Sv: Bakom/Framför lodplanet?
Intressant med filmer att jämföra, jag förstår inte fullt ut skillnaden mellan olika "läror" inom dressyren ännu, så om inte annat kanske man blir mer upplyst vad gäller det.
Det du främst skall titta på, som jag tycker i a f, så är det vilket intryck du får av hästen när du ser den jobba. Ser det spänt och forcerat ut eller ser man en häst som nöjt och avspänt dansar fram i perfekt balans och takt? Om man tar den typiska iberiska ridningen som exempel så är det oftast rena mardrömsridningen enl mig. Hästar som spattar fram på glödande kol och är ihopdragna med sänkta ryggar. Bakbenen brukar vara långtbortistan och hästarna ger ett allmänt stressat intryck. Därför att de ÄR stressade. Detta beror inte på att man skall rida dem så, det är för att folk inte förstår att man vill ha ut samma sak av en iberier som av ett halvblod. Hästen skall vila på steget och som andra också skriver, få ut halsen som en grundposition. Kort sagt, den måste gå mellan hjälperna! På de riktiga dressyrcentrena brukar det dock vara mer vanlig dressyrridning. Håller mig lite till iberier här eftersom jag är nischad på dem
En sak som skiljer de olika lärorna lite är HUR man sitter till häst. Alltså, tar man Klimke som ex så var han otroligt noga med hur ryttaren inverkar med sin sits. Han förespråkade bl a att i allt tramp så flyttar man sin vikt ifrån sittbenen över till sitt bäcken istället för att hästen skall få ryggen fri. Där kan man se en tydlig skillnad på många ryttare, de ryttare som får sina hästar att trampa bäst brukar göra så som jag skrev. Han var också noga med att man skall dra tillbaka sin underskänkel ordentligt i tramp och att hästen ovillkorligen skall vara fri ifrån handen - men tyglarna skall vara sträckta. Hans lära var att man rider inte med glappande tyglar, men kontakten skall vara som sytråd.
För att få en häst att gå så bra som möjligt så måste man vara medveten om att om man själv rider med en ända som putar ut så putar hästens bakdel också ut. Det är därför det är så viktigt att man drar in sin häck ordentligt under sig, då följer bakben och bäcken på hästen med. Och ens egen rygg skall vara rak, inte svankande, svankar man själv så svankar hästen. Och ryttarens axlar, armbågar och handleder måste flexa när man rider för annars låser man hela hästens frontparti, som bogar t e x, när man rider.
Vissa ryttare rider med s k "electric ass" hela tiden, då har man inget att ta till om det behövs när man använder det som en normal del av ridningen. Det finns många olikheter när man väl blir medveten om dem, den tyska skolan är den som är bäst hittills tycker jag. Den bygger på harmoni, lätthet och elegans. Vem Carl Hester har lärt sig av vet jag inte, annars får jag väl lägga till England numera, men det är snarare just Carl Hester i så fall
Ja, detta var lite allmänt svammel om sånt man kan titta på när man ser på olika filmer.