det finns veterinärer, hästägare, tränare, ryttare och hovslagare runt om i i världen som anser att hon tillfört rön och belyst viktiga ämnen som fler borde ta till sig.

Information som är obekväm behöver inte nödvändigtvis vara fel. Alla inom hästnäringen borde sätta sig ner och vara självkristiska , bara för att vi i långa tider gjort saker på ett visst sätt, innebär det inte nödvändighetsvis att vi gör rätt. Vi har byggt hus i det här landet i flera tusen år......men vi har fortfarande inte lärt oss hur man gör rätt.

En ständig öppenhet för ny information med kritiska ögon är en självklarhet om vi vill utvecklas, och vi måste ibland ta en paus och fundera på vad som gick fel med det som fungerat tidigare, vad har vi tillfört för faktorer?

Utan denna självkritiska process skulle vi alla fortfarande levt kvar på stenåldern.

Strassermetodens bemötande i Sverige:

Allt sedan Strassermetoden etablerade sig bland svenskt hästfolk för några år sedan har den i många media framställts vinklad och felaktigt. Mycket oriktiga och grava påståenden har förts fram i radio, vid föreläsningar, tidningsartiklar, till hovslagare och veterinärer på ett osakligt och mycket oproffesionellt sätt.

Dessa felaktigheter, påståenden & förtal, som ej varit representiva metoden eller dess utövare har från dag ett kunnat härledas till Göran Åkerström, vid denna tid föreståndare för Hovslagarskolan, numera veterinär inspektör på Djurskyddsmyndigheten.

Jag finner det märkligt att Åkerströms veterinärmedicinska kunskaper och erfarenheter meriterar honom att vara Sveriges Bill Gate inom hästhovar, och att han flitigt anlitas som föreläsare i detta ämne, när vi samtidigt har andra veterinärer i Sverige med betydligt större erfarenhet, gedignare utbildning och med egen forskning, som rimligtvis borde var betydligt lämpligare gallionsfigurer.

Det är ytterst anmärkningsvärt att en oerfaren veterinär som Göran Åkerström (veterinärlegitimation 2002, EJ specialistutbildning på häst, allt enligt uppgift från Jordbruksverket), som under större delen av sin verksamma tid som veterinär suttit på en administrativ tjänst, skrupellöst baktalar, förtalar och förnekar en utländsk kollegas kunskaper och rön.

En kollega som förövrigt varit verksam veterinär i 35 år och ägnat 20 år åt sitt liv åt forskning om hästens hovar.

Frågan är om det är Hovslagaren Åkerström som på ett klumpigt sätt försvarar sig mot Strasser, eller om det är den oerfarna Veterinären Åkerström.

Utredning av Strassermetoden:

Jag ser inget konstigt att myndigheten inlett en utredning av metoden, det är ett normalt förfarande, och jag förväntar mig att man även utreder andra barfotametoder samtidigt som man kritiskt granskar svenska hovslagarkåren.

Svenska hovvården är under all kritik, vilket jag tror alla parter är överens om, oavsett inriktning.

Tyvärr så har utredningen av Strassermetoden sannolikt tillkommit på grunder orsakade av Åkerströms smutskastningskampanjer, då tyvärr många veterinärer, hovslagare och hästfolk är mycket fientligt inställda till metoden som direkt resultat av att de litat på Åkerströms information, i stället för att själva läsa på och bilda sig en egen uppfattning. Åkerströms kampanjer har bidragit till en mycket obehaglig stämning i hästsverige, där angiveri är vardagsmat.

Jag är mycket postiv till en utredning av Strassermetoden, om den sker på opartiska och vetenskapliga grunder och med en dialog med berörda parter, dock så är inte detta fallet i nuläget.


------------------------------------------------------------
Brevet fortsätter i nästa inlägg pga för många tecken............
...................................
 
Sv: Kruilligahästen attackerar göran...... del 2

Mike skrev:
Fortsättningen på meilet:
---------------------------------------------------
Tjänstefel, jäv, förtal & olaga hot:

Sedan juni 2005 är Åkerström anställd på djurskyddsmyndigheten. Att låta Åkerström, som från dag ett varit fientligt inställd till metoden, vara verksam i utredningens arbetsgrupp, eller i värsta fall är den som leder den, strider direkt mot förvaltningslagen. Åkerströms tidigare befattning som föreståndade för Hovslagarskolan, en skola med nära samarbete och sponsoranslag från en världsledande tillverkare av hästskor, är redan där en belastning ur jävssynpunkt om han ska utreda en metod som tar avstånd till hästskor.

Självklart har Åkerström fortfarande starka band till hovslagarkåren.

Lägg därtill att Åkerström vid sidan av sin anställning på myndigheten driver rörelse med klinik, hovslageri och föreläsningar.

Jag har själv haft korrespondans med Åkerström där han efterfrågat material om Strassers doktorsavhandling, att användas till föreläsning. Denna korrespondans har skett via epost på djurskyddsmyndighetens datorer, och i egenskap av veterinär inspektör Göran Åkerström , Djurskyddsmyndigheten.

Närmare undersökning visar dock föreläsningar ej sker i Djurskyddsmyndighetens regi, de sker i Åkerströms egna rörelse.

Vilkens ärenden går egentligen Göran Åkerström?

Åkerströms arbetsmetoder med Strasserutredningen påminner om hemliga polisiära operationer i gamla Öststaterna.

Han tar mot anmälningar om vanvård, djurplågeri etc direkt på Djurskyddsmyndigheten, trots att er egen växel och era egna jurister bestämt hävdar att anmälningar av detta slag skall ske till djurskyddsinspektören i berörd kommun. Åkerström är även den som delgiver en hästägare misstankarna om djurplågeri/vanvård via telefon med kort varsel.....tillvägagångssättet är på 2 punkter mycket anmärkningsvärt.

· Djurskyddsmyndigheten tar ej mot anmälningar, likväl tycks detta ske....(!?)

· Djurskyddsinspektörer ska delge hästägare anmälan, det är inte Åkerströms jobb

För att göra sina besök legitima anlitas en länsveterinär, och Åkerström presenterar sig för hästägaren som observatör vid inspektionen.

Som observatör är det dock Åkerström som leder inspektionen, och länsveterinären degraderas till bihang. Hela proceduren är ytterst märklig, och kan knappast vara gängse arbetsmodell för en tjänsteman vid statlig myndighet.

Åkerström letar efter felaktigheter och gör allt i sin makt för att baktala Strasser samt är mycket kritisk. Situationen upplevs av hästägaren som olustig och hotfull. Åkerström fäller uttalanden som:

”Väldigt många hästar har blivit fördärvade av Strassermetoden”
” 2 hästar har blivit avlivade på grund av Strassermetoden”
”Strasser är ej vetenskaplig”
”Strasser förvränger forskning för att passa sina syften”
”Strassermetoden är extrem”
”det finns inga fungerande Strasserhästar i Sverige”
”du ska verkligen ta dig en funderare på om du fortsätta med den här metoden”
”Strasser lurar folk”
”metoden är olaglig”

Det är minst sagt konstigt att starta en utredningen med en utredade som redan vet allt och har en bestämnd uppfattning om det han skall utreda. Bortsett från det etiska verkar det vara ett rejält slöseri med statliga medel.

Det skall tilläggas att de fall jag undersökt närmare så finns det ej heller någon anmälan tillgänglig hos:

1.Lokal Djurskyddsinspektör

2.Berörd Länsveterinär

3. Ej heller hos registrator hos Djurskyddsmyndigheten

Så på vilka lagliga grunder sker egentligen de här inspektionerna? Var finns anmälningarna?

Slutsats:

Djurskyddsmyndighetens verksamhet har från flera håll blivit skarpt ifrågasatt, jag tillhör dock den skara som anser att myndigheten har stor betydelse för djurskyddet i Sverige, trots att valet av logotype kan anses vara djupt olyckligt om syftet är att få förtroende bland landets djurhållare.

Jag förutsätter dock att de handlingar och uttalanden som jag beskriver i detta brev ej är representativa för Djurskyddsmyndigheten, och att de speglar Göran Åkerströms problem med att särskilja sina privata åsikter från sitt myndighetsuppdrag.

Hela situationen är totalt oacceptabel och jag hoppas att du Matz, i egenskap av generaldirektör omgående tar ditt ansvar för att återupprätta mitt och många andras förtroende för myndigheten.

Detta kan endast ske genom att du bifaller min begäran och att myndigheten officiellt ber om ursäkt för det inträffade, samtidigt som en ny opartisk utredare tillsätts. Jag är mer än gärna behjälplig med information, så att utredningen kan får så stor bredd som möjligt.

Vi som förespråkar Strasser är innerligt trötta på att bli anklagade för djurplågeri och massa andra osanna påståenden, och vill inget annat än en gång för alla reda ut det här.

Men det ska ske på rättvisa och opartiska grunder med kompetent och seriös personal.

Med Vänlig Hälsning

Calle Sand
---------------
Mail slut.....
---------------------------------------------------------------

Jag skulle uppskatta en kommentar från barfotatalibanerna utifrån detta förtal samt ärekränkning med förtäckta hot.
 
Sv: Kruilligahästen attackerar göran...... del 2

Jag tror inte det är så många strasseranhängare på detta forum, om det nu är dem du kallar för talibaner....... och det är ju underskrivet med Carl Sand så han får väl kommentera det då...maila honom kanske...
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne nr 2

Jag har följt den här sidan av intresse för hovfrågor sedan början av detta år. Många gånger har jag haft lust att registrera mig och delta i diskussion, men lyckats hålla mig ifrån det! Nu vill jag ändå reagera. Varför bemöts alla former av barfota-verksamhet alltid med ett så definitivt tummen ned av icke-förespråkarna? Ni beskyller barfota-folket för tunnel-seende och hjärntvättning, men jag tycker nog också att ni kan se er själva i spegeln, lika mycket är det ni (åtminstone ganska många) som vägrar se något gott i barfota-varandet. Nu senast detta i mina ögon ganska sakliga brev av Carl Sand till Sveriges Djurskyddsmyndigheter. Jo, där finns några skrivfel. Jo, han går ganska långt i sin kritik MEN han motsätter sig inte undersökningen tycker jag, vill bara att en opartisk person leder den, och vad jag förstått av diskussionerna här under flera omgånger så verkar inte GÅ vara en sådan. (Inte skulle väl dr Hiltrud Strasser accepteras av hovslagarna som en expert för att utvärdera hur svenska hovisar sköter sitt jobb och vem som får bli legitimerad eller ej? Trots att hon väl kan anses ganska insatt i hovfrågor och är veterinär...) Jag anser att han måste ange varför han vill byta utredare. Det är inte vår sak att bedöma om det han säger är sant el inte. Ganska få här kan veta det, det mesta är nog bara rykten och hörsägen. Vad har ni emot att en tredje person gör den här utvärderingen? Huvudsaken är väl att den görs på ett sätt som alla kan godkänna och leva med.
 
Sv: Kruilligahästen attackerar göran...... del 2

Han har vad jag förstår en släkting o kompanjon här på forumet.

PL
 
Senast ändrad:
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne nr 2

Den typen av påhopp som den inlagan innebär ser jag inte som sakligt.
Kontentan är egentligen att ingen som hållit på med skor skall kunna genomföra en sån här utredning.
De flesta av de som framstår som motståndare här är faktiskt postitiva till barfotagång men liksom jag inte alltid till argument som säger att skor är mer eller mindre dödliga för alla hästar o att de aldrig kan göra någon nytta och att alla hästar kan användas barfota.
PL
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne nr 2

Vi är nog fler barfotaförespråkare än ni tror som följer denna tråd, men då språket och den onyanserade tonen börjar likna den på hovslagarförenings sida väljer nog de flesta att inte fortsätta diskutera. En diskussion kräver parter som är öppna och villiga att diskutera. Någon diskussion kan det inte bli om man från början har den snäva inställning som många av er här på sidan har och betraktar andra metoder än skoning för hästens hovvård som rena idiotierna. Samtidigt som väl de flesta vet att allt för många hästar förr eller senare drabbas av någon form av hovåkomma och många hästar blir obrukbara som ridhästar, några till och med avlivas innan de ens uppnått 10 års ålder. Och, hovis, någon källhänvisning behövs inte här eftersom det är allmänt känd kunskap.

Eftersom de flesta hästar är skodda och de flesta hästar som blir obrukbara blir det på grund av hovåkommor borde nog inte hovslagarkåren vara så självsäkra. Lite eftertänksamhet och funderingar kring vad detta kan bero på vore på sin plats.

Med vänlig hälsning från en som haft skodda hästar under lång tid och sett dess skadeverkning och som nu har mycket gladare och friskare barfotatrimmade hästar.
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne nr 2

Jag tycker inte att Göran Åkerström betett sig särskilt sakligt heller så som han gått ut mot Strasser-metoden, tala om påhopp! Ser heller inte direkt att CS någonstans kräver att en icke-hovslagare skall göra utvärderingen, men det är ju inte helt ologiskt. Finns det inga veterinärer i Sverige som är speciellt inriktade på hästarnas hovfrågor t ex - utan att vara hovslagare? Det är ju bara fråga om att hitta en person som kan godkännas av både Sands och Djurskyddsmyndigheterna (hovslagarna har väl egentligen inget med saken att göra).
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne nr 2

Oj, vilken hetsig diskussion jag måste ha avbrutit, Sorry.

Nåväl, någon som har kikat lite på mina inlägg och känner för att svara / ge råd. Vore väldigt tacksam=)
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne nr 2

Den där separationen är säkert något du kan höra med din hovslagare. Styr ni upp det tvivlar jag starkt på att hovväggen kommer att fara iväg helt ;)

Sedan är boots ett alternativ både för ömmande hästar (eller risk för ömmande) och när det börjar bli halt ute.

När det gäller broddning ser jag som så att hästen bör ha lika fäste runt om för att undvika onödiga spänningar. Nu är det kanske ett dåligt exempel men om jag har bra fäste på ena benet och sämre på andra, då lägger jag definitivt all min vikt på den fot som har bäst fäste!
Om hästen är oöm vet jag inte om skor fram och barfota bak gör någon skillnad hit eller dit... Men det är förstås svårt att avgöra om hästen inte visar det så bra.
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne nr 2

Tack för svaret ;)

Med broddningen där, menar du ojämn viktfördelning om hästen är skodd fram och har broddar, men barfota bak, eller bara allmänt?

I vilket fall som helst går hästarna ej med broddar bak i hagen, och jag upplever en oskodd hov som bättre än en skodd hov utan broddar på halt underlag. Vi tillåter ej broddar bak i hagarna p.g.a. skaderisk.

Vid uteritt undviker jag oftast allt vad halka innebär, men ibland behöver man ju passera blankis vissa transportsträckor. Vid lite eftertanke tror jag inte att detta kommer att leda till såpass stor överbelastning att jag behöver oroa mig. Vi har klarat en vinter helt barfota på is, med en hoppig unghäst, så en med broddar fram går nog att fixa (riktigt hala dagar tar vi ridhuset ;) )

Nej, det jag oroar mig mest över är felbelastning vid ridning på grus helt enkelt... Någon som har erfarenhet av halvskodda hästar? Usch, jag är så villrådig :confused:
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne nr 2

Jag har klarat ridning helt barfota vintertid innan vettiga, broddbara boots började dyka upp på marknaden. Så allt går att klara om man bara tar hänsyn till underlaget.

Jag kan ju tillägga att jag inte rekommenderar det, broddar är himla bra att ha att tillgå om man inte vet med absolut största säkerhet att man inte kommer att stöta på is. Och när är man det?

Jag vet att folk kan ha skor fram och barfota bak, men jag har ingen större erfarenhet av det själv. Egentligen.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne nr 2

Camilla S skrev:
Varför bemöts alla former av barfota-verksamhet alltid med ett så definitivt tummen ned av icke-förespråkarna? Ni beskyller barfota-folket för tunnel-seende och hjärntvättning.


Du läser inte så många inlägg här va? Jag brukar faktiskt ganska ofta rekommendera barfota i somliga fall. Och jag är utbildad hovslagare. Till skillnad från "vissa" barfotanissar så kan jag rekommendera BÅDE barfota OCH skoning. Är det tunnelseende?
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne nr 2

vdb skrev:
Du läser inte så många inlägg här va? Jag brukar faktiskt ganska ofta rekommendera barfota i somliga fall. Och jag är utbildad hovslagare. Till skillnad från "vissa" barfotanissar så kan jag rekommendera BÅDE barfota OCH skoning. Är det tunnelseende?

Äh, vissa har gett sig den på att dom är "påhoppade" av helt grundlösa skäl. Ser sig själva som missförstådda offer.

Jag har läst rätt många inlägg + att jag skriver ett och annat själv. Jag har inte fått uppfattningen att någon av de s.k. "motståndarna" till barfotahysterikerna egentligen är emot barfota hästar. Själv har jag ju barfota hästar men jag är väl "svartfot" eftersom jag alltid anlitar utbildad hovslagare för verkning av mina hästars hovar. ;)
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne nr 2

Afrodite skrev:
Samtidigt som väl de flesta vet att allt för många hästar förr eller senare drabbas av någon form av hovåkomma och många hästar blir obrukbara som ridhästar, några till och med avlivas innan de ens uppnått 10 års ålder. Och, hovis, någon källhänvisning behövs inte här eftersom det är allmänt känd kunskap.

Tack,då behöver jag inte uppge ngn källhänvisning utifrån antal avlivade hästar som inte ens vare sig varit skodda eller uppnått 3 års ålder då det är allmänt känd kunskap.
 
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne nr 2

Piraja!

Tyvärr blir det svårt att diskutera ibland kan jag tycka eftersom det hela tiden skriks om hjärntvätt och tunnelseende och allt vad det är så till den milda grad att själva kontentan uteblir. Det går åt så mycket tid och enegri att förklara att: -"Nej, jag är inte emot barfota gång där JAG anser att det funkar, vilket i de flesta fall är ganska många men där hästägaren vill att hästen ska ha skor ialla fall."
Själv har jag blivit i ett par fall oerhört konstigt bemött när jag sagt till ägaren att det finns ingen anledning till att sko din häst eftersom den aldrig går utanför hagen och aldrig har en ryttare på sig, hovarna ser bra ut och benaxlarna är bra, verka regelbundet bara.
Den ägaren tyckte jag var en dålig hovslagare som sade så. Måhända att jag i det fallet var en väldigt dålig affärsman, men då får jag väl vara det då...
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Hästvård Har en häst med inkar, som behandlats 4 gånger med cellgifter och elektroterapi på Strömsholm, varje gång har en del av inken trillat...
Svar
3
· Visningar
553
Senast: Valle
·
Hästvård Usch jag mår så dåligt. Min hovslagare är superduktig och det har aldrig varit några problem med honom. Han har alltid med sig 1-2...
Svar
17
· Visningar
2 884
Senast: Stereo
·
  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Jag loggade in här i eftermiddags och såg att jag hade 25 notiser, antagligen från den dagbokstråd jag deltagit i. Men jag skulle bara...
Svar
0
· Visningar
891
Senast: hundtant
·
Juridik & Ekonomi Jag vill nästa år försöka ta tag i min ekonomi ordentligt. Jag har alltid varit dålig på att hålla koll på min ekonomi. Förutom de dumma...
2 3 4
Svar
61
· Visningar
4 026
Senast: Squie
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp